K. Judit 2015 jún. 13. - 20:16:00
(3341/9141)
Apropó, azt hol olvastad, hogy még elõkerül ez a kissrác?
(Mert egy dolog sejteni, más dolog tudni :))
K. Judit 2015 jún. 13. - 20:14:51
(3340/9141)
Aha, hát akkor világos, hogy miért volt annyira feldúlt.
Köszi
K. Judit 2015 jún. 13. - 20:13:25
(3339/9141)
Már egyszer beszámoltam róla képekkel, biztos van, aki emlékszik rá ...

Gong Myung egy Surprise nevû együttes tagja, 22 éves.
Caffe 2015 jún. 13. - 20:10:56
(3338/9141)
Nem, még elötte, mikor kisKang közli vele, hogy ö alkalmatlan arra, hogy a lányt megvédje, de még mindig nem értette Hong, miröl van szó.
Tegu 2015 jún. 13. - 19:59:25
(3337/9141)
Igen?:)) Nem is tudtam.
K. Judit 2015 jún. 13. - 19:49:54
(3336/9141)
Azt sejtettem, mert valami K-pop banda tagja :))
(És helyes is, meg jól tékvandózik ...)
Tegu 2015 jún. 13. - 19:44:51
(3335/9141)
Igen, s fel is fog tünni valamikor a scác.
K. Judit 2015 jún. 13. - 19:22:19
(3334/9141)
Próbálom visszapörgetni fejben, hogy melyik jelenet után kezd el Hong nyomoztatni, nekem az ugrik be, amikor Kis Kang rávezeti, hogy HY lány.
De nem biztos, csak az, hogy nagyon fel volt dúlva, a beosztottja többször is szólította, de el volt merülve a gondolataiban.
K. Judit 2015 jún. 13. - 19:19:55
(3333/9141)
Hanem?
A srác a bányából?
Tegu 2015 jún. 13. - 18:59:05
(3332/9141)
Vagyis értem, nem õ adta a HwaYi nevet a lánynak.
:)
Tegu 2015 jún. 13. - 18:53:53
(3331/9141)
Ja és egy fontos dolog, amit megint beraktak két izgalmas jelenet közé, nem is egészen értem, mit akart Hong.
Megkérte a barátját a rendõrségtõl, hogy nézzen utána egy HwaYi nevü embernek, s kiderült, hogy létezik, valahol a hadseregben szolgál.
Nem lennék meglepve, ha a japán kénbányából a srác lenne az, aki majd felbukkan.
De hogy miért nézetett utána Hong, hisz õ szerzett HwaYinek hamis 'papirokat" - ill. hopaet, amit Hon vezettetett be mellesleg.
Tegu 2015 jún. 13. - 18:41:21
(3330/9141)
Igen, HwaYi tuti vonzódik Honghoz, de az esze megálljt parancsol.
Egyelõre összefoghatnak, hiszen most Gyosant kell lebuktatni, s talán Kangot is, bár szerintem õ ki fog siklani a király kezébõl és beáldozza Gyosant, különben sincs nagy véleménye róla, csak kihasználja. Hogy Gyosannak egyáltalán miért jutott eszébe, hogy õ trónra ülhetne, nem tudom felfogni, még viccnek is rossz.
Nekem Gyosannál uaz a csalódást kell megélnem, mint anno a Maidsben OJH-val kapcsolatban, többet képzeltem bele.
Tegu 2015 jún. 13. - 18:36:17
(3329/9141)
Okos volt Hwayi, ez volt az egyetlen megoldás.
Eredetileg sem akarta a király, hogy kivégezzék az özvegyet vagy vajon hagyta volna, ha HwaYi nem jelenik meg?
K. Judit 2015 jún. 13. - 18:35:15
(3328/9141)
Igen Hong egy Hwa Yi nevû honfitársát menekítette ki Japánból, nem a hercegnõt, ez igaz. Amikor a lány otthagyta a barátját, hogy haza tudjon jutni, amikor nem akart hinni a szemének, mert azt hitte, hogy a hajó elment, aztán amikor meglátta Hongot egy csónakon közeledni, akkor biztos más volt errõl a véleménye.

Amióta tudja Hong, hogy HY lány, azóta is falaz neki mindenhol, nem csak a királynál.
Kíváncsi vagyok, most vajon mi jár majd a fejében, hogy Hongot lekaszabolták, a bosszú-e, vagy esetleg izgul egy kicsit szegény fiú miatt.
(Mondjuk az egyértelmû, hogy szereti, legfeljebb azt gondolja, az õ terveibe most nem fér bele Hong.
Biztos megpróbálja majd helyettesíteni kisKanggal, de hát nem biztos, hogy sikerül. Arra viszont jó lesz, hogy kis Kang elkezdjen képzelõdni, még akkor is ha a Hong iránti féltékenysége is megmarad, így lassacskán még nagyobb lesz a két barát között a szakadék.)
Tegu 2015 jún. 13. - 18:25:33
(3327/9141)
Szóval itt valószinüleg Gyosan tényleg nem kavart semmit az ezüstrablással kapcsolatban, hanem ezt Lee /Miszeng/ szervezte meg, azt nem tudni, hogy ki vette õket rá arra, hogy ellopják az ezüstöt és miért.
De GYosan haragja õszintének tünik, ezért haragudott meg a királyra, mert tényleg jóban volt a hercegekkel vagy csak törvénytelen fiukkal. Azt mondta Miszeng, hogy együtt álmodoztak egy jobb világról a srácokkal.
Tegu 2015 jún. 13. - 18:16:45
(3326/9141)
A szeretõ rokonság, egy kis pénz és rögtön az özvegy ellen fordulnak. Vagyis, van az a pénz..
Tegu 2015 jún. 13. - 18:11:52
(3325/9141)
Kezd zavarni, hogy mindig átirják a történteket.
De meg tudta védeni, hisz segitett a menekülésnél annakidején, igy maradhatott életben HwaYi
Ugyanigy, nem a király ölette e meg az apját, a kisherceget és a lányt sem, hanem Miszeng-Gaeshi kettõs, igaz, a király utólag megbocsátott nekik ezért. Elhiszem, hogy ezért nem lehet õt felmenteni, de egyetlen egyszer elhangozhatna már a teljes igazság is.

