_Freddy_ 2012 máj. 21. - 06:08:13
(4452/4472)
Én is utálom a német focit. Semmi eredetiség nincs benne. Meg amugy is utálom a németeket, szóval...

De a Chelsea-nek nagy gratuláció jár! Legyõztek pár jó csapatot, köztük a Barcelonát is. Megnyerték a FA kupát is megint. 8 éve a kedvenc csapatom, és egy darabig biztos így is marad. Sok sikert nekik a következõ szezonra is. Megérdemelték a gyõzelmet.
Shaba 2012 máj. 20. - 19:43:01
(4451/4472)
A meglátás, a lényeg – vagy pont hogy a lényeg meglátása – szinte valamennyi szalagcím- vagy sportbeszámoló-idézetbõl kitûnik, és a megmámorosult angolokat leszámítva egyik sem csinál különösebb titkot abból, hogy a tegnap esti finálé megdöbbentõ és drámai volta éppen abból fakad, hogy itt a vesztes játszott gyõztes futballt, míg a gyõztes annyit tett csak, hogy a döntõ pillanatokban józan maradt, résen volt és hidegvérrel vitte véghez azt, amitõl profinak nevezik. Nagyjából ezen múlt, ezen dõlt el. (Amúgy az El País címmondata fektetett ki leginkább, azt négyszer olvastam el, majd ugyanennyiszer vettem is fel a földrõl az államat... Hogy vagy az ottani újságíró, vagy a sajtószemle magyar fordítója ezért valami nívódíjat érdemelne, esküszöm. Bár a többi sem piskóta...)
offtopic
fredi60 2012 máj. 20. - 16:32:38
(4450/4472)
Az angol lapok Európa királyaként tekintenek a Chelsea Bajnokopk Ligája-döntõt nyert labdarúgócsapatára, míg a német újságok szerint a Bayern elpocsékolt lehetõségeinek köszönhette a végzetét. A Sports Illustrated úgy fogalmazott, néha semmi értelme a futballnak.


Nagy-Britannia

Sunday Times: "Európa királyai. A Kékek dicsõ estéje Münchenben... És legyõzték a németeket 11-es párbajban!"

Daily Telegraph: "Ahogy Didier Drogba ott állt teljesen egyedül, szemben vele a fütyülõ Bayern-szurkolókkal teli óriási tribün - az az õ pillanata volt, hogy történelmet írjon."

The Sun: "Didi megcsinálta (Didi did it)! Végre egy angol csapat legyõzött egy németet büntetõpárbajban. Az esélytelenebb Chelsea meglepetésre elhódította a BL-trófeát."

Daily Mirror: "A németek soha nem rontják el a 11-est - de most a holland Robben volt az, aki a kezébe vette a labdát."

The Independent: "Abramovics nagy álma vált valóra - örülhet az orosz milliárdos, akinek óriási befektetése végre megtérült."

The Guardian: "Ezeket a pillanatokat soha nem feledjük, és mindig tisztelettel emlékezünk majd rájuk."

Németország:

Bild am Sonntag: "Micsoda krimi: elpuskázva, elveszítve. Nem, nem, nem! A Bayern elvesztette a Bajnokok Ligája döntõjét! Az egyértelmûen fölényben játszó Bayern 11-esekkel 5-4-re kikapott otthon a Chelsea-tõl, miután Robben a hosszabbításban, Olic és Schweinsteiger pedig a büntetõpárbaj során kihagyta a 11-est. Annyira szomorú, annyira nem megérdemelt."

B.Z.: "A Bayern mindent elpocsékolt! Micsoda tragédia! Egy vereség, amelyre nincs magyarázat, hiszen a müncheniek voltak a jobbak, egyre-másra dolgozták ki a helyzeteket. Karnyújtásnyira voltak a diadaltól, többször is. Aztán a végén elidegeskedték a 11-eseket, amelyeknek soha nem is szabadott volna megtörténniük. Elõbb Olic, aztán Schweinsteiger. A Chelsea csak akadályozta a futballt. A végén azonban Didier Drogba higgadt volt."

