10/10
offtopic
Roah 2015 márc. 23. - 12:31:32 10/10
(891/2291)
Ismered a 42-õt? Írói körökben lassan szállóige – vagy annál is több ;) -, ha valamire nem tudjuk/tudják még a választ, viccezünk vele. :D

Beszélgettünk már arról, hogy talán az is probléma sokszor, hogy a tudománynak lényegesen nehezebb szerep, lényegesen nagyobb feladat jut. A tudós nevezi, definiálja, és ami a legoroszlánabb része, bizonyítja az állítást, szûkebbek a lehetõségeik, mint azoknak, akiknek a képzelõereje ledönti a korlátokat, eljátszanak alternatívákkal, határtalan elgondolkodással – és talán a kettõ együtt mûködik, mûködhetne, még akkor is, ha olykor-olykor hajbakapnak.
Nos, ez az együttmûködés, a személyes érzéseken túl, ez a harmónia, amit Nolan összeillesztett, mérnöki módon, ez talán egy jó példa erre. (Egyenlõre csak fikció, de ki tudja? Meddig? ;)

A Mátrixról, ha lesz idõm, bõvebben is beszélhetünk, mert arról hallottam érdekességeket is. ;)

„Én úgy látom, hogy a több rétegûség abban is megmutatkozik, hogy más-más emberre másképpen hat. Valaki a tudományt emeli ki, valaki a képi világot, vagy érzelmeket, vagy zenét stb.”

A nézõk nagy részét nem hagyja hidegen az alkotás, aki pedig mögé lát, vagy érzi, hogy a legnagyobb falatot a filmben a rendezõ nekünk adta, úgy, hogy az még képkockát sem kapott, annak óriási élményben, gondolatokban lehet része.
Ezt filmkészítõi aspektusból zseniális mozzanatnak tartom, nézõként, szabad gondolkodású sci-fi rajongóként pedig igazi etalon, van mit megfejteni benne, van mit gondolkodni róla.
Hogy nekem személyes élményt is adott? Ezer köszönet érte az alkotóknak.

Ismered Zecharia Sitchin agyagtábla fordításait? Sumér-agyagtábla fordításait? Ha jól tudom, máig tudománytalannak mondják a fordításait, noha a neten több helyen olvastam, hogy a fordításai alapján találtak meg bolygót, illetve a NASA nagyon is komolyan vette a szöveget, amivel a professzor – igen, „egy tudománytalan professzor” -, eléjük állt. Sitchint megelõzõen is akadtak fordítók, õk viszont nem merték (?!) vállalni azt, mit olvastak ki a táblákból.
A professzornál éreztem elsõként azt, hogy a tudományt összekapcsolta a fantáziával, mintha nem lett volna gát.

E.T.? :))) Alapmû. :))
Nekem errõl a filmplakátról...

http://cdn.funcheap.com/wp-content/uploads/2013/07/et-extra-terrestrial-e.t..jpg

...örökké ez jut eszembe. ;)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/Creation_of_Adam_%28Michelangelo%29_Detail.jpg

