10/10
DUNAWÖLD 2023 szept. 29. - 08:06:27 10/10
(39/39)
Alig vàrom. Rég làttam, élmény volt.
10/10
Sagittarius1 2023 szept. 28. - 23:36:01 10/10
(38/39)
A szinkronszínészek is igen kiválóan végezték a dolgukat:
1. Cyrano de Bergerac - Gérard Depardieu - Helyey László
2. Roxane - Anne Brochet - Nagy-Kálózy Eszter
3. Christian de Neuvillette - Vincent Perez - Rátóti Zoltán
4. Guiche gróf - Jacques Weber - Bács Ferenc
5. Ragueneau - Roland Bertin - Láng József
6. Le Bret - Philippe Morier-Genoud - Szokolay Ottó
7. Vicomte de Valvert - Philippe Volter - Rudolf Péter
8. Carbon de Castel-Jaloux - Pierre Maguelon - Velenczey István
9. A társalkodónő - Josiane Stoléru - Bencze Ilona
És a stáb:
magyar szöveg: Dr. Hársing Lajos
hangmérnök: Dr. Erdélyi Gábor
rendezőasszisztens: Dezsőffy Rajz Katalin
vágó: Kajdácsi Brigitta
gyártásvezető: Fehér József
szinkronrendező: Vajda István
(Az iszdb.hu alapján)
Vacskamati12 2023 ápr. 30. - 16:07:17 Előzmény Segítõ Béka
(37/39)
Nekem szilvásváradi régi kedves lovas ismerőseim statisztáltak benne, és mikor megnéztem a filmet, őket ugyan nem ismertem fel a pergő jelenetekben, de örömmel láttam, hogy a régi kedvenc lovacskám filmsztár lett: a Surda nevű csodaparipa hátán közlekedett az ezredes :)
antibond 2016 jún. 25. - 21:27:43
(36/39)
A darab hosszú, színházban is mindig "vágnak" belõle itt-ott.
Pedig minden "jelentéktelen" jelenetnek súlya, értelme van, a jellemrajz tökéletessé tétele érdekében.
Ebben a filmben szinte maradéktalanul benne van minden, ami fontos.
Kedvenc részem, amikor Cyranót - aki minden pénzét feláldozta a csalódott nézõk kárpótlására - megszánja a kedves büfés lány, s kínálja mindennel, amije van. Cyrano hallatlan eleganciával hárítja el, hogy potyázzon, csak udvariasságból fogad el morzsákat. (Remélem, ez még nem minõsül spoilernek...)
Depardieu lubickol a szerepben, nem eljátssza, hanem átlényegül Cyranová.
Eme alkotásban a legnagyobb rosszindulattal sem lehet hibát találni.
És milyen ritkán tûzik mûsorra!!!
bbbeva 2016 ápr. 21. - 22:52:22
(35/39)
2016. május 3-án 18 h-tól vetítjük a filmet az ESERNYÕS-ben. Bp. III. Fõ tér 2.
drProktor 2013 máj. 02. - 00:08:12
(34/39)
Meglepõen élményszerû , egészen aktualizált(a becsület mindig aktuális!) történet,
alapvetõ értékek és érzelmek „elemi geometriája”.
Néha egyáltalán nem árt föleleveníteni a „klasszikusokat”.
Dépardieu remek, a rendezés remek, a film remek.
Irigyelhetjük a franciákat az irodalmukért, még ha nekünk se kell szégyenkeznünk, akkor is.
Nagyszerû a magyar fordítás. Ez még mindig ÁbrányiEmil?
venasszonyok#nyara 2013 máj. 01. - 21:16:00
(33/39)
Nekem a díszlet maradt a legemlékezetesebb. Az egész film hangulatát megalapozta. A tervezõ valóban megérdemelte volna érte az Oscart.
A rendezõtõl pedig ajánlom mindenkinek a "Huszár a tetõn" címû filmet.
10/10
-greghouse- 2013 máj. 01. - 20:30:40 10/10
(32/39)
Depardieu talán legjobb filmje, és a legjobb Cyrano feldolgozás. Nagyon érdekes volt látni délután a "modernizált" Cyranot Steve Martinnal (kellõképpen Hollywoodizálva, de még mindig élvezetes), és most a klasszikus történetet, amit ismerünk régóta, aminek

