Téma: Csoda

7/10
Ahoj poplacsek 2023 szept. 07. - 21:47:56 7/10
(5/5)
Bollywoodi történet a drámai Anatólia tájain.

A török filmek mindig nagyon különleges élményt nyújtanak, európai szemmel egészen valószínűtlenek tudnak lenni. Legtöbbször, mint most is bollywoodi infantilitás és túljátszás jellemzi őket. A filmben látható török vidéki életmód és kultúra alapján újfent megállapíthattam, hogy hiába vannak néha szórványos európai hümmögések azon, hogy hosszútávon elképzelhető-e Törökország felé az EU bővülése, egy ilyen film megnézésekor azonnal megkapjuk a választ, hogy dehogy. Törökország világa közelebb ál a keleti isztánokhoz, Iránhoz, stb-hez, mint Európához.

Ez a film most az 1960-as évek Törökországában játszódik, ahol az Izmir környéki, kissé testesebb fajta műanyag Ken figura hatású (szabályos fehér fogsor, hollófekete parókaszerű haj, non-stop jóember-mosoly, remekül szabott Sarar öltöny - apropó, Atatürk óta Törökországban a civilizáció elsőszámú szimbóluma az öltöny) megcsinálja a nagy változást a zergebaszta, de gyönyörű vidéken lévő elszigetelt falu rohadó fogú, de csupaszív lakói között.

A film tele van szürreális történésekkel. A fiús anyák úgy járnak át menyasszonyért a szomszéd falvakba, mint a Tesco-ba, és kb. úgy is vizsgálják a portékát. A tanító épít egy iskolát, amiben pacsira segítenek neki a környék haramiái, tudod, úgyis ráérnek, tök nyilvánvaló. Amint kész a suli, a gyerekek másnap klassz kis egyenruhában mennek be, pedig varrótű sincs a faluban, ahol kecskeszarból rakják a tüzet a sparheltbe. És sok más ilyen.

A főszereplőt Mahirnak hívják, mint Mészáros Lőrinc hirdetőoszlopos cégét, a másik főszereplő, a nyomi srác meg Aziz, amiről az itthon vagy 20 éve nem kapható Amora majonéz tévéreklámdala ugrik be állandóan nekem ("több Aziz Amora módra" - persze valójában "több az íz", hehe). Na ez már mellékszál.

Ha van rá több, mint 2 órátok, akkor nézegessétek, komoly élmény.
7/10
itsme1 2023 jan. 04. - 08:18:18 7/10
(4/5)
Jó, hogy nem kapcsoltam ki az első ripacskodó jelenetek után, mert a látványos anatóliai környezet mellett, kulturális értékekben bővelkedő alkotást láthattam. Igaz, szokni kell a stílusát, de ha ez sikerül, még a túlcsorduló romantika is befogadható.
10/10
háziboszorkány 2022 nov. 02. - 20:53:50 10/10
(3/5)
Hát igen, nem vígjáték egyáltalán, inkább filmdráma, de megéri megnézni, ez egy olyan film, amire emlékezni fogok. Gyönyörű tájak, a történet is megható és hát az emberek.....fantasztikusak. Végtelen elfogadás és szeretet - ez hatja át az egész filmet. A színészek teljesítménye is kiváló.
10/10
takotimea 2022 okt. 15. - 09:22:48 10/10
(2/5)
Lehet, hogy van benne egy-két vicces jelenet a könnyebb emészthetőség kedvéért, de ez inkább egy társadalmi dráma, az elszigetelt, perifériára szorult közösség és ember drámája. Mindenkinek látni kell, érdemes!
9/10
Xxy92 2022 okt. 14. - 13:42:32 9/10
(1/5)
20:45, péntek (október 14.)
DUNA Televízió

Köszönjük, hogy a Duna TV ismét hajlandó értéket képviselni! : )