Hong igenis megtett mindent HwaYiért még régebben is és most is. Nyilván meg fogja érteni, ha elmondják neki, hogy ki HwaYi, már most is megvédte õt azzal, hogy nem árulta el a királynak, hogy HwaYi lány.
Tegu 2015 jún. 13. - 17:54:04
(3324/9141)
Ezen jót mulattam:))
K. Judit 2015 jún. 13. - 17:19:32
(3323/9141)
Akkor valószínûleg udvari tanítójuk volt a hercegeknek.

Ez viszont megint Lee (Miszeng) és Gaeshi magánszorgalomból elkövetett sokadik gazsága, amirõl a király talán nem is tudott. Pedig ezek közül egy olyan sem volt, aki megközelítette egyáltalán Hon rátermettségét. Szerintem felesleges volt az egész, kivéve, hogy az ezüstöt megkaparintották.
Tegu 2015 jún. 13. - 17:18:18
(3322/9141)
Gyosan meggyõzõdése, hogy Miszeng az ötletgazda.
Kérdés, hogy a király rájött-e vagy csak szokás szerint jól jött neki ez az eset.
Valójában ez a Miszeng-Gaeshi páros többet tett a királyért, mint bárki más, õk vannak minden mögött.
Tegu 2015 jún. 13. - 17:15:32
(3321/9141)
Á, köszi, akkor csak keszonnak értem mindig, de teszon, hm:)
Már annyiszor hallottam.
Tegu 2015 jún. 13. - 17:13:53
(3320/9141)
Aham, kezdem érteni, Gyosan jóban volt a fiukkal és Miszeng tervelte ki talán Gaeshivel, hogy összeesküvéssel vádolják meg a srácokat , hogy megszabadulhassanak a kishercegtõl.
Akkor megvan Gyosan gyülöletének oka is?
K. Judit 2015 jún. 13. - 17:09:37
(3319/9141)
Ja, így szabadultak meg a többi hercegtõl???
K. Judit 2015 jún. 13. - 17:08:34
(3318/9141)
Nemrég kerestem meg újra X. posztját a koreai nevek útvesztõjérõl:

http://xiaolongimnida.hu/2013/10/19/a-koreai-nevek-utvesztojeben/

"Valahogy így néz ki egy koreai genealógiája:

[klán] [családnév]-ssi (씨) [alklán]-hu (후) [al-alklán]-pha (파) [cshon (generációs szám)]-teszon (대손)"

Szerintem ez a "teszon" az (amit mi - én is - "keszon"-nak hallunk).

Ha jól értem, a megszólítás a beszélõ személyétõl függ, hogy neki milyen a viszonya/kapcsolata azzal, akihez szól, vagy akirõl beszél. Ez baromi bonyolult lehet, mert filmekben is, riportokban is sokszor halljuk a -ssi-t például (azt hittem azt jelenti X.Y. úr), viszont a teszont általában csak történelmi filmekben hallottam, fõleg a királlyal kapcsolatban. (A másik kettõre, a hu-ra és a pha-ra még nem figyeltem fel.
De ha ki is hallanám pl. a pha-t, azt hinném rizsrõl beszélnek, mert úgy emlékszem ez a szó rizst jelent :))
Tegu 2015 jún. 13. - 17:04:53
(3317/9141)
hogy Yeongchangot helyzetbe hozzák.
Tegu 2015 jún. 13. - 17:02:07
(3316/9141)
Ezt a rablást aztán összeesküvésnek nyilvánitották.
Tegu 2015 jún. 13. - 16:59:34
(3315/9141)
Na itt van az ezüstrablás
A fiuk "csak" a kereskedõket rabolták ki. /De hogy miért, arról nincs szó/
Tegu 2015 jún. 13. - 16:49:46
(3314/9141)
Már annyiszor meg akartam kérdezni, mi az a keszo/n/ a rang emlitése mellett?
Tebimama keszo pl.
Tegu 2015 jún. 13. - 16:47:49
(3313/9141)
Az özv. emberei pedig bevallották, hogy megkapták az özv. levelét. Tehát a helyzet: bizonyitott az összeesküvés. Igaz, az özvegy nem vallotta be, de ott várta õket a találkahelyen.
Tegu 2015 jún. 13. - 16:42:28
(3312/9141)
Itt a levél, amit persze nem az özvegy irt
K. Judit 2015 jún. 13. - 16:34:06
(3311/9141)
Szerintem az elõzõ király volt az oka, hogy Hon-t nem is nagyon ismerték. Szinte észrevétlenül uralkodott az apja helyett hosszú évekig - plusz megnyerte azt a híres csatát is a japánok ellen (Imjin háború?) - és egyéb érdemei is voltak. De az apja annyira féltékeny volt rá, hogy nem terjesztette, hogy a fia jobb király lenne, gondolom learatta a babérokat, mindent ami jó volt magának tulajdonított. A nemesek ezzel ki voltak békülve, tudták, ha Hon lenne az igazi király, egy csomó kiváltságtól elesnének.

Azt Coffee írta, hogy az özvegyért odavoltak, az biztos, hogy ha egy uralkodó feleségének politikai csatározás közben orvul megölik a kisfiát, sajnálatból és együttérzésbõl valószínûleg sokan melléállnak.

OK, kíváncsi vagyok, miket felejtettem, vagy mulasztottam el :))
Tegu 2015 jún. 13. - 16:09:09
(3310/9141)
De csak ugy tudták volna megbuktatni, ha kivégezteti az özvegyet és utána kiderül, hogy az összeesküvés nem volt igaz, csak a király szervezte meg, hogy megszabadulhasson az özvegytõl és követõitõl.
Az özvegy nem volt népszerü a nép körében, azt Honra irtam, az özvegyet a frakciók nemesei kedvelték. De valószinüleg már azért is adták Seonjohoz, mert rajta keresztül tudtak befolyást szerezni a trónhoz, valójában nem is érdekes, csak most, hogy visszanéztem pár epizódot és láttam, milyen jellemtelen, s tehetetlen volt Seonjo, számomra érthetetlennek tünt, miért nem támogatták a trónra sokkal alkalmasabb Hont.
Most nézem a 17. részt felirattal, itt esik szó az ezüstrablásról, megpróbálom felfogni, mi volt emögött.
Az elején ugy adtak róla hirt, hogy nemesek illegitim fiai vettek részt a rablásban.
K. Judit 2015 jún. 13. - 12:20:39
(3309/9141)
Az ezüstlopással kapcsolatban még az is eszembe jutott, hogy mi van, ha az egész ötlet a királytól származott?
Máskor is használta már Gyosant (a puskaporral kapcsolatos eredeti könyvet is õ lopta vissza).

