Tegu 2015 ápr. 16. - 17:29:06
(2651/9141)
Elkezdtem a Dr.Champ c. sorozatot levezetésként, az egyik fõszereplõ "Yusin"- nagyon jól játszik, s másik a TGS fõszereplõnõje, kicsit jobban áll neki ez a szerep, de én itt sem tartom egy femme fatale-nak.
A történet:
"Kim Yeon-woo egy kicsit nyers modorú, kioktató stílusú ortopéd orvosnõ, aki éppen megkapja szakorvosi képesítését, és nagy reményekkel várja kinevezését, amikor komoly szakmai és etikai döntés elé kerül, ami pillanatok alatt megváltoztatja az életét. Talán nem is árt neki, mert így véletlenül bekerül az olimpiára készülõ koreai élsportolók edzõtáborába, a Taereung Edzõközpontba, ahol hirtelen õ lesz az, akit folyton kioktatnak, és ahol nem csak orvosként, de emberileg is sok tapasztalatra tesz szert. Park Ji-heon egy (nem is annyira) fiatal judós, aki bátyja álmait követve küzd nap mint nap, hogy részt vehessen az Ázsiai Játékokon és a 2012-es Londoni Olimpiai Játékokon. Mivel a sors többször is egymás útjába sodorja õket, a srác beleszeret a doktornõbe, ám az õ szívét valaki más dobogtatja meg. Mégpedig Lee Do-wook, az edzõközpont újdonsült, mogorvának tûnõ és sánta orvosigazgatója, akinek a karakterével erõsen hajaznak Dr. House-ra. (Az elsõ megjelenésével szándékosan extrán rájátszanak erre egy jó poénnal.) Szarkazmusa, fanyar humora hamar belopja magát a nézõk szívébe is, de azért hamar kiderül, hogy Lee Do-wook botját más fából faragták, mint House-ét. Hosszú évek múltával is még mindig kísérti a sérülés, ami kettévágta gyorskorcsolyázói pályafutását, és ami miatt elveszítette a szerelmét. Nem lenne tökéletes a "szerelmi rombusz" (ezt egy kommentben olvastam és nagyon megtetszett), ha az edzõközpontban nem lenne jelen õ is, mármint Kang Hee-yeong, mint az olimpiai úszó csapat edzõje. A két nõ és a két férfi egymás riválisai lesznek, de a csomósodó szerelmi szálak mellett - jó koreai szokáshoz híven - lesz részünk nagyon sok egyéb izgalomban is. Bepillantást nyerhetünk az élsportolók, az edzõk és orvosaik életébe, képet kapunk a problémáikról és a sikerélményeikrõl."