Határ nincs - csak a csillagos ég. :)))
És szerintem a valóság jóval tágabb, mint a Planetárium. :)))
10/10
offtopic
Roah 2015 márc. 23. - 11:45:15 10/10
(890/2291)
Persze, nem mostani élmény, de máig felkavar, és szerintem nem is fogja velem szemben ezt abbahagyni. (SPOILER!) Az írók nagyon várták, Nolan rajongók szinte türelmetlenül. Ha hiszed, ha nem, Nolant nagyra becsülöm - ezzel az alkotásával egy életre beírta magát a szívembe, lelkembe, fejembe -, de valahogy mindig, eddig az összes filmjében láttam a Csehovi-puskát, azaz, ahogy a szerzõk mondják, ha egy puska az asztalra kerül, annak elõbb vagy utóbb el kell sülni, tehát ha egy sztoriban - legyen az akár novella, vagy film -, elvileg az összes elemnek, ami csak látunk, vagy olvasunk, a történetet kell szolgálni, a cselekményt, vagyis oka van a jelenetnek (mondatnak), képnek, rezzenésnek. Nolan esetében mindig látom ezt, mindig látom a puskát: itt már az elsõ mondatnál, a szellemes "szellemes" megjegyzésrõl kiszámíthatóvá vált, miként fog Nolan körbemenni, vagy amiként King mondja "Ami körbemegy, az körbeér", vagyis nálam Nolan csattanói nem szoktak mûködni. Az összes kiszámítható számomra, kikövetkeztethetõ - A tökéletes trükk, amirõl nem tudom, hogy mennyire ismert, de Edison és Tesla sajátos csörtéibõl születhetett, a negyedórányi játékidõ után láttam, hogy mi történik, sajnos nem ért semmilyen meglepetés a végén -, de hogy tulajdonképpen Nolan nem is akart titkolózni? Na, arra a csak befejezésnél jöttem rá. :))) A Csillagok közöttnek nem ez volt az üzenete, hanem ennél valami globálisabb, mesteri precízséggel, alapossággal kidolgozva.
Ez a film ritka jelenséggé vált nálam.
10/10
proklima 2015 márc. 23. - 11:42:57
(889/2291)
Vagy da Vinci: helikopter (vázlat)
Az mindenesetre érdekes, hogy állítólag Leonardónak volt a legnagyobb IQ-ja (200!).
Ezt hogyan állapították meg?
És ehhez mit szólt volna Marcus Teretio Varro?
S a jelenlegi becslések szerint a Földön élt 115 milliárd ember?
10/10
offtopic
Roah 2015 márc. 23. - 11:29:54 10/10
(888/2291)
Verne és a Holdra-szállás? ;) Hihetetlen, hogy némelyik sci-fi miként adja fel a tudománynak a leckét, vagy miként hatnak akár feltalálókra, kutatókra. :)))
proklima 2015 márc. 23. - 11:25:45
(887/2291)
Bocsi' ezt benéztem, úgy néz ki. :(
Én végül is Roah hozzászólására kívántam reagálni.
Viszanéztem a hozzászólásokat, de nem sikerült kibogozni, hogyan gubancolódtunk így össze.
Nem állt szándékomban Téged kellemetlen helyzetbe hozni.
Ha elfogadod: "mea culpa!"
offtopic
spekimen 2015 márc. 23. - 10:51:27
(886/2291)
Ne hozzál legközelebb ilyen kellemetlen helyzetbe, amit írtam nem neked szántam, ez világosan látszik is, mégis te válaszoltál rá.
Roah-nak írtam ugyebár és õ egy üdítõ kivétel nõként, hogy tetszik neki a film és rá is tudott hangolódni.
Azt figyeltem meg, hogy ez a film fõleg férfiaknak jön be, és annak a kevés nõnek(pl.kinguci18k, Never Ever Mind), aki ide kommentelt nem. Ez nem tudom miért van, így, talán túlságosan racionálisak lennének?
proklima 2015 márc. 23. - 10:27:30
(885/2291)
Még tavaly láttam a filmet.
Már többször hzzászóltam.
Valójában csak egy fórumozó kérdésére akartam válaszolni: "Mit üzent Cooper Murphynek?"
Megírtam a választ, s miközben tallóztam a hoozászólások között, ez a hozzászólás volt az , amirõl úgy gondoltam, hogy érdemes egy-két szó erejéig reagálni rá.
offtopic
spekimen 2015 márc. 23. - 10:10:54
(884/2291)
Mondom én, kár, hogy nem "találkoztunk" elõbb, a mostani kapcsolatodnál, 100% hogy ugyanolyan jól kijönnénk egymással, mint amiben most vagy :)
Vonzódom az "elvont", mûvészi beállítottságú emberekhez, mert õk eltudnak vonatkoztatni a hétköznapi "egyhangúságtól"-rutintól és nem csak arról lehet velük beszélgetni, hogy mit láttak a tévében, vagy, hogy éppen xy-nal mi történt és hogyan beszéljük ki a háta mögött, mivel csak ennyire futja az értelmi képességükbõl.

