Tegu 2015 jún. 17. - 19:26:45
(3401/9141)
Ebben a sorozatban is piszok feltékeny Seonjo, amikor baj volt, elmenekült és rábizta a védekezést Gwanghaere, aztán féltékenykedett, mert népszerü lett a fia a nép körében.Sajnos viszont a nemesek veszélyesnek tartották G reformtörekvéseit, igy nem támogatták, inkább a késöbbi özvegy kisfiát szerették volna a trónra, s uralkodtak volna helyette kényük- kedvük szerint.
Sajnos, G hivei pedig önállósodtak, s belehajszolták G- t a gyilkosságokba, ami miatt G- nek persze folyamatos lelkifurdalása volt, aztan betudta annak, hogy a cél szentesíti az eszközt.

Majd megnezem akkor azt a facereader sorozatot is, amit ti néztek most.
Gwanghaet azóta nagyra értékeli a koreai történelem, különösen azt, hogy ügyesen lavírozott a mandzsuk és a Mingek között, megörizve az oszág relatív önállóságát, amit aztán a hülye nemesek miatt elveszitettek. Ez a sorozat jó hosszú lesz, még Injo is feltünik, bár itt nem csak a királyokkal, hanem ezzel a herceglánnyal foglalkozik.
K. Judit 2015 jún. 17. - 19:18:27
(3400/9141)
Az az érzésem, hogy ez az özvegy túl fiatal ahhoz, hogy Gwanghae "pótanyja" lehetett volna.

Rémlik ezzel kapcsolatban valami, hogy a volt király Seonjo (aki valóban rém féltékeny volt a fiára, és pláne a népszerûségére) bosszúból nõsült újra, szándékosan azért, hogy fia szülessen, így akadályozva meg a koronaherceget, hogy halála után trónra kerüljön. De elõbb egy lánya született (õ a mi drámánk fõszereplõje), és csak azután a kisfia.
Viszont mivel Seonjo halálakor ez a kisfiú még öt-hét év körüli volt, az anyja mégis jobbnak látta, hogy inkább Gwanghae uralkodjon, féltette a gyereket. Egyébként jó viszonyban voltak, ezért is tudtak megállapodni. Ezt persze késõbb nagyon megbánta.

Mi a címe annak a drámának, amit nézel?
(Olvastam valahol egy cikket, hogy plágium per volt a Face reader c. mozifilm és a dráma között, aztán valahogy elsimították....)
bori3 2015 jún. 17. - 18:35:45
(3399/9141)
A király arcában,mivel szinte a gyerekkorától követjük - õ a fõszereplõ és egyértelmûen pozitív elõjele van :) Seonjo négy fia közül a legmûveltebbnek, legokosabbnak, legrátermettebbnek van ábrázolva... abszolút alkalmas koronahercegnek majd királynak ..... De már koronahercegnek sem könnyû lennie, megosztottak a pártok személyét illetõen, a testvérei és azok anyja gátlástalanul az életére törnek, még az apja is féltékeny rá szerintem, szóval egyfolytában küzd az életéért is... Nem mentes persze a fiatalkori naivitástól és bizonyos reformokat, illetve reformpárti embereket támogat, de nincs megalapozva egyik sem.
Ebben a sorozatban meseszerû elemként jelen van a több évszázadosnak mondott Királyok arca könyv, aminek a lényege, hogy a illetõ arcáról le lehet olvasni, hogy uralkodónak termett-e vagy sem.... Persze ha úgy találtatik, hogy nem, akkor az országra is balsors, szerencsétlenség vár .... Seonjó nem megfelelõ arccal lett uralkodó, viszont Gwanghae arca tökéletes - kész a konfliktus :))) A királyi arcolvasó(k), mint régen a sámánon, nagy hatalomra képesek szert tenni ezáltal, tudásukat vagy jóra, vagy éppen ellenkezõleg, rosszra, hazugságként használják. Gwanghae megtanulja az arcolvasást, ez rendkívül sokat segít neki emberismeretben ...
Ez a része kifejezetten érdekes :)))
Tegu 2015 jún. 17. - 17:58:26
(3398/9141)
Igen, Gwanghwae féltestvére volt a herceglány, sajnos a megszokott udvari intrika forditotta õket egymással szembe, s miután Gwanghwae emberei kinyirták vagy legalább is azt hitték, hogy megölték az özvegy két gyerekét, a kisfiut és az emlitett herceglányt /aki valójában nem halt meg/ az özvegy nyilván gyülölte már a királyt, Gwanghae-t.

