Téma: Bakaruhában

10/10
euTanázia 2009 szept. 13. - 18:45:39 10/10 Előzmény Vinogradov
(38/118)
Alaposabb olvasás után szólnék még egyet-kettõt, csak úgy kiragadva, lehetne több is, de nincs türelmem hozzá.

"Ha jól emlékszem, Dörner György mondta a Petõfi 73-ról valahol, valamikor, hogy avitt film."

Mondd már nekem, kit érdekel, hogy mit mond Dörner György?
Nagyon jó színésznek tartom, de a politikai orientációját diszkrétebben is kiélhetné. Mindenki húzhat arra az oldalra, ahová a gerince engedi, de legyen ez a magánügye, ismertségét ne arra használja, hogy pártszínû zászlóként lobog! Visszatetszõ!!


"Sajnálom, de a 28-asok fölött eljárt az idõ - persze ezt õk nem akarják tudomásul venni, pedig észrevehetnék, hogy mi már csak úgy mosolyogjuk meg õket,..."

Vinograd-fiú, ne ábrándíts már ki, hogy ezt te komolyan mondod! Ebben a két sorban semmi sincs a helyén.

A 28-asok fölött valóban szószerint eljárt az idõ, mert javarészük már nem él. Aki pedig igen, az nemcsak észreveszi, hanem javarészt szenvedi is. Mivel zavarnának be a "TI" köreitekbe?
Ti megmosolyogjátok õket???
Na látod, ezzel bizony csínján kellene bánni, mert esetleg majdan megérhetitek ezt a kort, és igencsak jól esne, ha valaki átsegítene az úton ahelyett, hogy felülrõl elnézõn mosolyogna!
A fiatalság egyben gazdagság is sok mindenben, nem etikus visszaélni vele.
Most én mondom neked: szélesebb látókörrel kicsit szerényebben!!
Yuliusz 2009 szept. 13. - 18:21:47 Előzmény Vinogradov
(37/118)
Elég sok zagyvaságot összehordtál.
"tipikusan ez az a film, amirõl néha beszélni is szoktak, meg fel-felbukkannak belõle szállóigék"
Ez nem az a film.
Ez a film egy Hunyady Sándor novella adaptációja. Õ nemigen volt úgynevezett "baloldali".
Hasonló téma az "Édes Anna", amit Kosztolányi írt. Õ sem volt "baloldalinak" mondható. Bár akár azok is lehetnének.
Benne éltek egy világban, amit ábrázoltak. Ahogy ma mondanák: szociálisan érzékenyek voltak, és nem mellesleg nagy írók.
Az említett filmek pedig még ma is sokkal jobbak és idõtállóbbak, mint a legtöbb mai felszínes hülyeség.
offtopic
pozsizsuzsi 2009 szept. 13. - 15:14:17 Előzmény Vinogradov
(36/118)
Tényleg. Nem is értem, hogy merészel még élni az a pár maréknyi 28-as. És azt a kis marék nyugdíját mind neked kell megtermelni. Hát szégyen.
Az én szüleim már meghaltak, nem kell már látniuk azt, ami most folyik.
10/10
euTanázia 2009 szept. 13. - 14:39:02 10/10
(35/118)
"És ez egy generáció alapfilmje volt?

Szomorú..."

Hé-hé-hé, ácsi! Ezt meg honnan veszed?
Arról sem hallottam, hogy ilyen film létezik egyáltalán, a mi generációnké biztosan nem volt -annál inkább a "Szerelmes biciklisták", meg "Bohóc a falon"-, de még a szüleimé sem.
"Hanyas vagy" kérdésre "mi félszavakból megértjük egymást", ennyi maradt fent belõle, amit azonos korosztályból az egy húron pendülõk használtak.
Ládd-e, minden rosszban van valami jó, hiszen eddig nem sokat tudtál róla, most meg már véleményed is van, méghozzá olyan, hogy ihaj! ;)
offtopic
Vinogradov 2009 szept. 13. - 10:45:01
(34/118)
Hát, köszönöm - mindenesetre...

