Kotarbinski 2020 ápr. 13. - 07:58:47 Előzmény guess.who
(1588/2088)
Nézd, én 2007 óta vagyok a neten és azóta írok. Kezdetben a nolblog.hu-n írtam, majd később 3,5 éven keresztül az index.hu-n. Itt ez alatt az idő alatt 520 ezren látogatták meg a bejegyzéseimet. Soha nem történt meg az velem, hogy nem azt írtam le, amit gondoltam. Egyszerűen nem volt miért félnem pl. akkor sem, amikor Orbánról írtam egy sorozatot, vagy kritizáltam őt és a Fideszt. Ezek után úgy gondolod, hogy ilyen piszlicsáré ügy kapcsán nem azt írom le, amit gondolok?!

Igen, amit itt leírtam, azt mind-mind komolyan is gondolom. Most még elmondok egy dolgot. Régesrég egy áprilisi napon utaztam Budapestről haza Debrecenbe. Ott láttam meg és ismertem meg a feleségemet. Másnap, itt Debrecenben minden nő ismerősömet, akikkel korábban barátkoztam, értesítettem arról, hogy vége a találkozásoknak, mert megismertem a leendő feleségemet. Én ezt csak ÉREZTEM így, semmi jel nem mutatott arra, hogy ez valóban így lesz. De az ÉN tisztességem úgy kívánta, hogy az előző napon megismert lánnyal ezt tegyem meg. Vagyis ne játsszak kettős, vagy többes játékot, hátha az egyik majd bejön. Az csupán az én szerencsém volt, hogy végül is azt a lányt vettem el feleségül, akiről fentebb szó volt.

Ebben az évben csupán 25 éves voltam, mégis bennem kialakult már egy stabil értékrend mind az erkölcs, mint pedig az általános magatartásformák tekintetében. Ilyen előzmények után azt gondolod, hogy elhiszem Annácskáról azt, hogy nála ez nem volt meg 21 éves korára akkor, amikor illemtant is kötelezően tanulnia kellett?! Nem, soha sem fogom elhinni.

Amikor pedig én Annácskát lotyónak neveztem, akkor bennem volt az a motívum is, ami engem egész életemen át vezérelt a tisztesség, a becsület terén. Annácska nem volt tisztességes, mert kettős játékot folytatott és erre az sem lehet mentsége, hogy állítólag mindkét férfiba szerelmes volt. Ilyen nincs! Hasonlóan nincs olyan sem, hogy Buridán szamara éhen hal, holott két szénakazal van mellette. Annácska sem volt egyformán szerelmes a két férfiba, ezért már a kezdet kezdetén döntésre kellett volna jutnia, éppúgy, mint én tettem a feleségem tekintetében. Még olyan áron is, mint ami előtt én is voltam: az egészből semmi sem lesz. Nos, ezért tisztességtelen Annácska, és ezért tekintem én lotyónak őt, mert ilyen kettős, többes játékot csak lotyók képesek csinálni, becsületes ember nem. A tisztességes ember ilyen esetben választ és erről a vesztes félt értesíti azonnal.

Kellemes Húsvéti Ünnepet Kívánok mindenkinek.
offtopic
luci87 2020 ápr. 13. - 07:47:15
(1587/2088)
Köszi,meglestem azért mit írtál..mert én szeretem tudni a dolgokat.ill. nem zavar a spoilerezés..:) Jó hogy eszembe juttattad, mert kb a felénél megálltunk a nézésébe, de folytatjuk..
5/10
napraforgó 2020 ápr. 13. - 04:47:28 5/10
(1586/2088)
Miért kell kérem azt a házasságosdit erőltetni? Ki mondta, hogy egy férfi, vagy egy nő csak és kizárólag akkor lehet boldog, ha a házasság révébe ér?

Hisz látjuk, hogy az Imre - Anna házasságnak nincs nagy jövője. Imrét végig mardosná a kétség, hogy Anna életében nem ő a szamár a ló helyett? És Anna is pont igy lenne ezzel. Ha nem kaphatta meg Sándort, hát be kellett érnie Imrével, akit a társadalom jobban elfogadott. De egy bizalmatlan férj mellett hogy lehetne boldog?

