Illiona 2015 ápr. 15. - 17:40:21
(2641/9141)
Még azokra a véleményekre is reagálnék gyorsan, amikor azokat a körülményeket irtátok le, ami akkor abban a korban volt, és más filmekben kibontották már, ami alátámasztja a két uralkodó torzsalkodását.
Ezek a sorozatok hatására mentettétek fel a most regnáló királyt, hogy félrelöki az apját.
Ez ebben a filmben nem volt kiélezve, bemutatva, és én, aki nem láttam az általatok emlegetett 3-4 sorozatot, igy fogadtam el a politikai helyzetet, ahogy itt ebben a sorozatban bemutatják. Van két uralkodó, az egyik elveszi a hatalmat a másiktól, és van egy csoport aki bosszúból, és igazságkeresésbõl a régi - még nagyon is élõ uralkodó mellé áll.

Ha ezt elfogadjuk, és az ítéleteinkbe beépítjük, mint fontos körülményt plusszként, akkor mást is vehetünk - vegyünk figyelembe:

az általam annyiszor említett és favorizált Dae Jo Youngban a fõszereplõ bár egy nagy tábornok gyermekeként született (a vér szaga) de csecsemõkorától kezdve nyomorúságos körülmények között nõ fel egy nagyobb tábornok házában, mint utolsó megvetett, mindennap megalázott szolga. De miközben teszi a mindennapi dolgát, titokban tanul meg vívni , harcolni, és minden pillanatban vágyik arra hogy szabad harcos lehessen. És amikor megtudja, hogy ki is õ, attól a pillanattól kezdve már nem csak egy harcos, hanem az országáért tenni akaró férfiként akar élni! Nem is gondolkodik, hanem természetes számára, hogy a szerelem, a saját élete csak a második lehet a szeretett hazája után.
Talán ha nem pont a Maids elõtt fejezem be ezt a sorozatot, akkor engedékenyebb vagyok MM-el.
Ezt a hazája érdekében valamit is tenni akaró férfilelket hiányoltam belõle!
Rhubarb 2015 ápr. 15. - 17:20:07
(2640/9141)
Szia!
Kicsit OFF, de Korjóhoz kapcsolódik.
A Shine 18-ban visszatér Gwak tábornok.
A sorozatból nem derül ki, ki õ pontosan, van esetleg sejtésed?
Milyen törzshöz tartozhat?
Illiona 2015 ápr. 15. - 17:14:11
(2639/9141)
Arra reagálnék, hogy "MM-el csak jó dolgok történtek."

ezt ugy gondoltam amikor leirtam, hogy ebben a sorozatban, ebben az idõben.
Már jóval 30 felett járt életkorban, amikor ez a sorozat kezdõdik. És ettõl kezdve igenis jó dolgok történnek vele.

Kiderül, hogy az uralkodó fia. Ettõl kezdve nincsenek anyagi gondjai.
Megismer egy nõt (35 évesen annyi szolgáló között érzelmileg szûznek maradni nagy fakírságra vall szerintem) és szerelmes lesz.
Tagja egy titkos ellenálló szervezetnek, miután gyilkosságra készül, akár mai szóval anarchistának is nevezhetnénk!

Ez -a király fia ide-vagy oda- , minimum kivégzést érdemelt volna.
De a király csak ugy keblére ölelte, a gyilkossági szándékkal nem is törõdve.

Hogy hol és hogyan született, hogyan nõ fel, milyen impulzusok érik gyerekkorában?
Azt hiszem mindenképpen kényelmesen nõ fel, épp a Fõnéni gondoskodása mellett. Hogy születésénél fogva több is lehetett volna, ebbõl szempontból nem érdekes.

Valószinû, hogy nem is kémkedni volt a véd min házánál, hanem a Fõnéni miatt, és lehet hogy a szolgák felügyelõje volt már fiatal kora óta. ( mi gondoltunk róla többet közben már)
A Man Wol tagsága is nekem kicsit zavaros! Ilyen tettre akkor vállalkozik valaki, ha meggyõzõdéssel, hittel teszi. Ha látja az értelmét, annak elkerülhetetlen voltát.

Hogy Kim miniszter miért pont õt, ezt a halvérû férfit választja ki egy ilyen fontos merényletre, amire évtizedekig készülnek? Pont amikor annyi ember élete, és egy ország sorsa múlik magán a merénylet sikerén?
Azt hiszem azért, mert bárki ha megöl egy királyt, az kegyetlenül meglakol, még akkor is ha a tette indokolt és felmenthetõ.
Kivéve azt az egyet aki magára a megtorlásra parancsot adhat.

