Cafee. 2017 ápr. 27. - 10:14:10
(8741/9141)
Vajon mit rejtett el itt LG?
Sztem a képet.
Cafee. 2017 ápr. 27. - 10:11:58
(8740/9141)
Azt sem fogom fel még mindig, hogy ha valakit ki akarnak végezni, miért kell hosszu utakon elvinni számüzetésbe és ott megölni vagy utközben.
Nem meri felvállalni a mindenkori uralkodó, hogy halálra itél valakit?
Hány olyan sorozatot láttunk, ahol évekig sinylõdtek számüzetésben az elitéltek, aztán megjelennek a király katonái, méreggel vagy kötéllel.
/Vagy visszahivják õket, megbocsátva nekik., persze mindig olyannak bocsátanak meg, aki aztán ahogy kiszabadul, kezdi elõlrõl a szervezkedést, intrikát/
Cafee. 2017 ápr. 27. - 10:04:38
(8739/9141)
Végtére is mindegy, JY-nek ugysem lehetett volna ilyen hirtelen kapcsolata a RADE-s fotóssal. Erkölcsileg ugye ez elitélendõ lenne.
Ahhoz képest, hogy az elején kimondottan leszólta a férjét, eltünése után nagy szeretetrõl beszélt, fene érti.
Cafee. 2017 ápr. 27. - 10:02:35
(8738/9141)
Elég, ha nem harcol azokkal, akik kiszabaditják LG-t:)
Õ látja, hogy a király becsavarodott a félelemtõl, irigységtõl.
Cafee. 2017 ápr. 27. - 10:01:06
(8737/9141)
Megnéztem a 26. részt felirattal. VAn itt minden, akció és lelkizés, sirás, harc, találkozás.

Megjegyzés:
Azért nincs sok eszük a jelenben JY-éknek, miért nem kerestek egy másik buvóhelyet, ezt ismerte a professzor. Viszont azt pont nem látni, hogy mi lett a sorsa a képnek, nem maradt a tetõn, az tuti, de azt sem láttuk, hogy a festménnyel együtt esett volna le a tetõrõl JY.

A király végtelenül aljas. Elõször is, nem LG emelt rá kardot, hanem õ LG-re /persze tudom, LG megfogta a kardot és a király felé forditotta, ez fõbenjáró bün.. hazaárulás./ Az az egyetlen büne, hogy népszerü volt.

Saimdang férje ottmaradt a házában a várandós kocsmárosnõvel, undoritó. Mintha csalódott lett volna a férj, hogy felmentették Saimdangot.

Hirtelen ennyi, nekem sok volt most is a lelkizés. Két epizód van még hátra, erre emlékeznek a multra, LG sirós beszélgetést folytat a nevelõanyjával, meg az unokatesójával.
Még jó, hogy ma még lesz egy rész, aztán várhatunk a következõ és utsó epizódra.

/A képen JY csodálkozik, hogy a prof mégsem égette el a képet, mondjuk rajta kivül mindenki tudta, mármint a nézõk közül, hogy ilyet nem tehetett./
K. Judit 2017 ápr. 27. - 09:58:10
(8736/9141)
Ezt pedig elég szöveg nélkül feltenni.
(Azt hiszem, szükség lesz egy plasztikai sebészre...)
K. Judit 2017 ápr. 27. - 09:57:05
(8735/9141)
Õ elvileg nem egy fanatikus, nagyon is ismeri a királya minden hibáját, ez az arckifejezés mégis ijesztõ.
Milyen jó lenne, ha a változatosság kedvéért nemet mondana a parancsra ... még elképzelhetõ, hiszen LG még sokáig életben lesz ...
K. Judit 2017 ápr. 27. - 09:52:10
(8734/9141)
Három fotó a 27. epizód elõzetesébõl:

Ilyen szép helyrõl indul LG Jejura ...
offtopic
micike_MSc 2017 ápr. 27. - 01:32:45
(8733/9141)
Biztosan nem fogod megbánni, ha behatóbban tanulmányozod SSH pályafutását. ;)
Eddig 5-6 sorozatát és 6-8 filmjét láttam - mindegyikben más-más karakter, de mindegyikben ott van õ maga is a természetességével, a hümmögéseivel, a köhintéseivel, az ajakbiggyesztésével... :))))

Az elsõ élményem az Obsessed volt... "szerelem elsõ látásra"... :)
HK Trailer (18+): https://www.youtube.com/watch?v=6c7FOj2iPuY

De most visszamegyek "Sillá"-ba, mert ott is van egy kis írnivalóm.
Jó éjt, szép álmokat! :)
offtopic
micike_MSc 2017 ápr. 27. - 01:21:04
(8732/9141)
Pontosabban: Mr. TökéleteSSH. :)))))))))
A rajongói Mr. Szempillának is hívják...
offtopic
micike_MSc 2017 ápr. 27. - 01:17:37
(8731/9141)
Azért az tény, hogy AnKyeon-nak ez a képe nem létezik, csak a sorozat miatt találták ki, tehát ilyen szempontból a teljes megsemmisülése sem lenne meglepõ... :)

De a koreaiak viszonylag szabadon értelmezik a történelmüket, rendkívül fantáziadúsak. :))))
Pl. a My Princess c. sorozat egy habkönnyú komédia SSH-val és Kim TaeHee-vel, a királyi család egy napjainkban élõ hercegnõjének megtalálásáról és népszerûsítésérõl szól, amiben még népszavazást is tartanak a monarchia visszaállításáról - de annak eredményét nem mondják el, mert nyilván csak kitaláció...

Nálunk ilyen történetek nem jellemzõek túlságosan, a "Magyar vándor"-t is ki-ki vérmérséklete szerint értelmezi; nekem mondjuk nagy kedvencem, de a "hazaffyak" nem szokták szeretni. Vagy pl. most a "Kincsem" - a hatalmas költségvetés ellenére inkább pozitív a kritikája, a nézõk is szeretik (itt a Port-on is fõleg jókat olvastam róla). Én még nem láttam, de tervezem, ha máshogy nem, akkor majd letöltöm vagy megnézem a HBO-n, ha egyszer (elõbb-utóbb) leadják.
Cafee. 2017 ápr. 27. - 00:55:01
(8730/9141)
Áá, nincs miért védened, nagyon kedvelem, csak nekem szerepjátszáskor természetesebbnek tünik. De megnézem persze a linkjeidet is, talán valamelyik sorozatban is, nagyon jó szinésznek tartom, na és hát gyönyörü is. Olyan Mr. Tökéletes.:)
Cafee. 2017 ápr. 27. - 00:45:07
(8729/9141)
Szia, akkor mégis Saimdang irta a naplót? Esetleg LG késõbb kiegészitette? Ez lesz a megoldás, köszi a képet és infot.

