Cafee. 2017 márc. 02. - 19:46:18
(8121/9141)
Gabbon valojaban BangJi miatt izgult es szolt, sztem vegig szerelmes volt bele.
K. Judit 2017 márc. 02. - 18:21:16
(8120/9141)
Igen, elég ügyetlenre sikerült a fegyverek kimentése, lerágtam a körmömet közben :)

Éppen ezek miatt a váratlan események miatt sikerült így megtartani a feszültséget az utolsó részekig. Annak a szerencsétlen kardozó lánynak is pont rosszkor kellett betoppannia, nem is beszélve a volt király kisfiáról. Tényleg elképesztõ szituáció: ott állsz, egyébként is szuper titkos dologra készülsz, erre ott terem egy gyerek, akit mindenképpen meg kell ölnöd, egyszerûen nincs más megoldás. Természetesen nem hiheted el neki, hogy nem szól senkinek, nem engedheted el. Szinte megváltás, hogy a kardforgató lány olyan ügyes, így legalább nem szenvedett ...

Aztán a lány (Gab-bon?), aki csak ártatlanul figyelmeztetni akarta Sambongot, nyilván bele se gondolt, hogy ezt egyszer árulásnak fogják minõsíteni, és minimum megkínozzák miatta. Valahol majdnem mindenki tudta mi készül, de nem gondolták volna, hogy egy fél mondatnak is milyen jelentõsége lesz késõbb.

Boo Yi a szíve mélyén szerette Bangwont, de arra a korábbi piros-fehér borítékos zsarolásra végül csak Sambong tett ajánlatot. BY nem tudta, hogy BW-nak nincs oka alkudozni, hiszen rájött, hogy nincs semmi a fehér borítékban, ráadásul nyilván kíváncsi volt rá, hogy mi van a pirosban... Nem tudom mit várt volna BW-tól, állítólag a földeket már nem lehetett csak úgy adni-venni. Legalábbis erre hivatkozott SB (ami kissé fura, azért ajándékozni biztos lehetett volna), de a forgatókönyv szerint a cél a S. melletti Banchon volt, ahol Boo Yi semleges lehetett. Boo Yi egyébként soha nem csak saját magára gondolt, hanem mindig a többiekre is.

Mert mi van, ha elfogadja, hogy BW ágyasa lesz? Õ ugyan egész jól eléldegélhetne BW házában, persze miközben tudná, hogy BW-nak házi kötelességei is vannak, de fogjuk rá, hogy lenne néhány boldog, vagy inkább gondtalan pillanata - mégsem ezt választotta, tudta, hogy a többiek éhen halnának nélküle. Emiatt nem állhatott egyik oldalra sem. Viszont amikor kérte BW-t, hogy engedjék el az elfogott banchoniakat, BW elõször nemet mondott. Csak miután megijedt BW, hogy a lány is elhagyja, akkor ment bele. Már MY távozása is nagyon megviselte. BY-t ráadásul férfiként is szerette.

Most már csak az utolsó epizód van hátra, izgulhatok, hogy szembe kerül-e egymással a két fiú. Valószínû, hogy a kardozó lány megöli a rekedt hangú pasit, és valamelyiküknek meg kell vívnia Gil Sou-mi-vel, mielõtt õt is le nem szúrja a lány. Ha tippelnem kellene Lee, Bangjinak nem adok túl sok esélyt a túlélésre, és hogy még fájdalmasabb legyen, gondolom úgy hal meg, miközben az anyját védi. Ugye a sors iróniája.
MY-ra nincs tippem, az õ élete nem volt olyan tragikus, mint BJ-é, talán megmarad... A szerzetes és BJ anyja sem éli túl, így a Névteleneket likvidálták.
Lehet, hogy egy pillanatra megmutatják majd Bangwon fiát, Lee Do-t ... nem hiszem, hogy kihagynák :))
(Ha jól emlékszem a Maids-ben láttuk, hogy látszólag nagyjából kibékül BW az apjával, de addigra már nagyon öreg lesz YSG, ha így volt egyáltalán.)

