Cafee. 2017 jan. 08. - 14:13:35
(7791/9141)
Sambong tett arról, hogy Hong ellen forditsa Choi-t és Imin-t, uis õ irt egy levelet Choi-nak arról, hogy a BonYiéktól elvett földet nem szolgáltatta vissza a kormánynak, hanem egy szolgájának a nevére iratta és megtartotta.
Sambong ezen kivül megbizza ezt a Yeon Hee-nevü /YH/ /megerõszakolt/ lányt, hogy keresse meg az idõközben hires regõssé vált Ddang Sae-t, késõbb Bang Ji-nek nevezett volt szerelmét, és nagy összeget ajánl fel Ddang Saenek, ha minél hamarabb elhireszteli, hogy Hong és Gil Tae Mi ölték meg Baek Yoont.
Ez a két dolog elég ahhoz, hogy Imin és Choi meg akar szabadulni Hongtól.
Ezzel rákényszeriti Hongot , hogy YSG mellé álljon. Kérdés, mit tesz késõbb Gil Tae Mi.

Na ezért is irtam azt, hogy YSG-nek Sambong nyitott utat és szerzett támogatókat, önmagától soha nem lépett volna.

Érdekes, hogy eredetileg Choi és YSG nem voltak ellenségek, Choi alárendeltje volt YSG.
K. Judit 2017 jan. 08. - 12:57:43
(7790/9141)
Azt az angol fordítást, amit én nézek azért olyan rettentõ fárasztó olvasni, mert egy csomó rangot, hivatalt (tájat, várost, híres embert stb.) egyszerûen fonetikusan koreaiul ad meg.
Pl. szerintem a Dae Sa Seong, ami Hang in Bong neve elõtt áll, biztos, hogy valami rang (de lehet, hogy csak tiszteletre méltót jelent). Annak a bizonyos Book-nak is lehetne valami nevet adni, nem beszélve a Do Dang-ról, aminek szintén lehet valami korabeli neve, de jobb híján a kormányülés kifejezés is elfogadható lenne.
Szóval ezt olyasvalaki fordította, aki vagy eredetileg koreai, vagy lusta kicsit mélyebbre ásni a rangok és hivatalok stb. korábbi elnevezéseiben. Ezért fordulnak elõ néha egész sorok, amiket teljesen fölöslegesen olvas végig az ember, anélkül, hogy eljutna az értelme az agyáig.
A kép mérete viszont pont megfelelõ, ezért nem keresek másik helyet. Plusz egy oldalon megtalálható az összes epizód, nem kell külön keresgélni ...
K. Judit 2017 jan. 08. - 11:53:21
(7789/9141)
Igen, jöhet, bár még a 9-est sem fejeztem be, ráadásul a konyhában lenne a helyem :)
Most hirtelen fogalmam sincs, miért esett ki HOng in Bang a pixisbõl, biztos valami rosszat szólt a kormányülésen, amire nem figyeltem föl. Majd visszakeresem.
Cafee. 2017 jan. 08. - 11:40:54
(7788/9141)
Köszi.:)
Akkor jöhet a 10. rész ma?
K. Judit 2017 jan. 08. - 11:14:40
(7787/9141)
"What Yi Bang-Won found out in the cave is that the mysterious mastermind wanted to utilize Yi Seong-Gye’s Northeastern territory as a base camp for his revolution."

