10/10
minerva9 2009 máj. 06. - 10:08:28 10/10
(53/93)
Két magányos lélek szótlan szerelme e világon innen és e világon túl.

Kim-Ki-duk rendezõ elõzõ életében mágus lehetett, átmenekíthette varázspálcáját abból a dimenzióból ebbe. Egy biztos: tehetségével valami titokzatos párosult. Azon filmkészítõk közé tartozik, akik valóban képesek pusztán a mozgó képpel mélyebb dialógusok és speciális effektusok nélkül elvarázsolni minket székünkbõl valahova messzire, a filmvilág horizontján túlra. Tae-suk szinte teljesen elszakadt az emberektõl, a társadalomtól.
verdeleth 2009 jan. 23. - 00:51:22
(52/93)
Láttam, szerintem jó film volt, nagyon Kim-es, de mégsem fogott meg annyira Ha tetszett a Lopakodó, ez is fog, csak kicsit más (sokkal több beszéd van benne), de hasonló szimbólumrendszerekkel dolgozik benne
Egyébként kihagytam az Irgalmas lányt, ami szerintem az egyik legjobb filmje a Szigettel együtt
verdeleth 2009 jan. 21. - 23:18:02
(51/93)
ha bírod ha erõszakos, akkor a Bad Guy, de az én abszolút kedvencem a Sziget A Tavasz is nagyon jó, bár néha már szájbarágós Ha az érzékenyebbik oldalát szeretek Kim-nek, akkor Az Íj
Egyébként felül kell bírálnom önmagam, a Lopakodó fényévekkel veri mondjuk a Soom (Lélegzet) c. filmjét, talán az volt a leggyengébb (pár régi filmjét még nem láttam)
zimp 2008 dec. 20. - 14:52:19
(50/93)
én imádtam.

ha valakinek kell a film zenéje (Natacha Atlas - Gafsa), küldjön üzit.
Android666X 2008 dec. 20. - 09:39:32
(49/93)
Ezzel vitatkoznék. Elég sok koreai és japán filmet láttam már ahhoz, hogy megállapíthassam, elég sok a különbség egy japán és egy koreai film között. A japán filmek jóval lassabbak és a szereplõk is szégyenlõsebbek, mint egy koreai mozi esetében.

Amúgy ha már itt tartunk, akkor egy német film is elmehetne franciának?XD
Osehi 2008 dec. 20. - 00:47:17
(48/93)
hali!

Android -nak: részben jogos a gúny, bocs! Azonban ezen tévedésem már jóval hamarabb korrigáltam, így kicsit fontoskodónak, és kákán csomót keresõnek érzem a commentet. Fõleg, hogy mint már korábban írtam, semmit nem változtat a lényegen, csupán annyit bizonyít, hogy én a véleményemet csakis a filmre alapozom, és nem a háttérinfókra, és hogy a két kultúra e tekintetben elég közel áll egymáshoz... ami nem is csoda. pl. a Harcos címû is elmehetne japán filmnek, mint ahogy a "Good by Lenin!" is beillene magyarnak stílusában.

julianna73 -nak: (egyrészt téged nem zavar az a 73? miért nem választasz egy olyan fiktív nevet ahol te vagy az elsõ? a 73. julianna engem kicsit nyomasztana, de mindegy, ez a te dolgod, és tényleg nem támadólag mondom, csak kiváncsi vagyok, ennyi az egész. Másrészt, a névtelen, titokzatos, sátáni droid is megér egy pszichoanalízist: "Andriod666x"). No de hozzászólásodra reagálva -bár nem vagyok egy nagy filmkritikus- ez nem egy bonyolult dolog, koreaiaknál (, japánoknál... tök mindegy) elég erõs a kötelesség tudat. nem válnak olyan könnyedén, mint az amerikaiak. Azonban nem is ez a lényeg, a film, mint már gondolom te is észrevetted nem kifejezetten dokumentarista stílusú (ilyen sztori nem zajlik le minden nap) sokkal inkább erõteljesen jelképes. Így nem csoda, ha a vége is az (egy 2x2 méteres cellában sem gondolhatod komolyan, hogy valaki el tud bújni...) A vége kb arról szólhat, hogy bár muszáj megfelelnünk a társadalmi formáknak, és konvencióknak, azért nem kell teljesen feladni a belsõ énünket, s a lelkünk titokban odalopakodik azokra a helyekre, azon világokba, ahol valóban önmagunk lehetünk.

