Cafee. 2017 jan. 08. - 10:10:56
(7781/9141)
Nekem pedig éppen a 9. epizód láttán erõsödött meg az a benyomásom, hogy itt ebben a sorozatban YSG egyszerüen belekényszerül a puccsba, hiszen Bangwon és Sambong mozgatja a szálakat a háttérben, Sambong az arisztokráciának egy csoportját állitja YSG mellé, Bangwon pedig a pecséttel szembeállitja YSG-t Choi-val és Inimmel.
Az persze más kérdés, hogy YSG sem elégedett Korjóval, ill. vezetõivel, Inimmel és holdudvarával, sokáig nem mer ellenszegülni, ehhez kellett Sambong és a fia, Bangwon, akik ideológiát és erõt adnak neki. Sambong adja az ideológiát, Bangwon pedig elvégzi a piszkos munkát. YSG a katonaság erejével járul hozzá a változáshoz.

A lány, akinek a képét te is beraktad és már láttuk sok sorozatban az, akit megerõszakoltak, hogy kik azok a nõk, akiknek jelent, nem egészen világos.
Cafee. 2017 jan. 08. - 09:24:51
(7780/9141)
Megneztem a 9. Epizodot is tegnap, ma jon a 10.
K. Judit 2017 jan. 07. - 20:59:50
(7779/9141)
Nekem az az érzésem, hogy fordítva volt, hogy YSG tisztította le az utat, elõször is a Wangokat YSGnek sikerül elzavarnia, csak ezek után lesz lehetõsége Sambongnak is, hogy nyilvánosságra hozza és megértesse az elképzeléseit a lakossággal, sõt Bangwon is csak ezek után tud majd trónra kerülni és esetleg felhasználni Sambong elképzeléseit, ha akarja.

Több évtized alatt vált YSG tábornokból király. Tudjuk, hogy csak egy egyszerû katonaember volt, aki a katonái közül ugyan kitûnt, de õ maga nem volt tanult, sõt nem ismert egyetlen tanult embert sem, állandóan harcolt valahol, nem járt a palotába, nem voltak udvaronc haverjai stb. Józan paraszti esze volt, így nyerhetett csatákat, és eleinte nem is merészelte volna kritizálni a fennálló rendet, és ahhoz nagyon sok idõnek el kellett telnie, hogy észrevegye: itt senki nem fogja kezdeményezni a bajok orvoslását. Tudjuk, milyen szomorú helyzet, ha bebetonozódik a rendszer, semmilyen oldalról nem találni egyetlen embert sem, aki cselekedne.
Erre jött rá valószínûleg, és bármennyire is nem szeretett volna uralkodó lenni, bármennyire nem érezte magát alkalmasnak a feladatra, egyszerûen nem volt más rajta kívül, aki a tettek mezejére lépett volna. Ugyanis neki a jó híre mellett legalább felelõsségérzete volt, ami a többieknek nem. Nyilván voltak nála csavarosabb eszû udvaroncok, népbutítók (pl. a sámánasszony, vagy Inim, aki még mélyebbre taszította az utolsó királyt az egész udvarral együtt), sõt lehettek, akik jobban vágytak a hatalomra, mint õ, de a piszkos munkát neki kellett elvégeznie. Nem mellesleg az uralkodása sem volt hiábavaló, ha jól emlékszem olvastam a Wikipédián néhány egész jelentõs intézkedést, ami a nevéhez fûzõdik ...
K. Judit 2017 jan. 07. - 20:05:21
(7778/9141)
A 2. epizódban találtam rá Sambong beszédére, a vége felé hangzik el, amikor a transzvesztita elõadása után - amirõl pontosan tudta, hogy az öreg fõminiszter csapdája - tényleg elkezd lelkesítõen beszélni. Épp Po Eunnak mondta egyszer, hogy neki csak egy színpad kell, akkor ki tud majd bontakozni. Az elsõ két kérdést megbeszélte ugyan a híveivel (érdekes pont Hong in Bang volt az egyik), de a válaszok olyan jól sikerültek, hogy a tömegbõl is, fõleg a S. egyetem tanítványai közül egyre többen csatlakoztak a szónokhoz.
Pedig csak annyit mondott, hogy ha most a legmagasabb szinten fogadják a yüani követet, akkor biztos, hogy nem kerülhetik el késõbb a háborút a Mingekkel.

És bólogatott nemcsak Hong in Bang és Po Eun, hanem a két kékruhás minisztériumi pasi, aztán sorra egyre többen a lelátóról is ....
Szóval sokan voltak, akiknek nem tetszett, ami az országban folyik, nem csak Po Eun szeretett volna változtatni. Ám késõbb kezdték vitatni Sambong módszerét, aztán az alkalmat stb., szóval ahogy közeledett az idõpont, inkább meghátráltak, beijedtek. Tovább nem néztem, de ezek közül sokat bebörtönöztek, Hongot biztos, de úgy emlékszem Po Eunt is ... Hongról tudjuk, hogy átpártolt az uralmon lévõkhöz (bár néha reménykedtem, hogy csak játszik, már úgy látom, nagyon elkötelezte magát, számára nincs visszaút).

