törökbálint 2025 okt. 18. - 18:17:25 Előzmény Záporeső9
(718/938)
Ezért lesz egy nagyon-nagy feladat Martinék számára ezeknek a zavaros körülményeknek az elmagyarázása az ő szintjén.
5/10
Záporeső9 2025 okt. 18. - 18:08:14 5/10 Előzmény törökbálint
(717/938)
A kisfiúnak szerintem el lehetne magyarázni szépen, hogy Nádja körül nincs valami rendben. Ő úgy tudja, hogy az igazi szülei az égben vannak. Akkor most hogy is van ez? Nem gondolkodik el azon, hogy mi is történik most? Egyszer tündér, aztán óvónő, most meg ápolónő az igazi anyja? Hol van itt a gyerek számára oly fontos stabilitás?
5/10
Záporeső9 2025 okt. 18. - 18:01:14 5/10 Előzmény napraforgó
(716/938)
Így igaz. Én meg be sem engedném a házamba, a bútoraim , privát használati tárgyaim közé Nádját. Még Nina pizsamáját is felvette. Velejéig romlott nő. Döbbenet, mennyi lehetetlen helyzetet teremtenek a sorozatban. Martin meg egy gyenge pasi. Sosem tudja mit akar. Mihálytól meg már falra mászok.
törökbálint 2025 okt. 18. - 17:28:32 Előzmény napraforgó
(715/938)
Azért egy pici iróniát belecsempésztem a mondandómba. de neked is igazad van a véleményedet illetően, semmibe nem tudnék belekötni. Viszont amire az utolsó két mondatodban utalsz, hát én őszintén kivánom Jurkónak, hogy még felnőtt korban se szerezzen arról tudomást, hogy milyen anya szülte.
5/10
napraforgó 2025 okt. 18. - 12:48:30 5/10 Előzmény törökbálint
(714/938)
Pedig jobb, ha nem hitegetik a gyereket. Végül is nem élhetnek hármasban, ahogy Nina mondta Mármint a 3 felnőtt a gyerekkel..
Az elvált szülők hogy magyarázzák meg a gyereküknek azt pl. hogy apuka már más nénit szeret, azért költözött el anyukától és a kisgyerektől.
Azért a gyerek lelke miatt mégsem kell mindent elviselni. Pl. azt, hogy egy ribanc befészkelje magát az otthonukba, meg a házasságukba.
Hát még ha a kisfiú azt is megtudná, hogy az anyja lemondott róla rögtön a születése után. Meg azt, hogy maga se tudta, ki a gyerek apja, ezért először Vilót nevezte meg apaként.
törökbálint 2025 okt. 18. - 10:20:53 Előzmény napraforgó
(713/938)
A nyelveket illetően - Prága persze hogy nem probléma egy szlovák számára, csak némi hangsúly és igeragozás, Varsó szintén majdnem ok, kb. 70%-os megértés, de Koszovó /szerb/ és Horvátország tényleg probléma lehet egy angolul nem beszélő szlovák számára.
Jurkónak meg hogy lehetne ilyesmit megmondani, hogy a szülők nem szeretik egymást? Talán megenged ilyesmit a modern kori gyermeknevelés, mármint, hogy törést okozzunk a kisgyermek lelkében ilyen közlésekkel? Ezért is írtam régebben, h Martinnak ez egy komoly feladat lesz majd hogy mikor és hogyan mondja el Jurkónak.

,
törökbálint 2025 okt. 18. - 09:45:08 Előzmény napraforgó
(712/938)
Az ilyen beteges kerítési vágy valami leküzdhetetlen kompenzálási kényszer lehet ennél a beragasztott orrú banyánál.
/Pedig pár epizóddal előbb már előfordult, h egész normális beszélgetésekre is képes volt más témákban, már szinte kezdtem megkedvelni./
5/10
napraforgó 2025 okt. 18. - 05:49:42 5/10
(711/938)
És azt sem értem, hogy Martin miért nem küldte már haza Nágyát, amikor közölte vele, hogy kivettem egy szabadnapot, most már itt vagyok a gyerekkel, te meg menjél szépen el. Nágyának már megint nem kell dolgozni? Nem hiszem, hogy az ápolónőknek ennyi szabadnapjuk van két műszak között. Szabadságot meg hogy vehetne ki, hisz talán egy hónapja sem dolgozik a kórházban.