Amit írtál a filmrõl az nagyon tetszik. Hogyhogy még csak most sikerült sci-fi rajongóként megnézni ezt a "csodát", vagy láttad már elõbb, csak most kommentáltad?
proklima 2015 márc. 23. - 09:47:57
(883/2291)
Abszolút egyetértek!
A hatás-kölcsönhatás szerintem egyértelmûen érvényesül.
S nem csak sci-fi írók vs. tudomány
Pl. (idõrendben írom):
-Leonardo da Vinci
-George Orwell
-Jules Verne, stb.
A sor hosszú...
Szerintem a kapcsolat szignifikáns..
proklima 2015 márc. 23. - 09:36:31 Előzmény Mr.Stájsz
(882/2291)
Jót nevettem!
Mióta a fórum hozzászólásokat olvasom, lemondtam a Magyar Pszichológiai Szemle elõfizetését.
Ez sokkal jobb! :)
proklima 2015 márc. 23. - 09:11:13
(881/2291)
Szerintem ez a következõképpen zajlott:
-Kezdõdött a "titokzatos " üzenetekkel a könyvtárban (lehulló könyvek), melyeket Murphy feljgyzett
-Dr. Brand szerint az emberiség pusztulása a Földön elkerülhetetlen.
-Viszont felfedeztek egy féreglyukat, amelyen átjutva átkerülhetnek egy másik galaxisba, ahol esetleg találhatnak egy életre alkalmas bolygót
-Ennek felderítése a Lázár-misszió feladata
-Az Endurance "projekt" feladata pedig az, hogy kiderítse, a 3 talált égitest közül melyik a legalkalmasabb
-Cooper vezeti az expedíciót, videóüzenetekkel tudnak kommunikálni, mindaddig, amíg át nem jutnak a féreglyukon
-Sajnos az egyenletbõl, mely az emberiség megmenekülését biztosíthatná, hiányzik egy adat, mégpedig a fekete lyukon túl lévõ szingularitásról
-Miközben a kukoricásban tûz tombol, Murphy visszatér a házba, s késztetést érez arra, hogy a gyerekkori feljegy zései segítségével megfejtse az üzeneteket.
-TARS, a robot, a Gargantua eseményhorizontjának közelében adatokat gyûjt a szingularitásról
-Miután Cooper kilövi magát a fekete lyukba, bekerül a szingularitásba, hajója elpusztul, õ pedig az ötödik dimenzióban találja magát
-Itt rájön, hogy valójában akik a féreglyukat létrehozták-az emberiség megmentésére-, jövõbeni emberek
-Az ötödik dimenzióból csk egy módon tud kommunikálni Murphyvel, úgy, hogy gravitációs hullámokat küld a könyvtárba.
-A könyvek leesési sorrendjébõl a Morse ábécé segítségével dekódólható az üzenet.
-Az üzenet, mivel a Brand egyenlet hiányzó adata TARS segítségével a helyére került:
HOGYAN LEHET EVAKUÁLNI AZ EMBERISÉGET
Én legalábbis ezt szûrtem le belõle
10/10
offtopic
Roah 2015 márc. 23. - 08:04:41 10/10
(880/2291)
Micsoda alkotás?! :))) Káprázatosan gondolatébresztõ - az üzenete, a tudomány, az elrugaszkodás, a tempó, a feloldások, a zene, az összehatás. Minden. Hogy Nolan ezt miként csinálja?
