Téma: Chico

szecsor 2009 ápr. 26. - 12:25:46
(37/57)
"Mielõtt népmesei hõst csinálnának egyesek Rózsa-Flores Eduardóból, nem árt lehántani róla a máris túltengõ népmesei legendákat.
Politikai értékválasztásainak szempontjai nemcsak sûrûn változtak, hanem azonos idõszakban is egymásnak ellentmondóak voltak. A több vallású, több pártállású, több állampolgárságú nyugtalan útkeresõ néha a legjobb kalandorokra emlékeztetõ kiszámíthatatlan fordulatokkal lepte meg közvetlen környezetét is, amely gyakran már nem tudta követni õt a látványosnak szánt kirakat-események között."

Részletes, dokumentumokkal tûzdelt írás a következõ linken:

***moderálva***
offtopic
norton15 2009 ápr. 21. - 22:52:57
(36/57)
Nem is volt terrorista, ezt csak Morales mondja. Érdekes dolgok folynak ott Bolíviában... Az ott élõ horvátok is félnek némi tisztogatástól és terrortól, ha jól hallottam.
bbohun 2009 ápr. 21. - 22:27:09
(35/57)
bár az is lehet, hogy a nagy balhé csak ezután kezdõdik...
bbohun 2009 ápr. 21. - 22:25:55
(34/57)
hát részben igazam volt. bár az elsõ nap megfordult a fejemben, hogy esetleg tényleg készülhettek valamilyen akcióra, de a riport alapján már kiderült, nem terroristaként mentek oda.
egyszerûen csak a igazságérzete szólította haza. mert ennek az embernek még volt igazságérzete. csak azt nem értem, ha a tartománya és szülõvárosa védelmének megszervezésére ment haza, már több mint fél éve, hogy miliciát szervezzen, akkor hol volt vagy miért nem tett valamit ez a milicia, mikor az a katonai csapatszállító leszállt a reptéren... csak egy-két páncéltörõ lenn volna, és kész.
Eniko967 2009 ápr. 21. - 00:05:49
(33/57)
Nem hiszem,hogy értetted,amit leírtam.Nem kéne nagyban gondolkodni,csak ilyen kicsike, egyszerû emberekben,mint pld.jómagam.
Az,hogy nagyjából megtaláltuk a helyünk ill.képesek voltunk sikeresen alkalmazkodni az új helyzethez-mindez nem jelenti azt,hogy némileg zavarodott útkeresõben vagyunk.
....,mert hát honnan is tudtuk vagy tanultuk meg mindezen képességet,hm??????????????
Eniko967 2009 ápr. 21. - 00:00:11
(32/57)
Miután megnéztem a yt-on a testekrõl készült videót,az álmukban lemészárolt magyarokat,nehéz bármit is mondani.
Egyet elértek.Ha tetszik,ha nem:ma Rózsa-Flores Eduardo,Magyarosi Árpád és ír társuk egy diktatúra áldozatai és ezzel hõssé avanzsáltak.
seelöwe 2009 ápr. 20. - 23:42:01
(31/57)
Én pontosan a régi éra alatt nõttem fel. A Guevara-mitosz nagyon is támogatott volt a hatalom részérõl, ezzel tudták demonstrálni, hogy lám-lám, az igazi ideál a nyugati ifjúság számára egy "lánglelkû kommunista forradalmár" és nem mindenféle dekadens hippi, rocker, stb. Lehet, hogy a szovjetek számára politikailag kényelmetlen volt a személye, mindenesetre naív emberek manipulálására kiválóan megfelelt.
Helyét keresõ ember? Ezzel a logikával az volt Sztálin, Rákosi, vagy akár Hitler és Caligula is.
Eniko967 2009 ápr. 20. - 23:22:48
(30/57)
A film nagyon jó volt-minden tekintetben.
A hozzászólások nagy részébõl azt veszem ki,hogy nagyon kevesen éltek ill.nöttek fel a régi éra alatt.Csak nézek ki magamból,hogy mily magvas gondolatok és ítéletek születnek itt Che Guevara fölött.Nem ítélkezhetünk Che tetteirõl,mert kissé mintha messze esne tõlünk az a világ és vagy a bal-,vagy a jobboldal storyját ismerjük.
