K. Judit 2017 febr. 23. - 10:39:49
(8091/9141)
A 40-esnél tartok ...
OFF:
A szöveghez még annyit, hogy eddig még egyetlen olyan drámát sem láttam, amelyikbe ilyen sok fonetikusan leírt koreai szót kevertek volna. (Lehet, hogy más fordítók jobban megoldották, de a viki angol fordítása hemzseg tõlük.)
Viccnek szántam, de néha tényleg úgy éreztem, hogy a külföldiek szívatása a cél - bár hazaiként sem örülnék, ha minden szereplõ más nevet kapna bizonyos epizódszám után. Persze ehhez õk hozzá vannak szokva ...
Cafee. 2017 febr. 23. - 00:31:35
(8090/9141)
:) Igen, YSG csaladjanak megvaltozott a neve, a kemszervezeteket is maskepp hivjak, en mar az orszagreszekkel nem is szöszölök.
Mindenesetre, mintha ez a Banchon falu mar lett volna a TDR- ben, annak is egy no volt a vezetoje. Uakkor a DongYiban mintha a tarsadalom peremen elok faluja lett volna.
A foldosztas helyett annyi tortent, hogy elvettek azoktol, akik jogtalanul jutottak hozza.
K. Judit 2017 febr. 22. - 13:14:07
(8089/9141)
Próbálom befejezni a 39-est, de szinte minden kockán, minden fél mondatban van egy - háromtagú - új szó (új ember, új hely, új szervezet) - vagy a régieknek egy újabb változata. Komolyan kezdek fáradni ...
Lehet, hogy választanom kell: mindent pontosan érteni akarok-e, vagy lazábban veszem és megállás nélkül végigsöprök az egészen.
K. Judit 2017 febr. 22. - 10:46:58
(8088/9141)
Én meg azt is olvastam, hogy belenyomtak egy injekciót. Lehet, hogy a kendõvel elkábították, hogy meg tudják szúrni. Különben egyáltalán nem értem, miért olyan helyen tették, ami tele van kamerákkal.
(Szerintem soha nem fog kiderülni, ki volt a megbízó. Nyilvánvaló.)

---

A SFD-t csak 38-ig láttam, de közben elgondolkoztam azon, hogy miért nem volt földosztás. Szerintem egyszerûen nem volt, aki foglalkozzon vele. Még nem voltak ilyen sokan, mint most, nem volt óriási hivatali apparátus, aki egy megkezdett melót vitt volna tovább, történjen bármi. Inkább az lehetett, hogy amikor Po Eun meghalt, minden félbemaradt, egyik oldalon a megdöbbenés és a felháborodás, másik oldalon a gyilkosság elbagatellizálása miatt. Hiába szabadult ki Sambong, hirtelen más dolga lett, ugye elküldték a királyt, és gondolom szintén villámgyorsan ült fel a trónra YSG. Gyorsan ki kellett választani a kormánytagokat, ami megint nem volt egyszerû, ráadásul az ellentábor meg már elkezdett gyülekezni a kis faluban, ahol Bangwon tüzet rakott.....
Szóval annyi zûr volt, Sambongnak pedig nem nagyon voltak segítõi, õ továbbra is szinte mindent egyedül csinált.
Szerintem nem mertek földet osztani, így is volt elég balhé .....
De ha igaz, amit a Wiki ír, hogy a visszavett földeket fõleg a reform-pártiak kapták meg, akkor megvan a megoldás, nekik már szintén nem volt sürgõs....
Cafee. 2017 febr. 22. - 10:18:02
(8087/9141)
http://www.atv.hu/kulfold/20170222-ujabb-reszletek-igy-mergeztek-meg-az-eszak-koreai-diktator-mostohafiveret
Nem egeszen ertem, milyen mereg az, ami megoli azt, akinek arcaba kenik, de annak semmi baja nem lesz, aki lemossa a kezerol?
