Téma: Az Északi

5/10
The Cortez jan. 11. 03:26:47 5/10 Előzmény Szíriusz
(80/80)
Ez még semmi az igazán durva filmekhez képest. Itt a hitelesség miatt is kellett a naturalista ábrázolás, de teljesen mindegy, az erőszakos tartalmakra ősidők óta igény van, és régen is sok kegyetlenséggel kellett szembenézni.
1/10
Szíriusz jan. 09. 17:34:56 1/10
(79/80)
Hiába a sok világhírű színész…
Brutális mészárlás tanúi lehetünk szinte 2 órán keresztül!
Elképzelni nem tudom, hogy milyen indokból készít valaki ilyen sokkoló filmet. Különös tekintettel arra, hogy mi minden zajlik a világban, mennyi kegyetlenséggel kell az emberiségnek megküzdenie nap mint nap. Ezt még fokozni, sokak által elérhető mozi filmmel borzasztó. Senkinek nem ajánlom megnézni. A 18-as karika még kevés is!
3/10
Dr. Classic 2025 dec. 26. - 20:11:27 3/10
(78/80)
Beszarok! És ezért fizettek a magyar mozikban? Mondjuk irreálisan hosszú volt úgyhogy a perc/ jegyár legalább kedvező lett. 😀
2/10
dr.66 2025 dec. 12. - 13:19:21 2/10
(77/80)
Ez de sz@r lett...
1/10
Area73 2025 dec. 10. - 22:40:26 1/10 Előzmény Niknek
(76/80)
Nagyon gyenge film.
3/10
Kodaxin 2025 szept. 01. - 11:35:37 3/10
(75/80)
Régebben akkor lett gyanús egy film a számomra, ha Nicolas Cage játszott benne. Kevés kivételtől eltekintve mind gagyi volt a számomra, a kivételeket pedig a többi szereplő, vagy a sztori jelentette [Szikla, Face/Off].

Mostanában ez a szerep már inkább than Hawke-ra hárul, ha meglátom a stáblistán, akkor már gyanús, hogy mit jelent "a nagy sztárok" kifejezés. Jelen esetben is a nagy sztárok cameo-zása lehetne inkább a "red flag" arra nézve, hogy ezzel akarnak valamit eladni -> ami ennek a hiányában eladhatatlan lenne.

Most úgy voltam ezzel, hogy van némi időm, és mivel nem vettem észre a red flag-eket, így megnéztem ezt az izét. Nos... hát, hogy is mondjam? Ez mégis mi a franc volt? Közhelyek, ostobaságok, dilettantizmus és még sok olyan más dolog, ami miatt nem csak hihetetlen, hanem komplett zavaros is volt az, amit el akartak mondani.

Azt persze értem, hogy a FELSŐBBRENDŰ művészi érzék próbálta bemutatni a vikingek barbárságát, csakhogy ez pont PRIMITÍVVÉ vált, főleg a

fingó "herceg" dicsőítésével

. Ennél bénább, szánalmasabb, a tűz körül ugráló ősember kultuszt bemutatni... hát, szóval, hogy is mondjam: Ennél jobban még senki sem becsülte le a vikingeket. Ennyire megalázóan primitív állatnak bemutatni egy népet: Phej. Ha pedig hozzáteszem, hogy mindez az "elrettentő barbarizmus" éppen a napjaink sajátja, amikor ÖNCÉLÚAN(!) pusztítják így egymást az emberek [az aktuálpolitika miatt nem nevezek meg helyszíneket a vilgában], amikor rágyújtanak épületeket valakikre, amikor legyilkolnak áldozat címen... nos, valóban a vikingek voltak a barbárok?

Nyilvánvalóan NEM.

A történeti hűség kedvéért ugyanis ennek a szörnyedvénynek, amit egyesek filmnek neveznek, se a viking hiedelem, avagy vallási világhoz nincs semmi köze, sem a miszticizmushoz, sem a vikingek harcmodorához. Az egész olyan volt, mint egy pocsék videójáték, amin lineárisan kell végigmenni ahhoz, hogy pontosan az az eredmény szülessen meg, amit a játékot kínkeservvel végigjátszónak meg akarnak mutatni.