Azt én is furcsának tartottam, hogy Saimdang elégette az eredeti An Gyeon képet, nem rajta mult, hogy megmaradt belõle valami.
K. Judit 2017 ápr. 26. - 23:22:26
(8728/9141)
Köszönjük szépen Micike a hasznos infókat - például, hogy Saimdang még csak most kezd hozzá a naplóíráshoz - ha tudtuk volna, nem találgatunk ennyit, hogy vajon a naplót ki írta és milyen nyelven ... Bár az elõzetesekbõl néha arra következtetek, hogy szándékosan arra akarnak rávenni minket, hogy minél hajmeresztõbb ötleteket találjunk ki ....
Én meg most kezdem a 26. epizódot (a d...cool-on), látom van már felirat. Nézz be hozzánk máskor is :))
(Látom írtál SSH-ról is, én valóban nem sokat tudok róla, de majd ezentúl figyelem az õ pályafutását is.)
offtopic
micike_MSc 2017 ápr. 26. - 22:36:01
(8727/9141)
További szép estét, jó éjszakát kívánok minden erre járónak! :)
offtopic
micike_MSc 2017 ápr. 26. - 22:34:13
(8726/9141)
Ami SONG Seung Heon-t illeti: Caffee írta korábban, hogy interjúk során olyan „geil, ficsúros”… Hát nekem – mint „SSH legnagyobb magyarországi rajongójának” (by edimir) – muszáj megvédenem. :))))))) (Tkp. csak alig több mint egy éve néztem meg tõle/vele elõször az Obsessed-et, aztán szép sorban nagyjából minden elérhetõt...)
Akkortájt direkt megnéztem két interjút: az egyikben SSH sötét öltönyben volt, LYA virágos ruhában, kötelezõen mosolyogtak, integettek hosszú perceken át, majd egy asztal mellett ülve nyilatkozott elõször hosszasan LYA, majd SSH méltatta az érdemeit, majd „Whieumdang” szintén fényezte LYA-t, és végül a „fiatal Lee Gyeom” már nem mondott semmit LYA-rõl…:)
A másik videóban SSH világos öltönyben Szingapúrban promotálta a Saimdang-ot, LYA nélkül, hatalmas rajongótábora elõtt – nekem ott sem tûnt „nyálas”-nak. Az, hogy elismerõen nyilatkozik egy nála 5 évvel idõsebb színésznõrõl, aki ráadásul a Palota ékkövével világszerte ismertté vált, szerintem teljesen normális dolog. De azért azt hozzátenném, hogy míg LYA 2003-2005 óta semmilyen sorozatban, filmben nem szerepelt, addig SSH jó 20 éve aktív, sorozatok és filmek fõszereplõjeként domborít, modellkedik, sõt énekelget is (olyan színészesen, mûkedvelõn, ahogy pl. KNG és LMH is szokott, a magas hangokat néha kissé laposan, de azért élvezhetõen…)

'95-96 körül kezdett modellkedni (Storm farmermárka), majd a „3 guys, 3 girls” c. szitkom egyik fõszereplõje volt (olyan „Jóbarátok”-szerûség, de õk kb. egy tízessel fiatalabb generáció voltak), majd 2000-ben az Autumn in my Heart fõszereplõjeként már hatalmas népszerûsége lett Koreán kívül is, így SSH a hallyu elsõ hullámának egyik képviselõje… Aztán 2002-ben már kölcsönkérték Hongkong-ba, a So Close c. film egyik 5 perces mellékszerepére (tkp. csak szépnek kellett lennie :))))))), gondolom, nem találtak mást… :) A katonaság körüli botrány Koreában némileg rombolta a nimbuszát, de Japánban továbbra is roppant népszerû maradt, így õk is kölcsönkérték a „Ghost”-remake-jének fõszerepére (úgy látszik, ott sem volt elég jó a hazai felhozatal)… Mostanában (pontosabban 2015-ben, azóta változtak az idõk – politikailag legalábbis) a kínaiak is foglalkoztatták, a „Third Way of Love”-ban nemcsak Liu Yifei (Christal Liu) partnere volt, hanem azóta is egy párt alkotnak, és szerepelt a „The Bombing” c. II.vh-s kínai filmeposzban, de már 2015 óta csúszik a bemutatója, bár a wiki szerint idén meglesz (a filmben Bruce Willis és Adrian Brody is szerepel, Mel Gibson pedig producere volt...)
Ha esetleg eddig még nem olvastatok utána: https://en.wikipedia.org/wiki/Song_Seung-heon
Ez pedig egy interjú - tkp. a Wonderful Nightmare c. 2015-ös film promo-ja -, szerintem abszolút természetesen, közvetlenül, magabiztosan beszél és van humora: https://www.youtube.com/watch?v=AZOWrI5QA3g

Ha még mindig van rá igényetek és idõtök, akkor itt egy klip SSH-ról és az õ szemeirõl „Irresistible Soulful Eyes” (képek, jelenetek: Autumn in My Heart – 2000, 16ep, Summer Scent – 2003, 20ep, He was Cool – 2004, Fate/Destiny – 2008, East of Eden – 2008, 56ep): https://www.youtube.com/watch?v=_7qkVq9vhNc
És amikor énekel:
* Sad Love Story (eredetileg 2005-ös sorozat, melynek betétdalát SSH énekelte, de a katonaság körüli botrány miatt a sorozatban már nem szerepelt; képek a When a Man Loves-ból, 2013) https://www.youtube.com/watch?v=sBxGLP6FYs8
* Last Love (Time Slip Dr. Jin OST fmv hunsub): https://www.youtube.com/watch?v=ZemN8-PJCyQ
* It Will Be Time (East of Eden/Lee DongCheol): https://www.youtube.com/watch?v=OVkMIhqH1UU
* Ez pedig nagy kedvencem; egyrészt a dal is tökre rendben van szerintem, másrészt igen szépek a képek… (mondom én, hogy imádják a japánok - is! :))))))))): https://www.youtube.com/watch?v=F8OIMx52C_o
offtopic
micike_MSc 2017 ápr. 26. - 21:46:54
(8725/9141)
Szép estét!
Idõnként be szoktam nézni ide is a Sillából, fõleg amióta észrevettem, hogy Ti is nézitek a Saimdang-ot, mindig elolvasom, amiket írtok.
Ma már ugyan elérhetõ a 26.ep, de én most nem tudom megnézni, úgyhogy csak találgatok… :)
A naplóról: az SBS verzió (amit mi nézünk felirattal) legutóbbi részének végén, a 26. elõzetesébõl vágtam ki ezt a képet – vagyis Saimdang ezután fogja megírni a naplóját, mintegy visszaemlékezésként… Hogy ez mikor kerül(t) a Herceghez, némileg rejtély, talán mielõtt elhagytja Csoszun-t, gondolom elbúcsúzik Saimdangtól, neki adja a biikjo másik felét, a félig elégetett kép már úgyis nála van – Saimdang pedig majd odaadja a naplót, ami az életükrõl szól(t). Vagy nem…:)
Az "egy ártatlan ember halála..." kezdet utalhat arra, hogy a Király halálra ítéli a Herceget, és ez indíthatta arra Saimdang-ot, hogy elkezdje a napló/emlékirat megírását. De persze a Herceg végül megmenekült. :)
Saimdang 26.ep preview: https://www.youtube.com/watch?v=xmSioTFUVPM

A képrõl: AnhKyun Gyémánt-hegy festménye a fiatal Lee Gyeom-é volt, a Király adta neki. AnhKyun-nak csak egyetlen máig fennmaradt festménye van, ami jelenleg Japánban, a Tenri (?) Egyetemen van kiállítva; több képe nem maradt fenn, de mint egyedi stílusú királyi festõnek, volt egy „szöveggyûjtemény”, amely felsorolta a mûveit – gondolom ez alapján találták ki ezt a festmény is, ami a sorozatban szerepel. (info-k a d-addicts topicjából)
Végül Gyeom Saimdang-nak adta a festményt, aki ezt az egyet mentette meg, mikor az apja elégette az összes rajzát, festményét. Mikor 20 évvel késõbb visszatért a szülõfalujába és úgy döntött, hogy a családjával Hanyang-ba költözik, akkor visszaküldte AnhKyun festményét és a Ming-beli tintát a Hercegnek, aki éppen a kötelezõ esküvõjére készült – a herceg persze nem fogadta el és felháborodottan visszaküldte õket Saimdangnak, majd az esküvõrõl elrohanva figyelte Saimdang elvonuló családját, amikor az öreg szolgája visszaadta a holmikat…
Késõbb a Herceg is a fõvárosba ment, hogy a Király bontsa fel a házasságát, még MinChi is támogatta a kérését a többi háborgó miniszter ellenében (biztos azt gondolta, hogy jó lesz, ha a szeme elõtt marad). Saimdang pedig pénzszûkében kénytelen volt eladni a drága tintát, hogy gyógyszert vehessen a beteg kicsinek – így talált rá újra a Herceg…
Az viszont számomra is rejtély, hogy hogyan vethette a tûzre Saimdang AnhKyun képét is, hiszen addig hatalmas becsben tartotta… a múlt lezárásához elég lett volna csak a saját, ill. közösen festett képeiket elégetnie…
K. Judit 2017 ápr. 26. - 13:25:31
(8724/9141)
Ezért gondolom, hogy ugyanazt mondjuk, mert ezt a képet én úgy értelmezem, hogy a diplomás JY persze, hogy megértheti a szöveg bizonyos részét, azért is olvas szótagolva, de a srác, aki ha jól emlékszem a családból hozta a kínai tudást, mégis csak profibb a nyelvben.