Spanyolország:

El País: "A Bayern kétségbeesett játékosai a Münchenben kékbe öltözött futballisten hangulatának áldozataivá váltak."

El Mundo: "Fortuna nagyvonalú volt Abramovics cár öreg seregével. A Chelsea-nek annyi élete van, mint egy macskának, a 34 éves Drogbának pedig még hétnél is több."

Olaszország:

La Gazzetta dello Sport: "Di Matteo és Drogba diadalmaskodott. A Bayern sír. Ismét Robben hibázott."

Corriere dello Sport: "A Chelsea nyert! Egy hihetetlen döntõ. A Bayern otthon padlóra került. Di Matteo diadala."

La Repubblica: "A Di Matteo-fiúk elhódították a BL-címet"

Svájc:

Sonntags-Blick: "Drogba királlyá koronázta Robit! Õrület! Téboly! Felfoghatatlan! Dráma. Egy Hitchcock-krimi után Roberto Di Matteóé Európa futballkoronája. Schweinsteiger a kihagyott 11-ese után sokkot kapott."

Basler Zeitung: "Valóra váltak a Chelsea álmai - Drogba, a hõs. A Bayernnek nehéz lesz feldolgoznia ezt a kudarcot..."

NZZ am Sonntag: "Drogba hõssé vált. Számukra, Lamparddal, Cech-vel és a többiekkel, ez volt az utolsó lehetõség egy nagy diadalra."

Oroszország:

Szovjetszkij Szport: "A történelem iróniája: váratlanul a volt Chelsea-játékos Arjen Robben váltja valóra Roman Abramovics kilenc éve dédelgetett álmát, a BL-gyõzelmet."

Svédország:

Aftonbladet: "A talán karrierje utolsó nagy meccsét játszó Didier Drogba volt a meccs fõszereplõje. Elsõ érzelmi kitörése után meglátta Arjen Robbent, akit hosszan, vigasztalóan átölelt. A gyõztes tizenegy hõse és a Bayern bûnbakja együtt egy pillanatra, amely mindent elmondott."

Expressen: "A Chelsea elõbb a Barcelonával, majd a Bayernnel szemben is hátrányba került, végül azonban mindkét nagyágyút legyõzte. Schweinsteigernek, Kroosnak és Lahmnak bizonyára fáj most a felébredés, de másfél hónap múlva Németországgal Európa-bajnokok lehetnek."

Egyesült Államok:

New York Times: "A Bayern trófea nélkül zárja az idényt - nem kérdés, hogy ez a legfájóbb az egészben."

ESPN: "A müncheni mesterek. A Chelsea végleg elüldözte Moszkva szellemét. Az idény akár egy katasztrófa is lehetett volna a Kékek számára, most pedig a csoda határát súrolja."

Sports Illustrated: "Néha semmi értelme a futballnak. A Chelsea BL-diadalával kapcsolatban nehéz nem arra gondolni, hogy van egy magasabb hatalom."
offtopic
fredi60 2012 máj. 20. - 16:29:21
(4449/4472)
Didi did it! (Didi megcsinálta!) - The Sun
dantonb 2012 máj. 20. - 14:17:15
(4448/4472)
Ez így igaz ,ráadásul pl Gomeznek pl nem volt meg atudása ahhoz hogy az üres kapuba betaláljon közelrõl és sorolhatnám sorban,Robbennek meg ajó tizenegyesrúgáshoz (legyünk õszinték hogy amit a reálnak rúgott az is hajszálon függött) nem volt meg .ezzel szemben Drogbának megvolt egy pompás fejeshez és egy utolsó hioggadt tizenegyeshez is. Errõl szól afoci kérem szépen.
Shaba 2012 máj. 20. - 13:55:52
(4447/4472)
Olvasom nem egy hozzászólásban, hogy a Chelsea képében tegnap a szerencsésebb, nem pedig a jobbik csapat nyert. Fordítsunk a dolog logikai menetén, belekapaszkodva az állításba, hogy akkor – legalábbis ezen az estén, amúgy szerintem némi alappal jelentve ezt ki – a Bayern volt (vagy lett/lehetett volna) a jobbik tizenegy. Nos, a szemmel láthatóan jobbik ellen kupagyõzelmet elérni egy ilyen kiélezett hangulatú döntõn, mégpedig hathatós bírói segédlet nélkül: az azért feltételez némi képességet, és hát nem kizárólag csak a szerencse megragadásáét.