Nem egy nagy szám a sorozat, de Uhm Tae Woong /Yusin/ nagyon jó benne.
3. résznél tartok, egyelõre egy orvosi hiba eltitkolását megakadályozó fõszereplõ ortopéd orvosnõt akarják ellehetetleniteni, az ellenség a Silla mafla királya, ill. a TGS -bõl Inim. A legtöbb szerepében gonosz.
Tegu 2015 ápr. 16. - 16:51:39
(2650/9141)
Nem láttam, hogy irtál, amikor beraktam az én rövid válaszomat:) Jól összefoglaltad az én véleményemet is, csak annyit jegyeznék meg, hogy Taejo feleségét nem ölte meg Taejong. Felmenteni semmiképp nem szeretném, de a Shine után már csak nem is csodálkozom, egymást gyilkolták a hatalomért elõtte is, utána is a királyi család tagjai.
Ja és a reformjain kivül még javára irható, hogy ügyesen lavirozva sikerült a Mingekkel jó viszonyt kialakitani, ami biztositotta az ország fejlõdését, persze errõl sem volt szó a sorozatban.
K. Judit 2015 ápr. 16. - 12:17:49
(2649/9141)
Tudom, hogy így volt, Bangwon volt a gyorsabb.
Csak már így is hosszúra sikerült a hsz-em.
Tegu 2015 ápr. 16. - 12:13:14
(2648/9141)
Hozzátenném még azt is, hogy Bangwon azért gyilkolta meg a tudóst és féltestvéreit, mert a tudós éppen a megöletésén szervezkedett, ez is hozzátartozik az igazsághoz, nem mintha ezzel védeni szeretném azt, amit tett, csak ezek a tények.
Tegu 2015 ápr. 16. - 12:09:37 Előzmény Illiona
(2647/9141)
Ahogy megölte volna MM a királyt, õt is kinyirta volna EunKi apja, parancsot is adott rá a Manwolnak.
Igy valószinüleg soha nem került volna a trónra, már csak azért sem, mert mint tudjuk, nem olyan könnyü elfogadtatni egy ágyastól született gyereket királyként, arról már nem is beszélve, hogy mint megtudtuk, még hercegként sem akart az udvarban élni, nem is lett volna alkalmas királynak, semmi képzettsége és tul sok esze sem volt.
Nem királynak nevelték.
Tegu 2015 ápr. 16. - 12:05:51 Előzmény Illiona
(2646/9141)
Csakhogy Taejong nem lökte le a trónról Taejot, Taejo lemondott, s átadta a trónt Taejong bátyjának, aki Taejo javára lemondott 1 év után. Taejonak az volt a baja Taejonggal, hogy leöldöste a bátyjait, ezért haragudott.
Lehet, hogy ez igy nem került szóba a filmben, viszont az sem, hogy a királyt lelökte volna a trónról Taejong.
A megbocsátásáért és a pecsétért kuncsorgott és hivta vissza a palotába Taejot, ezért küldözgette a követeket.
Tegu 2015 ápr. 16. - 12:01:56 Előzmény Ljerk
(2645/9141)
Igen, lehet igy is látni, de ugy is, hogy a Joseon dinasztia Taejoval kezdõdik, akivel mégis szövetkezett a nagy bosszuvágyában, azt most nem emlitem, mert nem hangzott el a filmben, hogy éppen Taejo volt az - és talán Taejong a kivitelezõ - aki csapdába, a hajóra csalta a Wang királyi család tagjait, tehát itt a bosszu mint motivum kicsit sántit.
Inyubot a saját apja akarta megöletni elõször a ManWol segitségével.
MM-et rég kivégezték volna, ha rajta mulik, ahogy mellesleg Inyubot is, miután a falragaszok miatt kötél általi halálra itélték. Forditva viszont megtörtént tényleg az eset, Inyub miatt nem ölte meg õt MM, pedig többször is adódott rá lehetõség.
K. Judit 2015 ápr. 16. - 11:49:24
(2644/9141)
Azt tényleg sajnálom, hogy semmi támpontot nem adott ez a sorozat arról, volt-e Taejong királynak másik fia. Mert ha a wikis adatlapját nézzük, elég sok gyereke volt, összeszámoltam vagy 30-at, a fele fiú volt, persze nem mind érhették meg azt a kort, hogy figyelembe vehetõk lettek volna a trónöröklés szempontjából. Ezt a kérdést a filmírók nem tartották fontosnak. (Mint ahogy az évszámokat is elég lazán kezelték, ki lehet számítani, hogy az események feltételezett idõpontjában - úgy számoltam, hogy Taejo, az öreg király halála elõtt pár évvel - Taejong és MM gyakorlatilag majdnem egyidõsek voltak, kis jóindulattal Taejong öt évvel lehet idõsebb a saját fiánál...)

Pedig abból a szempontból is lett volna jelentõsége, hogy „Eun-ki Taejo palotájában akár meg is ölhette volna MM-ot.”
Õszintén szólva ebben akkor is kételkednék, ha MM koronaherceg, de akkor is, ha csak simán egy herceg lett volna. Azért a nagyapja palotájában megölni a király fiát, elég értelmetlennek tûnik. Semmiképp nem úszhatta volna meg Eun-ki, hiszen ekkor már Kim, az apja börtönben ült (remélem, jól emlékszem), és útban voltak a katonák is EK elfogására.