Node, mielőtt vitáznál a fentiekkel, tegyül fel az egyszerű kérdést:

Egy kicsiny ""királyság"" uralkodójának a bukása után, a trónfosztott herceg RABSZOLGÁTÓL született gyerekei - főleg a lány és nem a fiú(!) mégis milyen trónra kerülhettek volna abban a korban? Milyen jogon? Az az egy szem rabszolga majd trónra ülteti a gyermekeit? Milyen trónra? És tulajdonképpen innentől az egész egy nagyon, de nagyon rossz vicc, egyszerűen fogalmazva: gagyi a történet, mert azzal, hogy a bukott herceg kipurcan, valójában ebből a történetből nem lett eredetmitosz. Innentől: Ezmiez?

Nem is mennék tehát bele az otrombaságokba, a primitívségekbe, mert az egész film nem volt más, csak annyi, hogy gyalázza a vikingeket, fattyúnak, rabszolgák fattyainak, államot alkotni képtelen barbár vadállatoknak mutatva be őket. Akik mellesleg, sérthetetlenek, félemeztelenül, pajzs és egyéb védelem nélkül harcolnak, oszt mégsem éri őket egyetlen seb sem a felfegyverzett katonáktól.

Az pedig, hogy

a 300-ból vett copy+paste CGI-jal zuhan el a "király" a Csillagok Háborúja EpIII vulkánon lejátszódó harcában

, az pedig végképp szánalmassá tette az egész katyvaszt.

Csak azért nem elégtelen, mert nem volt benne woke. Úgy tűnik, ma már ezt is értékelni kell.
5/10
doktormacko1953 2025 aug. 09. - 17:49:40 5/10
(74/80)
5 / 10 Jobbra számitottam.
7/10
Asshya 2025 júl. 20. - 08:23:49 7/10
(73/80)
Durván letaglózóak mind az 1-es mind a 10-es osztályzatok és a hozzájuk írt katyvasz! Nem tudom eldönteni, hogy sírjak vagy röhögjek! Nincs elszomorítóbb az ostobaságnál,butaságnál, a létező legvisszataszítóbb emberi tulajdonság!🤮 A film pedig...Áh hagyjuk az élettől is elment a kedvem!
5/10
Sárkányírtó 2025 ápr. 06. - 02:27:05 5/10
(72/80)
Hát, ez nem sikerült valami jó filmre. Pedig az alaptörténet jó lenne. A színészek is megvoltak hozzá. A forgatókönyv és a rendezés sikerült gyengére.
7/10
InteriorLulu 2024 nov. 13. - 23:08:05 7/10 Előzmény danek87
(71/80)
"...én a legritkább esetben használom ezeket a pontértékeket, csak ha vmi nagyon megfog, vagy nagyon rossznak találom..."
Persze, ennek így kéne működnie. Ahogy mondjuk az imdb-é, a porté is egy teljesen szokványos, tízfokozatú attitűdskála - kérdőíveken sem jelöljük be a 9-est, pláne nem a 10-est, ha a kérdezett dolog mondjuk tetszik, de semmi extra, vagy nagyjából elégedettek vagyunk vele, de azért volna hova fejlődnie...
danek87 2024 nov. 13. - 14:47:26 Előzmény InteriorLulu
(70/80)
Hát nem tudom, nekem a három-négyszáz szavazat nem ugyanolyan súllyal esik latba mint mondjuk a kétszázötvenezer.

A művészi látásmóddal rendelkező rétegfilmeket a portos közönség valóban kevésbé tudja értékelni de kritikustömegen pl más a tendencia.Itt rengeteg a szélsőséges pontozás is, sokaknak ha vmi tetszik már 9-10 pont, ha nem 1 pont, én a legritkább esetben használom ezeket a pontértékeket, csak ha vmi nagyon megfog, vagy nagyon rossznak találom...
7/10
InteriorLulu 2024 nov. 12. - 20:26:33 7/10 Előzmény The Cortez
(69/80)
Nem az általában jellemző, azaz szerzői művészfilmekről beszélek, hanem a műfajiakról. Akciófilm, filmdráma, thriller, sci-fi, western, vígjáték, kalandfilm, történelmi film, fantasy stb. Esetünkben mondjuk az első kettő, ez a két műfaj keveredik a művészfilmes megközelítéssel, látásmóddal. Ezt írom.
5/10
The Cortez 2024 nov. 12. - 20:03:17 5/10 Előzmény InteriorLulu
(68/80)
„az egyedi művészi látásmódú műfaji alkotásokhoz pedig mit mondjak... kulturálisan még lemaradásban vagyunk.”