Bangwont én sem értem, talán arra számított, hogy az apja az õ kérésére mégis elvállalja a vezetõ szerepet. Vagy már most arra számít, hogy helyette õ fog uralkodni? Nem tudom, itt még elég fiatal, tanulásra lenne szüksége. Ráadásul a gyilkosságok után, mikor az apja számûzte magát egy kolostorba, a legidõsebb bátyja került a trónra, õ csak késõbb következett.
Cafee. 2017 jan. 07. - 17:59:57
(7777/9141)
Ra azert nem gondoltam, mert ot ismerjuk a tortenelembol, o meg el, o fog verselgetni Bangwonnal. O csak javitani akar Korjon, de nem akar gyokeres valtoztatast, lojalisma Wangokkal
Cafee. 2017 jan. 07. - 17:57:38
(7776/9141)
Koszi, akkor o volt az. Lattam a 8. epizodot is, nekem meg mindig nem egeszen vilagos minden. Bangwon kiseloadast tart arrol, hogy Apja miert nem alkalmas, majd az apjat konnyek kozt gyozkodi, hogy o lenne az alkalmas uralkodo. Valojaban, ismerve a valosagot ugy tunik, hogy apjanak vegig masok /Bangwon es Sambong/ tisztitottak el az utat a tronig Na de ugy emlekszem, hogy meg megprobalkozik o is Wang leszarmazottakat ultetni a tronra.
Tötyörög, tépelôdik, donteskeptelen.
Bangwon pedig tulsagosan is jol tudja, mit nem akar, egyertelmuen felhaboritja a nemesek hatalma, kuldetestudatos.
K. Judit 2017 jan. 07. - 15:03:37
(7775/9141)
Eredetileg erre a fazonra gondoltam, õk ketten Hong in Bang és Po Eun támogatták Sambongot, de az utolsó pillanatban berezeltek, amikor megtudták, hogy Sambong meg akarja ölni a yüani követet. Mindenesetre végül elkapták õket is, és úgy emlékszem, Hong in Bang õt árulta el, ezért engedhették ki a börtönbõl.
K. Judit 2017 jan. 07. - 14:57:44
(7774/9141)
De másnap õt meg Sambongot két miniszteri hivatalnok kapta el, mert megneszelték, hogy õ fogja üdvözölni a yüani követet és tudták, hogy botrány lesz belõle.
Õket pont ugyanabban a kis házban rejtették el, ahol az elõzõ nap megkötözött kissrác is volt.
K. Judit 2017 jan. 07. - 14:53:32
(7773/9141)
Épp elkapta Ddang-sae-t, aki a kislánnyal együtt elbújt az egyik szekerükön. Megkötözte, egy kis házban hagyta (másnap akarta elengedni) ...
K. Judit 2017 jan. 07. - 14:48:25
(7772/9141)
Valahol olvastam egy véleményt, hogy ezek a kosztümös drámák már nem is annyira a hazai közönségnek, hanem inkább a külföldnek szólnak. Nem vagyok benne biztos, ugyanis ha így lenne, talán megpróbálhatnák nem nehezíteni, hanem könnyíteni a külföldieknek a megértést. Azzal nem fog menni, ha egy szereplõnek továbbra is két-három nevet is adnak (egyenként persze három tagból álló neveket), és azzal sem, ha öt-tíz epizódonként említenek meg egy nevet, amire emlékezni kellene. Az ember, akit kerestem (már megvan, mindjárt fölteszem a képét), se nem található a fõszereplõk, se a mellékszereplõk között, még csak meg sem említik a nevét a szereposztásban. Az arca elsõre nem különösebben megjegyezhetõ, pláne, hogy testõrként tûnik fel elõször. (Ki a fene néz meg annyira egy testõrt, hogy nyolc epizód múlva is emlékezzen rá, talán csak akkor nézi meg jobban az ember, amikor odaírják mellé a nevét, és hogy õ tanítványa és a személyi õrzõje is Sambongnak ... Aztán másik ruhában, pl. amikor pár jelenettel késõbb a szokásos piros ruhában, propelleres kalapban fogták el, nekem ugyanúgy nem volt ismerõs ...)

Pedig én figyelem az arcokat, és soha nem mondanám, hogy minden ázsiai egyforma.
Ezt a szereplõt valahogy nem jól választották meg, mindegy, lehet, hogy egyáltalán nincs jelentõsége, talán soha többé nem említik, én most már elmondhatom, hogy megdolgoztam azért, hogy azonosítsam :))