The Cortez 2023 aug. 23. - 00:36:54
(1/1)

Calmos

Egy szinte ismeretlen, a mai napig aktuális abszurd komédia. A film lényegében egy MGTOW-sztori: két 40-es palinak elege lesz a nőkből meg a feminizmusból, ezért az addigi életüket hátrahagyva, valahova mucsára menekülnek. Később ugyan lesznek követőik, de a nők persze ott sem hagyják nyugton őket. Tehát itt valamennyire az akkor még ismeretlen életfilozófia 4. fázisáról, vagyis a társadalomból való kivonulásról van szó.
Blier (aki ebben a moziban szerepeltette másodszor a faterját) szatirikusan válaszolt a 70-es évek feminizmusára. A játékidő közepétől egyre túltoltabb, kattantabb a cselekmény, a lezárás pedig egyenesen baszottul elborult. Bármilyen nagyszerű is az alaptörténet, az alkotás sajnos minden más téren irtó gyengén muzsikál: a főszereplők + a férfi-mellékkarakterek öregek, egyben kibaszott röhejesek, a színészi játék nevetséges, a legtöbb helyszín igénytelen, továbbá az egésznek unalmas a sodrása.
Ez egy tipikusan olyan középszarul sikerült, de kiváló tematikájú film, ami az aktualitása miatt megérdemelne egy ütős remake-et.

5/10