Téma: Azonosság

proskit 2012 nov. 03. - 22:47:00
(163/243)
Ez az a film, amelynél határozottan emlékszem rá, hogy milyen jó, és hogy mekkora csavar van a végén. Éppen csak nem jut eszembe, hogy mi volt az a csavar, ezért ma megnézem újra.
10/10
vallon 2012 nov. 03. - 21:59:31 10/10
(162/243)
SPOLIER = SPOILER
:)
10/10
vallon 2012 nov. 03. - 21:58:26 10/10
(161/243)
Tényleg nem értették ezt a filmet...
Segítek:

***** SPOLIER *****
Figyeltétek a kezelés jeleneteiben, hány ember lakott abban az elmebetegben?
***** SPOLIER *****
pillangókisasszony 2012 nov. 03. - 16:41:02
(160/243)
***SPOILER PÓTOLVA***

Nem maga a kisfiú ölt,ezt nem gondolhatjátok komolyan.Nem értettétek az egész filmet.
ULTIMATE 2012 nov. 03. - 16:23:34
(159/243)
SPOILER
A kisfiú úgy ölte meg õket, ahogy Neo repül a Mátrixban :) Mivel az egész világ csak kitalált, nem értem miért kéne érvényeseknek lenniük a fizika törvényei. Azt mutatták, hogy az anyukát is õ öli meg (A végén flashback-ben), de igazad van, túl hamar ment utána a szõke. De a fenti tény szerintem ezt is magyarázza.
SPOILER

A büntetõjogi cucchoz annyit, hogy a kivégzettben van egy ártatlan lélek is, akinek fogalma sincs, miért érdemel halált. Nézd így: ha lenne egy sziámi ikerpár, és az egyik bûnt követne el (a másik valamiért nem tudja megakadályozni) mindkettõt kivégeznéd?
10/10
technokrata 2012 nov. 03. - 13:37:09 10/10
(158/243)
SPOILER is lesz benne!!!
Sokan írták, hogy egyszer nézhetõ a film. Én ezzel azért nem tudok teljes mértékben egyetérteni, mert nem minden esik le rögtön elsõre. (Aztán lehet, hogy én vagyok lassú felfogású.) Így a további megnézések során jöttem rá mindenre. Ugyanis egy nagyon jól megkomponált filmrõl beszélünk, ami ráadásul két szálon is fut. (Valóság és a tudathasadásos gyilkos "álma".) Tehát valahol érthetõ a negatív hsz-ek íróinak reakciója. Mármint, hogy zavaros a dolog és ezért nem tetszett. Nekik azt tudom javasolni, hogy nézzék meg újra. Ugyanis második nézés után garantáltan pozitívan fognak vélekedni a legtöbben.
7/10
kesselring 2012 nov. 03. - 12:21:07 7/10
(157/243)
Mindenképpen a nézhetõ filmek kategóriájába sorolandó. Én 7-est adtam rá. Annak aki végignézi és a végén sem érti, hogy mi hogy volt annak gratulálok. Bár egy dolgot én sem értek:

SPOILER
Ok. A fogolyban lakó kisfiú személyisége volt a gonosz. Földhözragadt vagyok tudom, de egy kisfiú hogy késel meg egy felnõtt embert, vagy hogy dug le - fejjel lefelé - egy baseball-ütõt egy felnõtt ember torkán? + Amikor már bezárkóznak az életben maradtak látjuk, hogy a kisfiú átmegy az anyja szobájába, de azt is látjuk, hogy a szõke csaj is utánamegy. Ergo a szõkének látnia kell, hogy a kis srác ekkor öli/ölte meg anyut. ??? A szõke csaj történetének szála amúgy is elvarratlan marad.
SPOILER VÉGE

Ezen kifogások ellenére abszolút nézhetõ, jó kis film.
A büntetõjogi vetületét nézve pedig ha egy tudathasadásosra rábizonyítják hogy gyilkolt ugyanúgy gázt neki, mint egy nem tudathasadásos gyilkosnak. Minek tartogatni?
ULTIMATE 2012 nov. 03. - 11:29:20
(156/243)
Valamit azért még tisztáznék.
SPOILER

Sok kommentbõl az jön le, hogy a végén amikor viszik a pasit a furgonnal, szabadon akarják engedni. Nos nem, a pszichiátriára tartottak vele, tekintve, hogy a kezelés után is abban a tudatban élt, hogy õ egy narancsligetben dolgozó, exprostituált nõ. A filmben látott tárgyalás nem azt volt hivatott eldönteni, hogy "ráengedjék-e a társadalomra", hanem hogy életben hagyják-e, korábban ugyanis nem sikerült bizonyítani nála a tudathasadást, és halálra ítélték az elkövetett gyilkosságokért. A film a kivégzés elõtti éjszakán játszódik, amikor az ügyvédei váratlanul új bizonyítékkal állnak elõ, ugyanis megtalálták a pasi naplóját, ami bizonyítja, hogy több ember "lakik" benne.