SPOILER! Noha tartottam attól, hogy Lem Solarisa beugrik majd, attól, hogy az általam világ egyik legjobb sci-fi regényénél, az Alfred Bester Tigris!Tigris! -nél jobbat, fõleg mozgóképpel képtelenség lesz alkotni, az egyik legkellemesebb csalódásban részesültem a film által. Hogy ez annak is köszönhetõ, hogy személyesen tudtam azonosulni Mörffel, és ha ez nem lenne elég, az apa-lánya kapcsolatról már az elsõ pillanattól kezdve eszembe jutott Édesapám, és én, nem tudom. Az viszont igen, hogy milyen, ha az ember lányának az Apjával már nincs módja szellemi csörtézni, már nem tud a Rómaiak ruhájáról, matematikáról, haditengerészetrõl, fociról, és színmûvészetrõl, irodalomról, és táncról, zenérõl beszélgetni, mert nem lehet már vele. Igen, azt hiszem, hogy a fantasztikusan kidolgozott cselekményen belül bennem személyes élményeket is felerõsített, mindezt úgy, hogy észre sem vettem a film játékidõ tartamát.
Tudom, hogy a tudománynak sokat köszönhet az emberiség, de nyitott gondolkodás nélkül szerintem nincs fejlõdés. Hazai amatõr és profi sci-fi írók társaságában fantasztikus dolgokról, lehetõségekrõl szoktunk beszélgetni, hosszú órákon át ilyesmikrõl. (Az örök kérdésem - és azt hiszem, volt egy mûsor is ebben a témában valamelyik csatornán - hogy a sci-fi írók hatnak a tudományra, inspirálják õket, vagy a tudomány az írókra. A sajátos tyúk és tojás elmélete.) Sosem tudom a helyes választ, de az kétségtelen, hogy kölcsönösen hatnak egymásra; csak a sorrend a dilemmám. ;)
Ez a film számomra egy élmény volt, nem kérdés, hogy többször-megtekintõs, hátha van még a tarsolyában titok, valahogy úgy érzem, több rétegû alkotás. :)))
Létünk összes eredtére kíváncsi vagyok, a létezõ összes teória érdekel, a jövõje szintúgy - nem tehetek róla, kábé hat éves kislány korom óta vonzanak a csillagok -, Nolan alkotása, opciója lebilincselõen hatott rám. (Azt hiszem, gyerekként Spielberg Harmadik típusú találkozások-ja volt képvilágban, filmben ekkora hatással rám.)
Megszerettem. Nem is emlékszem az utóbbi idõben olyan sci-fi alkotásra, ahol a tudományt, a fantasztikumot, az emberiséget, az emóciós fókuszt, az eszközöket, a ritmust, a fantáziát, és ami számomra a legkülönlegesebb, az utórezgéseket, azokat a dolgokat, érzéseket, gondolkodást, továbbgondolást egy film ébresztett volna bennem. Azokat a bizonyos ki nem mondott, le sem forgatott konklúziókat, amelyeket az alkotás maga után hagyott. És van olyan nézõ, akiket napokig el sem ereszt - én is közéjük tartozom.
borkasztik 2015 márc. 22. - 23:32:41
(879/2291)
Ennyire elgondolkodtató filmet nem sokat láttam mostanában. Egyszerûen tényleg mennyi mindent nem tudunk még a világegyetemrõl. )Sõt szinte semmit)A relativitás téma nagyon megható volt az egész film alatt végig. Nem mondom hogy mindenütt tiszta maradt a kép bennem, de még ülepednie kell. Viaskodnak bennem az érzelmi és logikai gondolatok és ezeket próbálom valahogy összekombinálni. Az tény hogy nem egy hétköznapi filmrõl van szó, sajnos ritka manapság az ilyen , ahol a csodás látvány párosul a gondolkodással is.
Erõs Spoiler
Most én azt nem értettem, hogy amikor az 5. dimenzióban volt a lány apja, és Morze üzeneteket küldött neki a gravitációval akkor még is mit üzent neki, ami megmentette az emberiséget?