Most már befejeztem a hadzsát kutatást .... :))
Majd este megnézem a következõ epizódot, remélem hamar fölteszik a szöveget.
K. Judit 2017 ápr. 26. - 13:12:47
(8723/9141)
Ja igen, a kép már LG-nél volt.

Lehet, hogy ugyanazt mondjuk, de tudomásom szerint a kínai írásjel nem betûkbõl, hanem szóelemekbõl (Xia szerint "morfémákból", de ezt a cikkét már nem találom, lehet, hogy még az Indexnél írta), áll, ami a nyelv legkisebb olyan egysége, amelynek már önálló jelentése van. A handzsa pedig a koreai nyelv fonetikusan kínai írásjellel lejegyezve. De miután évszázadok (sõt inkább évezredek) óta írtak ezen a nyelven, azért bizonyos dolgokat megérthettek szótagolva, sõt közös szavaik is lehettek. Itt csatolok egy bekezdést, amiben az áll, hogy a koreai szavak 50-60%-a kínai eredetû.... A ciril példa jónak hangzik, de azok betûk...

Van egy rövid bekezdés a "Kínai írás" szócikken belül, ami a Koreára vonatkozik (kitöröltem a hieroglifákat :):
"Korea és Kína között hosszú történelmi és kulturális kapcsolat áll fenn. A Koreai-félsziget lakossága többé-kevésbé mindig kínai befolyás alatt állt a történelem során. A koreaiak feltehetõen a kínai nyelvvel együtt vették át a kínai írásjegyeket, alighanem már az 1. században (a legkorábbi emlék i. sz. 85-bõl származik). Ezt követõen pedig a saját nyelvük leírására is használni kezdték õket. Tették azt annak ellenére, hogy a koreai nyelv sem geneológiai, sem tipológiai tekintetben nem rokona a kínai nyelvnek. (A koreai nyelv az altaji nyelvekhez áll közel.) Ez leginkább csak kísérlet marad (idu írás), mert a két nyelv nagymértékû különbözõsége miatt ez nem képzett sohasem tökéletes rendszert. A koreai írásban a gyökeres fordulatot majd Szedzsong király rendeletére megalkotott fonetikus írás megjelenése jelentette 1443-ban. Eredeti neve Hunmincsongum volt, vagyis „A nép helyes kiejtésre tanítása”, s csak a múlt század végén kapta a ma használatos hangul nevet. Észak-Koreában már csak hangul írással írnak, de Dél-Koreában mind a hangult, mind a kínai írásjegyeket használják. Jóllehet a koreai szavak 50–60%-a kínai eredetû, de ez az arány az írásban nem reprezentálódik."
Cafee. 2017 ápr. 26. - 12:11:47
(8722/9141)
Nem az irásjegyekre értettem azt, hogy koreaiul /handzsa/ vagy kinaiul, hanem a nyelvre. Tudnánk cirill betükkel magyar szöveget irni, attól még aki nem tud magyarul, nem értené.
Saimdang elégette a képeket, LG vette ki a félig elégett Geumgangsando-t a tüzbõl sztem, megmentette. Azt már nem kell odaadni LG-nek, mert már LG-nél van.
A többi kérdésre várom én is a választ a következõ három részbõl, bár sztem nem lesz kielégitõ, fõleg, ha összecsapják, ahogy szokták.
K. Judit 2017 ápr. 26. - 11:58:39
(8721/9141)
Az a baj, hogy ezzel a többféle verzióval totál összekavarták az egészet.
Azokban az országokban, ahol valamelyik változat adásban van, vagy beszélnek róla, különbözõ epizódszámokon felpakolnak mindenfélét, elõzetest, összefoglalót, és akár egész epizódot is teljes hosszában, így lehet találni maláj, vietnami, japán stb. feliratos videókat, már többször megjártam, de elhatároztam, hogy mostantól nem ugrom be senkinek...

Az utolsó három résznek most már tényleg választ kéne adnia azokra a kérdésekre, amikkel itt szenvedünk:
- ki írta a naplót (szerintem akárki írta is a naplót, más nyelven nem tudta írni, mint "kínaiul", hiszen Joseonban is és Mingben is az írástudók csak ezeket a jeleket ismerték, használták),
- egyes szám elsõ személyben íródott-e, vagy
- hallomás alapján lejegyezték valaki másnak az elbeszélését,
- esetleg egy meglévõ napló-szerûségbõl, plusz kiegészítésekbõl.
Aztán:
- hogy került LG Európába, számûzték vajon, vagy megszökött?
- kapcsolatban voltak-e Saimdanggal, vagy örökre elbúcsúztak, és
- Saimdang a halálakor rendelkezett-e úgy, hogy a napló (vagy a napló alapja) kerüljön LG-hez a festménnyel együtt, amelyen a kezük írása és a pecsétjük is látható,
- vagy már korábban LG-re testálta, hogy a múltjuk bizonyítékai ne nála legyenek, hanem a férfinál ...,
- és hogy ki az ártatlanul meghalt személy. Errõl eszembe jut, hogy talán Saimdang úgy akart hatni a királyra LG ügyében, hogy éhségsztrájkot folytatott, kint ült a hidegben, hóban-fagyban a király terme elõtt, tüdõgyulladást kapott és ebbe halt bele. (Ilyen tiltakozásokat többször is láttunk már más drámákban, szóval lehet, hogy eredetileg nem is volt beteg ...)

Egyelõre ezek érdekelnek, persze menet közben biztos lesznek még kérdéseink.
Cafee. 2017 ápr. 26. - 11:39:50
(8720/9141)
CSak itt teljesen kevernek valamit, JY szótagolva olvassa a naplót felirat szerint kinaiul, aztán amikor a barátnõje lemásolja és felolvassa, megakad, mert nem ismeri az összes kinai betüt, kéne valaki, aki segit, mondja. Majd odamegy a sráchoz, olvastat vele egyértelmüen kinaiul és megkéri, hogy forditsa le. TEhát nem handzsa irásjellel és koreaiul irták a naplót..
Az egész olyan szempontból érdekes, hogy ki irta ezt a naplót, ami azt a történetet irja le, amit közben látunk a multban.
K. Judit 2017 ápr. 26. - 10:40:28
(8719/9141)
Xia-nál van "hangul" címke, de alatta csak ezt az egy cikket találtam:

"A koreai nevek útvesztõjében":
http://xiablog.blog.hu/2013/10/19/a_koreai_nevek_utvesztojeben

(Ez a téma is már többször volt napirenden.)