A saját szûrõnkön keresztül látjuk ezeket a karaktereket, ez természetes.
Én nem látom Eun-ki-ban, hogy meg akarta volna dönteni a Joseon dinasztiát. Persze az egyik, vagy akár mindkét királyt elõbb-utóbb meg akarta volna ölni, ami utólag úgy tûnhetne, hogy a családjáért bosszúból tette, de a fõ indítéka, hogy elfoglalhassa el a trónt, de csakis azért, hogy maga mellé vehesse IY-ot. Ezért szerezte meg jó elõre Taejo-tól a papírt, amiben elismerte, hogy a lány apja ártatlan volt. Szerintem nem nagyon érdekelte EK-t a politika, viszont Inyub megszerzésének a megszállottja lett, semmi más célt nem látott maga elõtt, csak a lányt. Akár erõszakkal. Mert ekkor már tudja, hogy a lány nem akarja. Ezért nem adta oda neki Taejo nyilatkozatát (ami már akkor nála volt), és ezért záratta be MM-ot. (Itt a saját szemüvegem azt jelenti, hogy az igaz szerelmet másképp látom, semmiképp nem erõszakosnak, nem kényszeres-rögeszmésnek ...)

Nem hiszem, hogy bármelyikünk felmentette volna Taejongot, akirõl az utókornak rögtön az ugrik be, hogy testvérgyilkos volt (uralkodása pozitívumait most figyelmen kívül hagyva). Az apját mindenesetre nem õ állította félre, Taejo önszántából mondott le, kiábrándultságában, amikor kiderült, hogy hová vezetett a tévedése, mely szerint „rossz” gyereket jelölt ki utódjának. Hagyta magát befolyásolni a felesége és egyes minden hájjal megkent, saját érdekeiket érvényesíteni igyekvõ politikusok által, valamint nem vette figyelembe Taejong jogos (?) igényét, aki ezért Taejo két gyerekét, a feleségét és a politikust is megölte. (Taejo nagy bánatában azért annyi borsot mégis tört a fia orra alá, hogy a pecsétet magával vitte, ami nélkül Taejong félkarú óriás lett :))

Úgy látszik az elsõ Joseon királyoknak ez volt a küldetése: rengeteg vér árán, de mindenképpen leszámoljanak a teljesen lezüllött, az ország ügyeivel egyáltalán nem foglalkozó Wangokkal, és elindítsanak egy új, elég hosszú ideig tartó korszakot a történelemben.

Yi (Lee) Songgye tábornok, a késõbbi Taejo király
Ljerk 2015 ápr. 15. - 18:55:43
(2643/9141)
Ezért volt átlagon felüli film, mert jól megkavarták az indítékokat, érzelmeket - el lehet rajta vitatkozni. :)

Egyébként a Joseon dinasztia az elsõ kétszáz évében szerencsés volt abból a szempontból, hogy a 900-1900 közti 1000 évben pont azt a 200 évet fogta ki a dinasztia alapításakor, amikor nem kellett komolyan háborúzni - elõtte is háborúk (khitan, jürchen, mongol), utána is háborúk (japán, mandzsu). Bár a King Sejong sorozatból lehet látni, hogy a Ming titkosszolgálat sokat tett azért, hogy fél-vazallus ország maradjon Joseon, ne önállósodjon, és felhasználta a jürcheneket (korábban: mohe vagy malgal néven, késõbb mandzsu néven ismert törzseket) Joseon ellen. A filmbe meg nem írhattak a történelemmel teljesen ellenkezõt Moo Myunggal kapcsolatban.

Egyébként továbbra is azt gondolom, hogy ezek olyan lehetetlen helyzetek, mint ami a görög sorstragédiákban van - nagyon nehéz dolog EGY igazságot hirdetni.
Illiona 2015 ápr. 15. - 17:43:40
(2642/9141)
Bocsánat!

természetesen a "VÉR SZAVA" !!!!!!