Chico/Edu-egy ember,aki csak kereste a helyét.Aki látta a filmet,annak számára tök logikusnak kéne lenni,hogy már a neve sem hangzott jól Bolivíában/gondoljunk apja latin-amerikai tevékenységére/.
Tökéletes alany volt egy koholt lázadás alanyának.Ennyi és nem több.
Aki megélte a rendszerváltást és azt felnõttként élte meg,az a mai napig keresi a helyét...
..és itt nem a tojásdobáló "sanyargó" nyugdíjasokra gondolok,akiknek a komminuzmus alatt végig volt munkájuk,lakásuk,etc..,hanem az éppen pályájukra lépõ fiatal felnõttekre.
Így a 40-es korosztály teljesen magáénak érezhette Edu érzéseit.
10/10
gigigelem 2009 ápr. 20. - 23:07:41 10/10
(29/57)
A film szerintem nagyon jó volt, azt nem tudom, hogy milyen mértékben egyezik meg Eduardo élete és Chicoé, de ha nagyrészben igen, akkor én inkább nevezném forradalmárnak, mint terroristának.
5/10
Spacecake 2009 ápr. 20. - 22:55:24 5/10
(28/57)
azt sose felejtsd el-hogy legalábbis most-egy szabad országban élünk.elvileg.és tényleg.
http://index.hu/belfold/2009/04/20/magyarorszagon_nem_buntetheto_a_holokauszttagadas/
offtopic
cimar 2009 ápr. 20. - 22:44:49
(27/57)
fasiszta jobbikos paraszt
5/10
Spacecake 2009 ápr. 20. - 22:21:52 5/10 Előzmény listo
(26/57)
hát hogy hõs lesz e belõle azt nem tudom,de az tuti hogy vmit nagyon 'elkúrtak'...azér a terroristától nagyon messze voltak szegénykémek...érdekes mindenenestere hogy kipécézték õket,pech,vagy sokat pofáztak a kocsmában???azthitték itthonvannak??.... a magyar külügy elhatárolódik....szánalmas....béke poraikra.
listo 2009 ápr. 20. - 21:11:09
(25/57)
A szovjetek ki nem állhatták Guevarát, nem vélletlenül, hogy a kommunista országokban nem találtunk egyetlen Guevara õrsöt, vagy úttõrõ csapatot. Belõle éppen a nyugati civilizáció csinált szupersztárt, fõként a 1968-as diáklázadások élén Cohn Bendivel, aki ma mûár végnapjait tengeti, mint eu-s képviselõ havi 10 ezer EURO végkielégítését. Ennek mintájára, ha Guevara életben maradt volna, akkor akár Castróval is egy kórházi ágyban feküdhetne békésen és az élet nagy problémáit próbálhatnák megoldani két szivar füstjében. Ennél azért Guevara több volt, utálta a kommunista álságot és intrikát. Neki céljai mások voltak és nem lehet összehasonlítani a batista- és somoza félékkel, akik ezrével irtották a polgárokat, de említhetném a közelmúltból a franciákat is, akiknek asszisztálásával történt meg a ruandai mészárlás, de a hollandus katonál sem voltak a helyzet magaslatán, amikor két láda whisky fejében kivonultak Srebrenicából, ahol ezután 10 ezer embert végeztek ki.
offtopic
r0t0 2009 ápr. 20. - 21:03:36
(24/57)
nem kéne a jobbikat égetni ezzel a linkkel te pöcs!
seelöwe 2009 ápr. 20. - 20:21:41 Előzmény listo
(23/57)
Én egészen másnak látom Gueverát, mint hõsnek. Hõssé csak a szovjet propaganda, és az arra fogékony nyugati fiatal értelmiség tette.
G. a kubai forradalom (puccs) után százakat végeztetett ki az eszme nagyobb dicsõségére, orvos létére mindenféle morális gátlás nélkül. Ha lebontjuk a köré szövõdött mitoszt, akkor a "dicsõ vég" egy szánalmas kis kaland volt Bolíviában, ahová senki sem hívta, és senki sem állt mellé. Mindenesetre megtette Castrónak azt a szívességet, hogy eltûnt az élõk sorából, mivel Castro számára már veszélyessé vált, mint rivális.
