3/10
abano 23 2014 jan. 07. - 06:41:03 3/10
(2/2)
Vizkereszt napján láttuk az elõadást, de a tetszészünket nem nyerte el.
Hogy miért, mert az eredeti Feydeau vigjáték sziporkázó szövege eltünt.
Mit kaptunk helyette: harsányságot, zavaró hangos zenét és mindent, ami
nem franciás. Nem tartottuk jó ötletnek a ""nemzetközi""szereplõket, a
kevesebb tõbb let volna!!
10/10
FElepHánt 2013 jan. 01. - 13:55:24 10/10
(1/2)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

BOLHA A FÜLBE Vidnyánszky Attila Debreceni Csokonai Színház

Láttuk anno Kaposváron, fut a Radnótiban, fokozott kíváncsisággal vártuk a Mester Kijev és Budapest utáni harmadik változatát. Szergej Maszlobojcsikov letisztult díszletében a szokott feydeau-i tempóban indul a komédia, de már az elsõ percekben feltûnõ a zene kiemelt fontossága. Mercs János, aki a borkõsavas szájpadlás adta humoron túl, elragadó alakformálással hozza pösze szerepét, Callas Carmenjének Habanérájára, Ráckevei Anna és a sziporkázó Szûcs Nelly társaságában, begyújtja az elsõ tánc-petárdát. Hamarosan ismétlõdik a koreográfikus bravúr, az ál-állszakállas skót Mészáros Tibor, az utóbbi hölgyet hódítja elementáris pas de deux-ben csúcsosodó, frappáns játékkal. Szerelmi levelezgetés, kedélyes félreértések után, a vérnõszõ de Histangua, Olt Tamás robban be a "Fel torreádor!" indulóra, pantallójának lángszínû hajtókája lebegve idézi az arénák bikavadító vörös posztóját, (jelmez: Balla Ildikó).

Vidnyánszky Attila szinte mondatról mondatra dolgozza ki a szituációkat, gesztusok és hangsúlyok fantáziadús alkalmazásával tartja folyamatos mozgásban a nevetõizmokat. Jellemzõ a megfontolt arányosság, a szerepek, szerepcserék egyensúlya, amely a szokottnál jelentõsebb mellékszerepeket eredményez. A középpontban vitathatatlanul a páratlan Trill Zsolt személyiségváltó figurája áll, de kiemelkedõen erõs Varga József komor-
nyikja, párban az energikus Szalma Noémi-vel.
A változatos nemzetiségû társaság, ukrán hölgyecskék, cseh személyzet, germán doktor és görög homlesz mellett Kristán Attila jenki bokszolója dzsoggol a piros sarokban, drámai találkozásokban ütközik meg a Buja Kandúr /?/ garniszállóban. Vége-hossza nincs a helyzetkomikum tobzódásának, a fantasztikus együttes csábos kánkánnal tetõzi a felvonást. De marad spiritusz a befejezõ részre is, a Szûcs Nelly-Trill Zsolt-Mészáros Tibor-Mercs János négyesfogat a pompás fináléig tartja fehérizzásban a viharzó humor hõfokát.
A pesti és debreceni két párhuzamos elõadás csak-csak elülteti fülünkbe a bolhát: micsoda gazdagság, hogy két ilyen nagyformátumú rendezõnk van, - és akkor a többi kiválóságról még nem is beszéltünk. Lehet,hogy a közélet megosztott, ám az igazi Mûvészet az bizony nagyon is Egy!