Egy ideje már keresem ezt a filmet, mert nem sokszor adták le a rendszerváltás óta Magyarországon, az biztos - most is meglepett, nem csak az, hogy fenn van a youtube-on, hanem az is, hogy ezek szerint vmikor a közelmúltban leadták az m1-en is...

Na, csak azért mondom ezt, mert tipikusan ez az a film, amirõl néha beszélni is szoktak, meg fel-felbukkannak belõle szállóigék, de nem sokan látták mostanában, az biztos...

Mondjuk nem is baj...


Minden tiszteletem ezé a korosztályé - s éppen ezért vagyok kénytelen tisztázni néhány dolgot.

Mindenekelõtt azt, hogy nem csak a 28-asoké a világ... :)

Bizony...

Ez az a nemzedék, amely mindig, minden esetben befolyásolni akarta és még mindig akarja az utánuk jövõk világnézetét.

Ez az a nemzedék, ami miatt ma még mindig abban a visszataszító politikai helyzetben vergõdünk, amelyikben.

Mert ez az a nemzedék, amelyik genetikailag nem bírt nem politizálni (mondjuk ez speciel a filmben is benne van, igaz, a maga demagóg módján, de az már részletkérdés... :) ), pedig, ha egy kicsit kevesebbet politizál azzal többet tesz az ország üdvéért (egyébként még mindig õk teszik ki a Hír és ATV-be betelefonálók egy tetemes részét)...

Bizony...


És, bizony, ebbõl a nemzedékbõl kerültek ki azok is, akik meghamisították saját gyermekkoruk történetét.

És akik ellehetetlenítették azokat, akik mégis fel akarták tárni - bizony...

Nade, hogy magáról a filmrõl is essék szó:

Nem akarom én védeni a fõméltóságú urat, vagy ilyesmi - nyilvánvalóan több sebbõl vérzett a Horthy-rendszer, de az a hangnem, ahogyan itt elõadnak bizonyos eseményeket már túlmutat a cinizmuson (azaz a gyávaságon!)...


Ez a 28-as, Szilágyi György, a magyar kabaré kb. Komlós János (az ÁVÓ-s) mellett másik hihetetlenül "nagyszerû mûvésze", baloldali ember...

Magánügy...

De ahogy kipróbálja sajátítani a baloldaliaknak a történelmet, abban jópár jobboldalin is túltesz.

Ezért a "Hányas vagy..." az igazi propagandafilm - meglehetõsen gyomorforgató hazugság, mely már-már könnyedén megpaskolja az ötvenes évek arcát ahhoz képest, amit a harmincas évekével mûvel (ha jólk emlékszem nem merül fel nagyobb gonoszság kommunista diktátorral szemben, mint, hogy elsõként gratulált Pinochetnek... - egyébként érdekes, a baloldal mindig elfelejti, hogy bár a Pinochet idõszak kétségkívül nagyon sötét periódus volt, de Aliende, a szocialista alatt semmilyen népjóléti intézkedés nem történt, ráadásul õ volt az, aki háromszáz százalékos inflációt csinált Chillében).

Persze tudom én, más idõk voltak - de abból a korosztályból csak azt a pár tizenkilencest meg madridit látni - na ez az igazi szegénységi bizonyítvány...


Azon meg, hogy a filmben sikerült összemosni - régi jó államszocialista demagógia szerint - a Horthy-rendszert a gazdasági világválsággal, már meg sem lepõdöm, de mikor a jószándékú, ám nem túl jelentõs Lord Rothermerle nevét együtt említik az elme- és idegbeteg Zadravecz páteréval, na az már elképesztõ...

Na és ez az a pillanat, amikor csak annyit tudok mondani: ez egy avitt és unalmas film.