Kár, hogy a handzsáról nem ír, azért lenne érdekes, mert úgy tudom, tud kínaiul is .... persze nagy meló lehet mindent összeszedni, plusz újat mondani a Wikipédiához képest.
K. Judit 2017 ápr. 26. - 10:28:02
(8718/9141)
Persze, hogy nem egyszerû ...
ráadásul közben eltelt majdnem 500 év, ezért ma már csak egy kínaiul tudó tudja elolvasni - hiszen kínai írásjelek - de valószínûleg már nem tudja koreaiul kiejteni.

Talán nem véletlen az sem, hogy az eddig látott drámákban mindig állati nehezen fejtették meg a kínai szövegeket. Azt a kínait, amit kínaiak írtak kínaiaknak. (Nem a kódolt szövegekre gondolok.)
Nem írt errõl valaha Xiaolonginmida?
Cafee. 2017 ápr. 26. - 10:06:56
(8717/9141)
Viszont LG jelenkori fiatal reinkarnációja kinaiul olvassa fel a kért részt a naplóból, hallhatóan nem koreai nyelven, JY meg is kéri, hogy ez mit jelent..
Azért mondom, hogy ez nem olyan egyszerü, mert ha kinai jelekkel koreai szöveget olvasnak, akkor azt megérthetik, ha ismerik a Handzsát, de ha kinai nyelven is irnak, amit le kell forditani, akkor az megint más.
Valószinüleg ez lényegtelen is, de ha valaki a saját történetét irja le, akkor nem beszél a saját haláláról ugye.
K. Judit 2017 ápr. 26. - 09:42:49
(8716/9141)
(Tényleg, lehet, hogy nem is kínait mondanak, de a fordítók így találják érthetõbbnek ....)

Kínát valahogy Csungok-nak mondják, saját országukat meg Hangoknak - én így hallom, szóval ez nem biztos :)
Cafee. 2017 ápr. 26. - 09:37:51
(8715/9141)
Lehet, hogy visszanézem, miket irt Gerry a napló nyelvérõl az elején - ha lesz idõm.
Cafee. 2017 ápr. 26. - 09:36:55
(8714/9141)
Ez pedig Saimdangra vonatkozhat elsõsorban, de lehet, hogy az apjára. LG-re nem, mert Saimdang elõbb halt meg.
K. Judit 2017 ápr. 26. - 09:31:35
(8713/9141)
És ez?
"The time rushes the death of an innocent person."
Kire vonatkozhat az ártatlan ember halála???
Cafee. 2017 ápr. 26. - 09:21:54
(8712/9141)
Ja és a napló átmegy egyesszám elsõ személybe, szóval most adom fel.
Ahogy ezt olvassák, megelevenedik a mult.
Kimásoltam még képeket a 2. részbõl, nekem kicsit konfuz ez igy, az is lehet, hogy szimplán rosszul forditották.
K. Judit 2017 ápr. 26. - 09:19:56
(8711/9141)
Wikipédia:
Röviden: A handzsa (latin betûkkel: hanja) a koreai nyelv írására használt kínai írásjegyek megnevezése.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Handzsa
https://en.wikipedia.org/wiki/Hanja

Oda akarok kilyukadni, hogy nem meglepõ, ha õk manapság kínainak nevezik ...
Saimdang az egyetemen biztos tanult handzsát. Ezért tud valamennyit elolvasni, de lehetnek elmosódott részek és akár ismeretlen (régies) kifejezések is.
Cafee. 2017 ápr. 26. - 09:09:24
(8710/9141)
Hát ez irtó furcsa, mert még a 2. részben olvassák kinaiul a naplót, aztán keresnek valakit, aki le tudja forditani, majd megtalálja a srácot, akit ki is próbál, aki rögtön le is forditja azt amit a naplóból olvas.
A napló lapjait lemásolta JY barátnõje, nem az eredetit hurcolják.
K. Judit 2017 ápr. 26. - 09:05:53
(8709/9141)
Én mindig úgy értettem, hogy a handzsa kínai alapú, úgy saccoltam, hogy kb. 80%-ban (lehet, hogy kevesebb).
Nálunk is úgy van, hogy aki tanult valaha latint, legalább három nyelven tud olvasni.
Ez nem azt jelenti, hogy tökéletesen pontosan ért minden szót, de nagyjából el tudja mondani, mirõl szól egy bekezdés, vagy mondat.
(Kivételek persze vannak, a spanyollal és a franciával meg lehet járni ...)
Cafee. 2017 ápr. 26. - 08:38:59
(8708/9141)
hm.
Cafee. 2017 ápr. 26. - 08:36:22
(8707/9141)
Aztán:
Cafee. 2017 ápr. 26. - 08:15:34
(8706/9141)
4.
Cafee. 2017 ápr. 26. - 08:14:47
(8705/9141)
3.
Cafee. 2017 ápr. 26. - 08:13:55
(8704/9141)
2.
Cafee. 2017 ápr. 26. - 08:13:02
(8703/9141)
1.
Cafee. 2017 ápr. 26. - 08:01:31
(8702/9141)
A repülõn hazafelé a naplót olvasva.
Értem mire gondolsz, hogy akkor még a koreai-kinai betüjelekkel irtak, mert a hangult betiltották.
Még berakom azt a pár képet, amin a napló elsõ szavai olvashatók, sztem egyértelmü, hogy ezt valaki más irja, nagyon gyanus, hogy LG.

De még akkor is kérdés, hogy ha handzsával irták a naplót akkkor feltételezve, hogy valaki el tudja olvasni a jeleket, miért kell kinairól forditani, mert a diáksrác /LG fiatalkori reinkarnációja/ éppen kinait tanitott, amikor JY megkérte, forditsa le a naplót.
Cafee. 2017 ápr. 26. - 07:52:57
(8701/9141)
"Talán megint egy vihar, vagy egy baleset - esetleg ájulás, rosszullét stb. - repíti vissza az idõben. "

Lesz ilyen állitólag.
Cafee. 2017 ápr. 26. - 07:51:52
(8700/9141)
Nincs is szó arról a spoiler elõzetesben, hogy Saimdang Olaszországba ment volna, viszont a BTS-ben ott áll LG mellett. Ugyanakkor a spoilerben azt is irják, hogy LG-nek Olaszországban hiányzik Saimdang.
Ami még érdekes, a villámlás és LG õrülési jelenete a kastélyban 1551-ben történik. /Abban az évben halt meg Saimdang/
K. Judit 2017 ápr. 25. - 23:14:04
(8699/9141)
Az jó, ha felpörög, ezek szerint izgalmas részek következnek - és arra az egy árva utolsó epizódra egy hetet kell majd várni ...
Kíváncsi vagyok, mit mondott JY Min professzornak.

Azt még mindig kétlem, hogy Saimdang Ázsiából elhajózott volna Európába, valahogy nem illik egy ennyire önálló nõ a 16. századba (az út heteket, talán hónapokat is igénybe vehetett...), hacsak nem történt valami, ami miatt megváltoztatta a véleményét, és LG után utazott. Vagy esetleg LG-vel - ad absurdum. Férfi kíséret nélkül nagyon hihetetlennek tûnik. Más férfit meg nem ismert a férjén kívül. Hirtelen eszembe jutott a kínai követ, de gyorsan el is vetettem, idegen férfi pláne nem jöhetett szóba. Nem is kívánhatnánk szebbet, vagy jobbat az õ boldogtalan életébe, mint egy ilyen örömteli kalandot, pláne, ha Lg-t ment megkeresni ... (Igaz, ha ilyesmi történt volna életében, most nem úgy emlékeznének rá, mint hõs, önfeláldozó anyára, nagy mûvészre.)

Talán még kitalálhatnak valami olyasmit is, hogy a fotós meg LG-vel áll hasonló misztikus, idõn túli kapcsolatban, mint JY Saimdanggal, így talán ilyen távolról is hatással lehetnek a múlt eseményeire, ... nem lenne rossz... Talán megint egy vihar, vagy egy baleset - esetleg ájulás, rosszullét stb. - repíti vissza az idõben.

