Cafee. 2016 dec. 02. - 17:25:57
(7681/9141)
3. 6Dragons
Õ Inim, itt Lee In-Gyum /LIG/
K. Judit 2016 dec. 02. - 11:49:03
(7680/9141)
Még nagyon az elején járunk, szerintem meg kéne célozni a napi egyet :)
K. Judit 2016 dec. 02. - 11:48:08
(7679/9141)
Remélem a Tcom megengedi.
Napok óta totál ócska a kapcsolat, órákat töltöttem vele, hogy azt hittem elõbb-utóbb mûködni fog.
Ezt a képet arról az oldalról csórtam, nem mintha mindent értenék, de van alatta egy magyarázat, azt is fölrakom.
Cafee. 2016 dec. 02. - 11:25:54
(7678/9141)
Akkor ma johet a 3. Epizod?
K. Judit 2016 dec. 02. - 10:49:09
(7677/9141)
A vérségi kapcsolat is elég sokszor vitatható. Elég ha csak a Gongmin utáni három gyerekre gondolunk. Elvileg neki lehetett volna gyereke, de úgy emlékszem, a felesége nem tudta kihordani. (Hogy úgy mondjam, melegen is lehet gyereket nemzeni, csak akarni kell.) A többi kisgyerekre csak ráfogták, hogy királyi vérûek.
(Mindenesetre talán az eltemetett uralkodók csontjaiból biztos elég sok mindent ki lehetne deríteni a mai technikákkal. Pl. ma már fogakból meg tudják állapítani, hogy a halott egy bizonyos ország melyik tájékán élt, abból, hogy mit termesztettek bizonyos tájakon több ezer évvel ezelõtt ...)

Úgy sejtem, hogy nem nagyon akarnak egyikük mellé sem állni, sem Bangwon, sem Sambong mellé. Tulajdonképpen mindegyiküknek igaza volt valamiben, de persze az erõsebb gyõzött.

Szerintem még azt sem lehet egyértelmûen kijelenteni, hogy a Mingeké volt a jövõ, hiszen kétszáz év múlva megint jöttek a manchuk, és igaz, többszöri próbálkozás után, de ugye maradtak is ...
Cafee. 2016 dec. 02. - 10:36:07
(7676/9141)
Ja igen, Korjo elarulasanak tekintik, mindegy, hogy milyen allapotban volt akkorra a korjoi dinasztia, de meg uralkodasa elejen erte is ezert vad es a masik tudos, JDJ /Sambong/ mestere vagy tarsa is huseges maradt a Korjoi dinasztiahoz, Bangwon ezert is tette el lab alol.
Nem tudom, milyennek abrazoljak majd Bangwont, igazat adnak- e neki, de van egy olyan erzesem, hogy egy katonai puccsal kezdodo dinasztia csak nagyon kegyetlen hatarozott lepesekkel tudja megtartani hatalmat es kikenyszeriteni, hogy az orszag elfogadja, egy olyan orszag, amely inkabb idiotakat ultet hagyomanytiszteletbol a tronra, csak bizonyitva legyen a versegi kapcsolat az uralkodo dinasztiahoz. Igy lehet, hogy bar majd Sambongnak adunk igazat, aki tudoskent valoszinuleg bekeparti volt, de az alkotmanyos monarchianak meg nem volt itt az ideje. Foleg nem egy ilyen korrupt, csak a sajat erdekeiket nezo nemesseggel, szoval akkor ott Bangwong abszolut hatalmara volt szukseg, hm kicsit elorementem.
K. Judit 2016 dec. 02. - 10:29:08
(7675/9141)
Politikusnak nem volt jó, ez kiderült, és nem is tagadják. De szerinted lehet jó tábornok az, akinek nincs túl sok esze? Nem nagyon értek hozzá, de úgy gondolom, hogy a harchoz kell némi gógyi még a csatamezõn is, nem elég csak lengetni a kardot.