Ha jól emlékszem, Dörner György mondta a Petõfi 73-ról valahol, valamikor, hogy avitt film.

Na, hát ez tíz évvel késõbb készült, mégis ezerszer avittabb, az amúgy max megmosolyogható Kardos-féle szélesívû avantgarde-performance-nál...

Propagandafilm, mégpedig a javából, a végén egy olyan kérdéssel, amire remélhetõleg csak nem lehet a válasz...


Sajnálom, de a 28-asok fölött eljárt az idõ - persze ezt õk nem akarják tudomásul venni, pedig észrevehetnék, hogy mi már csak úgy mosolyogjuk meg õket, mint az idõs Horvát Istvánt, az egyébként kiváló történészt és a magyar genealógia atyját Petõfi és Vasvári a Pesti Egyetemen, mikor arról beszélt, hogy õ akár még Jézusról is be tudná bizonyítani, hogy magyar volt... :)

És ez nem most kezdõdött: az egyik kedvenc példám Bacsótól a "Szerelmes biciklisták" - ami pontosan arról szól, hogy hagyjuk már a huszonnyolcasokat, hisz azóta - ébresztõ! - felnõtt egy újabb generáció...

És azóta még egy újabb, és még egy...


Mások a problémák, mások a kérdések, nem kell nekünk állandóan a légószirénák hangjait érezni zsigereinkben ahhoz, hogy tudjuk, hogy mi a teendõ ebben az országban...

Bizony...


És ez egy generáció alapfilmje volt?

Szomorú...
10/10
euTanázia 2009 szept. 13. - 08:02:42 10/10
(33/118)
Látom termékeny hajnalod volt. :)
Igen, valójában a gondolkodást, az empátiát és a kifejezõkészséget kellene fejleszteni a nebulókban, bár nem vagyok képben a mai oktatást illetõen.
offtopic
fredi60 2009 szept. 13. - 03:04:52
(32/118)
Szilágyi György: Hanyas vagy?
http://www.youtube.com/watch?v=h2vHoYyuO1I
offtopic
fredi60 2009 szept. 13. - 03:01:28
(31/118)
Pfff. Utáltam a verselemzést. Tényleg, honnan veszi valaki a "bátorságot", hogy gyerekeknek elmagyarázza, hogy a költõ mit érzett, mit gondolt vagy valójában mit is akart kifejezni egy-egy versszakban.
offtopic
Vinogradov 2009 szept. 12. - 22:20:37
(30/118)
"Rendben. Akkor szépen, módszeresen körbefonjuk indáinkkal a Bakaruhát. :)"

Csak meg ne fojtsuk szegényt... :)



"A "jó vonal" használata nem feltétlenül indokolt, csupán én úgy vélem.
"Emberem" az 1970-es évek táján -amikor a "hanyas vagy" kérdés nem feltétlenül a Szilágyi György féle értelmezésben merült fel, hanem az akkor divatos párhuzam-nadrág szárának bõségét jellemezte"

Jómagam nem nagyon ismerem a Szilágyi György-féle értelmezést, de a nadrágszárat azt igen...

Nekem is van birtokomban egy ilyen féltve örzött darab... :)

Ami a delikvens darabját illeti, bizonyára nagyon inspiráló lehetett - nem láttam, így sajnos kimaradtam a "jó vonalból"... :)

De tudom, hogy amatõr szereplõkbõl milyen zseniális oldalukat lehet kihozni (még ha csak olyan "hétköznapi" filmrõl is van szó, mint a "Jutalomutazás" :) ).



"Pedig igen, csak a megfelelõ személy kell hozzá, olyan, aki észrevétlenül is sodorni tud."

Ezzel jómagam is egyetértek.