Egy Anna-Sándor relációak végképp nincs semmi jövője. Sándor módos parasztgazdaként sem tudná azt a szivonalat, luxust biztositani Annának, amihez az hozzászokott (minden más parasztleány nagyon is tudná méltányolni a Sándor által biztositott jólétet, de Annának ez nem lenne elég), és ez, meg a műveltségbeli különbség előbb-utóbb közéjük állna.
Mert azt készséggel elismerem, hogy Sándornak jó esze lehetett, és ha kezdettől ugyanolyan neveltetésben részesült volna, mint Anna, akkor túlszárnyalta volna pl. Móricot, aki felszedett némi műveltséget, tud is viselkedni, de azért nem egy nagy lumen.
guess.who 2020 ápr. 12. - 21:16:51
(1585/2088)
Ja, nem úgy gondoltam a kémiát. De végső soron így sem rossz. :) Más kérdés, hogy Sándorból kinézem, hogy a végső leszámolás során besül a robbanóanyag, csak egy nagy füst lesz belőle, nevetségessé teszi magát és önként száműzetésbe vonul.

(Áh, nem, ahhoz sokkal önhittebb és ostobább.)
guess.who 2020 ápr. 12. - 21:15:02 Előzmény Sumomo_
(1584/2088)
Jó, de ez mennyiben "megoldás"? Imre fut egy kötelező kört, lehet, hogy szolgabíró lesz belőle, de a báró csicskáztatni fogja, amíg él(nek), Annát gyűlölni fogja, mert miatta kell szenvednie. Anna szintén csak a csicskát látja benne ezután, aki még ellent sem mer mondani a bárónak...
Sumomo_ 2020 ápr. 12. - 20:47:26 Előzmény guess.who
(1583/2088)
pl. a báró ultimátumot ad Imrének, vagy kicsinálja örökre, vagy elveszi és szolgabíró lesz belőle.
Hogy tetszik?
:D
offtopic
guess.who 2020 ápr. 12. - 20:38:55
(1582/2088)
Múltkor majdnem engem is rávettél, mert már annyiszor lelkendeztél itt és odaát is róla, de nem találtam sehol egyetlen epizódot sem a rászánt két perc alatt, úgyhogy lemondtam róla. Így jártál. :P :D
guess.who 2020 ápr. 12. - 20:37:52 Előzmény napraforgó
(1581/2088)
" Anna Darwin könyvét olvasta a fajok eredetéről, németül, "
Azt mondjuk elég jól bemutatták, hogy az okos Anna értette a lényeget (ti. hogy az ember- és majomfajoknak egyetlen közös ősük van), míg Sándor csak addig jutott el a megértésben, hogy na, aztán neki biztos nem majom volt az őse, fújjj... Ez akkoriban (és még ma is) elég jellemző félreértés volt, és ha jól rémlik, Sándor később sem értette meg a dolgot (vagy nem mutatták). Bár végülis számára az egész nem a gondolkodásról szólt, csak arról, hogy Annával jól elüti a kényszerszabadság miatti üres idejét... :)
guess.who 2020 ápr. 12. - 20:32:12
(1580/2088)
A társadalmi különbség még csak-csak, ha mindkét fél képes lemondásra (itt azonban kétlem, hogy Anna képes lenne parasztasszonnyá válni) és egyébként intelligenciában hasonlóak, azaz hosszútávon is vannak közös témáik - de hát Sándor esze inkább mesébe illő: hol volt, hol nem volt. :)
guess.who 2020 ápr. 12. - 20:29:31 Előzmény Sumomo_
(1579/2088)
"Anna és Imre mégis összeházasodnak, és Imre engedni fogja, hogy egyetemre menjen, ha nem is támogatja."
Ezt Imre már megmondta múltkor is Annának, ti. hogy ha a felesége lesz, akkor mellette tanulhat, a szüleivel élve viszont nem...
Ezt ugyan némileg megváltoztatta a tántis bécsi látogatás, hiszen nála hajadonként volt és úgy is mehetett volna orvosnak, a tánti nagyon támogatta.