Az elgondolás és a megvalósítás is elég csavaros észre utal. Mondjuk - csak találgatok (ahelyett, hogy megnézném :) - megbízza a király Gyosant, hogy rabolja ki az ezüstkereskedõt egy félreesõ erdei úton - de közben mozgósítja Lee rendõrfõnököt (?) is, hogy kapja el Gyosant.
A király olyan részletekre nem kíváncsi, hogy kiket bízott meg G. a rablással, talán nem is tudta, de még jól is jöhetett neki, így elítéltetheti a tolvajokat és fõleg megkaparinthatja az ezüstöt a kiürült államkassza feltöltésére. (Kellett neki a pénz a fegyvergyárhoz is.)
K. Judit 2015 jún. 13. - 11:45:10
(3308/9141)
... ezüstlopás:

Az lehetett a probléma, hogy elkapták õket. Így nemcsak az álarcos elkövetõk buktak le (talán ki is végezték mindet, vagy néhányat közülük), hanem maga az ezüst is elveszett. És nyilván rátette a kezét az államkincstár.
Talán ez egy Gyosan-félének még nagyobb veszteség, mint egyik-másik elkövetõ halála.

Most persze megint beúszott az agyamba egy kétely, hogy ez már Hon, a mostani király uralkodása alatt történt-e. Azt hiszem igen, mert Lee az õ embere, és õ kapta el a tolvajokat, neki könyörgött Gyosan térden állva.
K. Judit 2015 jún. 13. - 11:35:10
(3307/9141)
A király nem azért bukott volna, mert titokban õ szervezte az ál összeesküvést, hanem azért, ha kivégezteti az özvegyet.
Írod te is, hogy a sírdogáló özvegy nagy népszerûségnek örvendett.

Seonjo-ért odavoltak volna? Azt nem tudom, talán nem is hiszem, bár ebben biztos szerepet játszik, hogy ellenszenvesnek lett megírva a szerepe szerint is.

HY azt ígérte, abban tud segíteni, hogy a király elkapja Gyosant. Ezt éppenséggel nem volt idõ részletezni, hogy hogyan, sietni kellett a szavazásra, meg azért is, hogy HY-t elrejtsék valahogy a kíváncsi szemek elõl.

Az özvegy rokonsága természetesen Hon-ellenes, és tudjuk, hogy a kínaiak is, mert ugye nemcsak hogy ágyastól született, de láthatóan függetlenedni akar. Pl. nem küldött csapatokat, amikor a császár többször is kérte, tüntetõen nem ment el a császár születésnapjára rendezett ünnepségre, és gondolom a kémeik azt is jelentették, hogy a Mingek ellenségével, a mandzsukkal is békére, jó viszonyra törekszik. Sõt öreg Kang nyilván elárulta a kínaiaknak a fegyvergyárat is ...).

Ha jól emlékszem, az ezüstlopást a volt király törvénytelen fiai követték el - heten. És lehet, hogy Gyosan volt a felbujtójuk, még az sincs kizárva, hogy mind kivégezték õket. Ez munkál Gyosanban (igen, erre is jó lenne pontosan emlékezni).

Megint a szokásos dolog történik, hogy az elején egy sor lényegtelennek tûnõ információt nyomnak le a torkunkon, és késõbb már alig emlékszünk rájuk :))
Caffe 2015 jún. 13. - 11:09:27
(3306/9141)
Na most akkor hogy tudta volna Gyosan késöbb bizonyitani, hogy ezt a király szervezte? Gondolom, Hwayi segitségét vette volna igénybe, végtére is mindegy már, csak nem látom a Gyosan féle terv nagyszerüségét.
Caffe 2015 jún. 13. - 11:03:11
(3305/9141)
Tegnap vissznéztem pár dolgot, Seonjo féltékeny és alkalmatlan volt, Hon pedig népszerü, csak azért utálhatták a nemesek, mert ágyas gyermeke volt és mert intézkedései sértették a nemesek érdekeit. Azert érdekelt, mert érthetetlen kicsit, miért vannak oda ezért a sirdogáló özvegyért és Seonjoért. Az ezüstrablás hátteréröl még nem kaptam érthetö magyarázatot. Azt hiszem, az özv. rokonsága a Hont ellenzö frakcióban ülnek
K. Judit 2015 jún. 13. - 10:55:07
(3304/9141)
Igen, három eset lehetséges:

- Gyosan odaadta HY levelét (de akkor miért emlékszem másképp?... mindegy),
- vagy eleve egy hamisítványt adott az özvegynek a helyszín megjelölésével (ha szóban jelölte volna meg a helyszínt, nem lett volna értelme átírni a levelet),
- és írt egy újabb hamisítványt az özvegy híveinek.
Caffe 2015 jún. 13. - 10:46:50
(3303/9141)
Vagy odaadta és ahelyszint szóban adta meg vagy átirta a levelet és abban jelölte meg azt a helyszint, ahova odahivta az özv. hiveit egy vagy tobb levélben.
K. Judit 2015 jún. 13. - 10:30:37
(3302/9141)
Igazad van, de hülye vagyok.
Hiszen õ azzal a fiúval akart találkozni, aki elhozta neki a lánya karkötõjét.
Álmában sem gondolta, hogy másokkal fog találkozni.

De mégis van egy olyan érzésem, hogy nem HY levelét adta át az özvegynek Gyosan....
Caffe 2015 jún. 13. - 10:24:47
(3301/9141)
Szerintem a hiveinel nem küldött levelet az özvegy, visszanézem a 17-est
K. Judit 2015 jún. 13. - 10:00:43
(3300/9141)
Emlékszem egy levélre, amire azt mondja HY, hogy nem õ írta.
(Sajnos arra nem emlékszem, ki mutatta meg neki.)
Ezért gondoltam, hogy Gyosan kicserélte a lány levelét.
Gyosan nyilván azért cserélte ki az eredeti levelet, hogy a lány által megjelölt helyszínt megváltoztassa.
Anya és lánya ezért kerülték el egymást.