Mar olvastam azt is a hirekben, h valami kendot szoritottak az arcara, ez vhogy hihetobb, mert akkor belelegzett valamit.
Cafee. 2017 febr. 22. - 09:58:44
(8086/9141)
Ok, mar ott tartok, hogy mindenki szakallas lett, Muhyulnak nagyon jol all.
K. Judit 2017 febr. 21. - 08:50:34
(8085/9141)
Én megtorpantam a 38. után, folytasd nyugodtan, majd utolérlek - mondjuk holnap ...
Cafee. 2017 febr. 20. - 14:13:28
(8084/9141)
39-40
Mindenki mindenkit figyel. Bar Bangwon sajat bevallasa szerint is elgonoszult, en meg nem latom ezt nala, azt viszont igen, hogy Sambong elaljasult a hamisitott levellel. Nem tudok masra gondolni, miert üldozi szinte Bangwont, mint azt, hogy felismeri, milyen veszelyt jelent ra es a reformjara.
Pedig milyen jo lenne egyszemelyben donteni mindenrol es a koronaherceget a sajat elkepzelese szerint oktatni.
Ketteszakadt a csapat is, most Banji vegig Sambong mellett marad?
Bar Boonji latszolag bolcsen dontott es felelosseget erez a csapataert, de azt hiszem, nem erti, mirol van szo, miert fordultak Sambong es Bangwon egymas ellen. Uakkor annyit mar felfogott, hogy bar remenykedett abban, h az o eletuk is megvaltozik, a nagy reformok megint a fejuk felett zajlanak.
Most,valojaban nem ertem, miert nem lehet foldet osztani?
K. Judit 2017 febr. 18. - 20:31:26
(8083/9141)
SFD 38:
Hát kissé a hajánál fogva elõráncigált ötletnek tûnik a Névtelenek vezetõjének magyarázata, miszerint ahogy Hong in Bang is közvetve hozzájárult Goryeo bukásához és új ország, új uralkodó dinasztia alapításához, állítja, hogy hasonló módszerrel: YSG 10 év körüli, legkisebb fiának trónra juttatásával meg lehet akadályozni a Sambong-féle reformokat. És fel is ajánlja Bangwonnak a szervezet segítségét.
Tény, hogy Bangwonnak tetszik az ötlet, az õ jellemében is van egy dafke vonás, mindjárt rájött hogy fel lehet gyorsítani az eseményeket, és bár csak két lépcsõben – mert közbejön majd még Bangwa is – de két legyet lehet ütni egy csapásra. A legfontosabb: meg lehet szabadulni Sambongtól, elfoglalni a trónt, utána pedig lehet azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy a Névtelenek (és a szerzetesek segítségét) hogyan köszöni meg....
Ugyanennek a dafke vonásnak a nyomait különben meg lehetett figyelni Hong in Bang esetében is, a börtönbõl való szabadulása utáni tetteiben mintha én is fölfedeztem volna. Írtam is, amikor pl. a 90%-os adót bevezette, tényleg látszott, hogy egyszerûen CSAK azért tesz dolgokat, mert megteheti, ill. a túlzásba esései valami hátsó szándékra utaltak.
Mindenesetre azt állítani, hogy Hong in Bang szándékosan ment el a végsõkig (az életét is beleértve), hogy ezzel segítse Sambongot (és Po Eunt), ill. YSG-t az új dinasztia megalapításában, nem tudjuk, de az biztos, hogy Bangwon rövid idõn belül a trónon fogja találni magát.
Cafee. 2017 febr. 18. - 19:00:19
(8082/9141)
Yi Bang-Gwa, Grand Prince Yeongan (18 July 1357 – 15 October 1419)
Yi Bang-Won, Grand Prince Jeongan (13 June 1367 — 30 May 1422)
Oda kell nagyon figyelni, mert elkezdték õket a hercegi néven szólitani, BAngwon Jeongan, J-vel.