4/10
Filmkocka márc. 13. 19:07:09 4/10
(10/10)
Ajánlom mindenkinek akit érdekel a dendrofília, szereti a vontatott, meditatív filmeket, akinek nincs igénye a kerek, koherens, befejezett történetekre és van felesleges két és fél órája az életéből.
10/10
Filmnezo72 márc. 08. 08:19:03 10/10
(9/10)
Végre egy film a kapcsolatépítésről. A kapcsolatról és az építésről, alkotásról, teremtésről. Nem a rombolásról, pusztításról. Életigenlő alkotás. Igen, látni kell. Köszönet érte...
1/10
korospatak márc. 07. 13:11:08 1/10
(8/10)
Szép
10/10
pandelef febr. 14. 22:59:04 10/10
(7/10)
Sosem írtam még értékelést itt, de most egyszerűen nem tudtam ellenállni. Talán ez a legszebb film, amit valaha láttam. Minden egyes pillanata maga volt az ÉLET. Először néhány nappal egy tíznapos Vipassana meditációs kurzus után néztem meg, és olyan volt, mintha a kurzus a filmen keresztül folytatódott volna. A hangulata órákra — sőt napokra — magával ragadott. Néhány napon belül újra meg kellett néznem.
10/10
kassay febr. 04. 21:10:52 10/10
(6/10)
Csodálatos film, mélyen megérintett. Mindenkinek látnia kéne a szívével ezt a filmet. Enyedi Ildikó mesterművet alkotott.
10/10
zimzum1111 jan. 26. 21:02:46 10/10
(5/10)
A Csendes baráttal jobb hely lett a világ!

Beszélgetek a növényeimmel, mióta láttam...
Tényleg. Máshogy nézek rájuk, és mivel dumálgatunk, ezért jobb is lett a kedvem! :D
Kevés ilyen csodálatos film van a világban.

A bölcsek szerint a Nőké a föld. Talán ideje lenne nekünk férfiaknak is belátni. Persze abban is benne vagyok, hogy ha a fele-feléig eljut a világ, és egy más együttműködés veszi kezdetét a macsóság esztelen uralma helyett.
Miért?
Mert egy egyszerű tény, hogy az emberből kettő van. És minden, de tényleg minden, ami JÓ a földön az egy közösségből, együttműködésből, és segítő megvalósult tettből jött létre: férfi és nő között. Még akkor is így jött létre, ha a nagy dolgok mellé nem jegyezték fel, a másik nemet.

Ez a történet, pedig olyan kedvesen vezet minket végig, hogy minként, és főleg mennyi harc árán jutottunk oda, ahol most vagyunk: mint emberiség. Az arányok azt mutatják, hogy a férfiak uralta világban a férfiak hivatottak nagy tettekre. Aha... Szerintem meg nem!
Milyen igazságtalan, hogy a "férfi erő" - de lehet erőszak, ami ál erő - a világ elejétől fogva képes volt a nőket beskatujázni. Mi volt, ami skatujázott? A testi fölény. Ezt mamár látnunk kell, hogy badarság és hogy nem is reális, fizikai adottságok alapján elnyomni a világ másik felét, a NŐket.

Hogy milyen abszurdnak hat, hogy az 1830-as években németbe' még csak pár Nő volt az egyetemeken és mennyire meg kellett harcolniuk azért - sokkal többet kellett tudjanak férfikortársaiknál -, hogy ez a sok mamár érthetetlen okból felsőbbrenű hím bitorolja a lehetőségek tárházát, például mint a filmben a tudomány területén.
Ráadásul úgy, hogy Ők "tiszteletre méltó" nagy tudosokról kiderüljön, hogy Ők aztán igazán esendőek (lásd a vizsgáztató professzor).