Kíváncsi vagyok, Bangwonból mit hoznak ki. Sambong nem akarta, hogy abszolutizmus legyen LSG után, és tudta, hogy BW azt akarja. Õ valami demokratikusabb vezetési stílust vezetett volna be, és érdekes lesz látni, hogy vajon ennek érdekében beszélte-e rá LSG-t a koronaherceg kiválasztására, vagy egyszerûen csak nem akarta, hogy bármelyik idõsebb LSG gyerek uralkodjon. Fõleg BW ne uralkodjon. Gondolta, míg felnõnek LSG fiatalabb fiai, addig õ megvalósíthatja a terveit. Lehet, hogy kicsit megelõzte volna a korát az 1400-as években az õ elképzelései még eléggé szokatlannak tûnhettek.
Cafee. 2016 dec. 02. - 10:10:03
(7674/9141)
Hat, Taejo / itt meg LSG/ nem volt politikus, es nem is adodott igazi idealis megoldas az orszag szamara, csak valaszthattak, Yuan vagy Ming fennhatosag kozott. Meg ez sem volt egyszeru, hogy lavirozzanak a ket hatalom kozott ugy, hogy megmaradjon az orszag es az o hatalmuk. Inim, itt az oreg roka erdeke az volt, hogy egy bab mogul iranyitsak az orszagot a mongolok / yuanok/ tamogatasaval, azt mintha nem fogta volna fel, hogy a jovo a Mingeke.
LSG pedig majd szembefordul Inimmel, tul sok esze nincs, de ugy tunik, tobbnyire tudja megvalasztani, kire hallgat, az uj dinasztia megalapitasanal JDJ- re.
Annyit mar most meg lehet allapitani, hogy Bangwon eleteben nagy tores volt apja megalazkodasa es alapvetoen nem volt verszomjas, mert nem igazan tetszett neki az arulo kivegzese. igaz, hogy ott megtanulta rogton az is, hogy a haboruval, harccal ilyen kegyetlen megoldasok jarnak, talan ott idealizmusat is elveszitette.
K. Judit 2016 dec. 02. - 09:43:47
(7673/9141)
SFD :

Ja igen, a Pick up the stone .... tényleg akkor hangzott el, amikor Sambong arra biztatta a Hong nevû társát, hogy két másik kollégáját (miniszterek voltak abban a D-betûs fõhivatalban) ugrassza egymásnak, így mindketten el vannak intézve, nincs velük több gond :))

Ezek szerint azért találhatták ki a film kezdetére, hogy LSG ölje meg a barátját (ami eredetileg nem is volt igaz), hogy Inim meg tudja zsarolni: tud róla valamit, aminek nem örülnének a követõi, ha kiderülne. Szóval azzal akarják utólag magyarázni a tábornok enyhén szólva nem túl csavaros észjárását a politikában, hogy hagyta magát megfélemlíteni egy ilyen kígyó által. Talán mert nem volt elég okos. Vagy inkább nem volt eléggé kimûvelt, nem kapott rendes nevelést, úgy emlékszem, nem is tudott olvasni. Ha elég mûvelt lett volna, rájött volna, hogy soha nem szabad engedni a zsarolásnak. És nem volt elég ambiciózus sem, nem jött rá azonnal, hogy ha valamirõl csak egyvalaki, ez az Inim tud, akkor elég lenne tõle rövid úton megszabadulni....
Bangwon nem sokáig hezitált volna. Itt a különbség apa és fia, két késõbbi király között. LSG nem akarta eléggé azt a posztot, amivel megkínálták, úgy emlékszem, király sem nagyon akart lenni. Még az idõt is húzta, bizonytalan is volt, nem is nagyon akarta a Wang ház mondva csinált gyerek uralkodóit eltenni láb alól. Persze a végtelenségig nem lehetett várni.

(LSG helyére néha JJH-t képzelem, bár ez a színész is jó, igazi becsületes arca van ... :))
K. Judit 2016 dec. 02. - 08:44:34
(7672/9141)
Nahát ez, hogy az öreg valójában Inim, ez nekem is megfordult a fejemben. Kicsit megzavart a transzvesztita. Meg az is, hogy az öreget iis Lee-nek hívták.
Aztán az elsõ epizód végén megzavart, hogy mi a fenét akart LSG apja. Hogy milyen árulásra kényszerítette a késõbbi tábornokot. Aztán rájöttem, hogy az igazi árulás a barátjára vonatkozott (Csilsuk), akit hátulról lenyilazott, hogy a korjói katonáknak kinyithassa a kaput. Szerintem ez végigkísérhette az egész életét, láthattuk, ill. emlékszünk még a TGS-bõl is, a politikai ügyeket legszívesebben másokra hagyta, õ a harctéren érezte magát leginkább otthon. Abban legalább jó volt. Ezt az átkot, amit a lenyilazott barát mondott, hogy majd Korjót is ugyanúgy el fogja árulni, mint õt, úgy kell érteni, hogy egy új dinasztia létrehozása egy katasztrofálisan mélyre süllyedt, mûködésképtelen stb. királyi udvar után árulásnak számít?

Egy boxasian nevû helyen nézem, ez jött be elsõre, elég nagy a kép, és egy helyen ott van az összes epizód. Ami kicsit zavar, de persze az elején indokolt, hogy mindig van zárójeles megjegyzés a feliraton, akkor is, amikor már nincs rá szükség. Ezért nem elég, hogy túl sok a szöveg, még fölöslegesen is elolvasol egy csomó dolgot, ezzel kényszerûen megállítva a filmet.

Jó ez az oldal, sõt szuper, bár már az elsõ mondatain nagyon elképedtem. LSG õseivel kapcsolatban nem volt még ennyi információ a Wikipédián, amikor a TGS-t néztük.