Charles Foster Kane 2009 dec. 16. - 12:22:49
(452/1592)
Nem, a feszültség nem ott tetõzött, a filmrõl általában beszéltem. :)

***SPOILER***

Bár... Filmileg vetekedett nálam még ezzel az a jelenet, amikor lángokban áll a vetítõterem, és a lángnyelvek között a füstbe vetítve, ördögien kacag a nõ. Hát az félelmetes volt. :D

Azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy ez a vetítõtermes jelenet filmtörténeti klasszikus lesz.
offtopic
wukovsky 2009 dec. 16. - 12:09:29
(451/1592)
A feszültség nem ott tetõzött, de a színvonal az igen :D

Ahogyan a kill bill-ben az utolsó beszélgetõs jelenet a kedvencem, így itt Landa Ezredes elsõ monológja.

Persze van még neki pár a filmben, de mégis ez a csúcs.

A másik csúcspont számomra az volt, amikor araszolnak a végén fel a moziban, és egyszer csak megszólal a kelly hõseinek a zenéje

http://www.youtube.com/watch?v=E24cveClIGI&feature=PlayList&p=44326796906EE1BE&index=7

1:17-nél indul, és 1:50 nél lendül be igazán :D

Így vissza gondolva, akkor konstatáltam, hogy mik az alapmûvek, amikbõl merített a mester.

Kelly hõsei
Piszkos 12

talán egy kicsi sas leszállt, és egy kicsi halál 50 órája, de az elsõ kettõ az biztos.

Kelly hõsei, erre utal a zene is, valamint a karakterek humora.

Piszkos 12, maga az alapötlet, hogy valamiért nagyon motivált katonákat dobjunk át, akiknek igazán nincs veszteni valójuk.

A másik két film talán azért, mert bemutatta az ellenség hõsiességét is, valamint páratlan inteligenciáját :$
Charles Foster Kane 2009 dec. 16. - 11:57:10
(450/1592)
Érdekes, eddig nem találtam még egy embert, akinek a film elsõ jeleneténél tetõzött a BB. Pedig a feszültségteremtés meseteriskolája.

Ezerszer meg tudnám nézni.
offtopic
wukovsky 2009 dec. 16. - 10:36:44
(449/1592)
Ha üresjárat alatt arra gondolsz, amikor Landa ezredes a tehénpásztorral beszélget az elején nekem az volt a film csúcspontja, úgyanúgy, ahogyan a kill bill-ben a vége volt a csúcspont, amikor Beatrix Bill-el beszélget, hiszen két kimagaslóan nagy harcos csatáját sohasem a fizikai erõ dönti el, hanem az az elme harca, hogy tudatban ki tud a másik fõlé kerekedni :$

Ezeket a monológokat valóban vagy szereti az ember, vagy nem, és így vagy élvezi a filmet, vagy nem
offtopic
wukovsky 2009 dec. 16. - 10:34:23 Előzmény norton15
(448/1592)
Attól függ, hol foglal állást, vagy csinálhat Clint E.-hez hasonlóan egy dícsõség zászlaja, és és egy levelek I. c alkotás párost.

Egyébként ezeket a mûveket azért nem sorolom a II. Vh mûvekhez, mert egyenlõre annyira felül állnak a többin, hiszen mindkét oldal be lett mutatva, motivációval, jellemekkel, és a többi.

Custer-Ülö Bikáról is lehetne ilyen filmet csinálni, én vevõ lennék rá, hiszen a Westernt amúgy is szerettem, és a kill bill-ben megmutatta Tarantino, hogy Õ is szereti.

Elég kevés embernek jött le az, hogy az egyik oldal nem különbözik a másik oldaltól :$