SPOILER VÉGE
pneklara 2012 nov. 03. - 07:29:22
(155/243)
Rajtam kifogott a film - egy idõ után feladtam, hogy megértsek belõle valamit is. Aztán úgy döntöttem, hogy juszt is végig nézem, és már csak azt számoltam, ki él még, ki lesz a következõ, milyen módszerrel leli halálát, eláll-e az esõ, és kivilágosodik-e valamikor.
SPOILER!!!
Eddig úgy tudtam, hogy a hasadt elmében egymás mellett megfér több személyiség, de maga a beteg egyetlen látható testben létezik, csak az elméjében léteznek különbözõ nemû, életkorú személyek. Itt most ezeket a személyiségeket jelenítette meg a rendezõ,és léteztek egymás mellett testi valójukban is. Én idõben is, térben is elvesztettem a tájékozódási képességemet. Máskor még végig szoktam gondolni a filmet, de most felhagytam vele. Nem is fárasztom magam, hogy ki volt valós személy, ki a fikciós. Ennek ellenére izgalmas film volt. De ennyi erõvel készíthettek volna olyat is, amit ép ésszel is fel lehetett volna fogni. De biztos így érzi magát, akinek több személyiség lakozik a fejében:idõvel elveszíti realitás érzékét.De biztosan érdekes a kérdés, eldöntheti-e egy "szakértõ" csoport, hogy ráengedhetõ-e a társadalomra egy beteg elméjûnek nyilvánított gyilkos?Az életben van-e arra lehetõség, hogy az ítészek saját bõrükön tapasztalják ennek a helyes, vagy helytelen döntésüknek a következményét?Biztos nagyobb hezitálással döntenének, ha saját gyermekük, unokájuk közelében élne egy ilyen roggyant elme.
ULTIMATE 2012 nov. 02. - 23:46:29 Előzmény picurgrg
(154/243)
SPOILER
A bevezetõ párbeszéd közvetlenül a négy évvel korábbi gyilkosságok után játszódik. A filmben is látott pszichiáter kérdezi ki Malcolm-ot, aki akkor a gyilkos személyiség irányítása alatt áll, de nem derül ki, hogy melyik az.
SPOILER VÉGE

Amúgy szerintem remek film, bár elég sok a lehúzó kritika. Valamiért mindenhol bûnügyi történetnek tekintik, pedig sokkal inkább a horror határán mozog, sõt láthatóan szándékosan (mintegy poénként) bedob pár klasszikus (klisés) horrorelemet. Szerintem nagyon jól fel van építve, amikor már kezdene unalmassá válni a "ki a gyilkos?" találgatás, váratlanul megjelenik a misztikus vonulat, de mielõtt zavaróvá válna, meg is kapjuk a magyarázatot, méghozzá nagyon hatásos módon. Végül pedig a slusszpoén, ami egy krimiben fölösleges, zavaró, ám minden horrorban elengedhetetlen ;)
Lényeg a lényeg, lekötött elejétõl a végéig, és amíg erre képes egy film, addig nincs miért belekötni.
1/10
ATi0021 2012 nov. 02. - 23:24:40 1/10
(153/243)
Az átlag pont miatt megnéztem, de nagyot csalódtam. Tiszta idõpazarlás volt...

