K. Judit 2017 febr. 10. - 11:52:54
(7931/9141)
Ahn Suk-hwan :)
Cafee. 2017 febr. 10. - 11:44:41
(7930/9141)
..es megint a gonosz szerepeben, elegge beskatulyaztak, de hja kerem, ha valakinek ilyen hangja van, az ne szamitson mas szerepre.:)
K. Judit 2017 febr. 10. - 11:36:34
(7929/9141)
Lee Bang-ji (Byun Yo-Han).
K. Judit 2017 febr. 10. - 11:34:34
(7928/9141)
Már vagy három sorozatban kellett látnom, mégsem ismertem fel, Park Hyuk-Kwon.
K. Judit 2017 febr. 10. - 11:33:00
(7927/9141)
Új szereplõ (régi ismerõs).
K. Judit 2017 febr. 10. - 11:26:41
(7926/9141)
Szerintem azért nem ad elfogadható magyarázatot Sambong arra az ellentmondásra, hogy a reformokkal megtagadják-e az elveiket, mert nem tud. Az elv csak elv marad, de nekik egy ingyenélõ, romlott, semmire nem jó dinasztia van a nyakukon, és amíg ez tart, addig mindenféle ürügyekkel a fõnemesség irányít, a reformokból naná, hogy nem lehet semmi.
Nyilván érzi a szíve mélyén Sambong, hogy ezt éppenséggel lehet hûtlenségnek is felfogni, ezért ragaszkodik Po Eun személyéhez, egyszerûen szüksége van rá. Ugyanis ameddig õk ketten jóban vannak - ugye Po Eun az embereivel többségben van - addig lehet vitázni, földet mérni stb., szóval addig is lehet dolgozni, talán nem megy kárba az az idõ. Hisz abban, hogy végül meg tudja gyõzni Po Eunt. Pedig nincs idõ, ezt is tudja, de talán úgy okoskodik, hogy a Wangok eltûrése a kisebbik gond (hiszen YSG és emberei is a kormányban vannak), ezért tette azt a bizonyos ígéretet.
(Valószínûleg azért is emelte fel a hangját Bangwonnal, mert tudta, hogy igaza van, borotvaélen táncolás következik. Bangwon erõszakkal véget vetett volna ennek a kompromisszumos megoldásnak, de úgy látom, nem mer cselekedni, pár évet még várnia kell.)
Cafee. 2017 febr. 09. - 21:12:53
(7925/9141)
Igen, a kiralyra ertendo, Konfucius eseteben termeszetesen a csaszarra.
. "Ezek: a fiú köteles megadni az illõ tiszteletet az apjának, a fiatalabb testvér tisztelettel és alázattal tartozik az idõsebb testvérnek, a feleség köteles megadni a tiszteletet a férjnek, az ifjabb barát az idõsebbnek, az alattvaló a felettesnek, és mindenki köteles magát alávetni a császárnak."
K. Judit 2017 febr. 09. - 19:55:35
(7924/9141)
Azt nem hiszem, hogy Gil Sun Mi-nek köze van a szervezethez, mert akkor nem vezette volna el Lee Bangjit az anyjához. Nem segítene neki. Egy ilyen titkos szervezetben óriási fegyelemnek kell lennie.
Már én is mindenre gondoltam, hogy mi vagy ki lehet az a titokzatos dolog, vagy lény, amiben hisznek, és egyáltalán magával a szervezettel összefügg-e a létezése, de egyelõre még nem akarják elárulni.
Nem tudom miért, de LBJ anyjával kapcsolatban a boszorkányság, vagy valami ehhez hasonló sámánista dolog jut eszembe (legalábbis a TGS-ben látottak alapján), és tudjuk, hogy akkoriban az emberek halál komolyan vették az ilyesmit. Azt, hogy Noguk hercegnõ szülésben, vagy szülés elõtt meghalt, egyértelmûen valami boszorkányságnak tulajdonították. Miután - ebben a történetben - a gyerekek anyja volt a szobalánya, akár bûnös volt akár nem, gondolom a tragédia után halál várt rá is, de úgy látszik megúszta, de nem kereshette a gyerekeit. Viszont az is lehet, hogy esetleg a szervezet tagjaként szándékosan betegítette meg Gongmin feleségét, aztán a szervezet megmentette és elrejtették.
(Ja, ne zavarjon össze minket továbbra sem, hogy ebben a filmben Noguk királyné él és virul, tudjuk, hogy közben már réges-régen meghalt.)
K. Judit 2017 febr. 09. - 19:37:27
(7923/9141)
Nem tudom, hogy Konfuciusz kifejezetten királyra gondol-e, amikor feljebbvalóhoz való hûségrõl beszél. Legalábbis úgy emlékszem, ez az egyik alappillére a tanításainak, ha egyáltalán õ találta ki, mert állítólag "A ma ismert ókori mûvek között egy sincs, amit bizonyíthatóan Konfuciusz írt volna." - ezt írja a Wikipédia. Neki tulajdonított filozófiai alapgondolatok között szerepel még többek között a "kötelességtudat" is, de ezt is lehet többféleképpen értelmezni.

Po Eunnak az árulás a baja, a reformokkal amúgy egyetértene, sõt, boldog is volt, mikor Sambong mutatott neki pár tervet. De nem hisz az újrakezdésben, sajnos csakis a Wangokkal együtt tudja elképzelni Goryeo - és csakis Goryeo - jövõjét. (Az a Joseon feliratú térkép nagyon szíven ütötte a barlangban.)

Sambong szinte erõtlen vele szemben, mert túl sok híve van a kormányban (szinte kétharmados többségben vannak!), tehát nagy szükség van rá, de különben is nagyra becsüli, ezért megígéri neki, hogy a Wangok maradhatnak. Elõször azt hittem, a szükség rávitte hogy hazudjon, de bevallotta Bangwonnak, hogy komolyan gondolta. Szerintem ez lehetett az az elsõ pillanat, amikor Bangwon és Sambong elkezdenek másféleképpen gondolkodni.
Cafee. 2017 febr. 09. - 17:21:32
(7922/9141)
Még elnyüglõdnek egy ideig az uj királlyal is, aki a valóságban még négy évig ült a trónon.
Nem értem valójában, miért fontos annyira a király és dinasztiája, mikor igy is állandóan a nemesek döntenek mindenrõl, mert kisgyerekeket ültetnek a trónra. Végtére is mindegy lenne, megértem Jung Mong-Joo érvelését is, hogy lehet konfuciánus elvek alapján ugy reformokat bevezetni, hogy rögtön szembemegyünk az elveinkkel? ERre nem adott elfogadható választ Sambong.

Ezek a bankettek életeszélyesek. Ugy egyáltalán, az étel áll mindennek a központjában, ami a mai napig jellemzõ, mint már beszéltünk róla, na persze, a kis tarisznyákba dugott pénz vagy drágakõ is hatásos:)