Idevágó idézet, nem betûhûen, csupán fejbõl:
– Mindig azt hittem, a szerencséje nagyobb, mint a tudása.
– Csak a kettõ együtt ér valamit.
(P. Howard: Vesztegzár a Grand Hotelben)

A futballt még mindig gólra játsszák. Azt meg, már ha esett, az eredménykivetítõ híven jelzi. Nem tüntetnek fel azon sem gólhelyzetet, sem cseleket, sem nyögést vagy veszett akarást, sem kapufát, sem taktikai cserét. Csakis megadott találatot. Tény: a Bayern magasabb színvonalú, már-már élvezetesnek is mondható focit produkált, vehemensebben támadott tegnap, uralta a meccs nagy részét, irtózatosan sok helyzetet dolgozott ki, a sarokrúgásokra pedig már mintha örökbérletet váltott volna – s mégsem volt képes eldönteni a meccs kimenetelét, pedig alkalma adódott rá ezerszám. Felesleges lenne nagy szavakkal élni, pláne nem közhelyekkel, mégis: az ilyesmi törvényszerûen megbosszulja magát. Vagy még ennél is világosabban: a szerencse arra mosolyog, aki képes is élni az általa felkínált alkalmakkal. A szeszélyes istenasszony bizonyos idõ elteltével ugyanis abbafejezi a meddõ vigyorgást, s némiképp talpraesettebb (arra érdemesebb?) delikvenst tüntet ki gyorsan tûnõ kegyeivel. Ez tegnap a Chelsea lett. Csekély számú alkalmuk adódott arra, hogy dûlõre vigyék a dolgot, viszont azzal a kevéssel éltek. Így nyerhettek. Így verhették meg saját pályán, fanatikusra hangolt szurkolóik szeme láttára a házigazda, helyzeteit, esélyeit egyaránt elpackázó Bayernt.
dantonb 2012 máj. 20. - 12:41:19
(4446/4472)
Vizilabdában nálunk is van rájátszás abajnoki címért.Fociban ez elég elképzelhetetlen ,mert akkor minden fordulóban jogos lenne a rájátszáspl az elõdöntõ sem tizikkel dõlt volna el a Bayern javára a reál ellen.
10/10
greghouse 2012 máj. 20. - 12:04:07 10/10
(4445/4472)
Egyébként ha nagyon a "megérdemlés" lenne a tét, akkor itt is 3 gyõzelemig menõ "rájátszásokkal" dõlne el (sokáig azt sem tudtam, mi a bánat az, hogy rájátszás. Mire?)
Ezt is az amcsik találták ki, hogy nem egyszerû a bajnokságot (kosár, stb) megnyerni, 3 gyõzelemig rájátszás.
...No neeeeeeem, nem a baromi nagy igazságérzet miatt.
Hanem mert hét meccsben (de minimum 3) sokkal több reklámpénz van. Errõl szól az egész.
Amikor ugyanis a rájátszásban a meccsekben 2:2 az arány, akkor is a legutolsó meccs fog dönteni, és ott is becsúszhat bármilyen gikszer, kapusnak megfájdul a foga, stb. Viszont ötször annyi pénzt kap a szövetség, és a tévék is.
10/10
greghouse 2012 máj. 20. - 12:00:24 10/10
(4444/4472)
Nem vagyok otthon sporttörténetben, de ez a Siófok is jó példa, kösz.
És másoknak, még egyszer. Ez kupa, amit "nem megérdemelni, hanem megnyerni kell". (Istenem, ahány nõt én megérdemelnék, és nem nyertem meg....:-))
10/10
greghouse 2012 máj. 20. - 11:58:44 10/10
(4443/4472)