***SPOILER******SPOILER******SPOILER******SPOILER***
Az egész történet úgy ahogy van egy erõltetett, elõre kitalálható borzalom. Már a legelején 99%-ban biztos voltam ki is az elkövetõ és végül igazam lett. Lehet túl sok hasonló filmet néztem, de nekem ebben semmi váratlan nem volt, már megint a legkisebb, leggyengébb, legártatlanabb a gonosz. Tipikus tucat film...
***SPOILER VÉGE***
picurgrg 2012 szept. 17. - 19:25:02
(152/243)
megnéztem a filmet, aztán nem értettem semmit. **SPOILER** nem jött le, hogy akkor most mi is van? mit keresett a kísérõ sofõr/exzsaru teste hirtelen annak a dagi csávónak a képében. meg hogy egyáltalán ki az a dagi csávó megláncolva, hol van, és kik azok az ügyvédek, meg az a bíró. fogalmam sem volt, hogy most ki lehet a gyilkos, hová tûntek a hullák egy idõ után és, hogy miért volt ott egy számozott kulcs minden hulla mellett. aztán elolvastam a hozzászólásokat. Szóval, összegezzük. Van egy dagi csávó (Malcolm, ugye?) aki megölt XY számú embert. ezt a sok gyilkosságot tudathasadással vitte véghez. Malcolm részt vett egy terápián, ahol sikerült megformálnia egy saját világot a fejében a személyiségei között. A terápiának köszönhetõen sikerült sorra megölnie a személyiségeket (ugye a gyilkosságok a motelben). Végül, mikor mindenki meghalt, már csak a " prosti nõ" személyisége maradt, az már nem árthatott neki. De megmaradt a kisfiú személyisége is, mert nem halt meg a robbanáskor. Kiderül, hogy ez a kisfiú személyisége ölte ki belõle a legtöbb személyiséget (megölte a motel lakóit), de végül kiderül az is, hogy ez a legsötétebb személyiség is, mert megöli az ártatlan, prosti, narancsligetes nõcit is. Így volt tehát a sztori? :D Csak azt nem értem, hogy mi volt az elején az a kazetta... a szalagok... a párbeszédek amiket hallhatunk a legelején... *SPOILER OFF* Valaki elmagyarázná nekem a hiányzó részeket? Amúgy így, már értve a lényeget, tetszett a film. Bár akkor ütött volna igazán nagyot, ha magamtól is leesik a lényeg.
9/10
Rutra 2012 aug. 06. - 20:15:55 9/10
(151/243)
Nagyon jó film. Egy percig se unatkoztam. Tetszett az is ahogyan összehozták a csapatot. És a vers...eszméletlen. Csak ajánlani tudom. Nálam 10/9
AldersbacherFilmYeah 2012 júl. 25. - 12:12:26
(150/243)
Igen,számomra is favorit lett.
Jó a sztori,jó szereplék,és azt érzed,hogy bármi megtörténhet, végig tartja azt a feszültséget amivel kezdõdött.
A vége meg szenzációs lett.
Le a kalappal a készítõk elõtt.
8/10
8/10
cometzjeah 2012 júl. 22. - 21:53:35 8/10
(149/243)
Szerintem elég jó kis film.
Nekem tetszett a csattanó is a végén...
Ajánlom,mert végig izgalmas,fordulatos és érdekes.
Engem leszögezett a képernyõ elé.
Egy erõs nyolcas.
8/10
James Uram Benson Madame 2012 jún. 10. - 23:24:33 Előzmény technokrata
(148/243)
SPOILER

Az hogy sikeres-e a végén a gyilkosság, nem derül ki. Jó eséllyel a kísérõ rendõr megakadályozza. Persze az is érthetõ, ha a doki így "lakol" a jóhiszemûségéért.
James Uram Benson Madame 2012 jún. 10. - 23:19:43 Előzmény Bobo90
(147/243)
SPOILER

Még ironizálnak is azon, hogy 'mi ez, 10 kicsi néger?" (a prosti mondja)

Azt az elõzõ kommentbõl kifelejtettem, hogy az eleje is zseniális, ahogy összehozzák a "csapatot".
James Uram Benson Madame 2012 jún. 10. - 22:51:05
(146/243)
Hatalmas, tényleg az egyik legjobb mai thriller.

***SPOILER***
Liotta nekem azért lett gyanús, mert full amatõr volt "rendõrként". A véres inget sem értettem. Mégis ütött a csavar, amikor kiderült hogy õ is elítélt. És egyébként kb. a felénél már sejtettem, hogy talán az áldozatok nem is mind léteznek, hanem csak személyiségek, mégis hatásosak voltak a csavarok. És igenis meg lehet nézni többször, pl. olyan valakivel aki nem látta és figyelni az arcát :)
Amúgy tkp. lényegtelen, hogy megtörtént-e mindez a valóságban vagy csak a kopasz fejében játszódott le, mert szerintem arra is akartak utalni az alkotók, hogy gyerekkorában átélhetett vmi hasonlót, amitõl megkattant. Nem véletlen, hogy egy duci gyereket látunk.

Érdekesség: a csúf véget érõ Busey-öcs szerepével kapcsolatos adalék az imdb-rõl, ezen röhögtem egy jót: A life-size dummy was created to depict the murdered character played by Jake Busey, with a baseball bat lodged in his throat. One of the studio executives asked to keep the dummy as a souvenir, and stored it in his office closet. One night a cleaning woman opened the closet and was frightened out of her wits. The dummy was removed from the offices immediately after that incident.
zegorias 2012 febr. 26. - 22:44:50
(145/243)
A film tökéletesre sikerült az elejétõl a végéig. Folyamatosan oda tud szegezni a képernyõ elé. Összeszedett a történet. Megdöbbentõ a vége. A csattanó miatt egyszer nézhetõ film, de nem felejti el az ember pár napig.
greghouse 2012 febr. 11. - 19:26:21
(144/243)
Nagyon jó a film, csak egyszer nézhetõ. Ha tudod, ki a gyilkos, piszok unalmas tud lenni. Sajnos.