Aki, mint filmkritikus, a "namajdénmegmondomatutifrankót" nemes indulatával orcáján lép a publikum elé, azt általában annyira nem is szokták szeretni - mindössze néhány fiatal értelmiségi szokta úgy érezni, hogy "a mindenit, ez aztán tehetséges, mint szamáron a gatya, én meg semmit nem tudok a kutyafáját... Holnap el kell olvasnom egy könyvét... " :) - tudom, mert én is átéltem ezt a fázist...

Ám azt se feledd: sok a befolyásolható egyén. Az õ esetükben, aki hatni akar és tud, sok esetben befolyásol is.

Ez elkerülhetetlen.

Sajnos.



"Ott van például Réz Andris. Kedvelem õt az extravaganciája miatt, de nem fogja befolyásolni egy filmrõl alkotott véleményemet."

Réz Bandi, a kirakat-filmesztétika szélesmosolyú varég-medvéje - szemernyit se adj a szavára.

Szórakoztató, egyébként meglehetõsen mûvelt jelenség, jó beszélõkével és meggyõzõ gondolatokkal - de azért sok mindent nem szabad elhinni nékie, és, hát, nagy hiba adni a véleményére, habár érdemes meghallgatni, mert többet tud a filmekrõl, mint a VOX mozimagazin egész szerkesztõsége együttvéve.



"Az iskolában sem értettem, hogy ki és milyen alapon írja elõ, hogy mondjuk egy már nem élõ költõ mit akart mondani, vagy nekem hogyan kellene éreznem."

Jó neked - én, a pedáns jófiú, túl sokáig hittem el, amit mások mondtak a világról - s alig pár éve kezdtem bele a valódi tapasztalásba...


Ami utolsó megjegyzésedet illeti: én már csak ilyen vagyok - mindig így szoktam reagálni.

Ízekre szedem, amit a másik írt, aztán egyenként reagálok az egyes gondolat-foszlányokra - valamiért így kényelmes nekem...

Ez van... :)
10/10
euTanázia 2009 szept. 12. - 21:39:30 10/10 Előzmény Vinogradov
(29/118)
Rendben. Akkor szépen, módszeresen körbefonjuk indáinkkal a Bakaruhát. :)
A "jó vonal" használata nem feltétlenül indokolt, csupán én úgy vélem.
"Emberem" az 1970-es évek táján -amikor a "hanyas vagy" kérdés nem feltétlenül a Szilágyi György féle értelmezésben merült fel, hanem az akkor divatos párhuzam-nadrág szárának bõségét jellemezte- összeállított egy ballada-mûsort a klubunk számára.
A szereplõk összetétele teljesen vegyes volt, karbantartó szakmunkás, irodista, könyvtáros, usw. Olyan csodát rendezett azzal az alkalmi társulattal, amire egyes munkavezetõk azt mondták: sose hitték volna, hogy ezekbõl a srácokból ilyen produktumot ki lehet hozni. Pedig igen, csak a megfelelõ személy kell hozzá, olyan, aki észrevétlenül is sodorni tud.
Nos, ezért és még sok másért gondolom azt, ha õ filmesztétikát oktat, az valóban az esztétikáról szól, a filmek szeretetérõl, és teszi ezt olyan metódusban, ami kerüli a sematizmust és kellõ teret hagy az egyénnek is.
Ilyennek gondolok egyfajta jó vonalat a lehetséges sok közül.
Ugyanis valljuk be, hogy sem a filmesztétika, sem a filmkritika nem az objektivizmus talaján öntetett betonba, ezért nehezen megfogható és nem bír megfellebbezhetetlen érvénnyel.
Ott van például Réz Andris. Kedvelem õt az extravaganciája miatt, de nem fogja befolyásolni egy filmrõl alkotott véleményemet. Az iskolában sem értettem, hogy ki és milyen alapon írja elõ, hogy mondjuk egy már nem élõ költõ mit akart mondani, vagy nekem hogyan kellene éreznem.
Na itt a pillanat, amikor magamnak álljt kell intenem, mert igencsak belábaltam a sûrûbe, mondhatni az önveszejtésig.
Vino, ha reagálsz, talán nem kellene minden mondatomat újra elõvenni, mert a topic duplán tele lesz velem, ami nem szül jó vért, szerintem anélkül is érthetõ leszel. :)
offtopic
Vinogradov 2009 szept. 12. - 12:12:18
(28/118)
"Túl szerény se légy, mert letaposnak!"