SPOILER

nem hepiend a vége egyáltalán. Sõt, a végén hangzik el egy gyönyörû irodalmi mondat, amit azóta sokszor, sokan idéztek.

SPOILER VÉGE
Ford Mustang 2012 jan. 15. - 21:29:17 Előzmény ELog
(31/39)
Így van. És Depardieu zseniális benne, nem véletlen jelölték Oscarra alakításáért.
csicsy! 2012 jan. 15. - 19:09:15 Előzmény ELog
(30/39)
Én is kedvelem, mint sokan mások. Ki nem imádja? Sosem hasonlítottam sem Zs sem más kategóriás filmekhez, mert ez nem film, hanem alkotás.

A mostani adás már nagyságrenddel jobb volt, mint anno 20 évvel ezelõtt elõször bemutatva. Valószínû (szemmel láthatóan) most már javított kiadást adtak. Minden bizonnyal a 20 evvel ezelõtti tv is vacak volt javából a mostaniakhoz képest, ráadásul 4/3PS-ben adhatták, így nem csoda, hogy a jobb és bal oldal lemaradt. Ezért volt kissé rossz benyomással rám az akkori adás, de a mostani adás már OK. Csak kár, hogy nem 16/9-ben adják.

Bár az a jelent, ahol a vízimalomkerék volt, a kerék forgása 1-1 frame idejére szemmel láthatóan megállt frame-kompenzálás miatt, mivel nem 25fps-sel készült a felvétel. Sajnos a digitális világnak ez az átka, hibákat megszüntetnek de újakat hoznak be, nem lehet tökéletes.
Filmtekercsváltáskor olykor színhiba adódik az eltérõ anyagminõség miatt. Ha már utómunkálatok voltak rajta, errõl is gondoskodhattak volna. Attól lesz jó egy alkotás, ha a részletekre is ügyelnek.

Láttátok, amikor a spanyolok elsütik a mozsárágyújukat (valójában csak egy füstpöffenet volt), aztán a franciák közé fentrõl FÜGGÕLEGESEN csak úgy bepottyan (a becsapódáshoz képest aránylag lassan) egy kb 4m magasról leejtett nagy golyóbis? :)

Továbbra is nagyszerû alkotás!

Elég szégyen, hogy a Film+ hajnali 04:35 kezdéssel adja. Vagy munkanapon 10:15-tõl. Bezzeg a Zs kategóriás filmeket fõmûsoridõben. B+ Film+ !
ELog 2012 jan. 14. - 07:39:31
(29/39)
Imádom ezt a filmet, de már bocsi, ennek értéke a dramaturgiájában van. Ez nem egy ócska akciófilm, ahol a látvány az elsõdleges.
csicsy! 2012 jan. 14. - 04:11:16 Előzmény bestboy
(28/39)
"Ha lenne a film után vége fölirat, sok magyar névvel találkoznánk."

igen, mint pl. az enyémmel is :), sok jó ismerõsömével, valamint a Gyöngyös-Abasár helyõrségi laktanyák sorállományaiéval, mint a spanyol sereget alkotó statisztákkal (de ha minden név szerepelne, akkor legalább 4 órás lenne a darab, úgyhogy mellõzve lettünk).

Szilvásvárad és Nagyvisnyó közötti prérin vették fel a csata jelenetet. A filmen tisztán látható a csatamezõt kettészelõ utat mindkét oldalán övezõ fasor. 1 hétig vonaglottunk le s fel a dombról a gumihegyû lándzsaszerûségekkel vakító virító napsütésben valami dobszóra, amit még mostanra sem sikerült kimosni az agyamból.