Én már rég kirúgtam volna a nőt, nem Ninának magyarázkodnék, hogy így, meg úgy... És annyira nem kicsi és nem hülye Jurkó sem, hogy ne lehetne neki megmagyarázni, hogy azért nem élnek együtt, mert nem szeretik egymást. Sok elvált szülő van, akik nem élnek együtt, az nem szükséges ahhoz, hogy törődjenek a gyerekükkel.

Martinnak és Ninának már rég fel kellett volna állítani a szabályokat, hogy Nágya mikor, milyen gyakran látogathatja a fiát. De itt akkor állít be, amikor csak akar, aztán meg ott is marad. Hihetetlen, ilyet normális családban nem engednek meg.
5/10
napraforgó 2025 okt. 18. - 05:38:58 5/10
(710/938)
Azon is elgondolkodtam, hogy milyen nyelven beszélgetnek a szereplők, amikor össze-vissza utazgatnak a szláv országok között. Mirka Horvátországban dolgozott, Marin Prágában, Krammer Lengyelországba ment tárgyalni - tolmács nélkül. Milica Koszovóban élt, de emlegették már Szerbiát is.
Ennyire hasonlítanak egymásra a szláv nyelvek? gond nélkül társalognak egymással a különböző országok népei?
Azon már fel sem akadok, hogy szinte mindenki beszél németül, franciául és angolul, mert semmi gondot nem jelent nekik bárhol dolgozni.
5/10
napraforgó 2025 okt. 18. - 05:29:29 5/10 Előzmény agbrenv
(709/938)
Én is épp ezt mondtam. Miért a gyerek ágyán ülve beszélik meg, hogy jajj, még korai megtudni a gyereknek, hogy mi vagyunk a szülei. Később, kinn a kanapén folytatják, Nágya úgymond nem akar Nina és Martin közé állni, de érdekes módon pont akkor ugrik Martin nyakába: "szeretlek", amikor Nina épp hazajön. azért ez már túlzás a forgatókönyvíróktól.

Évában nagyot csalódtam. Na és hogy fogja megmagyarázni a férjének, meg a családnak, hogy Krammer hirtelen és váratlanul visszaadta az egész borászatot? nem lesz ez kicsit furcsa Peternek?

Más hülyeség: Eva azt mondja az otthoni hírek után érdeklődő Peternek, hogy kiesett Szabinka első foga. Mi van? Egy 2 és fél éves gyereknek még nem esnek ki a tejfogai, sőt, akkorra bújik ki az összes. Majd 6-7 éves korában kezdődik el a fogváltás.

Azt is erőltetettnek érzem, hogy a két 80 éves vénség, Anna és Zoli mit ügyködnek a 70 éves Iván szerelmi életén. Miért kell őt összehozni bárkivel?

Na és Anna a számára teljességgel ismeretlen Adó és Sztanka összehozásával mi a nyavalyának foglalkozik? Mi köze hozzájuk?

Most már csak az időhúzás megy.
6/10
agbrenv 2025 okt. 17. - 20:56:46 6/10
(708/938)
Gondolom Peter azt biztos nem venné rossz hírnek, hogy a felesége lefeküdt ezzel a gyökér Krammerrel. Meg őt ismerve, tuti, hogy ahányszor tudná, Peter orra alá dörgölné.