(A handzsához visszatérve olvastam még korábban Jackie-tõl (dramatomy), hogy direkt figyelte, melyik színész tudja elolvasni a korabeli szövegeket (leveleket stb.), és megállapította, hogy nem nagyon megy nekik, inkább bemagolják az egészet szó szerint. Például volt, aki automatikusan balról kezdte volna olvasni a szöveget, sõt olyan is volt, amit nem vettek észre, és benne hagyták... Biztos iskolája, egyeteme válogatja, lehet ilyen szak például, de annyira elterjedt már a szuper könnyû hangül - az okos eszközeik is gondolom így vannak felszerelve - hogy csak a nagyon elhivatottak mélyedtek el a régi írásjelek használatában, mint nálunk a latinosok. A hétköznapi nyelv Kínában is le van egyszerûsítve - sõt Japánban is - csak a töredékét ismerik nagyon mûvelt, vagy pont ezzel foglalkozó emberek. A japánok hétköznapi szavai úgy néznek ki, mintha hanyatt estek volna, innen lehet megkülönböztetni a többitõl ... :))
Cafee. 2017 ápr. 25. - 12:53:43
(8698/9141)
Meg ezen a heten lesz ket ep. es jovo heten egy, asszem. Kivancsi vagyok, elvarrjak- e az osszes szalat.
Cafee. 2017 ápr. 25. - 09:11:27
(8697/9141)
Lehet. JY kisfia beleolvas a naploba es az anyos megdicseri, hogy kinaiul ert a gyerek.
Cafee. 2017 ápr. 25. - 09:08:49
(8696/9141)
Saimdang 1551- ben halt meg, most meg csak 1542-t irunk a tortenetben., mert meg ez a kiraly van hatalmon, csak 1544- ben hal meg.
A BTS- ben LG nezelodik egy olasz vasaros standnal es Saimdang odaall melle. Vagy nem Saimdang, hanem JY, mert JY megint visszamegy a multba.
Szoval a vegere felporgetik az esemenyeket.
K. Judit 2017 ápr. 25. - 09:03:54
(8695/9141)
Valószínûleg nem kínaiul írta, hanem handzsa jelekkel, a kínai akkoriban használt koreai változatával, ahogy a nemesek írtak.
Csak persze ma már nehéz megfejteni, mert már se nem kínai, se nem koreai.
Cafee. 2017 ápr. 25. - 08:58:55
(8694/9141)
Valahogy igy. de tok logikus, hogy nem irhatta Saimdang kinaiul.
Az egesz naplo ugy kezdodik, hogy a kislany Saimdang meg akarja nezni a festmenyt. Ahogy olvassak a naplot ugy elevenedik meg a mult. 1. vagy masodik epizod.
K. Judit 2017 ápr. 25. - 08:55:00
(8693/9141)
Lehet, hogy a kínait nyugodtan kizárhatjuk.
(Tanulnak õk handzsát ma is, de a nagyon egyszerû hangulhöz képest túl nehéz lehet. A nevüket és a klánjuk adatait tudják, és talán néhány egyszerûbb írásjelet.)

Igen én is azt hiszem, hogy vagy LG írta, vagy valakinek elmesélte a történetüket, aki olyan érdekesnek találta, hogy leírta ott Itáliában, a szálloda papírjára.
Sehogy sem tudom elképzelni, hogy Saimdang felkerekedjen és - ráadásul már nyilván betegen - eljusson Európába. Max. LG képzeletében ...
K. Judit 2017 ápr. 25. - 08:47:24
(8692/9141)
Sehogy nem áll össze.
Szóval nem Saimdang írta, de mégis õ hagyta örökül LG-nek?

Ha a Siesta de Luna pecsétje van a naplón, akkor azt inkább LG írta (vagy egy kínai, aki szintén ott lakott, és akinek elmesélte - lediktálta - élete történetét).
Saimdang lehet, hogy írt neki egy hosszú levelet, vagy könyv-félét, ami alapja lehetett a késõbbi változatnak.

Vagy: az egészet LG írta kínaiul, mert nem akarta, sem azt, hogy rájöjjenek, õ a Joseon-király rokona, sem azt, hogy a hollétét felfedezzék - ezek szerint megszökött a büntetés, a hülye király haragja elõl.
Cafee. 2017 ápr. 25. - 08:44:02
(8691/9141)
Hm, nem tudom, milyen irasjelekkel irtak, de azert kellett JYnek a srac segitsege, hogy az leforditsa kinairol. Azert haladtak lassan, mert a restaurator baratnonek meg kellett tisztitania a naplot eloszor. Azt nem tudom, hogy LG tudott e kinaiul, lehetseges. De az egesz naplo roluk szol, igy mindkettojukre szukseg volt annak megirasahoz, igy azt tudom elkepzelni, hogy az egeszet LG meseli el valakinek Olaszorszagban abban a kastelyban.
Talalgatok.
Cafee. 2017 ápr. 25. - 08:33:37
(8690/9141)
Akkor egy meglepo info, Olaszorszagban feltunik Saimdang is a BTS alapjan., ha az Saimdang es nem JY...
K. Judit 2017 ápr. 25. - 08:32:55
(8689/9141)
A Férfi koreai öltözetben c. kép inkább ábrázol ázsiai arcot. Lehet, hogy R-nek az öltözéke tetszett meg, ezért ráadta a másik festmény egyik alakjára.
Szóval a naplót még csak nem is handzsa írásjelekkel, hanem kínaiul írták? (Valami különbség biztos van a Joseonbeli "kínai" és a kínai között.)
(Nem ismerünk kínait Hanyangban, csak a követet, akit viszont a korjói papírral kapcsolatos versenyen láttunk utoljára ...)
Szóval egy titokzatos kínai írta a naplót, amiben Saimdangra és LG-re, a kettõjük szerelmére vannak utalások .... hmmm....
Cafee. 2017 ápr. 25. - 08:17:13
(8688/9141)
Allitolag valojaban a cime eredetileg az volt, hogy Ferfi koreai oltozekben. Agyonelemeztek a szakertok is, allitolag Rubenst izgattak ezek a kulonleges oltozekek.
Cafee. 2017 ápr. 25. - 00:50:55
(8687/9141)
Igen, ott lattam, valaki leirta, hogy az ismerteto szerint mi tortenik ezutan. Igazi spoiler.

Egyebkent elgondolkoztam, a naplot kinaiul irtak, igy azt nem maga Saimdang irhatta, a Siesta de Luna pecsetje volt rajta, ahol LG festett es orditozott.
A cim sem az, hogy Saimdang naploja, hanem a fényé. Az meg lehet a holdé vagy a napé vagy mindkettoje.
K. Judit 2017 ápr. 24. - 23:56:19
(8686/9141)
Az öltözéke meg az átlátszó kalapja hasonlít a koreai viseletre, de az arcberendezése, a szeme nem.
Lehet, hogy Rubens nem látott túl sok ázsiai arcot, ami nem is csoda, még messze van a kor, mikor feltalálják a gõzgépet és Ázsiából vitorlással nem juthattak tömegesen Európába ... Elvétve, a Selyemúton járkálthatott pár kereskedõ, ahonnan már nem volt túl nehéz eljutni a Mediterrán országokba.
K. Judit 2017 ápr. 24. - 23:44:03 Előzmény Cafee.
(8685/9141)
Na ezen én is csodálkozom, láttam, hogy LG már csak egy képet tud megmenteni a tûzbõl, és gyanús volt, hogy nem azt, amit ketten festettek. Annak a bizonyos képnek a bal oldalát sikerült kipiszkálni a tûzbõl, ami Saimdangé volt. (Már azt sem értem, Saimdang miért vitte fel a hegyre, aztán meg hogy volt képes tûzre vetni...)