Kiváncsi vagyok, milyennek ábrázolják a ti sorozatotokban, mert itt inkább a herceglánnyal rokonszerveztetik a nézõket, de azért meg lehet érteni a királyt is, mindenki ellene dolgozik és tényleg jót akar az országnak és tele van lelkiismeretfurdalással is, szóval nem egyértelmüen negativ figura számomra.
bori3 2015 jún. 17. - 17:05:53
(3397/9141)
Ha jól értem, akkor Seonjo király lánya az a bizonyos hercegnõ, és akkor Gwanghae féltestvére ....
Az viszont érdekes, hogy az özvegy ellene fordul, mivel a király arcában pont õ egyengeti az ifjú herceg, koronaherceg útját és igen jó viszonyban vannak, gyakorlatilag õ nevelte fel, mert a szülés közben az anyja (ágyas volt) meghalt ...

Ha csak az nem jön még közbe, hogy ez a királyné meghal és még Seonjo megnõsül és akkor az egy másik özvegy lesz ....
Illiona 2015 jún. 17. - 14:52:15
(3396/9141)
Köszönöm,erre szükségem volt.

még ha 20-t is igy összefoglalod, azt is megköszönöm, a következõ részeket majd már magam is tudom nézni felirattal.

Remélem...
K. Judit 2015 jún. 17. - 13:36:08
(3395/9141)
Hwajung 19:
(Tegnap az epizód háromnegyedénél jártam, amikor le is tiltották a filmet. Valami amatõr szöveg volt, kénytelen voltam újranézni ezt a részt.)

HY – miután hazatámogatta Hongot – a látogatóba érkezett királynak elmondta, hogy egyedül szeretne utánajárni, mi történt. A király nagyon ellenzi, de végül hagyja magát meggyõzni. Amikor Hong megkérdezi a királyt, hogyan engedhette ezt meg, azt felelte, HY elszánt volt, õ pedig a jövõben csak úgy tudja garantálni a lány védelmét, ha az összeesküvõket elkapják. Elbúcsúzik Hongtól, elárulja, hogy fontos neki, akár az ellensége, akár nem. És szeretné, ha õt látná meg elsõként Hong, amikor végre kinyitja a szemét. Ekkor volt a kézszorítás, amire Illiona felhívta a figyelmünket.

HY elmegy Gyosanhoz, azonnal rátámad, hogy ha a királyon akart bosszút állni, miért keverte bele az özvegy királynét. GS meg van lepve, HY folytatja, Hong már gyanakszik rá, hogy õk ketten kapcsolatban állnak, ezért kénytelen volt leszúrni õt - most orvosok ápolják. GS eleinte nem hisz neki, de aztán meggyõzõdik róla, hogy nem követi senki HY-t, így a következõ feladatra tudnak koncentrálni. HY elhiteti vele, hogy késõbb Japánba akar szökni. GS megígéri neki, hogy segít majd ebben. De elõbb megbízza a lányt ezzel-azzal.

A király (Lee-vel) ugyanolyan eszközökhöz folyamodik, mint amilyenekkel az ellenfelei, hamis plakátot akaszttat ki, plusz hamis bizonyítékokat helyeznek el Gyosannál. Azt akarják, hogy Kang és Gyosan egymásnak ugorjon. Ami azt illeti, ez sikerül is, de annyira azért sikerült megzsarolnia GS-nak Kangot, hogy beszereztessen vele egy aknát (bombát), amit a királynak szánnak. Ekkor még Gyosan azt hiszi, hogy ha egyikük bukik, bukik a másik is. Kang reméli, hogy a király meghal, még mielõtt felfedeznék a mingekkel való kapcsolatait.