Nem szokásom...

Sajnos... :)



"Régi jóbarátom hasonló végzettséggel filmesztétikát oktat Szfehérváron egy egyházi gimnáziumban, legyen õ vígaszod, mert bizonyos, hogy jó vonalat visz."

A "jó vonalat visz" kifejezés használata ebben az esetben miért indokolt?

Csak mert én alapvetõen az a típusú ember vagyok, aki szerint nincs egy vagy két jó vonal.

Merem remélni, hogy õ a sok közül viszi legalább az egyik jó vonalat... :)



"Majdcsak kilöknek mán innen bennünket, hogy egyre csak párbeszédelünk."

Ha így lesz, biztosan nem szolgáltunk rá, mert itt legalább kulturált beszélgetés foly - a más topicocban elõforduló kirohanásokkal ellentétben...
10/10
euTanázia 2009 szept. 12. - 11:06:49 10/10
(27/118)
Ki dicsért itt téged? Én nem. Tényt állapítottam meg és reményt fejeztem ki. :)
Túl szerény se légy, mert letaposnak!
Régi jóbarátom hasonló végzettséggel filmesztétikát oktat Szfehérváron egy egyházi gimnáziumban, legyen õ vígaszod, mert bizonyos, hogy jó vonalat visz.
Majdcsak kilöknek mán innen bennünket, hogy egyre csak párbeszédelünk.
offtopic
Vinogradov 2009 szept. 12. - 10:44:18
(26/118)
"Hahó, bakanótás fiú, sehol sem lelem a pontot, ahol csalódásnak helye lenne!
/Bakanóta = Katonazene, csupán egy kis áthallás./ :)"

Igen: a helyzet az, hogy a két film egészen hasonló hangulatvilágúra sikeredett - igaz, a Katonazenében van egy erõs társadalmi szál is (a tiszt helyett legénye vállalja fel a bûnt), Marton Endre a rendezõje, Bara Margit már majdnem femme fatale benne és egyébként is színes film (az egyik legszebben fényképezett magyar mozi - egyébként - amit valaha láttam és nem mellesleg nagyon megért már egy digitális felújításra) - talán mert annak az írója Bródy Sándor volt... :)



"A rácsodálkozást nem szó szerint értettem, hanem mint körbejárást. Az én megközelítési módom inkább emocionális, így gyakran használom az alkotásokat asszociatív módon önkifejezésre. Ez az én játékom, gondolatból kihulló szavakat ültetek egymás mellé."

Így már értem a "rácsodálkozást"...

Egyébként, azt gondolom, a te megközelítésed igen különleges - tetszik ez az asszociativ, néhol kicsit humoreszk-szerû stílus...



"Amennyiben jól gondolom, te hivatásszerûen haladsz a filmek irányába, s ha ez így van, akkor már most láthatóan gazdagabbak leszünk. :)"

Köszönöm, bár megemlíteném, hogy nekem nagyon nem használ az, ha dícsérnek (amellett, hogy nálam kevéssé ezt senki sem érdemli meg), mert egy idõ után még eljutok addig a pontig, amit Romhányi a Méhek esetében énekelt meg: "Szorgalmukról döngicsélnek, / Mézes-mázos öndícséret"...

Valóban hivatásos filmesztétának készülök - sztem egyébként valamennyi filmesztétika oktatása talán nem ártana már a gimnáziumban sem. Segítene szelektálni az iszonyatos mennyiségû "filmtermék" közt - sok gimnáziumban oktatnak vmi "Film- és médiaismeret"-szerûséget, de annak gyakorlatilag semmi haszna nincs...