Közben töröm a fejem, talán az a kívánságom teljesül - majd - hogy Saimdang LG-re hagyja a naplóját, valakit biztos megbíz vele, hogy juttassa el a már más kontinensen élõ LG-nek. (Ezt biztos a Smpiról látod, a 25-ös óta nem adtak le más epizódot, ha jól tudom.)
K. Judit 2017 ápr. 24. - 23:33:11
(8684/9141)
Melyik?
Most hirtelen nem tudom :)
Cafee. 2017 ápr. 24. - 17:35:48
(8683/9141)
Itt van ni.
A sárgaruhás.
Cafee. 2017 ápr. 24. - 17:22:31
(8682/9141)
Szóval ezt a koreai embert vélik felismerni ezen a Rubens festményen
Cafee. 2017 ápr. 24. - 17:04:53
(8681/9141)
Gerry foglalkozott ezzel, nem igazán mélyedtem bele, most utánanézek.
Judit a te kivánságod is teljesül..
Cafee. 2017 ápr. 24. - 17:02:36
(8680/9141)
Basszus, GYurcsány évekkel ezelõtt megtudott valamit ORbánról és most beszél róla?
Észnél van?
Cafee. 2017 ápr. 24. - 16:58:16
(8679/9141)
Hm, leszóltam, de mégis lesz szerepe ennek a koreai ember festménynek.
Cafee. 2017 ápr. 24. - 11:15:50
(8678/9141)
Ahogy visszanéztem a sorozatot, volt egy aranyos kép, ami hasonlit arra, amikor késõbb ugyanigy ketten üldögélnek fenn a hegyen. CSAk ezen a képen még az igéretes és boldog jövõrõl álmodoztak.
Cafee. 2017 ápr. 24. - 10:48:37
(8677/9141)
Ez biztosan egy hires fa, kerités veszi körül
Cafee. 2017 ápr. 24. - 08:39:09
(8676/9141)
Igen, ez van most Min professzornal.

Csak ugye eppen a naplobol tudtak meg JY- ék, hogy Saimdang es LG meg fiatalon irt az eredeti kepre es le is pecseteltek a madaras pecsettel.
Ezt a kepet mentette ki LG a tuzbol es ez kerult a Saimdangot abrazolo kep hatuljara, amit hazahozott JY Olaszorszagbol. Tehat ez a kep valoszinuleg LGvel egyutt kerult Olaszorszagba.

Amit ok festettek ott fent a hegyen egyutt, az elegett, ill. Saimdang elegette. Azert ez furcsa, egy festo kepes elegetni egy masik hires festo kepet, mert szakit a multjaval?

A galeriaban kiallitott kep festojerol nem tudunk semmit.

Nekem most lett ertheto a tortenet, bar meg nincs vege, mert most meg elkapjak LG- t es Saimdang konyorog a kiralynal LG eleteert az elozetesben, ha jol ertem.
K. Judit 2017 ápr. 23. - 22:36:57
(8675/9141)
folyt., hiszen ezt hozta haza JY Olaszországból, ez volt Saimdang portréja mögé rejtve.

A naplóból le tudott fordítani valamennyit a srác, tud kínaiul, de az egészet majd biztos szakértõk/fordítók hada fogja befejezni. Néhány kifotózott oldalt már látott Min prof. is, már õ is tudja, hogy eredeti.
K. Judit 2017 ápr. 23. - 22:29:56
(8674/9141)
Azt hiszem ez van Min prof. páncéljában.
Cafee. 2017 ápr. 23. - 19:19:55
(8673/9141)
Itt látni, hogy egyértelmü legyen, fiatal korukban irták a képre a verset és pecsételték le.
Cafee. 2017 ápr. 23. - 19:08:47
(8672/9141)
Most ideszem azt az eredetit, amit SAimdangék is lepecsételtek. A kép baloldala maradt meg.
Cafee. 2017 ápr. 23. - 18:53:36
(8671/9141)
és akkor ez az eredeti An Gyeon-féle Geumgangsando. Ez sérült.

/Mellesleg állitólag szinte minden festõ készitett egy képet a Geumnagsando-ról vagyis sok tájképfestõ.=
Cafee. 2017 ápr. 23. - 18:48:09
(8670/9141)
VAlamint a pecsét
Cafee. 2017 ápr. 23. - 18:46:55
(8669/9141)
Ezt a jelenben a naplóból tudta meg JY és a srác.
Cafee. 2017 ápr. 23. - 18:41:25
(8668/9141)
Aztán a pecsét /persze ez csak a fele/
Cafee. 2017 ápr. 23. - 18:39:46
(8667/9141)
Itt pecsételtek és irtak.
K. Judit 2017 ápr. 23. - 17:56:34
(8666/9141)
Sokáig ellennék kenyéren, vízen és Agymenõkön :))
Kár, hogy rengeteg a reklám, de így is megy hétköznap is délelõtt, délután, este, hétvégén is ugyanígy. Szerdánként meg már a 10. évadot adják.
Egyszer biztos megunom, de messze van még a vége ...

Saimdang és LG talán akkor írták a festményre a verset, és akkor pecsételték le, amikor LG Saimdangnak adta a pecsét másik felét. Erre emlékszem, az írásra nem.
Most már csak az a kérdés, hogy került minden LG-hez, Saimdang halála elõtt, vagy után. Úgy lenne szép, ha örökül hagyta volna LG-nek, neki több köze van az egészhez, mint bárki másnak ...
Cafee. 2017 ápr. 23. - 16:08:22
(8665/9141)
Hát van egy nagy felfedezésem!! An Gyeon képére irták a verset és arra rakták rá a pecsétjüket. Pff. Tehát az eredeti Geumgangsando-n Saimdang pecsétje és kettõjük verse van.
Majd még rakom be a képeket is, a 3. epizódot néztem.

Te is nézed az AGymenõket? Hát szenzációs, nagyon birom mindet, de külösen Sheldont:))
K. Judit 2017 ápr. 23. - 15:56:46
(8664/9141)
Jut eszembe, a pecsétfaragás is egy külön mûvészeti ág (nem tudtam).
Ezt onnan tudom, hogy láttam egy riportot egy kínai kalligráfia kiállításról (a Vigadóban lesz még egy darabig, majd utánanézek), ahol mindenféle van: festmények, festmények szöveggel, külön csak szövegek - állítólag érdemes vezetõt igénybe venni, ha valaki meg akarja érteni amit lát. Van egy hosszú 20 méteres festmény, amit sokan festettek egymás után, egymástól ihletet nyerve.... amit én nem vettem volna észre.
Biztos vagyok benne, hogy kell hozzá magyarázat, különben talán nem is érdemes elmenni megnézni.

(Fáj a fejem, egy darabig max. Agymenõket vagyok képes nézni ...)
Cafee. 2017 ápr. 23. - 15:07:14
(8663/9141)
Érdemes visszanézni, most megtettem az elsõ két epizóddal, sokkal érthetõbb most, mint volt elsõre, ott egyértelmüen azzal kezdõdik a napló, amikor megismerkednek LG-vel, mert meg akarja nézni Saimdang a Geumgangsando-t ami LG-nél van.
Most rájöttem, hogy lehet, hogy nem is láttam a 2. epizódot, szinte semmire nem emlékszem, itt ment vissza a multba a baleset után eszméletlenül, amikor Saimdang apja halálának évfordulójára hazaérkezett 20 év mulva. Hát furcsa. S ott találta meg a házban a falon egy kép vagy tapéta mögött a Geumgangsandot. Aztán magához tért a jelenben a kórházban, a kezén a sérülés viszont megmaradt.
Most azt keresem, melyik képre rakták a pecsétjüket, mert az a kép ugye nem lehetett An Gyeon-é. Plusz, az a kép, amit a prof elégetett már eleve egy kisebb, rossz állapotban lévõ kép volt.
Na én nézem tovább a 3. részt.
K. Judit 2017 ápr. 23. - 14:42:11
(8662/9141)
A harmadik, ami Saimdang portréja mögött volt. Az van most Min professzor páncéljában, úgy tett, mintha elégette volna, de nem égette el. Az az a festmény, ami Saimdang gyerekkorában az apjánál volt, és amit Saimdang végig rejtegetett.
Abból pedig, amit ketten festettek, talán csak egy részletet sikerült LG-nek megmentenie. (De az hanem inkább egy távoli hegyet ábrázol.)

