10/10
Shaba 2015 márc. 10. - 23:30:42 10/10
(8/8)
Kétségtelen tény, hogy láttam párszor (tucatnyiszor), de képtelen vagyok vele betelni. A Bill tiszteletére adott bankett párbeszédei és ezek finom distinkcióval egyensúlyozott árnyalat- és jellemfestései, csaknem észrevétlen odaszúrásai és pikirten csengõ áthallásai – számomra ez ennek a filmnek ha nem is dramaturgia, de filológia és karakterábrázolás terén értendõ csúcspontja. Anne Baxter, Bette Davis, George Sanders és Marilyn Monroe röpke diskurzusa a lépcsõfordulóban, majd Gary Merillel kiegészülve a nagyasszony fatálisan metszõre hangolt nagyjelenete, már miután megtudtuk, a színész miért és mitõl nem számít közönséges emberi lénynek: szintén díjra érdemes látlelet ez egy a felhõk közé veszõ csúcsokra emelt, önnön sajátságai révén (ön)izolált és nem kis részben álságosan megfestett világról, mely tulajdon kivételezettei révén leplezi itt le önmagát.

Higgadt, kimért, elemzõ, tárgyilagos és szenvedélymentesen nyilatkozó szavak hangzanak el szakmai szenvedélyrõl és elfogultságról, minek látszatát éppen hogy kivételes helyzete által teremti meg, és táplálja hitregék útján fenntartandó illúzióként. Ez a színház, ez a film, ez a játék – ahogy ez a világ is. És ez a világot jelentõ deszkáknak a színpad által felmagasztalt lelkekre gyakorolt végzetes hatása, hatalma, titka és vonzása. Amihez már csak közönség kell és annak az ámítás iránti végeérhetetlen, soha nem szûnõ vonzódása. Az meg akad mindig.
8/10
sanderb 2012 jan. 16. - 19:04:12 8/10
(7/8)
Amíg eljutunk a végsõ fordulatig, addig nem sok kiemelkedõt mutat ez a film. Igaz tisztes munka, jól építkezik, remek dramaturgia és forgatókönyv jellemzi, de nem túl érdekes fonalat gombolyít. Csak olyan szokványos 40-es évekbelit - mennyire megmosolyogni való az éppen 40 éves díva korféltése, manapság egy ilyen nõ ereje és nõiessége teljében van, s minimum eszében sincs öregedõként definiálni önnön létét. Ezt (is) hozta az elmúlt több, mint fél évszázad.
A film legnagyobb erénye, hogy még ma is igen szórakoztató és helyenként nagyon is friss, tehát jó újranézni, de akár elõször látni is.(Azért ma már Oscar-t más fajsúlyú filmekre szokás osztani!)10/8
lszl139 2011 dec. 03. - 13:03:07 Előzmény balijan2
(6/8)
Meg is van a gyûjteményemben.
99x 2011 nov. 19. - 09:14:23
(5/8)
Sokáig halogattam hogy megnézzem, de tegnap megtettem. Teljesen másra számítottam a végét illetõen egészen az összejöveteles részig.
A fõszereplõ álszent szerepe meglepõ fordulatot hozott a végére.
Mindenesetre 10/10
10/10
Sadenal 2010 okt. 08. - 13:26:51 10/10
(4/8)
Hát aki a forgatókönyvet írta nagyon odatehette magát, mert nekem nagyon bejöttek a szövegek, meg ahogy Eve szépen átalakul a film végére.....Színházasoknak kötelezõ darab.

10/10
9/10
fulcsy 2010 aug. 16. - 16:23:44 9/10 Előzmény Shaba
(3/8)
azért nem szóltak még hozzá (vagyis azért tûnik úgy, hogy nem szóltak hozzá 2009 elõtt --- mert a port.hu rendszere már párszor törölte a fórumokhoz érkezett hozzászólásokat) pedig már 2007ben, talán már elõbb is írtak ehhez a filmhez, mint ahogy sokhoz, csak biztos a sok topic miatt néha törölni kellett, vagy véletlenül elvesztek egyes hozzászólások!!!
balijan2 2009 ápr. 08. - 21:50:38
(2/8)
Szerintem minden idõk egyik legjobb filmje! Minden karrieristának alapmû!! Politikai pártokban és bizonyos munkahelyeken kötelezõvé tenném. Sokan magukra ismernének. Kb. annyira letaglózó, mint a maga mûfajában szintén zseniális Requiem egy álomért.
10/10
Shaba 2009 jan. 02. - 21:15:05 10/10
(1/8)
Meglep, hogy ehhez a mozihoz mind a mai napig senki sem szólt hozzá - remélem, nem azt jelenti ez, hogy a film legtöbbünknek ismeretlen. Én alapmûnek tartom, több szempontból is. Egyrészt, mert a színészet, a színpad világát ábrázolja, jellemzi, sõt ítél(tet)i meg, amely verdikt aztán éppígy ráhúzható lesz a mindjobban felfutó filmiparra és annak összes velejárójára. Másrészt meg a történet csorbítatlan, briliáns alakításokkal építkezik, helyén van benne ösztön, intrika, érdek és becsület, szimpátia és utálat. Végkicsengése nem drámai, jóval inkább kor- és homotipikus. Harmadik érdekessége, hogy Marilyn igazándiból e filmben nyújtott epizódszerepével kezdte bontogatni szárnyait, s itt még karrierje kezdetén lévõ önmagát mutatja: csinos, slank, sudár és elragadó, egyetlen buja vonás nem ütközik ki sem karakterén, sem megjelenésében, ami pedig a késõbbiekben olyannyira jellemezte õt.

Kiadták DVD-n, egy ideig rendelhetõ volt, de csak eredeti hanggal, magyar feliratozással. Azon szerencsések közé sorolhatom magam, akiknek megvan VHS-en, szinkronnal. Talán említenem sem kell, hogy külön fegyveres osztaggal õriztetem... :)