Amikor elõször láttam 1991-ben, elszörnyedtem a jelenetünkön.
1) Depardieu és csapata egy tök ködös és homályos másik helyszínen várták a spanyol sereget. A spanyol sereg és a francia csapatok jeleneteinek vagdalásakor a tv mint a stroboszkóp úgy villogott.
2) A "seregünk" menetelésébõl kb 4-5sec volt összességében látható.
3) Voltunk ott több ezren, de a kamerát úgy ránkzoomolták, hogy abszolút nem adta vissza a spanyol sereg méretét.

Akkor értettem meg, hogy miért lett ez a film a francosok akkori legdrágább filmje. 4-5sec-ért kibérelni 2 laktanya állományát? Legalább kirándult a stáb és mi is egyet.

Szerintem is igen jó alkotás.
Bár a rövid jelenetünk, a vakító és ködös helyszín váltogatott villódzó felvagdalása és hogy még nem is látszódtam egyetlen egy képkockán sem a zoomolás miatt, kissé felpaprikásított. Pedig mennyit izzadtunk, hogy jó legyen a jelenet! A részünkrõl mi mindent megtettünk.

Jut eszembe, az Angyalbõrben c. filmben is voltunk, az Átkelés (6.) epizódban. A focimeccsen mi voltunk a szurkolótábor!
A francot sem érdekelt a meccs (nagyban ment az ulti a film szelleméhez igazodóan), bár fogalmunk sem volt, hogy mi a franc folyt ott, csak annyit mondtak, hogy kiáltsuk: "hajrá Vasbogdány!"
10/10
Ayrton Corvus 2011 okt. 09. - 01:09:18 10/10 Előzmény Segítõ Béka
(27/39)
Hát igen William Hobbs egy élõ legenda a kardmesterek vagy fegyvermesterek közül. Tényleg ezernyi legendás filmnek õ volt a fegyvermestere. A három testõrben(1973) õ játssza az állítólagos részeget aki kihívja Portosh-t.
Segítõ Béka 2011 máj. 05. - 15:58:35
(26/39)
"- én voltam a másod-rendezõasszisztense magyarországon :-) Végigcsináltam az egsz elõkészítését, a szereplõválogatást (magyarul Casting-ot) és mind a hét forgatási hetet idehaza. A másik ötre nem vittek ki :-(
Mellesleg én fordítottam a diszpóskönyvét (azon volt mit, a forgatókönyvet más csinálta, de a színmû magyar fordítását tõlem kérte kölcsön hozzá…)
És még egy rakást.

Ezio Frigerio volt a díszlettervezõje (a látványtervezõ még nem igazán volt divatos kifejezés :-) aki egy Maseratival járt és nagyon meglepõdött, mivel a sok nevezésbõl az egyetlen Oscart nem õ kapta, hanem - a felesége, Franca Squarciapino a ruhákért :-)
A dublõr szerintem nem olasz volt, hanem angol - egyben a film vívás-párbaj jeleneteinek koreográfusa és mint ilyen, világklasszis), a neve William (=Bill) Hobbs ...
A sminkesre nem emlékszem, melyik volt az említett :-) de szerintem Jean-Pierre Eychenne lehetett... bár egyáltalán nem mindenki került a fõcímbe - jómagam se. Az állambácsinak ez nem volt fontos, csak a valuta...
Kopár Dieu viszont hamarost megint itthon lészen, nem borászi minõségében - ámbár úgy se lenne rossz :-)
Szilvásvárad külön szám volt - a spanyolok ugyan kicsivel távolabb voltak, de eljött az õ idejük is :-) Emlékszem, az "ökörsütés" felvétele után a berendezésnek nem maradt ideje biológiai hulladékként kezelni a csak látványnak sütött ökröt - és pechükre egy hét (?) múlva vissza kellett menni felvenni egy kihagyott snittet... Volt ájuldozás... Mázlim volt: a "second unit" csinálta...
A legrosszabb élményem a statisztaszervezõ nagydarab "samesza" volt (korábban is ismertem, csak nem errõl az oldaláról). A július 14-e alkalmából rendezett fogadás után busszal vittek vissza minket Egerbe. A pasas mögöttem ült, és a nadrágja feneketlennek tûnõ zsebeibõl egymás után húzta elõ a bontatlan üveg márkás külföldi italokat... Eladni vitte, ez is kiderült az élettársával folytatott kommunikációból...

