K. Judit 2017 márc. 03. - 10:48:25
(8131/9141)
És még egy, Sambong azt mondta, Po Eunt szerette volna miniszterelnöknek és (késõbb) Bangwont királynak. Egy idõben. El tudod képzelni? Mert én nem :)))
K. Judit 2017 márc. 03. - 10:45:03
(8130/9141)
Ha Po Eunt nem ölik meg, a földreformon kívül minden maradt volna a régiben.
Ha Sambong életben marad, elõször is a Mingek jól kifüstölték volna õket, sõt megszûnhetett volna az a viszonylag laza odafigyelés is a félszigetre ...
Lehet, hogy a Mingek és a japánok folyton ott harcoltak volna náluk - aztán éhinség, járványok, rabszolgaság stb. Teljesen visszafejlõdött volna minden a Gongmin ideje alatti szintre.

Abban egyetértek BW-nal, hogy annak ami történt, így kellett történnie, és abban a korban nem volt más eszköz a kezükben, csak a gyilkolás. (Nem csak Ázsiában, Európában is. Ken Follettnek volt egy dok.filmje a BBC-n, azt a meglepõ dolgot állította, hogy a járványok sokat segítettek a következõ évszázadok fejlõdésében - valószínûleg igaza volt. Egyébként pont ez az idõszak volt a pestis aranykora is Európában...)
K. Judit 2017 márc. 03. - 10:36:34
(8129/9141)
Így van, én is hiányoltam, hogy nem említették, ki volt a gyerekek apja. Azt hittem, Gil Soumi.

Már nem emlékszem, miért kellett bujkálnia, valami boszorkányság miatt, nem volt szükség arra, hogy rábizonyítsák, elég volt maga a tény, hogy szobalány volt a királyné mellett. Vagy igaz volt - hogy segített az elvetélésben - vagy nem. Ha csak késõbb lett a szervezet tagja, akkor szerintem nem volt oka rá, de ha már a szervezet küldte a palotába ezzel a céllal, akkor megúszta.

Szerintem Boo Yi már azért is hálás volt, hogy nem nyírták ki az egész falut, nem tudom, hogy találták ezt a szigetet (a japán támadások miatt nem volt valami biztonságos), lehet, hogy Bang Wontól kapta. Ki mástól? Vagy - hoppá - lefizettek egy tisztviselõt a kardozó lány ékszereivel, és így szerezte meg. Csak találgatok.
Cafee. 2017 márc. 03. - 10:35:15
(8128/9141)
De eljatszhatunk a gondolattal, mi tortent volna, ha
1. Poeunt nem olik meg
2. Ha Sambongot nem olik meg.

Bar most igy utolag, nem is ertem Sambongot, az hogy elvette a nemesek maganhadsereget eppenhogy a kiraly hatalmat erositette, nem pedig a nemeseket, tudosoket, viszont Bangwon koncepciojahoz tokeletesen illett.
Cafee. 2017 márc. 03. - 10:31:55
(8127/9141)
Erre irtam, hogy atsiklottak az oldoklesein, csak jeleztek ezzel a jelenettel, mit muvelt kozben, de alapvetoen sztem pozitiv figurakent abrazoltak, akit persze gyotor a lelkiismerete, mert csak elhatarozottan kegyetlen, mert azok az idok es korulmenyek ezt koveteltek meg tole.
K. Judit 2017 márc. 03. - 10:28:02
(8126/9141)
Ja és a tippem nem jött be, hogy LBJ nem marad életben, de rájöttem, nekik mindegy volt, és így legalább a rajongói sem lázadtak fel.
Az öregrõl nem esett több szó.
Ha Ryun egy kicsit csalódás volt, bár belefér az õ karakterébe is a simliskedés. Végül megtalálta a nyerõ oldalt, és BW nem firtatta nagyon a múltját.
És valahogy nem illeszkedett a filmbe a Minek (BW felesége családjának) a kiirtása sem, ahogy BW feleségének a lázadása sem - nem volt semmi elõzménye, de még egy utalás sem. Miért pont a legvégére akartak teljesen hûek maradni a történelemhez?
Cafee. 2017 márc. 03. - 10:26:53
(8125/9141)
Ja es A Nevtelenek vezetojenek multjarol nem tudtunk meg sokkal tobbet, ezt valahogy nem varrtak el.
Meg azt sem tudjuk, hogy ki volt BangJieknek az apja, mi volt a bune Gongmin felesegenek halalanal, mi tkeresett a kiralyi udvarban, hogy kerult oda, ha a Nevtelenek neveltek fel?
Cafee. 2017 márc. 03. - 10:19:06
(8124/9141)
Azt nehezen tudom megemeszteni, hogy Bangwon nem segitett tobbet BoonYinek, ahogy elneztem, a csapataval egyutt elvegetaltak, namost nem hiszem, hogy nem lehetett volna talalni olyan munkat a kiralyi udvarban, neki es embereinek, ami magasabb eletszinvonalat biztosithatott volna nekik.
De,BoonYi elegedetten halt meg, mert Bangwon fia mar tett azert a hangullel, hogy a tarsadalom also retege is felemelkedhessen.

Muhyul megemesztette idovel Bangwon kegyetlenkedeseit, foleg talan azert, mert rajott, Bangwon megvalositotta Sambong elkepzeleseit, ill. Valojaban Poeun- et. Vagy nem jott ra semmire, csak arra, hogy csak a harchoz ert:)
Sztem BangJi szerelme nem Sambongert, hanem az ugyert aldozta fel magat, nem volt szerelmes Sambongba.
Melyik kisfiura gondolsz? Bangwon gyerekkori szereplojere? Helyes kissrac.
K. Judit 2017 márc. 03. - 10:00:59
(8123/9141)
Egyetértek.
Nagy poént nem vártam a végére, de hangulöket sem.

Épp azon gondolkoztam, hogy a sok vívást látva sikerült elfelejtenem, hogy a rekedt hangút ki ölte meg... persze nem számít, azért is meg kellett halnia, mert azt parancsolta Gil Sou-minek, hogy ne árulja el a gyerekek anyjának, hogy élnek, meg azért is, mert a kardozó lánynál õ volt éppen a soron következõ.

Amit viszont teljesen ki kellett volna irtani, az a titkos szervezet, de persze az nem sikerült, egy darabig csendben maradnak, aztán ha valami nem tetszik nekik, eleinte fû alatt folytatják.

Jó figura volt a szerzetes (bár mindenre hasonlított inkább, mint egy szerzetesre), a hozzá hasonlók mindig megússzák.

A szerelmeseknek nem nagyon kedvezett a kor (meg a film sem), voltak akik plátói módon továbbra is szerették egymást, a többiek mind "mást szerettek". Mint ahogy Gabbon is LBJ-t, a kémcsaj is Sambongot ....

(A kisfiúból nagy sztár lesz, már most látszik :)
Cafee. 2017 márc. 03. - 09:12:07
(8122/9141)
Na megnezted az utso reszt? Nekemnem tetszett, jol osszecsaptak. De csak igy tudtak viszonylag atsiklani azon, h mindenkit kinyirt maga korul.