Cafee. 2016 dec. 17. - 12:11:45
(7741/9141)
En sem lattam, de a szinesz a TDRben nagyot alakitott.
Cafee. 2016 dec. 17. - 12:10:00
(7740/9141)
Azt hiszem, az Isauran. En meg nem is tudom, milyen csatornaim vannak, azon belul valtoztatatjak neha az elerheto csatornakat, azt sem tudom, h az Isaura minek a helyere kerult.
K. Judit 2016 dec. 17. - 11:07:10
(7739/9141)
Ebbe a Secret Door-ba pont azért nem kezdtem bele, mert már elõre tudom mi a vége.
(A Titanicot sem néztem még meg :))
K. Judit 2016 dec. 17. - 11:04:02
(7738/9141)
Melyik csatornán nézed?
Nemrégiben újítottam meg a szerzõdésemet, de Izaura tévét nem is láttam egyik csomagban sem. Nem, mintha hiányozna még egy vajnatévé ...
(Még több mozicsatornám lett, aminek örülök, mert elképesztõen különleges filmeket lehet kifogni néha feliratosan.)
Cafee. 2016 dec. 17. - 10:55:07
(7737/9141)
Ot imadom, ha jol emlekszem, kapott is dijakat is a TDRben jatszott szerepeert.
Cafee. 2016 dec. 17. - 10:52:52
(7736/9141)
Tenyleg Yeongjonak, szinte csak lanyai szulettek az agyasoktol is, de volt meg egy fia, aki koran meghalt, Hyojang herceg. 9 eves volt. Ha jol emlekszem, Yeongjo azt talalja ki, h YiSan Hyojang gyerekekent szerepeljen a dinasztia regisztraciojaban, ebbol is latszik, hogy megint latszolag ovni akarja YiSant a tamadasoktol, valojabna pedig ismet ket labbal tiporja Yisan erzeseit. Mikozben Yisan ertse meg , hogy erzelmileg nem volt kepes kivegeztetni a kigyo kirlynet, aki kesobb aztan jeleskedett a katolikusok kiirtasaban. Utalom ezt a ven onzo hulyet. Ez a sorozatra vonatkozik termeszetesen.
K. Judit 2016 dec. 17. - 10:04:05
(7735/9141)
Ja tényleg Sado feleségének maradtak fenn feljegyzései, most beugrott.
Mindenesetre nekem ebbõl a korból kimaradt úgy 60-70 év, amit egyáltalán nem ismerek (persze kutakodhattam volna utána). DY és Sukjong halála utánról csak annyit olvastam valahol, talán a dramatomyn, hogy Güm a királynéval bizalmas kapcsolatban volt, állítólag sokszor töltötte az éjszakát az özvegy királyné hálótermében. Itt mondjuk lehet találgatni, hogy ez még a gyerekkorára vonatkozott-e, vagy már késõbbre, talán nincs is jelentõsége, de gondolom 14 éves kora körül neki is muszáj volt megnõsülnie, hiszen Jang fia után õt várta a trón. Jang fiáról pedig tudta mindenki, hogy nem fog sokáig uralkodni, már korábban is beteges volt. (Ettõl függetlenül lehet, hogy kicsit fel is gyorsították az eseményeket, hiszen még egy komoly betegséget is el lehet húzni akár húsz évig, amit az õt támogató politikai párt jól ki is használhat.)

Viszont az furcsa, hogy Gümnek (késõbbi Yeongjonak) csak egy fia volt. Hiszen a sok ágyas pont azért van, hogy ha a trónörökössel történik valami, egybõl csatasorba tudjanak állni a féltestvérek, ahogy láthattuk Injo esetében. Ha a vérvonalat egyedül Sado tudta továbbvinni, az azt is jelentheti, hogy lehettek még más (akár mentális) betegségek is a családban. A klánon belüli házasságot csak "nemrégen" a huszadik században tiltották be.

(Ma már csakis megfelelõ igazolással házasodhat össze két Lee, vagy két Kim, Park, és Oh stb., a személyi okmányokban ezért szerepelnek még mindig handzsa írásjelek is, hogy a tévedést egybõl ki lehessen zárni. Klánon belül vannak oldalágak, alklánok, de mindenkinek tudnia kell igazolni, hogy eredetileg melyikhez tartozik. Állítólag már a bemutatkozáskor tisztázni szokták az egyforma vezetéknevûek, hogy ki honnan ered ... a félreértések elkerülése végett.)
bori4 2016 dec. 17. - 09:41:15
(7734/9141)
Han Suk Kyu fantasztikus Yeongjo volt .... :)))
bori4 2016 dec. 17. - 09:36:35
(7733/9141)
A Secret door c. sorozat foglalkozik részletesen Yeongjo és Sado kapcsolatával - hogy jutottak el a rizsládáig....
A király itt még középkorú és követhetjük az ifjú koronaherceg útját, az apjával való vitáját és harcát. Mindez lebilincselõ párbeszédekben, nézõpontok és körülmények, események bemutatásával - valódi politikus sorozat :) Az történelmi tény, hogy Yeongjo tüzzel-vassal ragaszkodott a régi rendhez és Konfucius tanaihoz, Sado ezt már meghaladta volna....
Lady Hyegyeong, Sado anyja emlékiratairól azt is lehet tudni, hogy jóval Yi San halála után jelentette meg - több történész ezért annak hûségét kétségbe vonja. Egyfajta önigazolásnak tartják, miért is maradhatott õ és klánja, valamint fia, Yi San életben, ha Sado valóban õrült volt és felségáruló...
Ha valamilyen más dokumentum nem kerül elõ errõl a kapcsolatról, valójában ma már megállapíthatatlan, mi is történt... Az egyik sorozatban így, a másikban úgy foglalnak állást...
Cafee. 2016 dec. 17. - 01:20:52
(7732/9141)
Ez furcsa, mert irtam kb 6 sor szoveget, ami eltunt es most megjelent ez a regi hozzaszolasom, hm. Lenyeg, hogy reszben elismeteltem, hogy idegesit az oreg es hogy ebben a sorozatban az udvari intrikak opciot abrazoljak Sado halalaval kapcsolatban. Es itt az oreg raadasul tudja, sejti is, hogy hibazott.

A valosagban eppen a flesege feljegyzeseibol tudjuk, hogy Sadonak nem volt ki a negy kereke, uakkor olvastam arrol is, hogy Yeongjotol rettegett.

Itt olyan nagy bolcsnek abrazoljak Yeongjot, aki tudja mit miert csinal es bolcsen dont, de kozben megtiporja Yisan lelket es sokszor igazsagtalan vagy erthetetlenul gonoszkodo. Nem csoda, ha YiSan tele van ketsegekkel, tehetetlennek tunik, nem eleg, hogy az ellensegeivel viaskodik, meg a nagyapja is csak keresztbe tesz neki allandoan.