Téma: Bábok

10/10
FElepHánt 2013 febr. 14. - 10:38:18 10/10
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu
BÁBOK  Káva Mûhely MU Színház

Másfél évtizede iskolásoknak játszik a Káva, interaktív elõadásai az igazi színházi élmény mellett beleszólni és játszani is engedi nézõit. Az Apalabirintus, a Digó, a Gubanc alapdarabok, nagyrészt elsõ színházi beavatók a serdülõknek. Mostantól fogva bázisuk, játszóhelyük az alternatív MU Színház-ban van. Óriási nyitást jelent ez a szakma és a közönség felé, jobban szem elõtt lesz és az elõadások a felnõttek számára is láthatóak lesznek.
Mindenkire ráfér egy kis bevezetés az aktív véleményformálásba: a produkció szüneteiben a nézõk kitárgyalhatják a szereplõk problémáit, alakíthatják a szituációkat, befolyá-solhatják további színpadi sorsukat.
A februári sajtótájékoztató résztvevõi azon melegében be is ültek a Bábok-ra, mely egy királyfi viszontagságain keresztül világította meg a felnõtté válás, az önállósodás, a kamaszkori identitáskeresés nehézségeit.
A Fõudvarmesternõ, a káprázatos szuggesztivitású Milák Melinda új beosztottját oktatja az udvari protokollra, õk ketten próbálják beöltöztetni a durcásan ellenálló trónörököst, aki folyamatos sértegetésekkel, megalázó módon lázad a kényszer ellen. A közönség két csoportra válik, az udvarhölgyek igazukról gyõzködik az egyiket, míg Kardos János, a burokban született herceg, viselkedésérõl vitázik, további ténykedéséhez pedig segítséget kér a hallgatóktól. Kitörni? Alkalmazkodni? Elfogadni? Elmenekülni? -sorjáznak a kérdések,
ám a játékban új szereplõ jelenik meg.
Gyombolai Gábor vagabund világcsavargó, a zöld pázsiton a legelészõ tehénrõl filozofál, ráismerünk Büchner Leonce és Lénájának felejthetetlen soraira. Bizsergetõen zsongnak bennünk az el nem hangzó mondatok is, a "pokol csak a kontraszt kedvéért van", vagy a
"válasszunk egy kényelmes relígiót", de a szabadság távlatai így is megnyílnak az útkeresõ királyfi számára. Hiába sikerül végre beöltöztetni, hiába vágja oda lesújtó véleményét az öntudatára ébredõ udvarhölgy, a vaskosan szókimondó Romankovics Edit, a királyi sarj
nem fogadja el a koronát, hátat fordít a belénevelt rendnek. Nem tudjuk, milyen lesz a sorsa, de lehetõséget kapunk a saját választásaink végiggondolásához.
Színháznak elsõrangú, pedagógiának életfontosságú, élménynek pazar! Jó lenne kisiskolásnak leanni és már korán így ismerkedni meg a színházzal, így szembesülni a még csak homályosan felderengõ létkérdésekkel.
Nagyon jó helyre került a Káva Mûhely, reméljük, többi produkciójuk is látható lesz itt a MU Színházban a nagyközönség számára, - biztos, hogy utána mindenki egybõl elhozza a gyerekeket is.