Guevara közönséges terrorista volt, de ugyebár ez a baloldalon megbocsátható, és a a "forradalmár" elnevezés amúgy is sokkal szalonképesebb.
listo 2009 ápr. 20. - 19:12:31
(22/57)
Régen úgy mondtuk, hogy kalandor volt. Halála nem õt minõsíti, hanem azt a rendszert, amely kivégezte. Ebben a tekintetben nincsen különbség a magát szocialistának nevezõ Morales rezsimje és a korábbi korrupt. senkiházi diktatúrák között, amit éppen megszüntetni kíván ill. kívánt. A tábornokok diktatúrája végezte ki megalázó és aljas módon Guevarát azzal a nem titkolt szándékkal, hogy "eltüntessék" a földrõl. De a diktatúrák mindig tévednek és mindig hibáznak: Guevarából hõs, egy idol lett és Eduardó, akirõl a magyar közvélemény gyakorlatilag semmit nem tudott szintén azzá fog válni. Becsüljük meg õt és azt hogy olyat mert csinálni, amirõl az emberek még álmodni sem mernek.
Az "empatikus "magyar média pedig tehet egy szívességet!
maki9 2009 ápr. 20. - 18:40:07
(21/57)
én csak annyit fûznék a témához,hogy terroristának senki sem születik,egy pillanat elég hozzá hogy kiboruljon az elme bilije.innen soha nem fogjuk megtapasztalni(a jólétbõl,mert abban élünk!!!és ki nem ezt látja,az vak és elégedetlenkedõ!!!)mit él át ott az ember,más kultúra!szóval õ egy világcsavargó volt (nem rossz értelemben mondom!)és a balhé vonzotta!ezt választotta,tudta mi a film vége!élt!és nem otthon nyavajgott!de "aki kardhoz nyúl,kard által vész el"!!!!!isten veled Rózsa
freeself 2009 ápr. 18. - 10:58:01
(20/57)
A gazdag tartományokról igazad van, de az a 90%-os nemzeti jövedelem abból a gázmezõkbõl származik, amelyek véletlenül éppen ezen tartományok alatt húzódnak és nem abból, hogy a "fehér gazdagok" szorgalmasabban túrnák az Andok hegyét mint az indiánok. Az viszont vitathatatlan, hogy ha a régóta szellemi és társadalmi elnyomásban élõ rétegek kezébe kerül a hatalom, akkor abból nem lesz virágzó állam. Ez történt/történik ma Dél-Afrikában, ez történt Egyiptomban a gyarmati világ bukása után (a helyiek még a Szuezi csatornát sem tudták üzemeltetni, vissza kellett hívni az angol mérnököket), és még sorolhatnánk. Viszont egy ilyen "felfordulás" legalább arra jó, hogy a régi "elnyomó-irányító" réteg rájöjjön, hogy kicsit lazábban kell tartani a gyeplõt ha nem akarnak idõ elõtt a föld alá kerülni. (lásd. magyar forradalmak: 1848, 1705, 1956: a forradalom elbukik, de aztán a rezsim "lazít" valamit). A kérdés az, hogy melyik a jobb. Egy laza diktatúrában élni és szép lassan átalakítani az államot és a társadalmat, vagy hirtelen változtatással anarchiába vagy egy még rosszabb diktatúrába süllyedni (Dél-Afrika, ill. sok afrikai állam, vagy akár Magyarországot is említhetnénk, ahol valami "demokratikus anarchia"-féle van). Véleményem szerint Bolíviában pillanatnyilag az utóbbi készül bekövetkezni. Ezt akarta volna megakadályozni Rózsa?
dr66 2009 ápr. 17. - 21:31:37
(19/57)
Sokáig kerested a végzeted,Eduardo,és végül a szülõföldeden meg is találtad ,a kör bezárult az utazás véget ért.Nyugodj békében,emlékezni fogunk Rád!
bbohun 2009 ápr. 17. - 21:20:09
(18/57)
igen. ez mind "szép és jó", ami most Bolíviában végbemegy. engem is magával ragad Che Guevara szellemisége és egykori céljai. de mint azt a történelem is bizonyítja, a gyakorlatban a kommunizmus és a teljes egyenlõség az életben nem megvalósítható. a nagy forradalmaknak mindig nagy nyögés lesz a vége, aminek a levét az alsó néprétegek isszák meg.