http://bodashiri.tumblr.com/post/132002686271/six-flying-dragons-ep-07

Nem egy részletes elemzés ... van is egy megjegyzés, hogy a forgatókönyvírók a "forradalmi tábor" elképzelésnek akartak hangsúlyt adni.
Cafee. 2017 jan. 08. - 11:06:01
(7786/9141)
Ez hol található, adjál lécci linket errõl a 'Book'-ról, mert én akkor tévesztem azzal az elképzeléssel, hogy országrészeket akarnak visszaszerezni északon.
Cafee. 2017 jan. 08. - 11:02:37
(7785/9141)
Igen, én is ugy gondolom, hogy ott követte el a hibát, hogy belehajszolta YSG-t is abba a döntésbe, hogy YSG nem BAngwont jelölte ki utódként. Ez Sambong ideológiája szempontjából érthetõ volt, legyen egy bábkirály a trónon és kormányozzák az országot a tudósok és nemesség. Ez szép ideológia, de elõreszaladt az elmélet, akkor és ott egy véreskezü uralkodóra volt szükség, hogy bebiztositsa az uj dinasztia elfogadottságát, aztán Bangwon tulzásokba esett.
K. Judit 2017 jan. 08. - 10:51:57 Előzmény Cafee.
(7784/9141)
Lehet, hogy eleinte a modern ideológiáival meg a behízelgõ modorával sokat elért, meg tudott dumálni forrófejû és higgadt politikusokat ugyanúgy, mint szegény nincsteleneket, szót tudott érteni mindenkivel, de azért mi már tudjuk, hogy óriási szerepe volt a duruzsolásával abban, hogy YSG-t és a feleségét is külön-külön meghülyítse, aki aztán a két kisfiával együtt át is költözött a túlvilágra, és hogy Bangwont úgy felbõszítse, hogy aztán még õ maga is az áldozatul esett neki. (Azt én már el is felejtettem, hogy tulajdonképpen õ készült kinyírni BW-t, aki viszont megtudta, és nem habozott, hogy õt is eltegye láb alól.)
K. Judit 2017 jan. 08. - 10:41:22 Előzmény Cafee.
(7783/9141)
Épp most olvasom, hogy az a bizonyos "Book", amire Bangwon rányomta az apja pecsétjét, tulajdonképpen önállóságot, egy önálló régiónak számító országrészt jelentett volna északon. Épp ott, ahol YSG állomásozik, Hamjoo-nál. Tehát õ már ott volt, mert közben támadtak a Jürdzsik is, amikor ez a terv beszivárgott YSG sátrába. Nem hagyta jóvá rögtön, mert elképzelhetõ volt, hogy valami provokátor készítette a tervet, különben is tudjuk, hogy elég óvatos volt. (Gondolom nem akart még egy akkora baklövést, mint amit a barátja elárulásával tett anno.) Még nem ismerte Sambongot, aki onnan akarta indítani a forradalmat. Mindenképpen fel akarta használni YSG-t, mert õ volt a gyõztes hadvezér, neki pedig akkor még nem volt elég híve a diákjain és néhány bebörtönzött, vagy számûzött emberen kívül. Ezért osztogatta azokat a bizonyos babákat, hogy lehetõleg mindenki, aki az ellenállást fontolgatta magában, egy helyen gyûljön össze. Bangwon nem kapott meghívó babát, õ lopott magának egyet. Õ már ismerte azt a tervet, mert Sambong titkos barlangjában kutakodott állandóan, míg S. számûzetésben volt.

Szóval ezt Bookot nyújtották be az akkori kormánynak, azzal, hogy plusz önellátó lenne ez a régió (a lakosságot is kiképeznék és bevonnák a harcokba), ennek következtében nem kellett volna adót sem fizetnie. Nem fogadták el, azt hiszem elnapolták az ülést. (Most tartok ott.)

A szalmakalapos nõ annak a gibangnak a vezetõje, a Madame, ahol a titkos információk cserélõdnek. Tulajdonképpen kémközpontnak is lehet nevezni, ennek a neve is H-val kezdõdik, bajban vagyok ezekkel ... Gondolom a tulajdonos, a kalapos nõ felhasználja a lányt, akit megerõszakoltak, fizet neki az információkért. (Neki mindenki fizet a legmagasabb kormányköröktõl Hong in Bangon át a szerzetesekig - mindenki.) Persze a lány óvatos, megválogatja, hogy mit árul el a Madame-nak.
Cafee. 2017 jan. 08. - 10:41:08
(7782/9141)
Ja és a jelentõs intézkedések mind Sambongnak köszönhetõek
Azért megértem, ha tele volt aggodalommal és szorongással, nem semmi egy dinasztiát leváltani hadvezérként és a trónra ülni. Igy is folyamatos lelkiismeretfurdalása volt, mert szembefordult barátjával és igy lojalitása már régen megkérdõjelezõdött és zsarolhatóvá is vált.
Bangwon csalódása benne és ellenszenve a korjói arisztokráciával szemben ide vezethetõ vissza. Ebben a sorozatban legalább is.
Ugy egyébként is már régóta ugy gondolom, hogy egy ilyen puccsal megvalósuló dinasztiaváltást nem lehet egy egymással rivalizáló, hatalmat kisajátitani akaró nemesség vezetésével levezényelni, ide bizony kemény kéz kellett, erre Bangwon volt alkalmas, de most elõreszaladtam a történetben. Mindenesetre, Sambong ideológiája csak elméletileg szép, bár a társadalmat magát nem akarta átszabni, csak a hatalommegosztáson akart változtatni. De gondolom, ez majd kiderül késõbb, aztán lehet errõl vitázni.