Semmi bajom azzal, hogy vannak szponzorok és a mezre is kiírják a nevüket. Nekem magának a CSAPAT nevének a folytonos változtatásával van gondom. Miért nem lehet a Veszprém az Veszprém, azért mégis nehezen várható el a szurkolótábortól, hogy azt kiabálja, hogy "Hajrá MKB-Eurolízing!", a másik meg hogy "Hajrá Pick Szalámi!", a debreceniek hogy "Hajrá TEVA gyógyszergyár RT!" ...röhej.
...Az összes külföldi csapat tartja az eredeti nevét, pedig ott is szponzorok vannak. Az Ajaxot nem Ajax-Gyémántok utcája-Royal Dutch Shellnek, a Stuttgartot meg nem Stuttgart-Daimler-Mercedes-Deutsche Bank-nak hívják.
...Én már azon is csodálkozom, hogy a Videoton megtartotta a nevét (bár volt egy idõ, mikor elvették, és Fehérvár néven futott, de a szurkolók akkor is hajrá Vidit kiabáltak, helyesen.)
...Szokjanak már le a névváltoztatásról. A mezre azt írnak tõlem amit akarnak (bár a FIFA szerint azért ez is korlátozott, tudtommal elölre csak a fõszponzor neve kerülhet fel, a csapat jelvény és egy sportszermárka mellé, más nem, és annak is limitált a területe, hogy mekkora helyet foglalhat el.
....De a csapatnév mindenütt maradt, csak nálunk variálnak vele.
Nem hiszem, hogy pont az angoloknál ne lenne fontos a reklám, a pénz, s szponzor, mégis kibirják anélkül, hogy a Chelseat átkereszteljék évente aszerint, hogy melyik bank adja a legtöbb pénzt. Nem az a hivatalos neve, hogy "Chelsea-Samsung", mint ahogy a Bayerné sem, hogy "Bayern München- Deutsche Telekom".
...Pedig ott is fontos a pénz.
A Jóisten szerelmére, akkor nálunkk miért nem megy?
Idiotizmus, a cégek feltûnési viszketegsége. Utálom.
dantonb 2012 máj. 20. - 10:26:02
(4442/4472)
Még 5 perc sem kellett hozzá nomeg Drogba zsenialitása.Ezt hiányolom pl Messinél azokat a csodálatos váratlan húzásokat és önmagának való helyzetteremtéseket ,amire csak a legnagyobbak képesek mint pl Drogba .Messi és Ronaldo kíválóan muzsikál egy csiszolt gépezetben,akár onthatja is agólokat,de ha szar ahelyzet akkor elszürkülnek õk is .ezért van az hogy az argentin válogatottnak ma nincs igazi vezére,mert Messi nem az a típus.
dantonb 2012 máj. 20. - 09:41:29
(4441/4472)
Hát azért nem véletlen hogy nem sörnagyhatalom Anglia,hanem a cseh és német sörök a legjobbak.Az más kérdéas hogy lehet olyat kapni az angol kocsmákban.
dantonb 2012 máj. 20. - 09:38:38
(4440/4472)
Nemigen tudták tartani a friss Torrest,azt viszont nem értettem hogy Essien miért nem játszott ,amikor kíváló képességû játékos õ is.
fredi60 2012 máj. 20. - 09:36:57
(4439/4472)
Valószíûleg nem erre gondoltál, de 1984-ben a másodosztályú Siófok nyerte a kupát, legyõzve a döntõben az ETO-t (2:1).

Tegnap már azt hittem, hogy a Bayern nyer..... nem gondoltam, hogy sikerült a Chelsea-nek gólt szereznie a hátralévõ kb. 10 percben! :)
Meklód fia 2012 máj. 20. - 08:10:18
(4438/4472)
Én még ide sorolnám Torrest is, tegnap is õ volt a kulcsember. Az õ beállása után jött vissza a meccsbe a Chelsea.
offtopic
Charles Foster Kane 2012 máj. 20. - 03:04:10
(4437/4472)
Azert, amikor a Loki bejutott a BL-be, ott is ment majdnem mindenki reszerol a szurkolas, szintol meg varosto fuggetlenul.