A híveinek már maga az özvegy írta meg a helyszínt.
Tegu 2015 jún. 12. - 17:00:03 Előzmény K. Judit
(3299/9141)
Nem is tudom pontosan, zongorázzuk végig.
HwaYi találkozót kért az özvegytõl, ezt a levelet akár át is adthatta neki GYosan, s szóban közölte a lánnyal, hogy hol a találkahely, aztán az özveggyel, de mindkettõnek más helyszint adott meg. Aztán irt levelet az özvegy követõinek, s odahivta õket, ahova az özvegyet küldte a találkára HwaYivel.
Ezesetben lehet egy eredeti levél az özvegynél, amiben bizonyithatja, hogy õ miért ment el és kivel akart találkozni, de azt a levelet nem adhatta oda a királynak, hiszen akkor a saját lányát árulta volna el.

Igy a királynak volt egy bizonyitéka, az összeesküvõknél talált levelek, amelyben az özvegy találkozóra hivta õket. Ezt a levelet mutathatta meg Gaeshinek a karrierista szakállas ujonnan kinevezett fegyvergyári felügyelõ vagy mi volt a rangja, s ha jól emlékszem, Gyosan hülyitette be.
Ezen meg már nincs mit vizsgálni.
Volt egy mondata a királynak, az összeesküvõket pedig le kell fejezni, most akkor azokat a szerencsétleneket kivégezték, csak az özvegyet hagyták élve?
K. Judit 2015 jún. 11. - 21:55:12
(3298/9141)
Várjunk csak, ezek szerint két levél volt?
Mert amit HY írt, és odaadott Gyosannak, az eltûnt, mert Gyosan helyette egy másikat adott át az özvegynek (ha jól emlékszem).

Így ha elõkerülne HY eredeti levele, bizonyíték lenne arra, hogy az özvegy nem bûnös.
Igaz tök mindegy, ezek az ítélet után kezdenek vizsgálódni ...

Az a levél, amivel az özvegy embereit csalták a helyszínre, az is hamisítvány kell legyen.
Tegu 2015 jún. 11. - 21:50:16
(3297/9141)
Huhh, mintha a Gyosan kavarásával irt levelet is megszerezték volna, amiben találkozóra hivta az özv. az embereit, igy az ügyet már kivizsgálták. Azt a levelet, amit Hwayi küldött, nem adhatta oda az özv.
K. Judit 2015 jún. 11. - 21:32:46
(3296/9141)
Ja igen, Kim udvarhölgy.
Csoda, hogy még nem találta ki. Hisz õ maga mondta a királynak, hogy a fegyvergyári technikus, HY úgy tûnt felismerte õt. Kérdem én, hány fiatal fiú sertepertélhet a király körül, aki ismeri a király legbizalmasabb szolgálóját? Ráadásul végighallgatta a király és HY beszélgetését, tehát a király gyanújára (hogy ismerõs a tekintete, meg a klf. udvari szokások stb.) is fel kellett volna figyelnie.
K. Judit 2015 jún. 11. - 21:22:57
(3295/9141)
Jobban tud kombinálni kisKang, az biztos, de ne felejtsük el, hogy nála van a legfontosabb információ, papa Kang és Gyosan szövetkezése a király ellen. Például - ha igazi barát - ezt akár el is mondhatta volna Hongnak. Vagy elmondta? Most egy pillanatra elbizonytalanodtam ....

De az is felháborító, hogy az özvegy királynéra jelen pillanatban csak azt tudnák rábizonyítani, hogy elhagyta a rezidenciáját, meg hogy megvesztegették az õröket. Semmi más konkrétum nincs ellene. Akkor meg milyen alapon fosztják meg a címétõl és küldik számûzetésbe? A királynak még annyi joga sincs, hogy felfüggesztesse az ítélkezést a vizsgálat befejezéséig?
Persze megint elfelejtem, hogy még csak a tizenhetedik század elején járunk, ráadásul azért ez a királynak sem jön olyan nagyon rosszul.
Tegu 2015 jún. 11. - 21:14:38
(3294/9141)
Úgy látom, kisKang jobban átlátja a dolgokat, Hongot olyan kis naivnak ábrázolják, s valójában meg is van zavarodva rendesen.
Szerintem is belefér egy elrablás.
Tegu 2015 jún. 11. - 21:10:46
(3293/9141)
És most érkkezett el az a pillanat, amikor Gaeshi önállósítja magát, ha nem mondja el a király, majd kikövetkezteti, ki ez a Hwayi. Persze, a király érdekében akar mindenbe beleavatkozni vagy miért is találkozgatott Gyosannal, még a király parancsára.? Nem szeretem az ilyen elszabadult ágyugolyókat.
K. Judit 2015 jún. 11. - 21:09:00
(3292/9141)
De különben ez két egész jó rész volt, valahogy mindenki egy kicsit kiesett a szerepébõl. Kim udvarhölgy sem volt képben, Lee is bizonytalan volt, a király sírt, amikor meglátta a féltestvérét, a hercegnõt. Ha nem ismerné az elõzményeket, az ember el se hinné, hogy ezek azért kegyetlen gyilkosok is tudnak lenni. Gyosan is elfelejtette becsukni a száját, amikor nem jött be a számítása.