Mindegy, gondolom ez már túl logikus felvetés ehhez a sorozathoz.
6/10
agbrenv 2025 okt. 17. - 20:21:44 6/10 Előzmény Záporeső9
(707/938)
Nina valószínűleg nem a saját telefonjára küldött üzenetet. De az is abszúrd hogy csak úgy ott hagyják egy szarkeverő ribanc előtt a telefonjukat. Az meg már vicc kategória, hogy az "alvó" gyerek ágya szélén beszélik meg, hogy ők a szülők. Nadiát megértem, mert ő ezt akarja, de Martinnak hogy a tökömbe nincs annyi esze, hogy kimenjenek és ott tárgyalják meg. Nina meg aztán nagyon kitartó, férjét lazán lepasszolja a város ribancának, annak ellenére, hogy Martin szart sem akar Nadiától. Na mindegy, ez a sorozat már szerintem szándékosan bosszantja a nézőt, ezekkel a bugyuta döntésekkel mert erőltetetten lehülyített színészekkel.
5/10
Záporeső9 2025 okt. 17. - 18:58:20 5/10 Előzmény napraforgó
(706/938)
Nádja valamit - tán több üzenetet is kitörölt a telefonból, ami az ablakban van. Hogy Őszinte legyek, nem tudom kié a telefon, mert a logikus az lenne, ha Martiné lenne. Mert Nina telefonján miért törölne üzeneteket? Hisz otthon hagyta. ( persze, lehet, hogy később lesz erre magyarázat) Már tegnap felháborodtam Eva reakcióján, amit az előzetesben láttam. Butaság volt ilyen irányba vinni a sorozatot. ( Arról nem is szólva, hogy lassan 18+ , mert nem gyerekeknek, sőt fiataloknak sem való az, ami ebben sorozatban történik)
5/10
napraforgó 2025 okt. 17. - 11:25:24 5/10
(705/938)
Nekem ez magas, hogy az "eltűnt" családtagokat soha senki nem keresi. Peter nem hívja fel Jakubot, a fiát, Viola fia is eltűnt a ködben, pedig az első néhány részben erősen nyomult Ninára. Mirkát és Branot sem keresi senki (Inge) egy telefon erejéig sem.
Viera apját bedugták egy elit öregek otthonába, akkor néhány rész erejéig naponta rohangáltak hozzá Anna nagyival, vitték a kajákat, stb, most meg azt se tudjuk, hogy él-e még az öreg. Laura egy évad után előkerült 3 rész erejéig, azóta megint nem tudunk róla, holott neki is voltak problémái a balettel.

A mostani részek is elég zagyvák. Nina hirtelen elmegy otthonról úgy, hogy senkinek nem hagyja meg, hová megy, mikor jön és még a telefonját is direkt otthon hagyja, hogy ne is tudják elérni! Ez nem normális! Otthon csődben van a borászat, Peter eltűnt, operálják Brünnben, Jurkó megbetegedett - jó erről nem tudott, de miért gondolta, hogy otthon hagyhat egy 6 éves gyereket egy ribanc felügyelete mellett? De őt nem érdekli, hogy mi van otthon.
Amúgy mi a fenéről tárgyal a dánokkal, hisz a pincéjük tök üres, egy flaskát sem tud eladni nekik?
A jövő évi termésre sem köthet szerződést, hisz addigra már rég eladták a céget. Nekem ez érthetetlen.

Az előzetes szerint Eva beadja a derekát Krammernek - hát ezzel lenullázta magát előttem. Azt hittem, hogy van tartása, önérzete és a pokolba küldi a férfit.

Legalább Peterről jó hírek jönnek, remélem hamar talpra áll és rendet csinál a sok tehetetlen marha között.
5/10
Záporeső9 2025 okt. 16. - 20:35:06 5/10 Előzmény Lulemi
(704/938)
Ugyan már... Laura? Hol van az már? Peternek volt egy fia. Róla sem hallani soha. A forgatókönyvírók nem ismerik az elmúlt évadokat. Mert nem építenek a múlt történéseire. Ez a sorozat tele van gonoszsággal, manipulációval. Nem hiszem, hogy mindenki tapsolt ennek a szlovákoknál...
Lulemi 2025 okt. 16. - 12:30:38
(703/938)
Ezen én is meglepődtem. Kis borászok voltak azok, akiket Petránszkiék átvertek, de a Dolinszkyéké nagy vállalkozásnak tűnt. amúgy ha csak sétálni járnak a szőlőbe, abból nem lesz bor. Ha nem tudják fizetni azt a kevés munkást, akkor álljanak be dolgozni, vannak elegen: Iván, Szlávo, Nina, Eva, Zoli papa, Peter is rendbejön hamarosan, akkor szünetben Laura is besegíthet, meg Martin is.
5/10
napraforgó 2025 okt. 16. - 06:42:42 5/10
(702/938)
Ma éjjel véletlenül észrevettem, hogy ezt a sorozatot a legelejéről ismételni kezdik. A sorozat úgy kezdődött, hogy a borászat döglődik, el kellene adni. Miró hoz egy vevőt, de Staniszlav Rozner először a dupláját, majd a háromszorosát ajánlja a Miró képviselte cégnek, de Ivan nem áll kötélnek.

Aztán az évadok során még hányszor akarták elveszíteni a céget?
Véleményem szerint, ha valaki ennyire nem ért egy vállalkozás vezetéséhez, az ne erőltesse.
A kezdet kezdetén a Rozner borászat egy virágzó vállalkozás volt, a Dolinsky meg mindig haldoklott.