Meg a végén a másik Ûrhajós csaj hova került? :O

Spoler.

A pontozással még várok le kell tisztuljon, de egyértelmû magas pontot érdemel nálam is és úgy hiszem ezt a filmet méltóan dicsérik sokan.
8/10
rob83 2015 márc. 22. - 18:26:07 8/10
(878/2291)
Nekem tetszett,de még egyszer neki kell rugaszkodni!10/8
1/10
kinguci18k 2015 márc. 22. - 17:35:48 1/10
(877/2291)
A fílm ........... :(
Minden csak nem 9-es.
Már megint el húztak egy másfél órás filmet 3 órában.
És ez miatt szörnyen sok az unalmas rész.
A látványvilágtól is sokkal többet vártam volna.
És a hangoktól is.
A történet jó és elgondolkodtató bizonyos részeknél.
Nálam ez nem több pontozásban 5 vagy 6-nál.
:(
10/10
giggs985 2015 márc. 21. - 09:27:36 10/10 Előzmény Mr.Stájsz
(876/2291)
Ezek a kérdések mintha egy olyan embertõl származnának, aki a) nem látta filmet, b) egy kukkot nem értett belõle. :D
10/10
Prophet 2015 márc. 20. - 23:46:49 10/10
(875/2291)
Teli van lyukakkal (Nem vagyok egy fizikus, de azért barom sem. A fizikával kapcsolatos dolgokat is leszámítva, rengeteg kihagyott dolog volt a sztoriban, és rengeteg baromság is szintúgy..) a sztori, de egyébként érzelmileg, meg történetmesélés szempontjából tényleg ott van a szeren, egy percig sem unatkoztam... Na és a látvány.. hát az valami lebilincselõ. Egyszóval tényleg megéri rászánni pár órát, és adni a filmnek egy esélyt, szerintem senki sem fogja megbánni, akit érdekelnek a hasonló kaliberû filmek.

Ui.: A 2001: Space Odyssey-t nagyon ajánlom azoknak, akik mégtöbbet szeretnének.
parizsmano 2015 márc. 20. - 21:24:15
(874/2291)
Én a TARS-nk nevezett "robotot" és társá(ai)t tartottam idétlennek.Már másodszorra néztem meg a filmet,amúgy tetszett,de ezeken még most is csak röhögni tudtam :) Idétlenül néztek ki,na!!!
9/10
m3246 2015 márc. 20. - 16:37:02 9/10
(873/2291)
Mindentõl függetlenül azt kell mondjam, hogy a film nagyon jó. Engem a legjobban a relativitás miatti idõveszteség és annak hatása az emberek életére rész fogott meg leginkább. Nem értem miért nem lehetett úgy beállítani a filmet, hogy egy idegen faj segített az embereknek túlélni, ahelyett hogy beledobtak volna egy idõparadoxonos mi volt elõbb tyúk-vagy-tojás alternatívát, ami ugye mindig is hülyeség volt. Nagyon hiányzott, hogy mi történt a földdel, jelenleg hogy élnek az emberek (nem, nem arra gondolok, hogy hogy él egy farmercsalád a porviharban...) kb mikor játszódik a történet. Aztán az is teljesen homályos, hogy Dr. Mann mitõl és miért is kattant be és vesztette el a teljes ítélõképességét. Az tetszett a legjobban, hogy pont egy feketelyuk mellett sikerült találni 3 bolygót... Az azért nekem mindig nagyon bejön, hogy 50-100-150 (?) éves autók a jövõben még mindig jó szolgálatot tesznek :) kár hogy a való világban már a pár éves vackok évente a szervízben rohadnak napokig :) Nekem egy kicsit sok volt benne a logika baki, de ettõl függetlenül elég jól sikerült... 9/10
1/10
offtopic
cellasto 2015 márc. 19. - 23:29:45 1/10
(872/2291)
ezért érdemes volt regisztrálnod,te"hülyegyerek"....