K. Judit 2015 jún. 03. - 15:16:25
(3211/9141)
Sajnos nagy munka, de néha muszáj tematikusan rendszerezni a linkeket.
Akkor szoktam belekezdeni, amikor törölni akarok.
Így egy részét ki lehet törölni (vannak duplicitások is), más része eleve megszûnt, így csak a maradékot kell megõrizni.

Kicsit off, de épp mostanában határoztam el, hogy nem cserélgetem a téli és a nyári dolgokat, ezzel megspórolok egy csomó idõt, és fõleg fáradságot, másrészt könnyebben megtalálok mindent. Annyira összekeveredtek már az évszakok, hogy kendõt, sálat bármikor hordhatsz, legfeljebb nem a nappali kánikulában. De magaddal vinni egy esti sétára, vagy vízparti, kerti ücsörgésre sosem árt :)
Tegu 2015 jún. 03. - 15:16:10
(3210/9141)
Azt nem értem, miért kell hallgatóznia, a király ugyis elmond neki mindent vagy nem?
Tegu 2015 jún. 03. - 15:14:08
(3209/9141)
Az, jaa most ugrott be az ezüstlopás-jelenet, vissza is kéne nézni, ott milyen szerepet játszott GYosan, kinek az oldalán állt? Akkor legalább el lehetne helyezni, hüséges vagy saját magáért helyezkedik?
A király machiavellista, bár ha jól emlékszem, elég sok király tette uezt, mint Hon, a háttérben egyezkedett, kémkedett az ellenzékre, ha jól emlékszem, YiSanról olvastuk anno ezt.
Egyébként mindkét oldalt meg tudom érteni, nem sokat ért egy emberélet és sokszor a gyõzelem vagy vereség egyuttal tulélést vagy halált is jelentett.
K. Judit 2015 jún. 03. - 15:04:32
(3208/9141)
Ez a Kang egy undorító alak. Most is azon töpreng, hogy idõben ki tudja találni, melyik oldalra áll majd. Kölcsönösen leleplezték egymást ketten: Gyosan Kangot (hogy a Mingek kémje), Lee Gyosan-t (hogy benne volt abban a bizonyos film eleji ezüstlopásban). Jó módszer a kéz kezet mos szellemében...

Ja, a király is beismeri, hogy szánt szándékkal parkoltatja Lee-t most az oldalvonalon kívül, mert majd ha már jól fel lesz dühödve, akkor akarja használni.

Ezek miatt egy percig nem izgulok. Viszont a király elvitte Hongot a mandzsukkal való titkos tárgyalásra, és csak ott a mandzsuk elõtt közölte, hogy célja van a fiúval, diplomáciai ismeretekbe kezdi beavatni (pl. hogy hogyan kell a színfalak mögött ügyködni). Esetleg megkérdezhette volna elõtte Hongot, hogy akar-e politikus lenni.

És most már kis Kang is érzi, hogy eljött az ideje egy valamivel értelmesebb életvitelnek, dolgozni akar. Valójában csak a lányt akarja megvédeni? Vagy talán inkább felügyelni.
Tegu 2015 jún. 03. - 14:52:17
(3207/9141)
Köszi, ügyes vagy, szörnyü, amikor az ember tudja, hogy megvan, csak nem tudja, hol.
Igy találtam meg tegnap az egyik sálamat, amit hiába kerestem idáig, ugy elraktam, most meg már ugye nem kell.
:))
Tegu 2015 jún. 03. - 14:51:00
(3206/9141)
Azt olvastam, talán irtam is, hogy Hon ügyesen lavirozott a mandzsuk és a japánok között, ellentétben az utána következõ Injoval, aki a nemesek bábjaként uralkodott. Ami pedig a nemeseket illeti, itt a kép egy nemesrõl, aki örvendezik azon, hogy a saját országa nem lesz képes puskaport gyártani és az emberek pedig meghalnak a balesetben. Jellemzõ: országrontó. ostoba, hatalom- és pénzéhes banda.
Szégyenletes. Aztán hüppögnek, ha a király abszolut hatalmat akar.
Persze, valljuk be õszintén, az sem komilfo, hogy a király titokban tárgyalgat, senkinek semmit nem mond el, az arany középut lenne az ideális.
K. Judit 2015 jún. 03. - 11:21:56
(3205/9141)
Marhajó. A Ming küldöttek viszont a királlyal való találkozás elõtt az özvegy királynét üdvözölték. Nagy sértés.
Nem nehéz kitalálni, hogy nemsokára kitör majd a háború.
Ráadásul szegény Hongot túl veszélyes feladattal bízta meg a király.
(A tegnapi részben mintha búcsúzkodtak volna a fiatalok ...)
K. Judit 2015 jún. 03. - 10:49:10
(3204/9141)
A félig felnyírt koponyás, copfos küldöttek mandzsu titkos ügynökök (Later Jin). Szóval nem Mingbõl jöttek.
Ezek szerint a király vagy "közvetít közöttük", vagy csak úgy tesz mintha ...
K. Judit 2015 jún. 03. - 09:28:36
(3203/9141)
Hurrá, megvan:

A koreai család (egy blogból): http://blog.daum.net/harkai_daniella/71
K. Judit 2015 jún. 03. - 09:22:07
(3202/9141)
Ugye a király hivatkozott a klf. palotai szokásokra, ahogy Hwa Yi a teát felszolgálta. Meg, hogy ismerõs neki.
A lány mindent tagadott, azt mondta, azért csomagolta be a süteményt, mert piszkos volt a keze ... És mondta, hogy egész nyugodtan nyomoztassa le, meg fogja találni a nyilvántartásban, hogy õ egy halász fia. A király azt mondta, elég lesz neki két hét, lenyomoztatja. És akkor elengedte.

Gaeshi/Kim udvarhölgy meg - ha igaz - teszteli a királyt, hogy nem tûnt-e fel neki valami más is a gyanú mellett, csak annyit mondott, hogy amikor elment a lányért a fegyvergyárba, Hwa Yi meg sem kérdezte tõle, hogy õ kicsoda, csak azt, hogy miért keresi. Arra céloz Kim, hogy ismerte már õt korábbról a lány.

(A fordítással kapcsolatban: állítólag nagyon nehéz megtanulni a koreai nyelvben a megszólításokat és a rokoni szálakat. Errõl egyszer olvastam egy hosszú írást (be is linkeltem, majd megnézem, talán még megvan), szóval annyira bonyolult, hogy pl. két sógornõt meg lehet különböztetni aszerint is, hogy kinek a felesége, plusz a koruk ill. a családban elfoglalt helyük stb. szerint is. Ezért gondolom, hogy aki anyanyelvi fordító, az biztos nem keveri össze pusztán a nemeket.)

Még csak az elsõ 10-20 percet láttam.