...szerintem...
Android666X 2008 dec. 05. - 21:28:10 Előzmény Osehi
(47/93)
Fõleg hogy koreai film és nem japán. XDDD
Osehi 2008 okt. 24. - 20:10:00
(46/93)
Hali!

...És még az se baj, hogy ez Kóreai film... :-)) szinte mindegy, nem néztem utána, és engem nem nagyon érdekelnek a háttérinfók, csak a fim, és annak hangulata, az meg tökéletesen beillene japánnak is, és semmit nem változtat az alább leírtakon.

bye!
Osehi 2008 okt. 24. - 20:03:35
(45/93)
Szia! (Úgy tûnik, ez a köszönõsdi ódivatú, de szerintem azért megjárja)

Senkinek nem ajánlom, aki nem szereti a SZOKATLANT. Legalábbis a magyar ízléshez képest. A film egyébként CSODASZÉP! Ha most elõször látnék japán filmet azt mondanám, hogy csodaszép, és kötelezõ megnézni. Mivel azonban nem ez az átlagos azt mondom, ha kiváncsi természetû vagy, szereted az érdekes új, más... dolgokat, mindenképpen nézd meg. LASSÚ... mint MINDEN Japán film, de megéri, mint minden jó film. Tipikus japán téma, tipikus japán közvetítésben, és tipikusan elbûvölõ. Teljesen más világ, mint az európai, vagy az amerikai filmek, és talán pont ettõl olyan magával ragadó. Alapvetõen egy romantikus film, de ennél sokkal többrõl szól. Nem hiszem, hogy nekem kéne leírni mirõl is. A film magáért beszél. Nézd meg, és LOPAKODJ át az életen, a tudatlanság, és a kirekesztés bárgyú maszkja elõtt, büszkén és bölcsen, mint egy árny, s találd meg a szépség magját magadban, s a világban, mi körülvesz!