No, pár nap múlva megtudjuk, hogy mit hoznak ki a lehetőségekből. Mindenesetre a legrosszabb megoldás szerintem az, ha marad egy Anna-Sándor reláció (nincs értelmes jövője, bármiféle kémia van is benne, mert az esélytelen, hogy Anna Sándor vagy bárki miatt lemondjon pl. a bárónői címével automatikusan együtt járó fényűzésről és kétkezi munkásként parasztasszony-szolgáló legyen Sándorka mellett.
Az viszont megint kérdés, hogy hogyan tudnák egy ilyen helyzetből visszalökdösni Imrét Anna mellé?!
guess.who 2020 ápr. 12. - 20:09:20 Előzmény napraforgó
(1578/2088)
Ami viszont nekem nem tetszik (és ez egyelőre az írók bűne), hogy tényleg megjeleníthették volna erősebben ezt az "első orvosnő"vonalat - azaz hogy valamivel komolyabban is belefolyhatott volna Anna a dologba. Jó, gondolom, egy orvos sincs az írók között, ezért nem nagyon akartak szakmázni a sorozatban, csak ez így valahogy olyan gyengécske próbálkozás, ugyanilyen erővel akár péknek vagy hentesnek is mehetne Anna, annyira súlytalanná lett az "orvoslás". Pedig eleinte jó volt, hiszen ugye megmentette Palikát, aztán Zalánt is...
Aztán ha Ordító egér kedvenc OCs-ja is nagyot fordult a végére, lehet, hogy itt is lesz valami hasonló és kiderül, hogy tényleg Anna lett az első orvosnő Bécsben. :)
5/10
napraforgó 2020 ápr. 12. - 17:02:14 5/10 Előzmény Sumomo_
(1577/2088)
Igen, teljesen igazad van. Anna Darwin könyvét olvasta a fajok eredetéről, németül, meg Semmelweis tanulmányát a higiénia fontosságáról az orvoslásban, meg nagybátyja tanulmányát, aki a higanyos lázmérő kifejlesztésén dolgozott, aztán a gyógynövényekről és hatásukról próbált tájékozódni. A sziv dolgai nem érdekelték, a házasságot szerette volna megúszni. És igen, valóban a megmentőjébe szeretett bele, függetlenül annak személyétől. Túl naiv és túl tapasztalatlan, talán ezért ingadozott, és talán úgy gondolta, hogy midenképp férjhez kell menjen, nem jutott eszébe, hogy nemet is lehet mondani.
De hát ilyen apa és ilyen anya mellett nehéz.
Sumomo_ 2020 ápr. 12. - 16:55:22
(1576/2088)
A hintás jelenet fontos. A vágy, hogy magasabbra, még magasabbra a repülés jelenti, ami egyfajta szabadság érzetet jelent, amiben Sándor partner volt. Imre meg nem, őt hiába kérte Anna hogy lökje meg.
Vagy azok a szócsaták amit Sándorral vég nélkül tudnának folytatni, Imrével nincs közös témájuk.
Vagy ahogy a két férfi reagált amikor Anna elmondta nekik, hogy orvos akar lenni.
Sorolhatnám.
Egyrészről ott van Sándor , aki egyfajta lázadás a világ ellen lehet Annának, akivel működik a kémia. De Anna S ott van Imre , akibe ugyan nem szerelmes, de tisztel és próbál ész érvek alapján haladni egy a kor társadalma által elfogadott házasság felé.
Ha van hasonlóság még hasonlóság Hugonnai Vilma életévek, akkor arra tippelek , hogy Anna és Imre mégis összeházasodnak, és Imre engedni fogja, hogy egyetemre menjen, ha nem is támogatja.
Sándornak meg kell halni (mint szegény Dezsőnek):)
Sumomo_ 2020 ápr. 12. - 16:36:47 Előzmény napraforgó
(1575/2088)
Ha szabad hozzátenni az én véleményemet is a Tiedhez, én megkockáztatnom, hogy Ilonka jóval kiforrottabb lenne ennyi idősen szerelmi ügyekben (de nem azért mert szeretőt tart) , mint Anna. Ilonka falja a romantikus regényeket, ez az egyik legfontosabb témája. Míg Anna -valószínűleg gyerekkora- óta a biológia, a tudomány iránt érdeklődik, ez a mindene. Valljuk be, hogy a korának egy különc gyermeke, akit senki nem ért meg, sőt tilt ettől, mert az nem való. Egy báró kisasszonynak az a feladata, hogy férjhez menjen. (jelzem nem csak a báró kisasszonynak) Emlékszel, Annát egyáltalán nem érdekelte férjhezmenetel, tanulni akart mindenek felett. Jozefin erőltette folyamatosan, hiszen őt is így nevelték, gondolom. Aztán félájultan beleszeretett a MEGMENTŐJÉBE! Nem Sándorba, nem Imrébe , hanem egy idegenbe szeret bele. Szerintem ,ha Sándor nem szeretett volna bele Annába akkor a történetnek itt van vége.
Nem értek egyet, hogy korábban rajongott az orvosi hivatásért. Szerintem most is rajon, csak a bécsi fiaskó ketté törte az álmát, az egyetem lépése a rágalomra (remélem csak átmenetileg) térdre kényszerítette. Ebben a helyzetben kapott a lehetőségen és igent mondott Imrének, úgy gondolom a becsületét így tudta menteni. Én biztos nem tettem volna, de én a XX században születtem.
5/10
napraforgó 2020 ápr. 12. - 14:46:43 5/10 Előzmény manóka27
(1574/2088)
Ez igaz. A "Drága" kezdetű levélben Anna azt közli, hogy el kell mennie Bécsbe. Megirja a cimét és levelet vár, vagy még inkább a drága Sádort, hogy hagyjon ott csapot-papot és menjen utána. (Itt is látszik, hogy milyen kiforratlan, gyerekes egyéniség még Anna, hisz nem mindenki tud sutba vágni mident az ő két szép szeméért.)
Aztán a várt Sándor helyett megérkezik Imre és megbocsátja neki a kis botlását (a csókot), majd megkéri a kezét. És Anna máris feledni látszik Sádor, a pofátlant, aki nem ment utána, ellentétben Imrével. Ha nem mennek vissza Rokocára, hanem Imre Bécsben marad Annával, Sándorka a hetyke mosolyával egy szép emlékké halványul Annácska számára.
És innentől azért nem Anna kereste Sándor társaságát, hanem a fiú pofátlankodott bele minduntalan az életébe. Felbukkant az istállóban, megszólitotta az utcán, beszökött a bálba.
Az egyetlen, ami Anna számlájára irható, hogy elment vele hintázni. Na az nagy hiba volt valóban.
manóka27 2020 ápr. 12. - 14:19:52 Előzmény napraforgó
(1573/2088)
Belevau, bocsi! :) Én nem tartom Annát lotyónak. De! Az nagy szemétség tőle, hogy miközben mást szeret és olyan leveleket irogat neki, ami úgy kezdődik, hogy"Drága", addig egy másik férfit tovább hülyít. Folyamatosan. Egyre durvábban (hozzá is menne).
5/10
napraforgó 2020 ápr. 12. - 12:53:37 5/10
(1572/2088)
Élvezettel olvastam a szócsatáitokat.