A szponzor dologrol meg annyit, hogy a magyar csapatoknak jobban kell a penz, tobb mindent elvallalnak. A premier league is "Barkley's", ami szinten bank, szoval ez akar ironikus is lehetne. Akar. Visszaterve a magyar helyzetre viszont, itt nem a csapatoknak kellene okosnak lenniuk (ok nem tudnak, mert kell a penz), hanem a tamogatonak, aki megszablya a felteteleket. Nekik nem kellene eroltetni a nev atvetelt, mert attol hogy otvenszer bemondjak egy meccsen, hogy Audi, nem biztos, hogy megjon a kedved venni egyet, sot.

De a masik kulonbseg, hogy itt presztizs kerdes csapat mezen rajta lenni. Az, hogy a Samsung nev rajta diszeleg egy FA kupagyoztes, Bajnokok Ligaja gyoztes csapat mezen, az kurvasok penzt meger. Rajta lenni a kecskemeti futball csapat mezen... hat sajnos nem sokat jelent.
10/10
greghouse 2012 máj. 20. - 02:05:54 10/10
(4436/4472)
Naná. A Liverpool, és a Manchester is piros mezes tudtommal, a Chelsea kék (semmi politika, de tényleg). Az Arsenal ugyan szintén piros, de itt a Londoniság üti a mez színét. Sajnos magyaroknál ez nem egészen így van....sõt.
Kelet-Magyarországon a regionális rangadó mindig is a Debrecen - Miskolc volt (DVSC-DVTK), mindkettõ piros. Nehogy már egymásnak szurkolnának...
...Ja, még az angol és magyar focihoz.
Én tényleg nem értem ezt a marhaságot, hogy évente változtatják a nevük második tagját a csapatok aszerint, hogy ki a szponzor. Az NB I. is volt már Soproni liga, Borsodi liga, most éppen OTP liga. A Debrecen DVTK-TEVA, a Gyõr most épp Audi (jól is megy nekik), a Veszprém MKB, stb. Jó, hogy reklámozzák a csapatok a fõ szponzort, de névbe bevenni...ez meg rangkórság.
...Hallottál már olyanról, hogy mondjuk a százéves Chelsea most változtatna mondjuk Chelsea-Abramovics-British Airways névre, vagy az Arsenal Arsenal-British Petrol-Citibank-ra? (Csak a hasamra ütöttem).
..Mert ez marhaság. Még az oroszoknál sincs így. Ami dinamó volt az dinamó maradt, stb. Hogy nálunk miért van a szponzoroknak ez az exhibicionizmusa, és máshol miért nincs....ezt magyarázza meg valaki.
offtopic
Charles Foster Kane 2012 máj. 20. - 01:55:48
(4435/4472)
Itt minden Londoni csapat a Chelsea-t tamogatja (a champions league-ben). A Liverpool meg a Manchester United szurkolt ellenuk leginkabb, azok meg messze vannak, idaig nem er el a hangjuk.
10/10
greghouse 2012 máj. 20. - 01:40:43 10/10
(4434/4472)
Heinekkenem sincs. Angliában meg annyiféle sör van, mint ahány sajt a franciáknál. Bemész egy utcai kiskocsmába, és csak csapolt sörbõl van vagy tizenöt. A legtöbbrõl még nem is hallottál, mert kis helyi sörfõzdéké. Elárulok egy titkot. Körbe kell nézni, és azt kell kell kérni, amit a helyiek, a láthatóan helybéliek isznak. Õk tudják mi a jó.
(Barnából persze a Guinness a leghíresebb, de az meg nem angol, hanem ír.)
Na mindegy, asszem van még egy Borsodim a hûtõben, megteszi az is. Jóccakát.
dantonb 2012 máj. 20. - 01:33:14
(4433/4472)
Nincs is ezzel semmi gond,szerintem te se bánkódj hogy nincs angol söröd(az eredeti elég szar,kivéve abúza sört meg a sötétbarnát)igyál egy jó kis Heineckent pl:)