Ami a naplót illeti, most én is azt mondom: hmmm... egy naplónak nem egyes szám elsõ személyben kellene íródnia?
Vagy: egy egyszerû háziasszony, amilyen Saimdang volt (nem volt semmilyen rangja), honnan tudhatta volna, mi történik a palotában, a király közvetlen közelében?

Szerintem a történet (a film, amit nézünk) nem a naplóban írottakról szól, hanem egyenlõ magának Saimdang NAPLÓ-jának történetével, amit még meg sem fejtettek, ami imitt-amott érthetõ, de szakembereknek kellene vele foglalkozniuk. Ki tudja, hogy került Olaszországba (esetleg Saimdang hagyta örökül LG-nek a festménnyel együtt)....

Mindegy, nem akarok több hülyeséget írni, biztos voltak dolgok, amik elkerülték a figyelmemet, vagy egyszerûen már elfelejtettem ... szeretném megérteni anélkül, hogy újra és újra végig kelljen néznem ugyanazokat az epizódokat.
Cafee. 2017 ápr. 23. - 14:06:18
(8661/9141)
Hm, most két kép van, ill. lehet hogy három?
Egy, amit An Gyeonnak tulajdonit a prof, holott tudja, hogy nem õ festette.
VAn egy másik, amit együtt festett SAimdang LG-vel, amit SAimdang elégetett volna, de a felét megmentette a tüzbõl LG.
És akkor még mindig nem tudni, hogy van-e egy Geumgangsando An Gyeon-tól, mert hogy az is SAimdangnál volt.
Visszanézem, milyen kép volt a Saimdangot ábrázoló kép mögé rejtve-
Cafee. 2017 ápr. 23. - 13:50:42
(8660/9141)
Hm, szerintem Saimdang naplója arról szól, amit a sorozatban láttunk eddig. Ugy feltételezem, hogy LG vitte Toscanaba a naplót, azért volt Olaszországban.
Milyen érdekes, hogy a kastély neve, ahol megtalálta JY SAimdang képét, Fiesta de Luna, a Hold szendergése, /Nap of the Moon/ errõl beszélt LG_nek a hegyen.
K. Judit 2017 ápr. 23. - 12:12:32
(8659/9141)
Azt nem bántam volna, ha Saimdang naplóját jobban megismertük volna. Végül is Saimdang az "artist".
JY már csak azután mélyedt el a mûvészetében, miután megtalálta a portréját meg a naplóját és az után, hogy az egyetemrõl kirúgták. (Addig más festõkkel és festményekkel foglalkozott Min professzor mellett.)

Ezek szerint a sors kezének azt kell tekintenünk, amikor Bolognában a járókelõ véletlenül az õ táskájába tette az antikváriusnál levert könyvet. Ez volt S. naplója, és ez vezette el Saimdang portréjához. Na de hogyan?
Saimdang naplójába hogy kerülhetett bele a toszkánai kastély? Saimdang nem tudhatta, hogy abban a kastélyban van róla egy portré. Kiderülhet persze, hogy mondjuk leveleztek és LG megírta Saimdangnak, hogy éppen merre jár és hogy "K" eredeti festményét, ami mindig is Saimdang tulajdonában volt (a tudjuk melyik hegységrõl) elrejtette valahová - de ez nem valószínû.
De akkor JY miért ment a toszkánai kastélyba, mit keresett egyáltalán, végül miért lepõdött meg annyira portré láttán ???
Cafee. 2017 ápr. 23. - 11:27:31
(8658/9141)
Meg is van:
S ha jól emlékszem, az iskolában elõadást is tartott SAimdangról. A növényeket, rovarokat ábrázoló képekrõl beszélt.
K. Judit 2017 ápr. 23. - 11:26:02
(8657/9141)
Hát ez az: mire érez rá?
JY nem fest, és egyébként sincs semmi közös bennük....

Mondjuk én ma sem élnék szívesen arrafelé, de a 16. századihoz képest biztos van fejõdés. Ezen különben sokat dolgoztak a filmesek, tényleg kezdve a Hallyus generációval például olyan, a nõk helyzetével - tehetségével - foglalkozó sorozatokkal, mint a PÉ, és a trilógia másik két része, meg a többi hasonló.
Viszont ami a férfiakat illeti, abban szinte száz százalékig biztos vagyok, hogy ilyen Min professzorhoz hasonló kiskirályok nagyon is léteznek. Kevés ahhoz 60 év, hogy a fejekbõl a rang és sikerkórságot teljesen kiirtsa. Elég, ha csak a mindenható csebol tulajdonosokat, és egész családjukat vesszük, vagy mondjuk egy áruház tulajdonost, aki ha megjelenik, földig hajol elõtte a személyzet ... És abban is biztos vagyok, hogy ha ágyast már nem is visznek a házhoz, céges buli címén tuti, hogy eljárkálnak karaoké bároknak, vagy más, akár luxus éttermeknek álcázott nyilvánosházakba is. Szóval emiatt nem baj, ha film készül tehetséges lányokról/asszonyokról, az sem baj, ha hozzáköltenek valami, az életüknél izgalmasabb történetet, de (a nézettség kedvéért) nem kéne túlzásokba esni.
Cafee. 2017 ápr. 23. - 11:03:03
(8656/9141)
Hát nem tudom, mi lehet a kapcsolat SAimdang és JY között, engem valahogy nem izgat annyra, en csak reálisan nézve ugy találgatok, hogy JY annyira intenziven foglalkozik a festményekkel, hogy azonosul is SAimdanggal, "ráérez"
Amikor a professzorhoz bement bejelenteni, hogy folytatja a harcot és beolvasott neki, valami hasonlót mondott is, majd elõkeresem.
De ez hamarosan megoldódik, alig van már hátra epizód a végéig.
K. Judit 2017 ápr. 23. - 10:42:09
(8655/9141)
Egyáltalán nem akarták a férfiak, hogy az asszony közel kerüljön és esetleg befolyásolja az égieket a férjükkel kapcsolatban. Kikotyoghatnának valamit a bûneikrõl, aztán ki tudja, milyen büntetést kellene elszenvedniük a férfiaknak, ha kiderül róluk az igazság :))

De ezt én nem olvastam, ezek oldalakon keresztül képesek egy szó, vagy egy virág nevének klf. fordításáról beszélni, hogy van japánul, kínaiul, koreaiul, tagalogul stb.
Szóval van annak határa, amikor ott idõzök....
K. Judit 2017 ápr. 23. - 10:25:05
(8654/9141)
Nem tudom. Lehet, hogy a professzort is figyeli valaki ...