Na nem tippelgetek tovább (az is lehet, hogy mindenki meghal - kivéve BW-t - és az is, hogy mindenki életben marad), megyek a konyhába, aztán majd este megnézem az utolsót.
Cafee. 2017 márc. 02. - 15:57:47
(8119/9141)
Bangwon felesegenek vannak jo es rossz otletei, mindenesetre Bangwon mellett all mindig.
A fegyvereket azert viszik el, mert ugye felfedeztek es emiatt, valamint a hadsereg masnapi tervezett indulasa miatt gyakorlatilag lepeskenyszerbe kerult Bangwon. Az emberei viszik/ csempeszik ki BoonYi falujabol a fegyvereket a rizses balak koze rejtve.
BoonYinak nem mondhattak el, mert o tudatosan semleges akar maradni a kulonleges jogokkal felruhazott falujaval, nem akart sem Sambong sem pedig Bangwon oldalara allni, en ugy latom, hogy erkolcsileg Sambong mellett allt, a szive pedig Bangwon fele huzta. En kicsit meg is sertodtem ra, hogy ilyen konnyen otthagyta Bangwonekat.

Szornyu ez a testvergyilkossag, de ha vegiggondoljuk, Bangwonnak nem volt mas valasztasa, apjaval es az ot ellenzokkel,szemben, az eros orszag es a reformok bevezetese, uj orszag epitese, megerositese helyett allando viszalykodas vonta volna el az energiakat es figyelmet.
K. Judit 2017 márc. 02. - 13:05:15
(8118/9141)
SFD 49:
Elsõ hallásra nekem is jó ötletnek tûnt, amikor Bangwon felesége nem szolgáltatott be egy csomó fegyvert, sõt elrejtette õket. Viszont pont Banchonban (nem is saját házukban!!), de Boo Yi-nak nem szólt, nem biztos, hogy nem volt ezzel valami hátsó gondolata... Az õrzésrõl sem gondoskodtak, pláne nem az elszállításról. Szerencsétlen egyszerû emberek pedig nem tudtak titkot tartani, rizses zsákokban vitték el onnan. Erre most õket kínozzák.
Bangwon pedig nem engedheti meg magának, hogy kivételezzen annyi emberrel. Hát kösz szépen. Most már MY is kezd okosodni, gondolkozni. Legjobb lenne, ha összetalálkozna a kardforgató lánnyal, és együtt meglépnének valahová jó messzire. Persze biztos nem így lesz, a kisfiú (a volt király fiának) halála óta õ is vérszemet kapott, lesz egy pár ember, akit el fog kapni, látom a rókaképû rekedt hangú lesz a következõ ... Persze YSG-ig nem fog eljutni, talán épp MY lesz, aki félúton valahol megállítja. (Megkérdezhetné tõle, mi volt a levelében.:)
Nagyon kezdem érezni, kik lesznek a történet igazi vesztesei...
K. Judit 2017 márc. 02. - 11:56:34
(8117/9141)
"... valószínûleg a sámánénekekbõl fejlõdött ki ..." - szóval ezért olyan hátborzongató :))

https://hu.wikipedia.org/wiki/Phanszori
K. Judit 2017 márc. 02. - 10:31:14
(8116/9141)
Igen, az egyiket megspórolták, mondjuk ez így is elég szörnyû volt. Nem merem megkérdezni, hogy szegény fiúk életben maradnak-e ...