Előre bocsátom, hogy én is a monogámia hive vagyok. A promiszkuitást nem támogatom, akkor sem, ha nem párhuzamosan művelik, hanem egyik ágyból ugrik az illető a másikba. Legyen az az illető akár férfi, akár nő.
Mert azt a felemás erkölcsi felfogást, hogy egy férfi igenis tombolja ki magát a házasság előtt, aztán keressen egy szűzlányt és vegye el feleségül, mert abból lesz a jó feleség és anya kissé ódivatúnak, idejétmúltnak tartom.

Meglehet, hogy 150 évvel ezelőtt ez még egy általános felfogás volt, de azért az túlzás, hogy minden nőt lotyónak minősitünk, aki csókolózott egy férfival. Vagy kettővel. Vagy akárhánnyal.

Igaza van Guess.Whonak, ez az Anna, akit itt látunk még nem kész nő, olyan értelemben, hogy kialakulatlan karakter, tapasztalatlan, szinte még kamaszlány. Alig különbözik Ilona húgától, aki csak a romantikus regényekből szerez tapasztalatokat a szerelem mibenlétéről. Anna már rendelkezik némi elméleti tudással, de gyakorlati tapasztalata szinte semmi.

Elkezd rajongani az első szembejövő férfiért, aki ráadásul hite szerint megmetette az életét. Levélkéket irkál neki, találkákra hivja, futkoz utána, még az anyját is bevonja, csakhogy találkozhasson Imre fiával.

Aztán felfedezi Sándort az istállóban és bizony - emlékezzetek vissza - már menne is a papához jelenteni neki a renitens fickó jelenlétét. Katica menti meg Sándort azzal, hogy elmondja neki, hogy valójában és ténylegesen Sándor mentette meg az életét, ő húzta ki a folyóból, nem a hadnagy. Anna erre enyhül meg és engedi, hogy Katica ápolhassa az ő megmentőjét.

Anna kezdetben rajong az orvosi hivatásért és meg is próbál tanulni, úgy, ahogy lehet, könyvekből, Babától.
Imrével meg fejlődik, alakul a kapcsolata, holott már annyira talán nem is akarná. Ezzel szemben Sándorral egyre inkább szót ért és igen, van köztük szexuális vonzalom is. Na és? attól már lotyó lenne?Nyilván nem. Csak ismerkedik, tapasztalatokat szerez. És kezd rájönni, hogy mit is keres egy kapcsolatban és mit nem kedvel.