A nők, akik háttérbe szorultak régebben, előléphettek - a kevés kivétel -, mert voltak előfutárok, akik elméjükkel, szellemiségükkel és lényükkel helyet követeltek a szűklátókörű férfiak világában. És lettek sikeresek, mert többet akartak tudni, és többet is tudtak férfikortársaiknál. Megjelentek és mint a földi termékenység fő letéteményesei, alkottak és alkotnak. Egyre szabadabban!

A Csendes barát - szerintem - ezen a gondolati íven egy olyan mese, amit jómagam még néztem volna. James Burk dokusorozata jutott eszembe - mindenkinek ajánlom ( Rendhagyó gondolatok a változásról ) -, hogy a változás mit okoz, okozott a világban, és hogy a gondolatok új gondolatokat ébreszthetnek. Tudom, tudom, ez triviális.
Viszont, belemélyedni a film hatására csodálatos élménnyé válhat! Az izzó tűzgömbtől, a földbolygó kihüléséig - eleve, hogy a túróban van itt víz és ennyi (hozta a meteor... aha persze!) - a növények elterjedéséig, és aztán, hogy "az ember lemászott a fáról" című szörnyű bullshit-ig, amire maga a Fajok eredete című szájenszfiksön megalkotója is azt mondta, hogy akkor nem igaz, HA! ... Ez a "ha" már 1990 eleje óta adott és alátámasztott...
Mindenesetre a film hatékonyabb, mint egy évnyi biológiaóra a hatodik osztályban.

Szóval, a "bizonyos változások" a Csendes Barátban annyira szívmelengetőek, bájosak, sikeresek, humorosak, hogy engem beszippantott. Sőt! Egyszerűen hordoz valamilyen megvilágosodást a film, mivel a történet rétegei magasztossá válnak a végére, és hat! Szerintem. Nekem hatott...

És az is átsejlik, hogy az ember viszonyrendszere nem változott a világ eleje óta.
A nő és a férfi: szeretnek, szeretik egymást. A görög drámák érzelmi viharai, a római kor komédiái, és a bizonyos angol sztárszerző minden műve máig hat és igaz és örök.
A Csendes Barát is ilyen lesz, mert aktuális és az is marad.

A növényről, a film főszereplőjéről álljon itt egy két gondolat. A botanika világa számára a Ginkgo egy igazi rejtélyes „idegen”, mert olyan megoldásokat alkalmaz az életben maradáshoz, amikre szinte semmilyen más mai fa nem képes.
Hirosimában minden elpusztult, de az epicentrumban 6 fa bár megégett, de túlélte az atomrobbanást, és ma is élnek és növekednek. Merthogy 3000 éves egyedek is vidámkondak itt a földön... Lehet, hogy ez a növény az első "állat", mert vannak érzései, vannak mozgásai, vannak örömei és bánatból is kijut nekik? Hmmmm... Vagy ez a növény az "első növény" és üzenetet hordoz mint a piramis?
Szóval, lesz min gondolkoni a film után, és a gondolatok után lesz következtetés is!

A Csendes baráttal jobb hely lesz a világ!
NN1532 2025 nov. 11. - 17:26:28
(4/10)
Lassú film, de nem baj. Elgondolkodtató. Még visszafogott humora is van. És azok a kísérletek a növényekkel igaziak. Mind. Nagyon érdekes. Fiktívnek tűnnek, de nem azok. És állati jól van fényképezve.
picipc 2025 szept. 14. - 20:26:23 Előzmény serka
(3/10)
Köszi! Utánanéztem, és novemberben már valóban lesz premier előtti vetítés :)
serka 2025 szept. 14. - 15:48:39 Előzmény picipc
(2/10)
még nem jelentették be a hivatalos bemutató dátumát,de lesznek kiemelt vetítések, Bp-en is, én például már szereztem is jegyet!!! :))) nagyon várom!!!
offtopic
picipc 2025 szept. 08. - 17:06:27
(1/10)
Hallani idei és 2026-os dátumról. Tudja valaki, hogy ténylegesen mikor érkezik a film Magyarországra?