"Ház a sziklák alatt. Valóban, igazad van. Nagyon rég láttam ugyan, de Psota alakja rossz álomként sejlik fel az emlékezésben."

Bizony, Psota maga a megtestesült thrill (értsd: borzongás) ebben a filmben... :)

Nem mellesleg fantasztikus színésznõ, aki, lett légyen szó a "Rangon alul"-ban Márkus László párjaként feltûnõ bájos kispolgári kisasszonyról vagy az ördögrõl Pajer Róbert 92-es parttalan vergõdésében, az "Ördög vigyé"-ben, mindig nagyon magas színvonalon alakította a rá kiosztott szerepeket - remekül kihasználva különleges hangja különleges adottságát. :)
10/10
euTanázia 2009 szept. 12. - 09:50:54 10/10 Előzmény Vinogradov
(25/118)
Hahó, bakanótás fiú, sehol sem lelem a pontot, ahol csalódásnak helye lenne!
/Bakanóta = Katonazene, csupán egy kis áthallás./ :)
A rácsodálkozást nem szó szerint értettem, hanem mint körbejárást. Az én megközelítési módom inkább emocionális, így gyakran használom az alkotásokat asszociatív módon önkifejezésre. Ez az én játékom, gondolatból kihulló szavakat ültetek egymás mellé.
Értekezésed a filmrõl /Bakaruhában/ tiszta és világos, a kifejtés logikus, bizonyos megvilágításai pedig közelebb emelik olvasóját a történethez.
Ha mondhatom: nagyon szép munka!
Amennyiben jól gondolom, te hivatásszerûen haladsz a filmek irányába, s ha ez így van, akkor már most láthatóan gazdagabbak leszünk. :)
Ház a sziklák alatt. Valóban, igazad van. Nagyon rég láttam ugyan, de Psota alakja rossz álomként sejlik fel az emlékezésben.
offtopic
Vinogradov 2009 szept. 12. - 09:41:53 Előzmény fredi60
(24/118)
Pontosan: itt kezdõdött a kizárólag a társadalmi üzenettel operáló film "diadalútja"...
offtopic
Vinogradov 2009 szept. 11. - 20:42:27 Előzmény fredi60
(23/118)
Hoppá, most látom... XDXDXD

Ez vmi freudi elírás lehetett bocs...
offtopic
Vinogradov 2009 szept. 11. - 20:41:14 Előzmény fredi60
(22/118)
Igen.

Valahol elírtam? - Csak mert közben észrevettem, hogy egy helyen Bakaruhában helyett véletlenül Bakanótát írtam - ez nyilván egy másik hasonló témájú korabeli filmbõl, a "Katonazenébõl" jött :), amely nem mellesleg egészen hasonló témájú, Bródy Sándor írta, és ugyanúgy játsszik benne Bara Margit is...
fredi60 2009 szept. 11. - 20:04:48
(21/118)
Nem szeretnék feleslegesen belepofázni, de "Ház a sziklák alatt" emlékeim szerint. ;)
fredi60 2009 szept. 11. - 20:03:03
(20/118)
Lenin vonatkozó mondása (és egyúttal iránymutatása): "számunkra a mozi minden mûvészetek legfontosabbika”.
offtopic
Vinogradov 2009 szept. 11. - 19:40:10
(19/118)
"Én pedig lesem-várom fiatalos rácsodálkozásodat a szép magyar filmrõl!"

Sajnálom, hogy csalódást kell okoznom, de megítélésem szerint a valaha készült összes magyar film legalább három ötödét láttam már - számomra egyébként a legnagyobb rácsodálkozást ennek az idõszaknak a filmjeivel kapcsolatban a "Ház a sziklák helyett" hozta - tökéletesen magyar, mégis hamisítatlan thriller.

Azt ebbõl a periódusból sztem már semmi sem fogja tudni überelni...