Jó szórakozást!
9/10
Lacquo 2008 okt. 05. - 21:49:47 9/10
(44/93)
megtaláltam magam :) Natacha Atlas - Gafsa
9/10
Lacquo 2008 okt. 05. - 21:47:47 9/10
(43/93)
Tudja valaki a betétdal elõadóját, címét?
Kattrin 2008 szept. 01. - 15:49:26
(42/93)
Szerintem nem haltak meg, hanem azért mutatott a mérleg nullát, mert a lány megszerelte, és azért nem látta senki a fiút, mert nem akarta, hogy lássák, mert megtanult elrejtõzni az emberek szeme elõl, és csak a lány elõtt mutatta meg magát.
perry 2008 aug. 28. - 20:27:36 Előzmény DefSenseii
(41/93)
Amikor mi megnéztük a filmet ,akkor utána mi is oda lopakodtunk a másik mögé amikor nem számított rá és nagyon jó érzés volt!
Próbáld ki ,mert meglepõen jó,hogy valaki ott áll mögötted és érzed a jelenletét,ha nem is látod!:)
Valószínûleg az lehet az oka,hogy ott áll az aurádban:)
De ez visszafelé is igaz lehet, csak nézzük meg egy szuper karate filmet ahol már nyomon se tudod követni a szereplõ mozgását, de félre a tréflivel.
Nekem fizikai örömöt jelentett a film nézése közben , hogy a "bunkó" börtönõr megkapja a magét, de nem azért olvasunk népmeséket , hogy érezzük a jó vagy kissé jó elnyeri méltó
nem tudom mijét :).?!"../
modano 2008 aug. 28. - 09:59:55
(40/93)
Egy kis valószínûtlenség azért akadt benne, de ennek ellenére jó film.
DefSenseii 2008 aug. 27. - 13:26:49
(39/93)
Üdv. Valaki mondja meg hogy mi értelme volt ebben a filmben annak hogy a börtönben a fickó láthatatlanul püfölte az õrt :D Nem tudok rájönni..
egycsipetbors 2008 aug. 26. - 20:55:04
(38/93)
Eddig ettõl a rendezõtõl a Tavasz, Nyár, Õsz, Tél... és Tavasz címû filmet láttam, ami nagyon tetszett! Remélem nem kell csalódnom...:)
oldindianboy 2008 júl. 08. - 19:35:54
(37/93)
Ma megnéztem Kim Ki-duk két korábbi filmjét, a Szigetet és a Rosszfiút (Bad Guy).
Természetesen mindkét alkotás komoly minõséget képvisel, bár nagyjából arról szólnak ezek is, mint a mester összes többi filmje. Mondjuk azt õ sem tagadja, hogy ugyanazokat a témákat boncolgatja a filmjeiben, csak az arányokkal és hangsúlyokkal játszadozik. Ezt egy vele készült interjúban mondta, nem én találtam ki!:)
Szerintem a Rosszfiú a Szamaritánus lánnyal (magyar cím: Irgalmas lány (sic!)), a Sziget pedig az Íjjal állítható igen erõs párhuzamba.
Mindenesetre nekem továbbra is a Bin-Jip és a Tavasz, nyár...a két kedvencem Kimtõl.
Dehát ugye ízlések és pofonok...:)
Android666X 2008 júl. 08. - 11:42:42
(36/93)
Ja oks, már értem.
oldindianboy 2008 júl. 08. - 11:23:54
(35/93)
Lehet, hogy a Bin-Jip nem a legjobb Kim Ki-Duk film, ennek ellenére nálom ott van minden idõk 10 legjobb filmje között. Hogy miért? Ezt nehéz megfogalmazni. Valaki vagy ráérez a film "ízére" (és akkor újra-és újra megnézi), vagy nem, és akkor simán elmegy mellette. Szerintem ez az alkotás nagyonis rétegzett, vannak apró finomságok, amik nem jönnek át az elsõ megtekintéskor. Én pl. mikor másodszor néztem meg a filmet, akkor vettem észre, hogy a fõszereplõk alig beszélnek benne. A nõ az utolsó 10 percben szólal meg elõször, és mond kb. 2 mondatot. A srác viszont egy árva szót sem szól az egész film alatt!!!
A mondanivaló sem teljesen egyértelmû, de nagy vonalakban követi a Kim Ki-duk-i sematikát, tehát szerelem-élet-halál-lélek-erõszak-üresség...
Persze ez a film is bõvelkedik szimbólumokban.
A példa kedvéért ott van a fõszereplõ srác "javító" szenvedélye. Megfigyelhetjük, hogy ahol megjavít valamit, ott nem csak az adott tárggyal van probléma, hanem az ott élõ emberek is küzdenek valamilyen magánéleti gonddal. Igen, egy tárgyat könnyebb megjavítani, mint egy elromlott párkapcsolatot. A zene (ugyanaz a dal érdekes módon minden házban megtalálható) pedig az állandóság jelképe...legalábbis szerintem.
Szóval ez egy nagyon szép film, igazi lélekemelõ alkotás.
Bár nem láttam eddig az összes filmjét a mesternek, a Bin-Jip az egyik kedvencem a látottak közül.
Viszont ha valaki tudna nekem segíteni abban, hogy a Szigethez (dvdrip) hol találok magyar feliratot, azt megköszönném!
peat 2008 júl. 07. - 09:12:52 Előzmény Nikoc
(34/93)
Kétségtelen hogy nem ez a legjobb filmje, mégis sokat kattog rajta az agyam. Lehet csak azért mert a keleti misztériumokat tanulmányozom mostanság. Õ pedig köztudottan ismeri a keleti - és nyugati - vallások lélektanát. Nekem Kim Ki-duk sokat segített az elmúlt években abban is, hogy ne legyek elfogult se vele, se a világgal, se magammal kapcsolatban. Teljesen közömbös milyen nemzetiségû és az is milyen nyelven szól hozzád (ha éppen szól). A filmes eszközöket kimerítõ tudással alkalmazza, bátran és merészen. Aki megnézte v. megnézi filmjeit, a természet lehelet finom energiáiból kap merítést. (Nem õ az egyetlen, és nem is ez az út az egyetlen!) Mindenkinek ajánlom!