Még egy dolog kicsit zavar, hogy mit diktál kis Kang Hongnak. Milyen jogon szabja meg neki, hogy mit tegyen, miért erõlteti, hogy válasszon két oldal között stb. Még be is mószerolta HY-nál. Anélkül, hogy legalább megpróbálták volna megbeszélni. Az ilyen választások nem egyik napról a másikra dõlnek el. Meg figyelmezteti, hogy ne védelmezze a lányt, mert az az õ dolga. Vajon most, hogy felnyársalták Hongot, mi lesz a lánnyal? Elrabolják?
K. Judit 2015 jún. 11. - 20:57:21
(3291/9141)
Ugyanaz a fordító, aki pár epizóddal ezelõtt is kavart egy kicsit. Ez egyértelmû fordítási hiba.
K. Judit 2015 jún. 11. - 20:56:24
(3290/9141)
Ja igen, ez a szokásos, hogy bosszankodjon a nézõ :)
Tegu 2015 jún. 11. - 20:38:27
(3289/9141)
Közben megjelent egy másik herceg is, az az aranyruhás, aki elöször vetette fel, hogy ki kéne végezni az özvegyet.
Az picit zavaró, hogy az özvegyet Hon anyjának nevezik
Tegu 2015 jún. 11. - 20:34:35
(3288/9141)
Hwajung 18
Az nem tetszik,hogy nem volt képes az özvegy elmondani Hwayinek, mi volt a jóslatban, kb 1 perc alatt megtehette volna a sirós zihálás helyett
K. Judit 2015 jún. 11. - 20:32:37
(3287/9141)
Pontosan :)
Caffe 2015 jún. 11. - 19:47:58
(3286/9141)
Végre meg tudtam nézni, kiváncsi vagyok, hogy tervezte Gyosan a király megbuktatását?
Ugy, hogy elõször kivégezteti az özvegyet, aztán bebizonyitják, hogy ártatlan volt, ezért a király ellen fordul mindenki?
Illiona 2015 jún. 11. - 11:23:52
(3285/9141)
Köszi az epizódleirást. Jó kis sorozat lett ez!
K. Judit 2015 jún. 11. - 09:37:33
(3284/9141)
Lehet, hogy JJH újra együtt fog játszani ezzel a Kim Hyunjoo-val (akivel 11 évvel ezelõtt a Miss Kim-ben szerepelt).
A címe "I loved", még nem igazolták vissza, augusztusban esedékes.

(És ha jól értettem, az Assembly c. politikai drámában mégsem fog szerepelni, majd meglátjuk, sose értem teljesen a Ggle fordítót.)
K. Judit 2015 jún. 11. - 09:12:00
(3283/9141)
Ja nem, ez akkor volt, amikor a lány látja, hogy letartóztatják az anyját. Akkor kapja el Kis Kang, és szembesíti saját magával, most már nem tudja letagadni, hogy õ a hercegnõ (Joungmyong?).
K. Judit 2015 jún. 11. - 08:54:32
(3282/9141)
Kis Kangról is
Ez talán akkor készült, amikor elrabolja, hogy elrejtse a lányt.
K. Judit 2015 jún. 11. - 08:51:19
(3281/9141)
Hongról is (vannak millió képes leporellók a HanCinemán).
K. Judit 2015 jún. 11. - 08:48:31
(3280/9141)
Folyt.:

A király viszont megbízta Lee-t, a védelmi minisztert, hogy kapja el Gyosant (és aki mögötte áll, azaz öreg Kangot).
Öreg Kang szintén megbízta az embereit, hogy kapják el Gyosan-t és Hwa Yi-t (aki sokat tud).

Hwa Yi közben valamikor megköszönte Hongnak, hogy mamának (felségnek) szólította, de azt is elmondja neki, hogy szerette volna, ha Hong számára mindig Hwa Yi maradhatott volna. És sajnálja hogy mostantól ellenségek lettek...
Mindenesetre Hong nem hagyja abba a lány követését, vigyáz rá, így történt, hogy belefutott az elsõ orgyilkosba, lesben állt a lányra várva, sikerült is megsebesítenie a fiút.
(Nem nagyon értettem, hogy aki szemben volt vele, hogyan tudta hátulról leszúrni ... mindegy, kicsire nem adunk :)

Remélem, nem hagytam ki semmi fontosat.
K. Judit 2015 jún. 11. - 08:31:30
(3279/9141)
Látom el vagytok foglalva, megpróbálom röviden összefoglalni a Hwajunt 18-as részét:

Hwa Yi üzletet kötni ment a királyhoz, hiszen rövidesen döntés születik, hogy az anyja bûnös volt-e az összeesküvésben. Ha a király megkíméli az életét, akkor HY segít neki elkapni Gyosan-t, aki a valódi bûnös. Amikor a király felocsúdik, elmondja a lánynak, hogy õ nem akarja az özvegyet kivégeztetni, különben is összehívta az udvart a királyi famíliával együtt, majd õk megszavazzák, mi történjen.
Közben már jönnek a királyért, aki nem akarja, hogy felfedezzék a lányt, ezért elfogadja Hong ajánlatát, hogy majd õ vigyáz rá. Azért elõbb megkérdezi Hongot, hogy bízik-e benne (a királyban), Hong azt feleli igen. Aztán újra fiúruhába bujtatják a lányt, és Hong elkíséri az anyjához.

KisKang kiszökik a háziõrizet alól (öreg Kang érzi, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy Gyosan tervezte, kezdenek csomagolni), összefut Honggal, és elmondja neki a véleményét. Most még nem zavarja, hogy Hong vitte el az anyjához a lányt, de a jövõben õ óhajtja védelmezni, és Hong lássa be, hogy ez így lesz helyes. Rámutat: amíg a királynak szüksége van HY-ra, addig segíti, de eljön majd az idõ, amikor szálka lesz a szemében és megpróbál majd megszabadulni tõle, ahogy a család többi tagjától. (Ez sem hülyeség.)

Közben az udvar és a királyi család tagjai úgy döntenek, az özvegy halált (mérget) érdemel ... A király hagyja, hogy Gyosan és Lee (a király megbízásából) befolyásolja a többieket, aztán feláll és közli, hogy az özvegynek nem fogja elvenni az életét, lefokozza és Jejura számûzi. (Ezt azért nem nagyon értettem, hogy egyrészt miért vita elõtt szavaztak, másrészt miért nem a vizsgálat után született döntés - mindegy.)