Remélem is, hogy megvan Irakról a véleménye, és majd Tarantinosan megrendezi 5-10 év múlva.
10/10
RoKKfish 2009 dec. 16. - 04:30:14 10/10
(447/1592)
Valszeg nem a Shosanna - Zoller párosra gondolt a filmrajongó sporttárs, hanem a mozigépész és Shosanna kapcsolatára.
10/10
RoKKfish 2009 dec. 16. - 04:18:28 10/10
(446/1592)
Na igen, lehet a ló innensõ -, illetve túlodalára is esni. Beszélhetünk "faékrõl", vagy "lila ködbe burkolásról", mindez lehet csupán megitélés kérdése. De vajon mindig ilyen egyszerû a képlet?
A BB egyik legerõsebb eszköze a verbalitás. Ennek tükrében elég falsnak tûnik számomra "üresjáratról" beszélni a 15 perces asztaljelenet kapcsán. Nem kell ezt okvetlenül "izgalmasnak látni", vagy "élvezni", de azon érdemes lehet elgondolkodni, hogy Tarantino világa és a saját érdeklõdési köröd mennyiben fedik egymást...
Én például nem szeretem a balettot. De azt hiszem, ez nem a balett hibája. Úgy döntöttem, nem írok véleményt a balettrõl. Még a végén a felületesség vádjával illetnének... :)
6/10
zee944 2009 dec. 15. - 22:14:42 6/10
(445/1592)
Tudom, ezért reagáltam. Teljesen téves az elképzelésed, hogy ez "üresjárat", meg hogy "kitartónak" kell lenni. Szó sincs róla. Ezt vagy nagyon szereted, vagy nagyon nem, mert nem érzed a dolog lényegét. Ezek nélkül a dialógusok nélkül a felét érné az egész.
6/10
zee944 2009 dec. 15. - 21:54:40 6/10
(444/1592)
"...viszont olyan töltettel akarja eladni a filmjeit, ami jó nagy adag üresjárattal "ajándékozza meg" a nézõt. Szóval mikor tizenöt percen keresztül magyaráznak egyetlen asztalnál, akkor azért ott kapaszkodni kell a szék karfájába, és megmutatkozik, ki a kitartó."

Nem. Nem. Nem. Rossz. Hibás.
10/10
norton15 2009 dec. 15. - 20:37:10 10/10 Előzmény wukovsky
(443/1592)
Ezt aláírom, de egyrészt Amerika felháborodna, és ezen vitázna, hisz Custer és Ülõ Bika (meg a többi ott szereplõ hadvezér) szerepe még mindig nincs tisztázva. Másrészrõl meg Tarantino annak a tipikus, mûanyag amerikai társadalomnak a tagja, aki ha Párizsban jár, nagyon nem az Eiffel-tornyot fogja megnézni, hanem az elsõ McDonalds-ba megy. Neki az már nagy dolog, ha hallott az elsõ világháborúról. Szerintem így kézenfekvõ volt, hogy a második világháborús környezetbe helyezze ezt a filmet - ha szélesebb érdeklõdése volna, még a Little Bighorn-t is elõvenné, vagy a Wounded Knee-t. Így viszont marad ez (az elõbbi két csatáról eddig is született két jó film viszont:)). Guantanamóról, és Irakról látszólag nincs véleménye, aztán lehet, hogy 10 év múlva ebbõl csinál filmet. Lusta egy alak.

Nos igen... Szándékosan akar sokkolni mindig is. Mint pl a Kill Bill is ilyen. Interjú közben mondta, hogy imád olyan filmeket csinálni, amiben olyan jelenetek vannak, ami valójában tragikusak és naturalisztikusak (Marvin fejbedurrantása, Sofie Fatale karjának levágása, vagy épp a 88 Eszement kibelezése), de mégis nevetne rajta néhány ember, de összezavarodik, hogy lehet-e, vagy nem lehet.

Mondtam, hogy nincs benne történelmi hûség, engem is meglepett elõször, de szerintem hozzá lehet szokni (Tarantino nem a realizmusáról neves), tulajdonképp Landa jelleme ebbõl is meglátszik, hogy képes mindenkit feláldozni, elpusztítani, hogy õ biztonságban legyen. Ez nekem így oké volt.

Ez a film egyik kulcsa szerintem, hogy a zsidók visszavágnak. Sõt, nemcsak visszavágnak, de undorító módon egyszerû közkatonákat skalpolva, sokszor hõsöket gyilkolva le, akik aztán k*rvára nem tehettek az egész holokausztról. Gyakorlatilag itt dõl el az emberben, hogy ez most jó film, vagy nem jó film. Nekem tetszett, mert itt fordított helyzet van: a zsidók SS-ként mészárolják le az ártatlan németeket. Ilyen film úgysem volt, úgysem lesz, ugyanolyan vitás, mint mondjuk a Kill Bill. És így van, ahogy mondod: az ember szurkolni kezd az egyszerû németnek, undorodik a brigantyktól, mert még rosszabbak bárkinél (mellesleg Eli Rothot sem csipázom, ritka pszichopata állat szerintem. Viszolygok is attól a baseball-ütõs jelenettõl.) Az SS szerepelt amúgy benne egy cameo erejéig, hisz Hugo Stiglitz ölt le párat közülük.:)

