Tegu 2016 ápr. 06. - 11:02:14
(7131/9141)
Na jol van, mar ketszer ment el a valaszom, majd kesobb irok
K. Judit 2016 ápr. 06. - 10:34:51 Előzmény Tegu
(7130/9141)
Nekem szerencsére tegnap sikerült kiverni a fejembõl a történetet, mert már fárasztott, hogy sorrendbe próbáljam tenni az eseményeket, fõleg azt, hogy melyik mit írt felül. Ezzel a történettel nem lehet egy táblázatot készíteni, két oszloppal, múlttal és jelennel, és idegen tõlem, hogy beszámozzam a szereplõket is. Hogy ki hanyadik életét éli, mellékes, az a lényeg, hogy ne haljanak meg végleg.
Egyelõre úgy látom, hogy nem is SW a fõhõs ebben a drámában, hanem inkább a bátyja õkörülötte forog minden, az õ élete változott legtöbbször, akárhogy is számolom. Õ volt a hendikeppel induló fiú, aki a történet kezdetén boldognak érezte magát, de mert szerette volna saját elképzelései szerint folytatni az életét, akaratlanul elindított egy lavinát, amit ugyan nem lehetett meg nem történtté tenni egy idõutazó füstölõvel, a tettei vállalásával, a büntetése elfogadásával viszont elviselhetõbbé sikerült tenni.

Amikor SW hírét veszi, hogy a Himaláján megtalálták a bátyját, a hátrahagyott holmijai között lévõ füstölõvel, lehetõséget kap, hogy megváltoztassa a 20 évvel korábban túlságosan szomorúvá vált életüket. Igen ám, de ilyen csak a mesében van, törölni az elõzõ húsz évet, és ott folytatni, ahol abbahagytuk. Innentõl kezdve a fõhõs próbálkozásai nyomán Jungwoo visszakapja az életét, ami ha jól számoltam, még háromszor meg fog változni. Emlékszik ugyan az elsõ szerelmére és annak lányára, de arra nem, hogy egy család voltak, mert egy újabb SW utazás felülírja ezt. Mégpedig azért, mert a két testvér megegyezik abban, hogy JW-nak a múltban fizetnie kell a bûnéért. Ezután nem is nõsült meg, elment egy orvosi segélyszervezethez dolgozni, így bûntudattal teli drogos élete teljesen feledésbe merült (már a volt szerelme is csak azzal a férfival azonosítja, aki egyszer régen otthagyta az oltárnál). Ezt a bûnöktõl mentes életet viszont csak úgy tudta elnyerni, hogy a jelenben kétszer meg kellett halnia.

És meg kellett halnia kétszer a fõhõsnek SW-nek is, egyszer büntetésül azért, mert Istent játszott, másodszor, mert nem tanult belõle, sõt, tökéletesíteni szerette volna a mûvét "hogy mindenki legyen boldog".

Choi nem érdekel, a múltban is, a jelenben is megkapta, ami jár neki.

Az utolsó jelenetet pedig megpróbálom úgy felfogni, hogy a két testvérnek (akár a túlvilágon, ahogy egyesek értelmezik), akár a jövõben kedvük támad egy kis hegymászáshoz, és már nevetni is tudnak azon, hogy valaha egy füstölõtõl függött az életük, a felszabadultságuk talán abból fakad, hogy nincs már adósságuk (akár az égiek felé, ha valaki ezt akarja képzelni, akár saját maguk lelkiismerete felé), végleg lerázták magukról a bûneiket