Ha MM megölné a vérszerinti apját, akkor õ lehetett volna egybõl a koronaherceg, és a királyi utód, saját magát meg csak nem itélné halálra. Itt a filmben nem volt szó testvérekrõl, abból indulok ki, amirõl szûken információ volt.
Ljerk 2015 ápr. 15. - 16:57:02
(2638/9141)
Egyébként az egész Goryeo dinasztia szerencsétlensége úgymond, hogy a az egész 500 évüket a hatalmas sztyeppei birodalmak elleni harccal kellett tölteniük. Elõször a khitán, majd a jürchen törzsek alapítottak birodalmat nemcsak Mandzsúriában, hanem egész Észak-Kínában, így mindig túlerõ ellen kellett harcolniuk - aztán jöttek a mongolok - és 1400 körül ki lehetett abban biztos, hogy nem jön-e egy újabb nomád törzs ?
Ljerk 2015 ápr. 15. - 16:36:46
(2637/9141)
Szerintem a férfiak 0,0001 % - gondolná azt amire te gondolsz, azután, hogy:

- a Joseon királyi család kiírtja az apám 500 fõs rokonságát,
- utána meg akarják ölni azt, akit szeretek,
- a szeretett nõ is, meg aki még szereti azt a nõt (Moo Myung) a MÁSIK TÁBOR ROKONSÁGA, mégis meg akarják ölni.

Ezekután milyen erkölcsrõl beszélünk ? Biztos nem az fog az eszébe jutni, hogy TALÁN a Mingek miatt jobb lesz az országnak. Eun Ki teljes szívvel szereti a nõt, a végén megölhetné Moo Myungot a palotafogság helyett, de nem teszi, mert avval fájdalmat okozna szerelmének. Viszont Moo Myunggal ellentétben, aki a végén már nem foglalkozik a politikával, politikailag aktív: meg akarja dönteni az õ szemszögébõl "teljesen erkölcstelen" Joseon dinasztiát.
Tegu 2015 ápr. 15. - 11:52:51
(2636/9141)
De ugye nem tartod ezt a két célt ellentétesnek? EunKi azért is támogatta az apját, mert ettõl remélte Inyub rehabilitálását, itt a felségárulás kiegyenlitõdik a bosszu/szerelem elemmel. Szerinte.
Egyébként a koreai sorozatokban pont az a jó, hogy nem szájbarágósan adják át az értelmezést a nézõknek, igy lehet, hogy tizen tizféleképp itélik meg ugyanazt a kijelentést, eseményt.
Mindig választania kell a szereplõknek szinte egyenrangu erkölcsi értékek között, ha egyiket választják a másiknak vétenek, igy addig-addig csürik csavarják, mig legalább önmaguk számára igazolható lesz döntésük jogossága, amiért azért õrlõdnek - bár nem mindig, pl. EK Békája nem igazán, utolsó pillanatig elfogadhatónak tartotta azt amit tett, csak azért, mert meg tudta magyarázni, miért tette, amivel magát is becsapta. Ilyen szempontból EunKi-t sem tudom felmenteni, hiába magyarázta el haldokolva a miérteket, hiába szedte elõ Taejo levelét, ugy politikailag, mint érzelmileg pontról pontra kimutatható, hogy erkölcsileg rosszul választott, persze, errõl nem sokat tudtunk meg a sorozatból.
Pl. hogy miért pusztitotta el Taejo/Taejong a Wang királyi családi megmaradt tagjait. /Tudtommal szervezkedtek Taejo ellen, ami persze nem menti fel õket, de ugye akkoriban az a szlogen volt érvényben, hogy van õk ölnek meg vagy én õket. MIért nem ismerték fel az ország tulélése érdekében a Wangok és õket támogató nemesség, hogy ez a Mingek segitségével valósulhat meg, ön- és országpusztitó gyakorlatot folytattal, stb. Utalok itt a The great seer c. sorozatra, ahol viszont ebbe a korszakba láttunk bele rendeseen.
K. Judit 2015 ápr. 15. - 01:27:47
(2635/9141)
Igen, röviden errõl szól.
Majd ha vége lesz a jövõ héten, egy kicsit összefoglalom.
K. Judit 2015 ápr. 15. - 01:11:32
(2634/9141)
Szóval MM-gal egyszerûen csak jó dolgok történtek :)

A király törvénytelen gyereke volt, akit csecsemõ korában elrabolt egy a királyt oly módon megbosszulni szándékozó magas rangú udvari tisztviselõ, hogy majd vele, a saját gyerekével gyilkoltatja meg a gyûlölt királyt. Ebben a szellemben nevelték, egy valószínûleg valaha udvarhölgyként a királyné szolgálatában álló, a védelmi miniszterhez elhelyezett, szolgákat felügyelõ nõvel együtt. Így telt el több mint 30 év. Tényleg nagy szerencse.
Nem ismerte egyetlen rokonát sem, csak a "nevelõanyját" és Kim minisztert, aki gondolom a betanítást végezte. Tanultabb volt a többieknél, láttuk, tudott írni-olvasni, értelmes volt, a védelmi miniszter bízott benne, Kim is emberszámba vette. Hogy elkezdett gondolkozni, és talán kicsit más szemmel nézni a környezetére, idõben egybeesett azzal, hogy Inyub hozzájuk került rabszolgaként. Láttuk, hogy már akkor voltak parancs-megtagadásai, voltak már titkai és önálló akarata...., de ugorjunk.

