Min-Rin 2013 okt. 04. - 17:38:19
(4/4)
Ugyanez a zenemû sokkal késõbb.

Schubert Asz dúr impromptue Cziffra György elõadásában
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SnyFD3BaUwM

A képen fiával látható. Róla ezt írja a wikipédia:

Fia, ifj. Cziffra György (1942–1981) neves karmester lett, akivel számos nagy sikerû közös hangversenyt adott. Fia 1981-ben egy lakástûzben vesztette életét, és korai halálát nehezen viselte. Emiatt zenekarral többé nem lépett fel és lemezfelvételt sem készített. Ezután felesége, a hit és a zene tartotta benne a lelket. Fellépései ritkultak, majd 72 éves korában egy Párizs-környéki klinikán – szívroham következtében – elhunyt.
Min-Rin 2013 okt. 04. - 17:30:31
(3/4)
Az alábbi szöveg a wikipédián olvasható:

Cigányzenész családból származott. Apja, id. Cziffra György hegedûs volt, játszott számos kávézóban, színházban, az elsõ világháború elõtt Párizsban is. 1914-ben anyja és két nõvére hazatért és Budapesten élt nagy nyomorúságban, apját viszont deportálták, ahonnan csak a háború után térhetett haza.[2] Az angyalföldi Tripoliszban felcseperedett gyermek zongoratehetsége korán megmutatkozott, miután rengeteget gyakorolt Jolán nõvére zongoráján. Apja is segítette elõrehaladását, de gyakorlásai csupán a saját rögtönzései voltak.
Dohnányi Ernõ segítségével, nyolcévesen került be a Zeneakadémiára, Dohnányi, Weiner Leó és Ferenczi György, Kéry Szabó Imre voltak a tanárai. A Zeneakadémián el kellett kezdenie a rendszeres munkát, „…meg kellett tanulnom a mesterséget, meg kellett tanulnom a zenemûvek megismerését és felismerését” – írta. Tizenhárom évesen, csodagyerekként már számtalan sikeres koncertet adott Magyarországon, de külföldi koncertkörútjai (például Skandinávia, Benelux államok) is sikeresek voltak. Ám hiába volt ragyogó tehetség, az „elõkelõ” mûvészvilág nehezen fogadta be. Hogy családját eltartsa, 1933-tól lokálokban lépett föl, de 1934-bõl fennmaradt egy filmfelvétele egy hangversenyérõl, ahol Schubertet játszott – matrózruhában.

Itt van az említett felvétel. Csak egy rövidke részlet Schubert Asz-dúr Impromtujébõl.
Cziffra 13 years old plays Schubert
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=S83wEAaaXVA#t=34
mesélazernõ 2013 szept. 20. - 09:54:40
(2/4)
mesélazernõ 2013 szept. 20. - 09:48:21
(1/4)