Mikor később egyesült a két cég, akkor ahelyett, hogy az egész virult volna, mindig a csőd szélén táncolt.
Most megint ott tartunk, hogy a cég csődbe ment, a munkásokat (mind a hatot, nyolcat) elbocsátják.

Vicces, mert egy-kéz évaddal ezelőtt a borászat egy szövetkezetbe tömörült és az egész tájegység borvidékét egyesítette. Vagyis nem egy kicsi vállalkozás volt, ahogy most Krammer mondta. Igaz, akkoriban a kis szőlészetek eladták a tulajdonrészüket - a legtöbb a Dolinskynek, még Rita is eladta a tulajdonrészét. De ezzel a sok eladással is több, mint a fele, a háromnegyede a Dolinskyak kezében maradt.

Most Krammer azt mondja, hogy nem fektet egy ilyen kis vállalkozásba, hagyja tönkremenni.
Hát, most kisvállalkozás, vagy nagyüzem? ott vannak a pincészetben a hatalmas nagy fémtartályok, amikben a bor van, igaz az első részben csak nagy hordókat látunk!....
Ne felejtsük el, hogy a szőlő, meg a gyümölcsös minimum ötször annyit ér, mint a síma szántóföldek.

Áááá, kezd már baromira unalmas lenni ez a borászkodás.

Anna nagyit hová tették, amikor nyafogtak Peter műtétje miatt? Ott volt az egész család, kivéve az öregasszonyt.
5/10
napraforgó 2025 okt. 14. - 09:31:40 5/10
(701/938)
Jajj de únom már, hogy ez az átkozott pincészet örökké a csőd szélén táncol.
Anna és Zoli meg egy nyomorult vacsorameghívás kapcsán már az esküvői harangokat hallja.
Amúgy Anna miért nem a lánya, Viola esküvőjén töri a fejét, hisz a nő már évek óta együtt él Zsigóval.
5/10
napraforgó 2025 okt. 11. - 07:35:01 5/10
(700/938)
Én a kislány javára írom, hogy aggódott az anyjáért, főleg, miután kiderült, hogy nem az alkohol miatt volt rosszul. Inge elzavarta lefeküdni, de szerintem lehetett volna kedvesebb vele. Ha úgy beszél vele, hogy az anyukája fertőtő beteg, ezért kell távol lenni tőle, de majd később megmondja, mi van vele- hát sokkal rendesebb lett volna. Mivel Ingrid is anya, igazán lehetett volna kedvesebb is a kislánnyal.

Nem igazán tudom hogy Inge mit akar elérni Krammernál, hisz látható, hogy a nő nem jelent nekii semmit. a terve, hogy elveteti magát vele, eléggé vicces.

Peter helyében már rég kikértem volna más orvos véleményét is a műtéttel kapcsolatban, nem ragaszkodnék ahhoz a pasihoz, akit Krammer megvett.
6/10
agbrenv 2025 okt. 10. - 11:13:27 6/10 Előzmény napraforgó
(699/938)
Kb olyan, mintha a néző szemszögéből kreáltak volna egy karaktert, aki egy kis józan észt pofoz Ninába. Eleve mi ez a baromság, féltékeny egy olyan nőre akivel Martin seggrészegen lefeküdt, úgy hogy alig emlékszik rá. Ráadásul évekkel azelőtt, hogy Ninát megismeri. Jelenben meg kb zsigerből undorodik a nőtől, de Nina rá féltékeny....

Tartok tőle, hogy Eva csak rálegyint, hogy részeg volt. De majd kiderül.

Ingrid meg biztos gyíkember, regeneráló képességekkel. Mondjuk Krammernél nem sokra megy ezzel az elcsábítós taktikával. Eva kivételével minden nőt tárgyként kezel, amit az előnyére kell használni. Evának meg inkább csak megszállottja, mintha valami trófeát akarna elnyerni azzal, hogy megszerzi. Kb a lánya az egyetlen nőnemű személy akivel normálisan viselkedik, semmi lekezelés, semmi felsőbbrendűségérzet és semmi megszállottság.

Ha már a lánya, az azért tetszett, hogy Ingridnek nem volt türelme az elkényeztetett viselkedéséhez és bezavarta aludni :D Kár hogy pont ebben a kontextusban történt, mert itt kivételesen meg lehet érteni, hogy a beteg anyja mellett akart maradni.