Persze semmiképp nem akarom megmagyarázni a film mondanivalóját, nekem ez jött le. Arra viszont rájöttem, hogy nem is olyan fontos találgatni, hogy mi volt a végleges "sorrend", ezt a filmet nézés közben kell élvezni. Ezért gondolom, hogy nem utoljára láttam. (Sajnos a videómegosztókon elég ócska a kép, talán nem is lenne hülyeség ezt az egyet lementeni és kiírni. Szerencsére az utolsó részekhez találtam egy viszonylag kevéssé lestrapált oldalt, ha akarod, elküldöm priviben.)
K. Judit 2016 ápr. 06. - 10:15:17 Előzmény Tegu
(7129/9141)
Órája viszont van, füstölõt meg Nepálban akárhonnan lehet szerezni.
Volt egy ilyen értelmezés is, nyilván azok gondolják így, akik 58 évesnek látják SW-t az utolsó képen.
Majd mindjárt leírom, hogy én hogy zártam le magamban egyelõre a történetet (tényleg nem akarom, hogy állandóan ezen járjon az agyam), nincs kizárva, hogy harmadszor, vagy akár negyedszer is újra kezdem a drámát, de most pontot szeretnék tenni a végére.
(W-be írtam, hogy közben mást is csinálhassak.)

Ide másolom ezt a képet, mert a másik hsz. hosszabb lesz.
Nagyon természetes, ezért tetszett meg.
Tegu 2016 ápr. 06. - 08:26:15
(7128/9141)
Szoval, akarhogy is nezem, nincs arra magyarazat, hogy JW a hegyen minek szorongatja a fustolot, akarhanyadik SW is all melle, mert az idoutazashoz SWnek nincs fustoloje.
Tegu 2016 ápr. 05. - 13:38:37
(7127/9141)
Nem, nem, JW emlekszik, hogy ki az a Choi, mert Choi felgyujtotta a korhazat es ot zsarolta, itt nem valtozott a mult. Ezt nem kellett elmeselni neki, mert ez tortent a multban. Aztan visszaszereztek a korhazat, Choit leultettek, erre is emlekszik, o megbunhodott, erre is. Himalajara nem emlekezhet, mert az csak most tortenne meg, de most mar csak az apja halalat kellene megakadalyozni.
K. Judit 2016 ápr. 05. - 13:22:45
(7126/9141)
Hát persze. Néhol sántít, de lehet, hogy más szempontból meg elgondolkodtató.
Pont ezért nem lehet tudni, mire, vagy meddig emlékszik JW, mert a múlt nagy részét SW-tõl tudja. Arra még talán saját átélésbõl épp emlékezhet, hogy SW adta oda a telefonszámát a kislánynak (azt hiszem MY mutatta meg neki SW-t a folyosón), így MY anyja megmenekült, de arra már nem, hogy össze is házasodtak volna, hiszen az már egy másik élethelyzet, amit meg kellett változtatni (a felnõtt MY és SW szerelme miatt). De azért a régi szerelmére, MY anyjára ettõl függetlenül emlékezhet, és arra az idegenre is, aki próbált nekik segíteni. Ami utána következett, a családdal történt tragédia, a bûntudattól való megszabadulás, a Himalája és a füstölõ - ezek szerint mind kitörlõdött.

Arra viszont én is úgy emlékszem, hogy SW elõször a bátyja holttestéért ment a Himalájára, miközben a stáb éppen ott dolgozott...
K. Judit 2016 ápr. 05. - 11:53:39
(7125/9141)
Nem vagyok elakadva, csak hangosan gondolkodom.
És most nem azokra a dolgokra gondolok, amiket már párszor megbeszéltünk, hanem azokat gondolom újra, amikre T. felhívta a figyelmet.

És ez elég hasznos, mert így magamtól is rájövök pár dologra, pl. hogy JW miért nem emlékszik a Himalájára és a füstölõre, azt meg mégis tudja, hogy ki az a Choi. Ugye? Hát mert SW elmesélt neki tövirõl hegyire mindent, ami történt. Nem voltunk ott, nincs az egész párbeszéd a filmben, csak már JW-t látjuk a folyó partján elmélkedni, nyilván akkor dolgozza fel magában az elhangzottakat.

Kezd minden kitisztulni az említett T. szemszögébõl is. Ezekre nem gondolhattam korábban, hiszem most látok ilyet elõször. Pl. hogy valakinek élethelyzettõl (ill. az átélt eseményektõl) függõen más más személyisége legyen, miközben mégis ugyanaz marad ...