Gyosannak leesett az álla, tudja, hogy mostantól figyeltetni fogja a király, meg is szervezi saját védelmét.
K. Judit 2015 jún. 10. - 20:30:22 Előzmény Illiona
(3278/9141)
Megnéztem a Wikipédián is, nincs közös filmjük, és sorozatuk sem.
Szívesen utánanézek, ha gondolod, de adj valami támpontot, hogy kb. mikor játszódik, mirõl szól stb., vannak-e még más ismerõsök ...
(Én egyetlen olyan filmet sem láttam, amiben utcaseprõ szerepelt volna, akár csak rövid idõre.)
K. Judit 2015 jún. 10. - 14:34:47
(3277/9141)
Majd este utánanézek, most mennem kell.
Annyit mindenesetre már most látok, hogy nem nagyon játszottak egy filmben, vagy sorozatban.

http://asianwiki.com/Jeon_Mi-Sun

Biztos JJH?
Illiona 2015 jún. 10. - 13:06:17
(3276/9141)
Köszönöm ezt a tartalmas ismertetõt, ez most nekem jól jött infónak.
Kiskang és Hong beszélgetéseit nagyon kellett volna érteni, és Hwa Yi és Hong párbeszédeit is.
Most legalább képbe kerültem.
Ha hazaérek, elõlrõl kezdem nézni, már megszoktam az arcokat, és a viszonyokat. Gondolom közben halad a magyar fordítás is elõre.

a tvben épp JJH -t nézem, nem ismerem ezt a sorozatát, azt sem tudtam kivenni, uj, vagy ismételik.
Mindenesetre a Maidsból, a Honvédelmi miniszter gonosz felesége itt utcaseprõt alakit, vagy épp erre a sorsra kényszerül jelenleg. Az ázsiawikirõl talán el lehet kezdeni utánanézni. Nem egy nagy sorozat lehet, olyan langyos, de nem is rossz.
K. Judit 2015 jún. 10. - 10:54:48
(3275/9141)
Folyt.:
KisKang elrejti Hwa Yi-t egy gibangban, mintha csak tudná, hogy keresni fogják. Persze a lány kiszökik.

Az õrizetben lévõ özvegy azt hiszi, a király újabb aljas fondorlata miatt tartják fogva. Szemrehányást is tesz neki, hogy volt képes a halott lánya karkötõjével csapdába csalni. Ez fájt a királynak (tele van bûntudattal) de szöget is üt Hon fejébe, nem tart túl sokáig, hogy eljusson a fegyvergyár technikusáig. És akkor elkezdik keresni Hwa Yi-t ...

Hongnak még ennél is nehezebben esik le a tantusz, sõt, igazán le sem esik, segíteni kell neki. Odáig jut el, hogy Hwa Yi valószínûleg a király ellensége (azt gondolja, biztos erre célozgatott neki KisKang), de maga sem tudja miért, elkezdi keresni a lányt, hogy segítsen neki, õ is érzi, hogy bajban van. Amikor véletlenül összefutnak, tulajdonképpen a lány sajnálja meg, õ árulja el neki, hogy ki is õ valójában. Még azt is elmondja,tudja, hogy a fiú meg akarja védeni, már gyerekkorukban is megígérte, de azt is tudja, hogy még nem képes rá... Hong így tudja meg, hogy õ a hercegnõ. De nem várja meg a forgatókönyvíró, hogy magához térjen, nincs idõ. A lány nõi ruhát kér tõle, be akar jutni a királyhoz. Õfelségének is leesik az álla, amikor meglátja a lányt. Az özvegy "bírái" már gyülekeznek.

Hogy szerelmes-e a király az özvegybe, nem nagyon derül ki. Talán csak Kim udvarhölgy viselkedése árulkodik kicsit errõl, majd egyszer kiderül, hogy van-e alapja a féltékenységének, vagy csak szokás szerint a "király ellenségét" látja az özvegyben. Érdekes, ebben az epizódban a jókat is, a rosszakat is az orruknál fogva vezeti Gyosan (öreg Kanggal a háta mögött).

És Gyosan fizeti meg az orgyilkost is, de Hwa Yi véletlenül kihallgatta a beszélgetésüket.
Még az is kiderül, hogy Gyosan bosszúból akarja letaszítani a királyt a trónról, amiatt a bizonyos ezüstlopásos ügy miatt, úgy látszik valakit kivégeztek akkor, aki nem kellett volna. Persze Gyosan mosta kezeit akkor, õ megúszta. Mindenesetre tényleg nem ártana újranézni azt az epizódot, nem értem, a felbujtáson kívül milyen kapcsolata volt Gyosannak a tolvajokkal.
K. Judit 2015 jún. 10. - 09:20:49
(3274/9141)
Hwajung/17
Kis Kang választás elé állítja Hongot, még mielõtt elárulta volna neki, hogy Hwa Yi egyenlõ a hercegnõvel. Megkérdezte tõle, hogy ha elõkerülne a hercegnõ, Hong melyik oldalra állna, a királyéra, vagy a lányéra. És Hong nem válaszolt elég gyorsan, így kisKang a lánynak is elmondja, hogy Hong senki kedvéért nem hagyná el a királyt. Szegény lány nem elég, hogy izgul az anyja miatt (a király másnap a királyi családtól várja, döntsék el, hogy bûnös-e az özvegy királyné a király elleni összeesküvésben), úgy érzi Hong is elhagyta (még mielõtt tudná szerencsétlen fiú, hogy mirõl van szó). KisKang nem örül neki, hogy a lány szeretne Honggal beszélni.

KisKang különben kihallgatta az apja és Gyosan beszélgetését, így õ pontosan tudja, hogy nem az özvegy királyné a "fabrikált" összeesküvés igazi célja, hanem a király.
Lee (Miszeng) is érzi, hogy valami nem gömbölyû, jó orra van hozzá, hogy kiszagolja, csapda volt az egész "összeesküvés" ügy.
Csak azt nem érti, ha nem õ volt (ha nem a király az értelmi szerzõ), akkor ki másnak lehet érdeke bemártani az özvegyet. Jár az agya.
K. Judit 2015 jún. 10. - 00:59:14
(3273/9141)
Az igaz, hogy kisKang jobban kombinál, elõbb észreveszi, hogy Hwa Yi lány és nem fiú, meg azt is, hogy valószínûleg õ Csomjong (vagy valami ilyesmi) hercegnõ álruhában, de Hong mindig mással is el van foglalva, az õ életében a szerelmen kívül más fontos dolgok is helyet kapnak.
KisKangnak viszont van ideje találgatni, de mégis hoppon fog maradni, hiába jobban figyel a lányra. Honggal õk már annyi mindent átéltek, már külön történetük van, és a lány inkább Hongot keresi, ha mondanivalója van, vagy ha bajban van.