Kim Gaeshe meglátogatja az özvegy királynét, gyakorlatilag megfenyegeti, hogy tud a lányáról, tud arról, hogy ki a fiúruhába bújt fegyvergyári technikus, aki úgy néz ki, mint egy lány. És tud a próféciáról is, rájött, hogy az nemcsak a jövõre, a múltra is érvényes, tehát logikus, hogy a lány nem halt meg…

HY rájön, hogy a fegyvergyár a cél. Azt kéri a lánytól GS, hogy mutassa meg az oda vezetõ titkos járatot. De még ekkor sem engedi el a lányt, nem bízik benne – megkötözteti. Ekkor szökik meg HY, így szabadítja ki õt JG (a kénbányából), akivel üzenni tud a királynak. Õ pedig megy Hong apjához, aztán rájönnek, hogy a bombát valószínûleg a puskapor raktárban helyezték el, ha pedig az felrobban, akkor az egész környék – beleértve a királyi menetet – levegõbe repül. (Ezt mondta neki GS, nemcsak a király szívét, az egész testét meg akarja semmisíteni.)… HY megy megfékezni a lángokat…
K. Judit 2015 jún. 17. - 12:12:09
(3394/9141)
Szia,
már túl vagyunk az Imjin háborún (amit megnyertek a japánok ellen), még pár rész erejéig szerepel az elõzõ király Seojong(?),
de nem sokkal késõbb már átveszi a hatalmat Gwanghae, aki különben már 16 éve uralkodik az apja helyett. Amikor meghal az apja, Gwanghae uralkodik (tovább), igaz, ez sem a Mingeknek, sem az özvegy családjának (pártjának) nem tetszik, hivatalosan soha nem is nevezik ki királlyá, posztumusz nevet sem kap. (Persze az utókor elismeri, az uralkodók listáján õ is szerepel.)

A Hwajung c. dráma igazából az elõzõ király lányáról szól, egy hercegnõrõl. Gwanghae után még Injo király is fog szerepelni benne.

Az arcolvasásról - egyelõre - nem esett szó, de azért látni, hogy a király milyen nagy figyelemmel fürkészi az arcokat, legyen az barát, vagy ellenség.

(Nem láttam, sem a Face reader c. filmet, sem az ugyanerrõl a témáról készült drámát, de tudom, hogy a mi bús képû királyunkról szól.)
bori3 2015 jún. 17. - 11:24:51
(3393/9141)
Sziasztok!

Én odaát a király arcával ott tartok éppen, hogy japán lerohanta Csoszont és Seonjo kinevezi Gwanghaet koronahercegnek, majd hátrahagyja Hanyagba... A ming is megérkezett már, visszaszorítják a japcsikat és közben Yi Sun tengernagy is fontos gyõzelmet arat délen a tengeren ...
Szóval azt szeretném kérdezni, hogy az itt tárgyalt Hwajung hol kapcsolódik ebbe a történetbe és mennyit mutatnak ebbõl a háborúból? Gwanghae kora ifjúságát és kherceggé válását követhetjük a Király arcában .... A Hwajungban már királyként kezd? :)
K. Judit 2015 jún. 16. - 22:02:36 Előzmény K. Judit
(3392/9141)
Elég zavaró a fordítás, sokszor ki lehet következtetni, de van, hogy perceket kihagy.... talán nem a leglényegesebb részeknél, de azért kíváncsi lettem volna rá. Örültem, hogy elkészült, de most jobban örülnék egy precízebb munkának.
(Lehet, hogy én nézem rossz helyen, látom, már az ep..drámán is ott van.)