Tegnap óta töprengek ezen, és bár úgy emlékszem, volt benne ellentmondás is, mégis egy olyan kulcs, amivel könnyebben átlátom a korábban homályos részeket.

Errõl is találtam képet, így kezdõdik SW és JW beszélgetése és azért került rá sor, mert MY is elkezdett emlékezni.
Tegu 2016 ápr. 05. - 11:36:40
(7124/9141)
Ez nekem tobb helyen santito teoria. JW emlekszik a legutolso multra, mondja is Swnek, hogy emlekszik arra a figurara, aki fiatal korukban segitett nekik, s mennyire hasonlit SWre. Ez az SW nem az oreg, hanem a megvaltoztatott eletu SW. Es nem is a batyja hottesteert megy , hanem a lany utan. De majd elolvasom megegyszer az elkepzeleseket.
Tegu 2016 ápr. 05. - 11:08:32
(7123/9141)
Hm, akkor leirom majd megegyszer maskepp, mert szerintem ott vagy elakadva, hogy mire emlekeznek es miert es mire nem.
Egyedul SW emlekszik mindenre es a baratja. De ok is sokszor csak azutan, hogy az megtortent a multban, ami azzal parhuzamosan tortenik, ahogy telik az ido SW beavarkozasai utan. Ezert van az, hogy a jelenben keletkeznek pl multbeli sebek. Kozben, mivel atirodik a mult, a jelen is megvaltozik, az igazi multra es az atirt multra csak SW es a baratja emlekezik a tobbiek csak mindig az utolso multra. azt nem tudom, hogy a baratja miert, talan azert, mert kezdettol,fogva be volt avatva.
Choi es JW mindig csak arra a multra emlekszik, ami SW beavatkozasai utan tortenik. Vagyis valtozik a mult SW beavatkozasai kovetkezmenyekent is, mert kozben zajlik a multban is a tortenet a mar atirt multnak megfeleloen is , ezert SW latogatasaitol fuggetlenul is valtozik a mult a latogatasok kovetkezteben, amirol SW es pl a doki akkor szerez csak tudomast, amikor mar a multban megtortent es onnantol kezdenek csak emlekezni.
K. Judit 2016 ápr. 05. - 11:05:11
(7122/9141)
Azt írja T., hogy JW-nak nincs emléke a korábbi életérõl, csak SW elmondásából, tehát valójában boldogan élt gondtalanul jó távol mindentõl. A bûntudat, meg a múlt megváltoztatni akarása nem vele történt, hanem az elõzõ JW-val. Ezek szerint csak SW elmondásából tud Choi-ról is.

Szóval ahogy a múltban megváltoztak a körülmények és az események, úgy a szereplõk maguk is mások lettek. Kivéve SW-t és MY-ot, õk egészen végig, a 19. részig, SW 93-as haláláig ugyanazok maradtak....

Tulajdonképpen logikus minden, amit ír, és ez magyarázat arra is, hogy SW a 20. részben miért nem emlékszik dolgokra. Csak amikor MY emlékezteti az egyikre (hogy 93-ban valaki figyelmeztette, kerülje el SW-t, ill. valakit, aki pont ugyanúgy néz ki mint õ), akkor kezd rémleni neki valami. És elkezdi félteni a lányt, hogy mi lesz vele, ha õ meghal.

és tényleg talán azért vette az órát, hogy ha szüksége lesz rá egyszer, azonnal kéznél legyen. A füstölõ lehet, hogy mindegy milyen. Nepálban mindenki fel van szerelve füstölõkkel.

Az még nem ugrik be, hogy miért lenne 58 éves ... de a legutolsó Himalájás jelenetben nincs semmi tragikus, semmi veszélyes, lehet, hogy egyszerûen csak síelni támadt kedvük, vagy hegyet mászni 8 ezres magasságban ... A füstölõ meg csak vicc.