K. Judit 2015 aug. 26. - 18:55:50
(4001/9141)
Ezt akartam :)
K. Judit 2015 aug. 26. - 18:53:55
(4000/9141)
A múlt hétvégén indult I have a lover c. dráma felirata még sehol.
(Úgy látom, csak az MBC sorozatait fordítják le azonnal, szinte egy nap különbséggel.)
Tudjuk, önkéntesek készítik a feliratokat, meg is értjük õket, de egy kicsit elveszíti az ember a lelkesedését.

A Smpi-n persze mennek a találgatások, ami nem túl bölcs dolog egy ötven részes történetnél. Még a következõ részeket sem lehet sejteni, nemhogy a többit. Egymásnak ellentmondó feltételezések vannak, persze nem véletlenül, ugyanis a vikin megjelent a négy fõszereplõ jellemrajza, ezt valaki lefordította, ebbõl próbálnak következtetni.

Pedig érdemes megvárni a feliratot, mert én máris elvesztettem a fonalat. Az a nõ, akinek meg kellett volna halnia a balesetben, él, de valaki összetéveszti az ikertestvérével és miután õ elfelejtett mindent, gyakorlatilag annak az életét fogja tovább élni. De közben valószínûleg holtnak hiszik, mert állítólag a férj (JJH) újranõsül, azt a lányt veszi el, akibe szerelmes volt. Évek múlva ez az ártatlan kis (árvaházban nevelkedett) virágszál ugyanolyan kegyetlenné, és pénzsóvárrá válik majd, mint az elõzõ asszony, akibõl annyira kiábrándult a férj. Szegény JJH jól megjárta ezek szerint mindkettõvel.

Jó, de mi lett a terhes ikertestvérrel? Õ lelépett? Persze tudjuk, menekült a férje elõl, ezért nem siet elõkerülni, de például az ellopott kocsit sem keresi senki? És az sem tûnik fel senkinek, hogy a szakadékba zuhant autóroncsra nyomkövetõ volt szerelve?

Itt is éveket fognak ugrani, ha jól sejtem.
Egy BTS a tengerparti részbõl.
K. Judit 2015 aug. 26. - 18:40:50
(3999/9141)
Én meg most fejeztem be a 39-est, csak egy rövid kiegészítés:
a végére megérkezett a hadüzenet a mandzsuktól, mindenki nagyon be van gyulladva.

Hwa Yi és a koronaherceg együtt hazamentették a foglyokat (legalábbis egy részüket), a lõszergyár adta a fegyvereket, HY eladta a földjeit és Sohyeon is benne volt. Kis Kang is segített szerintem. Róla például kiderült, hogy volt felesége, de mert egy rájuk erõltetett házasság volt, a nõ nem is volt boldog, aztán meg még ráadásul meg is halt a háborúban.... egy szereplõt megspóroltak :)).

Öreg Kang csodálkozik, hogy minden egyes terve (üzleti, piszkos) kiderül valahogy, és nem sikerül neki semmi a mandzsukkal. Benne volt abban is, hogy a katonák szökjenek haza (persze a foglyok nem). Ezért gondolom, hogy Kis Kang a tégla.

Bongrim herceg tényleg figyelmeztette HY-t, hogy hagyja békén a bátyját.

A macskás és öreg Kang felesége már kezdik az áskálódást a koronaherceg ellen...
Illiona 2015 aug. 26. - 18:18:11
(3998/9141)
sajnos tegnap netmentes helyen voltam, igy csak most töltöttem a 40-et. (mármint le, mert be már nagyon nagyon régen!) :))))

Mostmár bevérom a feliratot, gondolom éjjel meglesz, annyit már megtudtam tõletek ami a várakozáshoz kell.
K. Judit 2015 aug. 26. - 17:13:47
(3997/9141)
Végre a kínai neve alapján megtaláltam: Yong Gol-Dae (英俄爾岱, Ying Guldayi)
Inggūldai, Taiqing (átírva): Inggvldai; 1596 év - 1648 - szóval megvan, létezett, de nincs külön oldala.

Még egy siteon említik a nevét "Second Manchu invasion of Korea", eddig ez a legjobb és legrövidebb oldal, mégis mindent elmond. Például a 9 feltételt, amit a mandzsuk szabtak, megvan mitõl voltak nagyon dühösek, és egy mondatban megemlítik, hogy Huang Tajii hogyan alázta meg Injot a meghajlások többszöri megismételtetésével ...

https://en.wikipedia.org/wiki/Second_Manchu_invasion_of_Korea
K. Judit 2015 aug. 26. - 16:05:51
(3996/9141)
Nem baj, végül is idáig még összecseng minden drámában, hogy mi történt. A történelmileg ismerhetõ adatokat nem szokták (nagyon) megváltoztatni, legfeljebb a karaktereket formálják másképpen. Vagy másképp látnak dolgokat fontosnak egyes filmekben.
Ez jó is így, gondolom azért nem térdepeltették le Injot ebben a sorozatban, mert azt már egy másikban felhasználták, és a macskást is a nem túl régi Cruel Palace miatt ábrázolják kicsit másképpen.
K. Judit 2015 aug. 26. - 15:58:15
(3995/9141)
Helyes név alapján megtalálná a Google, bárhol is szerepel, valamit rosszul írok, vagy olvasok.
A Smpin 144 oldalas a Muskétások fórum része :)).

Hiába, sokaknak tetszett nagyon, ezt elbaltázták a csatornán. Bedõltek a nézettségi adatoknak, pedig külföldön is rengetegen nézték. Azért csodálkozom, mert erre õk maguk hívták fel a figyelmet, hogy egy kis kábelcsatornáról van szó, nem kell a számokat nagyon komolyan venni, erre már a folytatásra sem futotta a bátorságukból...

Eldönthetem, hogy filmet nézek, vagy Inguldai-t keresek ...
Tegu 2015 aug. 26. - 15:50:55
(3994/9141)
Bocs, hogy mindig a Cruel Palece-re hivatkozom, de ott eloszor nem bantottak a macskast, Injo halala utan, kifejezetten Injo keresere ( nem is ertheto egeszen). De macskas nem birt magaval , igy kivegeztetette Injo fia ill. Injo felesege.
Tegu 2015 aug. 26. - 15:45:16
(3993/9141)
Valahol lattam a nevet a wikin is, vmelyik csatanal emlitettek
K. Judit 2015 aug. 26. - 15:40:31
(3992/9141)
Eszembe jutott, hogy adtál egy ötletet, a Soompin fogom megkeresni Yon Gol-dae nyomait.
Nem tudom, miért kezdtük Inguldai-nak nevezni, biztos nem véletlenül, így is kerestem, de csak egy román oldalon láttam még így leírva.
Azt teljességgel kizárom, hogy történelemórán ragadt volna meg bennem ez a név :))