Ez mondjuk pont nem igaz. A művészfilmek között is van olyan, ami simán átmegy a tömegeknek. Itt sem a látásmóddal volt gond, hanem inkább a tempóval.
7/10
InteriorLulu 2024 nov. 12. - 19:39:28 7/10 Előzmény danek87
(67/80)
Írod: "Az itteni pontértékek nem relevánsak, csak csepp a tengerben. Itt max párszázan pontoznak,..."

Párszáz portos, imdb-s, stb szavazat már ugyanolyan releváns, mint többezer, százezer, bármennyi. Sőt, már száz, vagy akár ötven szavazat is (annál sokkal kevesebb viszont már nem: van egy határ). Ez ugyanolyan, mint mondjuk a 9,7 milliós populációra vonatkozó sztenderd, azaz ezerfős mintán kihozott, és meghatározott jellemzők szerint reprezentatív közvéleménykutatások: abszolút érvényesek, és bár akadnak akár kétezerfős minták is, érdemben másmilyen nem igazán lesz tőlük az eredmény.

Szóval a jelen esetben 4,8 és 7,0 közötti, valóban nem kicsi pontkülönbséget szinte biztosan nem ez okozza. Nyilván nem tudom, de szerintem mi, magyarok valamiért kevésbé tudjuk értékelni az ilyen erősen művészi látásmóddal készült véres és akciódús sztorikat, pláne ha ezzel a sosemvolt módon archaizált, így pedig (nekünk) rendkívül modorosnak ható (shakespeare-i, "míves") nyelvezettel vannak leöntve. Érzésem szerint ez utóbbit az angol anyanyelvű néző egyszerűen jobban tolerálja, az egyedi művészi látásmódú műfaji alkotásokhoz pedig mit mondjak... kulturálisan még lemaradásban vagyunk.
1/10
Niknek 2024 nov. 11. - 15:24:59 1/10 Előzmény imiimiimi
(66/80)
Egyet értek , a szereposztás meg akkor lett volna jobb, ha Ralph Möller, Sven Ole Thorsen és Stellan Skarsgård játszana benne HHafthór és Björk mellett , meg Kriszanna Loken lett volna még jó
imiimiimi 2024 nov. 10. - 08:32:27
(65/80)
Elképesztően idegesítö. Van egy alapsztori amibe 10 percenként sámános zagyva látomásai vannak a főhősnek. A film felénél elkapcsoltam. 1/10
10/10
Orsike 2024 nov. 05. - 22:46:25 10/10 Előzmény The Cortez
(64/80)
👍
5/10
The Cortez 2024 nov. 05. - 22:29:56 5/10 Előzmény Orsike
(63/80)
Elbutulás tényleg van, de ez már jó régen kezdődött.
Nemcsak szórakoztató szuperhősfilmek vannak, hanem erősen drámaiak, érvényesek, akár művésziek is. A simán szórakoztató miért ne képviselhetne értéket a maga módján?
Amit a TikTok-ról írsz, az meg a szokásos sarkítás. Nem lesz tőle mindenki adhd-s, és az azon felnövő gyerekek között is vannak olyanok, akiket leköt a többszintes cselekmény. Viszont ennek a filmnek az unalmát, lassúságát, kicsit sem nézőbarátiságát nem kéne a TikTokra kenni.
10/10
Orsike 2024 nov. 05. - 19:08:54 10/10 Előzmény The Cortez
(62/80)
Elkeserítően lebutult szinten. A filmek világa csak egy példa, de a könnyűzenétől a képzőművészeteken át mindenben végigkövethető ez a recesszió.
Biztos van szórakoztató szuperhősfilm, de ne gondoljuk hogy bármilyen értéket képviselnek, ahogy a mcdonalds sem építi a testet, csak az éhséget csillapítja.
Viszont valóban nem elvárható az adhds tiktok generációtól, hogy lekösse egy több szinten futó cselekmény, észlelje a shakespeare-i áthallásokat. Nem mondom, hogy a rendező legjobb filmje, de lényegesen jobb mint az utóbbi filmek 90%a.
A vitát itt lezártnak tekintem, ez az én véleményem, örülök, hogy elolvastad.
5/10
The Cortez 2024 nov. 05. - 18:09:54 5/10 Előzmény Orsike
(61/80)
Mert, milyen szinten van? Az a baj, hogy sokan nem ájultak el tőle? És ebből mindjárt a hulladék Love Island imádat, a szuperhősfilmek (amik között szerinted nem lehetnek jók?) meg a könyvégetés következik?