- A Bill Hobbs pedig egy igen szimpátikás emberke. Volt, nekünk leszerelõ félben lévõ honvéd elvtársaknak.
Annak örülhetsz, hogy a forgatás szüneteiben nem kellett bujkálnod a homokos sminkes elõl, amikoris a mûkoszt és a kötelezõen meghagyandó borosta feketeségét igyekezett kiigazítani.

- Bill akkor helyettesítette Depit, mikor egy fél-álomjelentben (amit pesti mûteremben vettünk föl) egyedül gyõzött le száz ellene felbérelt orgyilkost...
Azért nehéz ügy, mert az IMDb-n is csak néhány embert sorolnak fel a rengeteg közremûködõbõl.
Szilvásváradon én is jártam reggelente a lovardában kialakított smink-fodrász részlegben - de alapvetõen a katona-felettesek intézték ezt a részét a reggeli "felkészülésnek", meg volt egy magyar (mondjuk) akciórendezõ, aki a felkészülésnél dirigálta a fegyverfogási gyakorlatokat. Miközben mi Pesten forgattunk...
Mindenhol nem lehet az ember egyszerre...
A díszlet építését pedig Francine Meunier ellenõrizte (õ sincsen az IMDb-n :-( ) aki az egész elõkészítést és Casting-ot végigcsinálta...
Segítõ Béka 2011 máj. 05. - 15:52:09
(25/39)
10/10
Ayrton Corvus 2009 aug. 08. - 17:50:29 10/10
(24/39)
Évekig vártam, hogy megjelenjen DVD-n. Szerencsére idén februárban megtudtam rendelni.Boltba akartam megvenni ,de az egyik elektronikai bolt (média) turkálós polcon tárolták, gusztustalan tokkal, így inkább megrendeltem. Ide jutottunk, hogy egy évekig várt legendás alkotást, ilyen gyalázatos módon árulnak. A Polc hu kevesebb ,mint 24 óra alatt kihozta. Én jobb minõségre számítottam képileg, igaz a VHS minõségéhez képest ég és föld. Õrültem, hogy a lemezen található felirat, elõször furcsa volt franciául nézni, túlzottan hozzá szoktam a magyar szinkronhoz, ami szerintem magasan a legjobb szinkron ami hazánkban készült. Depardieu megérdemelte volna az Oscar díjat, hiszen pályája legnagyobb alkotása, és talán a filmtörténelem egyik legnagyobb alakítása. Minél többször látom a filmet, annál jobban meghat, még mélyebben érint.
10/10
bestboy 2009 máj. 31. - 19:15:12 10/10
(23/39)
Ezt a filmet Magyarországon forgatták 1989-ben.
Ha lenne a film után vége fölirat,sok magyar névvel találkoznánk.
10/10
offtopic
meszag 2009 máj. 31. - 18:29:24 10/10
(22/39)
ugyan a föld szócskát kihagytam, de kicsit direkt. :)
10/10
offtopic
meszag 2009 máj. 31. - 18:25:15 10/10
(21/39)
Szavam utolszor intett, 19:20-kor párbajra hívom az egész szintet! :DDD
10/10
offtopic
meszag 2009 máj. 31. - 17:05:57 10/10
(20/39)
El ne feledkezzetek errõl!