Az eljegyzése elhamarkodott, hirtelen jött döntés volt, amiben nagyban közrejátszott az, hogy száműzték otthonról, másrészt, hogy az a geróf lerombolta a tekintélyét, kétségbevonva a tisztességét, ártatlanságát. Ebből a helyzetből Imre házassági ajánlata kiemelte. helyreállitotta a renoméját mind a család, mind a társadalom előtt.

És igen, tisztességesebb most felbontani azt az eljegyzést, ahogy lmre tette, mint önfeláldozni magát, ahogy Anna akarta volna.
offtopic
guess.who 2020 ápr. 12. - 12:53:01 Előzmény Kotarbinski
(1571/2088)
És igen, arra utaltam immár többször is, hogy hibásan és teljesen másként értelmezed mind a "szerető", mind a "lotyó" kifejezést, mint mondjuk a társadalom többsége. Egyébként természetesen megelégszem azzal is, ha elismered, hogy egy átgondolatlanul, felhevült hangulatban írt botorság volt lelotyóznod Annád. Fátylat rá! :)
Kotarbinski 2020 ápr. 12. - 12:23:25 Előzmény guess.who
(1570/2088)
Nézd, én mindent elmondtam arról, hogy miként értelmezem a "lotyó" fogalmát. Neked jogod van másként értelmezni. A többivel kapcsolatban sincs mondanivalóm, mert újat nem tudok és nem is akarok hozzátenni. Tehát vagy elolvasod ismét azt, amit korábban írtam, vagy megelégszel azzal, amit itt most közlök.

Kellemes Húsvétot!
offtopic
guess.who 2020 ápr. 12. - 12:21:59 Előzmény Kotarbinski
(1569/2088)
"akkor nem arra kell gondolnom, hogy két szeretője van? "
Nem. A magyar nyelv furcsasága, hogy ezt a szót használjuk, de a két dolog egészen mást jelent. A szerető a közbeszédben egy hivatalos (=törvényes) kapcsolat mellett tartott szexuális partnert jelent, akibe jó esetben az adott személy nem szerelmes, pusztán csak a vágyait és/vagy szükségleteit elégíti ki vele. Annának minden valószínűség szerint nulla (0) szexuális partnere volt eddig, azaz nincs és nem is volt/lehetett szeretője.

Hogy szerelmes mindkét férfiba? Elképzelhető, hiszen mindkettőben talál sok olyan tulajdonságot, ami miatt úgy érzi, hogy szerelmes, csak éppen fejletlen érzelmi intelligenciája miatt nem tud dönteni, választani közülük. Tudod, mint amikor egy tinilány szerelmes a Kolbászos Lecsó nevű zenekar frontemberébe, a fizikatanárjába és az apja egyik idősebb munkatársába is egyszerre - de ettől még egyik sem lesz a szeretője. ;)

Visszatérve a szerethető tulajdonságokra: Imre megfelelő hátteret adhatna neki minden szempontból, láthattuk már, hogy mellette állna bármikor (Imre jelleméből fakadóan a végsőkig kitartana házastárs Anna mellett, bármit is csinálna a szépasszony), ráadásul Annának nem csak az esze, hanem a külseje is imponál. Kicsit túl szabálykövető és szögletes (bár éppen az általa kezdeményezett csókdosásosk mutatják, hogy azért mégis tud szabályt szegni, ha akar), de egy okos asszony ezen idővel tud csiszolni.
Sándor talán összesen két szempontból lehet Anna "társa": megértő(nek mutatja magát), mert végighallgatta Anna fejtegetéseit Darwinról és épített neki egy festményhintát; illetve segítőkész, mert elment vele megkeresni Bátort. A képet ugyan kissé árnyalja, hogy 1) az istállóban irtóra unatkozott, hát persze, hogy végighallgatta Annát a könyv olvasásakor, illetve a lovat is azért keresgélte, hogy elfoglalja magát; 2) a hintát már kizárólag azért építette, hogy azzal megszerezze magának a baroneszt. Ezen önzőségei mellett gyakorlatilag semmiféle hátteret nem tudna Annának biztosítani, hiszen nem érdekli az orvoslás, a művészet, a főúri társadalom taszítja, beszélgetni nem tud velük, viselkedni pláne - él a saját világában, ahol van ugyan szőlő, meg álmodozik egyedül a haza felszabadításáról, de ebbe a világba Annát sosem engedte be, és nem is valószínű, hogy akarja.
Ezek mellett Sándor az eljátszott "tüzességével" imponálhat Annának, mert talán azt hiszi, hogy ez a tulajdonsága egyenes arányban áll az ágybeli teljesítőképességével. Aztán persze simán lehet, hogy Sándor csak kompenzál a rámenősségével. :)