K. Judit 2015 aug. 26. - 15:35:13
(3991/9141)
Igen, azt mindjárt hozzátehettem volna, hogy Sohyeontól és a családja nagy részétõl rövid úton megszabadult (az az egy Chuno-s kisfiú maradt meg, gondolom jó messzire vitték a palotától).
Bongrimnak egy fia volt (a késõbbi király) és sok lánya. Talán ezért is szabadult meg a macskástól, hogy az az egy fia életben tudjon maradni.
Tegu 2015 aug. 26. - 14:34:20
(3990/9141)
Majd Macskas tesz vagy tenni akar rola, hogy ne legyen a gyerekei elott senki, sot, a Cruel Palaceben mar o akar lenni a kiralynoo, nem né, hanem nöö.
K. Judit 2015 aug. 26. - 13:32:57
(3989/9141)
Tulajdonképpen már elkezdõdött a háború, a határ menti területekrõl foglyokat ejtenek rabul a mandzsuk. A csoszon tábornok meg valami miatt nem segít nekik, még lövet is rájuk ... (Félnek a mandzsuktól. Meg aztán ott van a régi megállapodás.)
A gazdagokért sok pénzt követel az ellenség, ez nem nagyon tetszik Injo minisztereinek, de persze a saját rokonaikért fizetnek. Még csak az elején járok, mert folyton elkalandozom ...

A macskás azért vág olyan gonosz képet, mert Injonak megszületik az elsõ fiú unokája. (Nem tudom, mit akar, ha van is vagy lesz is neki fia, akkor is az öröklési sorrend: Sohyeon, Bongrin, az õ gyerekeik, ill. ha vannak törvénytelen testvéreik ... és a macskás csak nagy sokára kerülhetne képbe.)
K. Judit 2015 aug. 26. - 13:23:25
(3988/9141)
Ez a Hong Taiji nagyon nagy ember volt, Nurhaci (kán) fia, a második Qing császár.
A névváltozásokért is fõ felelõs, a Jurchen-rõl Manchu-ra, Late Jinrõl Qing-re (1636-tól, hivatalosan 1644-tõl 1912-ig az õ dinasztiájuk volt hatalmon).

Rengeteg olvasnivaló van róla, a klf. csatákat átugrottam, de az egész nagyon érdekes. Pl. hogy szándékosan keverték a különbözõ etnikumokat, az uralkodó osztályban a hanokat a manchukkal stb., majd nézz bele, ha lesz idõd.

OFF:
Valójában azt a pasit kerestem, akit a Chuno-ban Yong Kol-dae-nak, és a Muskétásokban Yong Gol-dae-nak hívtak. Valóságos személyiség kellett hogy legyen, magas rangú katonatiszt, õ volt az, akivel Sohyeon a Muskétásokban mongolul diskurált. De sajnos nem találtam hasonló neveket, pedig rengeteg oldal van ebben a témában. Nurhacinál is, Hong Taiji-nél is, a "Qing conquest of the Ming" oldalon is számtalan hadvezér és uralkodó fel van sorolva, ezekbe lapoztam bele.

Egyetlen találatra tippelnék hangzásra, egy Kong Youde nevû "kalandor"-ra (aki Konfucius leszármazottjának tekintette magát). Korban is beleillene a történetbe, Nurhaci után 9. leader a sorban. Szomorú vége lett, egy csatában kikapott a Mingektõl, a végén öngyilkos lett. Isteni lenne, ha valaki meg tudná erõsíteni :))
Tegu 2015 aug. 26. - 12:04:44
(3987/9141)
Tehát akkor most '36-ban vagyunk, a 2. mandzsu invázió elõtt.
Azt tudom, hogy a dzsangun tábornokot jelent, csak azonositani akartam, ki lehet ez, aztán a soompin meg is irták.
Jó, hogy megvan a 39es felirata , azt mégjobban izgat, miért a nagy orditozás Sohyeonnal a 40. epizódban.
K. Judit 2015 aug. 26. - 10:11:08
(3986/9141)
Na megvan a felirat.
K. Judit 2015 aug. 26. - 10:08:11
(3985/9141)
"fugume - igy értem azt a szót, amit a mandzsukra használnak."

Ez hasonlít arra, amit találtam (kivéve, hogy az "f"-et nem tudják kiejteni, talán megfigyelted, hogy a kávét is kopi-nak ejtik - coffe helyett :))

Most megnézem, hátha lefordították már a 39-est.
K. Judit 2015 aug. 26. - 10:02:58
(3984/9141)
A Dzsangun tábornokot jelent. (Lee Songgye-t is így nevezték.)

Biztos, hogy ez már a második mandzsu invázó, van valami kiírva a 39. epizód elejére, persze pontosan nem értem, de kizárásos alapon azt jelenti, hogy 10 évvel késõbb folytatódik a történet. (És akkor stimmel is mondjuk a három nagy gyerek, meg hogy Bongrin is felnõtt stb.)

Az elõzõben volt ugye a Lee Gwal-féle felkelés (1624), 1627-ben jöttek elõször a mandzsuk, de nem nagyon akartak harcolni, megegyezést akartak kötni Injo-val, ezért ez csak rövid ideig tartott. Sikerült is Injo beleegyezését megkapniuk, hogy semlegesek maradnak a Ming-mandzsu háborúban.
És miután ezt a megegyezést Csoszon nem tartotta be, azután jöttek vissza 1636-ban.
K. Judit 2015 aug. 26. - 09:44:34
(3983/9141)
Igen emlékszem, pont azért kezdtem keresgélni, mert akkor szinte tisztán lehetett hallani.
Amiket találtam, szerintem kb. megfelelnek a valóságnak (persze nem betû szerint).
K. Judit 2015 aug. 26. - 09:43:06
(3982/9141)
A mongolokat simán "mong-gol"-nak.