Cafee. 2017 febr. 17. - 16:17:11
(8061/9141)
Addig nincs baj, amig az " ugyert " teszi es nem a hatalomert. Uakkor az is igaz, hogy hatalom nelkul tehetetlen, tehat azert nem olyan nagy bun az, ha valaki a hatalmat is meg akarja szerezni, hogy megvalosithassa az elkepzeleseit. Azt hiszem, aztan lassan megvadul Bangwon, s mindent gyilkolaszassal akar megoldani. Na de ot is meg akarja gyilkoltatni Sambong.
Egyebkent meg nem lattam a 37. reszt.
K. Judit 2017 febr. 17. - 14:19:15
(8060/9141)
Szerintem BW most így morfondírozhat magában:
Igen? ha CSAK erre (tisztogatásra) kellek nektek, megteszem, legyetek vele boldogok.
Ennél rosszabb már úgysem lehet a helyzetem, az apám nem beszél velem, feladatot nem kapok.
De segítek, mert segíteni akarok...
K. Judit 2017 febr. 17. - 14:11:56
(8059/9141)
SFD 37:
Te jó ég, már megint mire készül Bangwon ...
Az embernek egy nyugodt pillanata sem lehet.

A következõben pedig (38. ep.) már jön a koronaherceg kijelölése :((
Cafee. 2017 febr. 17. - 14:07:39
(8058/9141)
Igen, Bangwon az, aki igazan hajthatatlanul be aksrja vezetni a reformokat, csak " kicsit" modositana rajtuk, meg midnig azt mondom, hogy akkor ott igaza volt ebben is. Az apja sodrodik, Sambong pedig tulsagosan elmeleti es idealista, egyikert sem rajong mar Bangwon.
K. Judit 2017 febr. 17. - 11:58:46
(8057/9141)
Igen, egy éjszakára bezáratta Sambongot és a barátját Po Eun, de kiszabadultak és nagy cirkuszt, kisebb forradalmat csináltak annál a hídnál, ahol a Ming követet várták volna. Sambong a lázító beszédével, meg egy dallal kicsit felrázta az álmos tömeget ... a késõbbi követõi is itt születtek.
Gondolom Po Eun azért távolította el, mert õ a Mingek ellen sem tett volna egyetlen lépést sem. (Vajon hol volt akkor a nagy hazaszeretete?)

Végül letartóztatták és számûzték Sambongot, Hong in Bangot és egy másikat bebörtönöztek. A másikat - akinek a fia most YSG seregében van - ki is végezték, valószínûleg Hong in Bang árulta el, amiért õt szabadon is engedték. Gyorsan benõsült Gil Tae Mil családjába, Inim mellett dolgozott, nemsokára nagy hatalommal bíró, nagyon gazdag ember lett belõle. Az õ ötlete volt a 90%-os adó is.
K. Judit 2017 febr. 17. - 11:16:55
(8056/9141)
Talán azért játsszák be újra és újra Hong in Bang mondatait, amiket a kivégzése elõtt mondott Bangwonnak, hogy azért ne legyen teljesen egyértelmû: az adott korban, adott körülmények között száz százalékig igaza volt-e Banwonnak, vagy miután õt is rágja belülrõl a becsvágy, az a bizonyos "ambíció-féreg", azért ragadja-e meg ezeket az alkalmakat a cselekvésre, hogy kiderüljön, majd õ megmutatja YSG-nek, miben különbözik tõle, õ tesz is valamit azért, hogy a dolgok változzanak, nem csak ül és vár, majd õ megmutatja Samgongnak, hogy a bábkirály terv nem jó , majd õ megmutatja mindenkinek, milyennek kell lenni egy jó uralkodónak.
Végeredményben, amikor Banwon elérkezettnek látja az idõt a cselekvésre - pl. a pecsét ellopásakor, aztán nem olyan rég az apja megmentésekor, vagy most Po Eun kiiktatásakor - a helyzet utána mindig gyökeresen megváltozott, javult. Ezért persze egyszer sem kapott dicséretet, de az "ügy" kapott egy óriási lökést, akár elismerték, akár nem.

Mindenesetre Bangwon szempontjából nekem még mindig YSG reakciója volt emberibb, igaz, hogy a fia kezébe adta a tõrt, hogy nyírja ki magát, de utána ki is verte onnan. Tehát a szeretet gyõzött. Sambong reakciója viszont egyértelmûen gonosz volt. A büszkeségében bántotta meg megint: "nincs már többé szükségünk rád", ezt megfogalmazni és kimondani még annál is kegyetlenebb, mintha mondjuk az apja kitagadta volna....
Szerintem Sambong (ahogy korábban csak érezte), ezúttal rá is jött, hogy Bangwon tehetségesebb politikus mint õ, nyilván tagadná, de féltékeny rá. Míg õ évekig húzta az idõt Po Eun meggyõzésével, ami soha nem sikerült, addig Bangwon egy éjszaka alatt rendet tett, közülük mindenki meg is maradt, elkezdõdhettek a várva várt változások.
Cafee. 2017 febr. 17. - 11:11:06
(8055/9141)
Hat, most nem vagyok biztos benne, de mintha Sambongot szamuztek volna, elotte o is a tudosok eletet elte, csak nem volt lehetosege arra, hogy juttassa gondolatait a tarsadalomnak es a reeformista elitnek.
Mellesleg, mintha akkoriban is Poeun zarta volna be, hogy ne tudja megzavarni a kovetseg fogadasat. Biztosan ovatosabb, higgadtabb volt nala Poeun, de egyuttal vegtere is megalkuvo is egyben.