Én már láttam a 18-ast is, a király megszavaztatja a minisztereivel, hogy mi legyen a sorsa az özvegynek. Azt hiszem, nem jön be Gyosan számítása, látni az arcán. És a csalódottságát a király is észreveszi. Már pontosan tudja, kivel áll szemben. Villámgyorsan aktivizálnak egy lámpaernyõs bérgyilkost is, szöveg nélkül nem lehet tudni, ki a megbízó (talán Lee) és ki a célpont, lehet Gyosan is, és Hwa Yi is.... Hong megsérül az epizód végén. Van miért izgulni.

Szólj, ha nem találod a filmet, találtam két új helyet is, de az egyiket kimoderálták. Majd más módon küldöm el ...
Tegu 2015 jún. 10. - 00:17:24
(3272/9141)
Hwajung 17
Azért kiváncsi vagyok a feliratra is, jó kis meglepetés a végén Hwayi lányként.
Hongot most mar kezdik kis butának beállitani, aki csak rácsodálkozik a körülötte folyó dolgokra.
Illiona 2015 jún. 09. - 16:21:27
(3271/9141)
Sziasztok!

Hwajung 18.

nagyon jó lesz!
anya és lánya találkozûsa. nem csöpögös, de érzelgõs. Pont jo.

és összegyüjtötték az összes eddigi fizikai érintést Hong és Hwa Yi között.

és a rész befejezése: még a szivem is kihagyott egy dobbanást.

jövõ hétfõn már ujra Szöulban leszek, remélem tudom nézni, bár ott leszenek késõ éjszakaba nyuló programok is!

elõzetes nem volt, ne is mondjam...
K. Judit 2015 jún. 08. - 17:54:19
(3270/9141)
A dramayou már a múlt héten sem mûködött.

Itt egy új: ***moderálva***
Tegu 2015 jún. 08. - 17:27:05
(3269/9141)
Igen, 17.
Itt még nincs fent sehol, legalább is én nem látom
A dramayou-ra rátelepedett valami hirdetés magyarul.
K. Judit 2015 jún. 08. - 16:49:22
(3268/9141)
Szép kis szerelem ...
K. Judit 2015 jún. 08. - 16:44:04 Előzmény Illiona
(3267/9141)
Gondoltam, hogy ezt nem úszod meg :)

Tényleg, hogy fér el egy európai ember egy olyan pirinyó házban?
(Megdöbbentem, amikor megtudtam, hogy még 1930-ban is pont ugyanilyen házak épültek.
Márpedig a PÉ ha jól emlékszem az 1500-as években játszódik.)
Illiona 2015 jún. 08. - 16:12:18
(3266/9141)
Hwajung 17 (?).

nagyon jó!!!!

Történnek is benne dolgok, de a szenvedélyek is ott vannak a mai részben.

nagyon jó a triumvirátus, a 2 fiú és a lány, jól is játszanak.

Miszeng uj ruhája is tetszik, ez egy nagyon szép zöld, kár hogy a lelke olyan romlott maradt!

Volt elõzetes is, szerintem ahogy a mai részben ugyanugy folytatódik a történet holnap is.

film elõtt és után is volt az említett telefonreklám, kár hogy nem tudok képet kivágni a laptopozó miniszterekrõl :)

Még a sorozat elejénél felvetettem azt hogy a király nem lehet-e titokban szerelmes az özvegy királynéba? Ma ez ujra eszembe jutott.
Illiona 2015 jún. 08. - 13:55:40
(3265/9141)
Juditnak:

egy mai JJH:

ma voltam egy jejui tradicionális faluban, olyan skanzenfélében, itt forgatták A Palota Ékköve c sori pár jelenetét.

még nem kapcsoltam be itt a tv-t ,remélem tudom nézni a Hwajungot 10 kor, itt most este 9 óra
K. Judit 2015 jún. 07. - 19:16:04
(3264/9141)
Igen, ezen csodálkoztam én is, hogy egy jövõre bemutatandó filmet "Gosanja, Daedongyeojido (2016)" orrba-szájba hirdetnek, arról, ami meg másfél hete van mûsoron, nincs semmi.

Még az is lehet, hogy a moziba járók már megnézték a Héliost, erre elég volt másfél hét, és gyorsan le is vették a mûsorról :)
A többiek meg majd letöltik.
(Kár, hogy akciófilm, különben pár hét múlva már én is kezdeném keresgélni - kínaiul ...)

Egy hong-kongi plakát
Illiona 2015 jún. 07. - 16:47:35
(3263/9141)
Olvastam amit Hongról írtatok!
Én is ugy vettem észre, a király nagyon közel érzi magához Hongot.

Talán saját fiatalkori énjét látja benne, amikor még volt hite abban, hogy tiszta kézzel tud majd az emberek javára tenni, akár hercegként, akár uralkodóként.
Kamaszként és fiatalemberként biztosan õ is idealista volt, amit szép lassan fel kellett adnia a hatalomért.

És most Hong ezt a tükröt tartja elé. Azt hiszem, ha belenéz Hong naiv és tiszta szemeibe, akkor nagyon sajnálhatja magát a megalkuvásaiéért.
Illiona 2015 jún. 07. - 16:33:51
(3262/9141)
Sziasztok!

most ellenõriztem a Heliost, mármint a képeket, de nem láttam, sehol. semmilyen reklámban. Voltam 4 moziban eddig, hoztam is plakátokat (a repülün meg fizettem a tulsúly miatt) de a Heliosról semmi.

https://www.google.hu/search?q=helios+movie&biw=1366&bih=608&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=YVN0Vc_ZBoae8QWW7IOABg&sqi=2&ved=0CB4QsAQ