Speciel ezért nem is értem, hogy mi az, hogy ez a film zsidó propaganda. Erre aztán nehéz lehet büszkének lenni, ezt büszkén vállalni... Pont az ellenkezõje a film. Illetve nem is, csak egy elborult agyszülemény, amolyan "tarantinós".
Nemo Identitas Aquarius 2009 dec. 15. - 18:43:38
(442/1592)
Ha én történelmi hûséget keresek egy II.vh-ban játszódó filmtõl,akkor bántani fogsz a lézerkardoddal???
Nemo Identitas Aquarius 2009 dec. 15. - 18:31:41
(441/1592)
Te jedi vagy?
Nemo Identitas Aquarius 2009 dec. 15. - 18:29:07
(440/1592)
Napok óta vitatkoztok ezen a filmen.
Ha nem néztem volna meg,nem értettem volna hogy miért.
10/10
offtopic
Dantes 2009 dec. 15. - 18:27:34 10/10
(439/1592)
Nem véletlenül hoztam fel kicsit lejjebb a Star Warst, olyanok vagytok mint a viccben a székely ember, megnézi a Star Wars-t a moziban, ki jön és csóválja a fejét, hogy õ ezt azért már nem hiszi el...vagyis, kész viccek vagytok ahogy itt történelmi hûséget kerestek.
10/10
offtopic
Dantes 2009 dec. 15. - 18:25:53 10/10
(438/1592)
Akkor ne nézd.
Nemo Identitas Aquarius 2009 dec. 15. - 18:22:07
(437/1592)
Én meg az ilyen brutális,szinte semmi történelmi hûséget sem követõ,minden normális tényt felborító,abszurd filmektõl fordulok le a székrõl !
offtopic
Charles Foster Kane 2009 dec. 15. - 17:34:02
(436/1592)
Magam elõtt látom, ahogy Tarantino olvassa az ilyen mély értekezéseket, õ meg lefordul a székrõl röhögés közben.
10/10
RoKKfish 2009 dec. 15. - 17:29:41 10/10 Előzmény ReignMan
(435/1592)
Na persze, vannak benne ilyen-olyan elemek. Nem mindegy viszont, hogy azok az elemek mennyire hangsúlyosak. Csak azért, mert a Das Boot-ban elhangzik egyetlen poén, még nem fogok azon mélázni, hogy akkor az most egy vígjáték.
Legyen akkor "szatirikus-drámai-történelmi-fikció". Ez se tetszik?
10/10
offtopic
RoKKfish 2009 dec. 15. - 17:10:38 10/10 Előzmény wukovsky
(434/1592)
Nem jöttek rohamaid, nem jöttek rohamaid....
Nem biztos, hogy mindenki olyan stabil, mint te. :)
10/10
RoKKfish 2009 dec. 15. - 17:06:41 10/10
(433/1592)
Na jó, a "kockával" talán egy kicsit túloztam. Bocsánatot kívánok! Pusztán arra akartam rámutatni, hogy az ilyen kérdések megválaszolásához némi nyitottság nem hátrány.
Természetesen nem attól jó valami, mert behatárolhatatlan. Lehet viszont, hogy a mûfaji keveredések okán nehezen meghatározható.
...És igen, QT nem attól jó, hogy "meghatározhatatlan mûfajú filmeket készít", hanem - egyebek mellett - attól, hogy a mûfaji keveredések mellett, vagy annak ellenére képes harmonikus, kerek egészet alkotni, ezáltal új mûfajt létrehozni.
Az elvontságot, mint "kategóriát" én sajnos nem tudom értelmezni (...mint ahogy alternatív zene sem létezik - de ez nem ide tartozik...). Nem akarlak kiábrándítani, de az, hogy valamit nem tudsz megmagyarázni, lehet, hogy nem a mû gyengesége, bár kényelmes álláspont...
Persze manapság egyre nehezebb különbséget tenni a mûvészi disszonancia és a laikus hamisság között.