Ugyanakkor, amig Poeun babkiralyokat manipulalt es kiszolgalta Inimet, Sambong csak egy masik babot akart maganak YSG szemelyeben, akit viszont o manipulalhat. Csak Sambong reformokat is akart. Sztem Poeun biztos, hogy feltekeny es irigy is volt Sambongra, aki folott allt o, megsem o dolgozta ki a reformokat a nagy eszevel. Szoval meg azt is el tudom kepzelni, hogy ha kinyirja Sambongot, lassan akar be is vezette volna a Sambong fele reformokat, de persze akkor azok az o nevehez kotodtek volna. Persze o a Wang kiralyokat vette volna ra, hogy Sambong reformjait bevezessek? Igy Sambong neve elfelejtodott volna, s o sutkerezhetett volna a dicsoitesben, hogy megmentette az orszagot...
K. Judit 2017 febr. 17. - 10:34:49
(8054/9141)
Én sem hiszem, hogy Po Eunból mártírt kellene csinálni. Õ nem nagyon nézett szét még a saját házatáján sem, csak ismételgette, amit a könyveibõl megtanult.
Európában (késõbb) lehetett volna belõle pap, a tanult szöveget kívülrõl fújta, az emberekkel tudott bánni, a hûségét is kamatoztathatta volna.

Azért kellett így meghalnia, mert nem bírtak vele az ellenfelei, neki jobb kapcsolatai voltak mindenhol. A nemesek körében, a királyi házban, a diákok között is és a kortársai között is. Jól tudott színészkedni, hízelegni, de tudott zsarolni és mindig el tudta érni, amit szeretett volna.
Sambongnak erre nem volt lehetõsége. Õ egy barlangban élt, csak a szegények között voltak követõi, és a kifinomult övön aluli trükkökhöz sem volt hozzászokva. YSG-vel együtt sem volt elég veszélyes ellenfele Po Eunnak, mert YSG a becsület mintaképe volt.
Amikor egy alkalommal véletlenül nyerésre álltak, Po Eun elõvette az egyik legaljasabb ütõkártyáját, Sambong származását, a múltját. Így Po Eun megint nyert.

(Mindenesetre jobban örültem volna egy gyorsabb és simább halálnemnek, aki a buzogányt feltalálta, valószínûleg még a mamutok ellen küzdött ...)
Cafee. 2017 febr. 17. - 10:17:52
(8053/9141)
Nekem is ez ugrott be, de nalunk az volt a jofej, aki meguszta, ott meg ezt eliteli a tarsadalom.
Volt egy baratom, aki addig- addig vizsgaltatta magat, mig az egyik vervetelnel jol elfertoztek hepa c- vel, aztan besargult es heteket toltott a Szt. Laszlo elkulonitojeben, de igy meguszta. Igaz, hogy evekig szenvedett utana...
K. Judit 2017 febr. 17. - 10:15:06
(8052/9141)
Persze, nem egyforma vérmérsékletûek, nem minden fiú pont ugyanolyan, mint az apja.
Látod az õ bátyja is valamilyen okból királypárti lWang-párti lett (Alchon), a másik velük van, de nem vezetõnek való, de engedelmes katona, és aki meg most került elõ, már egyenesen fél-vadállat (aki megkérdezte a buzogányos pasit, hogy jó érzés volt-e szétverni PE fejét)... Szóval nem lesznek egyformák a gyerekek, pláne egy ekkora családban, még csak nem is nevelés kérdése.

YSG azzal vívta ki a becsületét, hogy jó katona volt, így kaphatott rangot is (bár nehezebben, mint Inim). Semmilyen képzést nem kapott - azon sem csodálkoznék, ha nem tudott volna írni-olvasni, vagy csak éppen hogy. Nem voltak gazdag barátai sem. Azt sem tanították meg neki, ki a jó és ki a rossz király, de azt egybõl látta, hogy a harcmezõn kit lehet megverni és kiket jobb békén hagyni, ha az ember nem akarja föláldozni az embereit. Õ csak így tudott gondolkozni. Ha az elején ellentmond Inimnek (amit Banwon kilesett), talán az egész családja földönfutóvá vált volna. És a középkorban földönfutóvá válni nem ugyanaz, mint ha ma valakit mondjuk kirúgnak a munkahelyérõl ... és talán ez lett volna a jobbik eset, Inimnek megvolt a hatalma bármire, bérgyilkossal is eltüntethette volna, ha nagyon visszabeszél.

Bangwonnak már egyrészt van a háta mögött egy tiszteletre méltó tábornok, aki saját erõbõl lett rangos, vagyonos nemesember, aki bent ül a kormányban. Õ már tanulhatott, azt csinált, amit akart. Vannak testvérei, akik a védelmére sietnek, vannak barátai, van egy módos, arisztokrata apósa ... Más így igazságot osztani, mint valaha YSG-nek (az erdõben egy hivatalnok apával felnevelkedni) ...

Igen, szóval más-más karakterek õk hárman (Sambong, YSG és Bangwon), ráadásul közben is változnak. Már a jóságos, igazságos, elvhû, könyörületes és segítõkész Sambong sem a régi (mint ahogy a börtön után Hong in Bang is nagyon megváltozott).