Végül is azt sem tudjuk, hogy JY barátai tettek-e említést a professzorról. Meg a képégetésrõl.
Ahogy kivettem, nem történt a RADE-val egy rendes párbeszéd. Nem volt hivatalos megbízás és nem kaptak értesítést sem arról, hogy elvállalták az ügyet, JY barátai (a srác, meg a kövér nõ) inkább csak sejtik, hogy a RADE foglalkozik az üggyel.
Amikor hárman beszélgettek egy presszóban, akkor is ott volt a fotós, hallhatta a beszélgetést, õ végig inkognitóban figyelt :))

Engem változatlanul az érdekel a legjobban, hogy JY mit gondol, milyen kapcsolat van közte és Saimdang között.
Talán azért nem fedi fel magát a fotós, mert - JY, mint Saimdang reinkarnációja - felismerheti? Õ meg talán lehet LG újjászületve ...
Csak találgatok... :))

Visszatérve a forgatásra (ill. a klf. jelenetek kiválasztására, sorba rakására), látszik a zavar. Az összes anyagból két epizódnyit ki kell vágniuk, talán már nincs lehetõségük forgatni, így azzal kell fõzniük, ami van. Így fordulhat elõ, hogy valamibõl a kelleténél több kerül bele, aztán lehet, hogy majd elfelejtenek elvarrni bizonyos szálakat. Azzal egyetértek, hogy az anyóssal, meg a gyerekkel a két jelenetnek semmi értelme, ill. jelentõsége nincs, fõleg ha végül a férj mégis életben lesz.
Cafee. 2017 ápr. 23. - 10:24:13
(8653/9141)
Más
Rubens képe a koreai emberrõl valahogy nem hoz lázba, elég erõltetett ez az üzenet.
TAlán csak annyi, hogy LG késõbb Toscanaba ment, de hogy ezt miért kell JY-nek ilyen titokzatosan üzenni, egyelõre megfejthetetlen.
Ott talál bizonyitékot? Ha ezt tudja a RADE fotósa, miért nem hozza el maga?
Cafee. 2017 ápr. 23. - 10:16:21
(8652/9141)
Még valami, amit Gerrytõl megtudtam soompiról, valamiért a nõk nem mehettek fel a hegyekbe, ha mégis megtették, a büntetésük 100 botütés, ami majdnem egyenlõ a halálos itélettel.
Hogy miért nem mehettek fel, nem tudom.
Cafee. 2017 ápr. 23. - 10:09:20
(8651/9141)
Ja és bár tényleg nincs szükség annak bizonygatására, hogy milyen aljas Saimdang férje, de az akkori jog szerint a férjnek joga van elválni a feleségétõl, ha a feleség megcsalja. Megjegyzem, a nõ féltékenysége is válóok, s ha jól emlékszem, az is, ha tul sokat beszél.
Ja és ha nem tud gyereket szülni.
Jól kifundálták ezt akkoriban a férfiak.
Cafee. 2017 ápr. 23. - 10:05:25
(8650/9141)
Mondhatjuk, hogy JY is kiszolgálta a professzort, de azért más fõzni, takaritani és más piszkos ügyekben tevékenyen részt venni a professzor parancsára.
Nem is értem, miért csinálják ezt a srácok, mikozben egyértelmüen látják, hogy milyen piszok szemét dolgokat müvel a prof.
VAjon ez tényleg igy lehet D-Koreában, ezek a professzorok élet-halál urai és kihasználják az egyetemista hallgatóikat ?
Cafee. 2017 ápr. 23. - 09:53:59
(8649/9141)
Ahelyett, hogy a professzort követték volna:
Ilyen pofátlanul lefizetni valakit...
A lila dobozban van a pénz és a barna dossziéban a Napló másolata?
Cafee. 2017 ápr. 23. - 09:48:57
(8648/9141)
Nekem ez a lelkizes a gyerekkel es az anyosaval volt tul sok, tekintettel arra, hogy sehol nem tartanak a tortenetben, erre fel oran at vallja be, hogy szerette a ferjet, akit alig lattunk, szoval rosszak az aranyok es még kicsit giccses ragacsos is volt az egesz.
K. Judit 2017 ápr. 23. - 09:41:44
(8647/9141)
Már inkább csak a vége felé hangsúlyozták, hogy mennyire szerette a férjét és ebben a 25-ösben, amikor a gyereknek magyarázza.
A sorozat elején JY legalább olyan hûvös volt a férjéhez, mint Saimdang, pedig õt már senki nem kényszerítette, hogy ezt a pasit válassza.
K. Judit 2017 ápr. 23. - 09:36:06
(8646/9141)
Én elõször fordítva gondoltam, LG-re inkább illik a Hold, ha már ezt a Nap-Hold hasonlatot mindenképpen magukra akarják értetni.
De még így sem jó, LG inkább ragyogott mint a Nap, de õ volt a Hold is egyben, hiszen õ vigyázott is Saimdangra (aki gondolatban lehet, hogy sokat foglalkozott vele, de ennek semmi jelét nem adta). Szóval rájuk sehogy sem stimmel. De szép vers :)

Talán ha úgy értik, hogy Saimdang emberileg volt nagy, mindenkivel csak jót tett, a szomszédjától kezdve a hajléktalan munkásokig, az érdemtelen férjével is rendes volt, még utólag is ellátta annak szeretõjét hasznos tanácsokkal (!) ... gondoltam rá, hogy a nemzet festõnõjébõl egy emberileg is kimagasló (ragyogó) példaképet akarnak faragni. Ez ízlés kérdése, de ha azt vesszük, hogy eredetileg, azaz a való életben a férje nem is volt ennyire lúzer, vitt ugyan haza ágyast, de azért a családjáról is gondoskodott, szóval kicsit megszépítették ezzel kapcsolatban Saimdang viselkedését ...
Cafee. 2017 ápr. 23. - 09:06:17
(8645/9141)
Pedig inkabb a hamisitvanyt kellene vizsgalgatniuk ill. A profot kovetni sztem.
A koronaherceg, mint a RADE koreai szekcojanak vezetoje, aranyos:))
Cafee. 2017 ápr. 23. - 08:56:16
(8644/9141)
Sztem is elokerulhet, sot lehet, hogy kozbn a ferj nyomoz es a vegen segiteni fog JYnek a prof es a galeria csalasainak leleplezeseben. Annyira kihangsulyozzak, hogy mennyire szerette ot JY... no meg vizbe veszett, ami szinte mindig azt jelenti, hogy megsem halt meg.
Cafee. 2017 ápr. 23. - 08:50:02
(8643/9141)
LG arra kerte, hogy toltsenek egyutt 3 napot ott fent a hegyen, szo sem volt arrol, hogy menekuljenek el egyutt, Saimdang gyerekeit otthagyva, amire Saimdang hivatkozik bucsuleveleben. LGnek egyedul kene menekulnie, amit lehet, hogy eppen azert nem tesz meg LG, mert Saimdang visszamegy es LG tudja, hogy igy Saimdang is veszelybe kerul, a kiraly kiszamithatatlan.
Cafee. 2017 ápr. 23. - 08:41:33
(8642/9141)
Saimdang es LG utolso beszelgetese a Holdrol es a Naprol az egyik forditasban, engem is megfogott a hasonlat, a soompin is kitargyaltak:

The moon must be waking up from its sleep.
The sun sees the moon sleep all day.
So it resents the moon who only wakes up late at night.
The moon is alone late in the dark night.
It faces the darkness and shines on the world.
The sun doesn't realize how hard that is.
The moon is always by the sun's side, protecting it.

Kis tulzassal tenyleg ertheti magara Saimdang a Holdat es LG- re a Napot, bar sztem kicsit eroltetett a hasonlat.
Az biztos, hogy Saimdang anno dontesevel LG eletet megmentette, de hat a sajatjat is. Ezutan tokeletesen megfelelt kora elvarasainak, anya es feleseg
volt es nem szandekozott felrugni semmilyen hagyomanyt akkor sem, amikor LG felbukkant, sot inkabb LG volt az, aki vigyazott minden lepesere.