Nem ugy mint a királyunk, aki mindenhol jelen van: a hamburgeresnél, a kávézókban, buszokon, a tv reklámokban.
Hong pedig sehol, azt hiszem a középkorú vásárlókat célozták meg inkább,
Tegu 2015 jún. 06. - 21:38:19
(3261/9141)
Á nem, csak esetenként, ahogy irtam, csak ügyek mentén, hisz már eddig is segített a lány.
K. Judit 2015 jún. 06. - 21:30:08
(3260/9141)
Én is úgy látom, hogy a király bírja Hongot, elõször is emlékszik rá kamaszkorából, amikor õszintén megmondta a véleményét, másrészt idáig teljesítette a rábízott feladatokat is, félretéve a dühét. Valami ilyesmit is mondott neki az elején, hogy majd akkor lesz rá legközelebb kíváncsi, amikor ez a dühe még benne lesz, de már uralni tudja...
K. Judit 2015 jún. 06. - 21:25:55
(3259/9141)
Most látom, hogy van még kép:
itt királyira gondol szerintem (bár nincs kizárva, hogy ezeket a szokásokat õk is a császári udvarból tanulták el).
K. Judit 2015 jún. 06. - 21:06:02
(3258/9141)
Gondolod, hogy Hwa Yi le tud mondani a bosszújáról, ami egész idáig éltette? Ha együtt fog lakni az anyjával, pláne emlékeztetik egymást nap mint nap a fájdalmukra, a veszteségükre és arra, mi a kötelességük.
(Mondjuk én biztos képes lennék lemondani egy bosszútervrõl, fõleg ha valami magasabb rendû célom lenne, de õk valahogy másképp vannak kódolva abban a korban és azon a kontinensen.)

Olvastad, hogy Gyosant még ez a király fogja megbüntetni? És nem is olyan sokára ...
K. Judit 2015 jún. 06. - 21:00:16
(3257/9141)
Novemberben lesz japán hétvége, ha jól emlékszem, ezt írtad. Azóta láttam is az egész listát, minden országra csak egy hétvége jut, ezt állapítottam meg. És koreai nem lesz.
A jáde meg - ráér :)) Rengeteg ilyesmi üzlet van a belvárosban, a körúton is, de pl. a Mamutban is volt egy üzlet (most nem lehet megközelíteni a Moszkva teret, ill. meg lehet, csak meg kell kerülni az egészet), sok helyen van. Mostanában inkább azok tetszenek, amik kombinálva vannak valami fémmel, vagy/és a kövek között, plusz a csatja is szép lenne :)))
Tegu 2015 jún. 06. - 20:28:20
(3256/9141)
Pár hete bemásoltam, mikor lesznek japán- napok a Nagycsarnokban, en folyton latok feldrágaköves standokat valahol, Nézted már a gozsdu-udvarban vasárnaponként?
Tegu 2015 jún. 06. - 20:25:28
(3255/9141)
Ugy gondolom, hogy inkább ügyek mellé állnak majd, s elöfordulhat, hogy ilyenkor a király oldalára állnak, lásd puskapor gyártás.
K. Judit 2015 jún. 06. - 19:59:19
(3254/9141)
Ahhoz Hongnak nagyon meggyõzõnek kell lennie, hogy elfogadják - akár csak egy idõre is - a királyt. Lehet, hogy menni fog, de számítok legalább egy nagy vitára, veszekedésre, vagy akár egy jó nagy összeveszésre.

Hongnak viszonylag könnyû dolga van, az õ családjában nem okozott tragédiát a király, de a lány elvesztette az öccsét, a rangját és az országát. Kang meg ezt ugyanígy átérzi, mert õ már kamaszkoruk óta szerelmes a lányba.
K. Judit 2015 jún. 06. - 19:55:49
(3253/9141)
Létezik, hogy egyetlen moziplakáton sem láttad a Hélios-t, az új hongkongi filmet?
Még autóból, buszból sem?
Május 28-án mutatták be, nagyon csodálkozom.
(Igaz, nem latin betûkkel van írva, a szereplõket meg lehet, hogy nem ismered ... Kár ..)
K. Judit 2015 jún. 06. - 19:52:45
(3252/9141)
Ez valószínûleg fehér jádekõ. Az a legdrágább.
Én a zöldet/halványzöldet is szeretem, de nem bánnám, ha lenne egy fehér is :)

(Nekem úgy látszik már sose lesz japán (kimonóm) pongyolám - csak egy õsrégi fekete, de már kissé viseltes - és fehér jádekõ karkötõm sem, minálunk nem lehet ilyen holmikat kapni, vagy én nem járok utána eléggé ... )
K. Judit 2015 jún. 06. - 19:48:21
(3251/9141)
Én is pont ezt gondoltam.
Ugyanabból a tálkából második falatra már tuti nem lenne képes.
Jó-jó, õ a király, de ennyiféle étel talán kicsit túlzás.
Tegu 2015 jún. 06. - 16:49:35
(3250/9141)
Még abban sem vagyok biztos, hogy a király ellen fordulnak majd. Lehet, hogy rövid távon még segitik is, akár HwaYi is.
VAlójában az a szomoru, hogy ezek a nemesek heccelték fel a királyt az özvegy és gyerekei ellen, s viszont.
Tegu 2015 jún. 06. - 16:45:39
(3249/9141)
Birom az ilyen forgatási képeket:)
Mikor mész a forgatás helyszinére?
Tegu 2015 jún. 06. - 16:36:42
(3248/9141)
Utsó kép, koreai vagy csak királyi udvari szokás?
Tegu 2015 jún. 06. - 16:31:32
(3247/9141)
Mégis elmondta õszintén Hongnak, mi a célja, az ország megvédése, mert a Mingek és a mandzsuk közötti háboruba akarják õket bevonni /majd sikerül is, sajnos/
Tulajdonképp senkivel nem beszél ilyen õszintén, mint HOnggal, talán még Gaeshivel sem.
Tegu 2015 jún. 06. - 16:29:07
(3246/9141)
A király senkiben nem bizik
Tegu 2015 jún. 06. - 16:27:21
(3245/9141)
Rosszul vagyok ettõl a pasitól, undoritó, ahogy állandóan teleszájjal beszél és köpködte a rizst.
Tegu 2015 jún. 06. - 16:15:47
(3244/9141)
Itt jobban látszik. Kicsit megtévesztõ, hogy piacon árusitják, de ezek mind féldrágakövekbõl készült ékszerek.
Tegu 2015 jún. 06. - 16:13:55
(3243/9141)
Hong szebb karkötõt vett, ill. nekem jobban tetszik.
Átveszem:))
Tegu 2015 jún. 06. - 16:06:51
(3242/9141)
Ebbõl a rakás kajából a király evett egy kanállal a levesbõl és egy csippentést a salátából. Kár neki fõzni:)