Kerestem ezt a siratódalt (?) is a film zenéi között, arra lettem volna kíváncsi, hogy "pansori" volt-e. Van van nyolc album, de mert a címét nem tudom, nem találtam meg :(
(Beszéltünk már róla, és bele is hallgattam már, akkor is, most is úgy tûnik, hogy nem lesz a kedvencem. Viszont hatásos, azt el kell ismerni.)
Cafee. 2017 márc. 02. - 10:04:00 Előzmény K. Judit
(8115/9141)
A ket fiutesoja halt meg uazon a napon, az apja felesege elobb halt meg.
K. Judit 2017 márc. 01. - 23:30:11
(8114/9141)
Már csak két epizód van hátra az SFD-ból - túl akartam lenni az öldöklésen - remélem nem lesz több.
Most úgy érzem - bár Bangwon karakterét megpróbálták kicsit szebbíteni - oda akarnak kilyukadni, hogy SB és BW jellemüket tekintve egyformák voltak, fõleg ami az ambíciójukat illeti.
Szerintem nem voltak egyformák, de már a 49-es elõzetesében kiderül, hogy BW folytatja bizonyos reformok esetében a munkát, amit Sambong elkezdett. Viszont például a háborút Liaodong elfoglalására már lefújták.
Azt hiszem, a Névtelenek órái meg vannak számlálva, hacsak nem vonulnak teljesen illegalitásba.

Õszintén remélem BJ és MY nem nyírják ki egymást, sajnos azt még mindig nem fogják föl, hogy abba is lehetne hagyni, ez soha nem is volt az õ háborújuk, most meg aztán pláne nem az. A nõi szereplõknek kellene észhez téríteni õket.
Lehet, hogy YSG megbolondult? A valóságban csak elvonult abba a bizonyos buddhista kolostorba, de nem örökre. Elvégre õ az egész második családját elvesztette, úgy emlékszem, a felesége és mindkét kisfia is ugyanazon a napon halt meg. És egész sokáig élt, tehát nem lehetett olyan nagyon beteg. Ezt most csak emlékezetbõl írom, már nincs kedvem leellenõrizni, remélem nem tévedek sokat. (Hogy honnan kerültek YSG hátára azok az óriási nyílt sebek, rejtély, hiszen utoljára egy lóról esett le .... Vannak még ilyen fura dolgok, például, hogy augusztusban miért havas a táj stb., de nem akarok kekeckedni....)

Biztos lesznek még váratlan dolgok a hátralévõ két részben, de most már minden megtörtént, amitõl a legjobban féltem ...
K. Judit 2017 febr. 28. - 13:57:01
(8113/9141)
Na megvan a sokk, ami beindítja majd Bangwont. Kész vagyok. És ez a gyászos dal is milyen hátborzongató ...
Hiába mondom magamban, hogy ebben a korban mindenhol pont ugyanilyen keveset ért egy emberélet, mégis szörnyû látni. Legtöbbször ösztönösen cselekszenek, sokszor õk maguk sem értik, hogy jutottak odáig. Milyen jól ismerte BW-t ez a fiú is, aki most meghalt. Még mondta is, hogy BW sokáig vívódik, senkinek nem is tudja elmondani, mi zajlik benne mélyen legbelül, aztán kell neki egy nagy sokk - és minden világos lesz...

Remélem legalább a raktárat nem fedezik fel :((
K. Judit 2017 febr. 28. - 11:56:55
(8112/9141)
És még egy dolog, ami lemaradt: Sambongnak pedig arra kellett YSG, hogy tudjon rá hivatkozni. Mondjuk amikor a terveit valaki véletlenül megkérdõjelezi, vagy magyarázatot kér. Pl. a tudós (aki annak idején a földreformot elõkészítette) elmondja Sambongnak a véleményét: lehet, hogy sikerül megszerezni a félszigetet, na de mi lesz utána? Azokról a tervekrõl, amik már régóta léteznek, õ - a kormány tagja - miért csak most szerez tudomást, amikor már mozgósítják a népeket, tréningezik a katonákat?
Erre is van Sambongnak válasza, hogy a Ming császár váratlanul betegedett meg..... na persze.
(Egy politikusnak mindenre van - mindenki számára megfelelõ - válasza.)