Megtudja, hogy õ valójában annak a királynak a fia, akit neki kell majd egy adott pillanatban meggyilkolnia, kb. ugyanebben az idõben azt is megtudja, hogy veszélyben van, miután õ is ManWol-tag. Innentõl azért már nemcsak parancsot teljesít, hanem gondolkodik is. Például, hogy vajon hogy tudná esetleg elkerülni a gyilkosságot, és hogy tudna õ is és a lány is életben maradni... Nemsokára számolnia kell Eun-ki-vel, akirõl tudja, mit akar, és tudja, hogy minden hatalma és lehetõsége megvan hozzá. Neki pedig semmi. Megismeri a királyt is, aztán a másik királyt is, tulajdonképpen õ szervezi és alakítja a két király találkozóját... Ez nem csak úgy megtörtént, a király még meg is dicsérte érte, ezért szerette volna, ha az udvarban marad. MM mégis úgy döntött, hogy segít a lánynak visszaszereznie az apja becsületét, mert tudta, enélkül soha nem lehetnének boldogok.

Ha elfogadta volna a király ajánlatát, szép kényelmesen éldegélt volna a palotában, hozzáadtak volna egy megfelelõ nemesi származású lányt, élte volna az udvari léhûtõk életét, vadászgatott volna, elcicázgatott volna az ágyasokkal stb. - ez lett volna, ami csak úgy megtörtént volna. De nem ezt választotta, hanem õ döntött úgy, hogy nem kér a hatalmi játszmákból, nem kér a gazdagságból, sem a hercegi életformából.....
K. Judit 2015 ápr. 15. - 00:25:14
(2633/9141)
Nehéz helyzetben lennénk, ha nekünk kellene igazságot tenni egy hatszáz évvel ezelõtt történt dinasztia-váltást illetõen. Már eddig is volt egy sor dráma, ami feldolgozta ezt az idõszakot, nem csodálkoznék, ha jönne megint egy új sorozat, ami teljesen másképp láttatja ugyanezt az idõszakot. Mai szemmel tudjuk csak megítélni: igen, persze csúnya dolog csellel a hajóra invitálni a királyi család maradékát, és szépen megszabadulni tõlük. És azon is lehet vitázni, hogy szép dolog-e egyszerûen átvenni a hatalmat, hiszen mennyivel egyszerûbb és kényelmesebb lett volna csak parancsokat végrehajtani. És az eszközökben persze, hogy nem válogattak, hiszen a középkorról van szó.

Viszont azon azért el lehet gondolkozni, hogy a korjói királyi család vajon mit tett azért, hogy a teljes hanyatlást megállítsa, és azért, hogy a minden irányból érkezõ ellenséget valahogy visszaverje. Ezekben az évtizedekben ugyanis a Yuanokon, majd a Mingeken kívül a japánok is kopogtattak és talán nem volt olyan nagy baj, hogy akadt egy tehetséges hadvezér, aki képes volt a „helyén tartani az országot”, akinek az irányítása alatt így nem vándorolt át idegen hatalmak uralkodóinak kezébe. (Tudjuk persze, hogy többen is voltak, de egy csomó mindenben nem értettek egyet, így szépen a legerõsebb maradt, az övé lett ez a nemes feladat.)
Azt hiszem ez is lehet egy szempont, ha utólag értékelni akarnánk az eseményeket.

A vége felé már tényleg voltak érthetetlen dolgok, már megírtam a kifogásaimat nemcsak a Kang-lánnyal, hanem a kiszenggel, valamint szolgálókkal kapcsolatban is ..
Ja és hogy a két romlott nõszemély megúszta – gyakorlatilag komolyabb büntetés nélkül – az semmiképpen nem illett ehhez a drámához. Egy végig nagyon komoly drámát a végén elviccelni, teljesen érthetetlen, illetve kínjukban talán ez volt a legkönnyebben megvalósítható. Talán ötleteknek voltak híján, talán az idõ sürgette õket - a szokásos problémák...
Ljerk 2015 ápr. 15. - 00:02:48
(2632/9141)
Eun Ki lehetetlen helyzetbe került, politikailag apját választotta - érzelmileg meg a szerelmét. Érthetõ.

Moo Myung -nál nem értek egyet veled, még amikor egyértelmû volt számára, hogy a király az ellensége, akkor is védte a fõszereplõnõt, miután meg rájött, hogy mindenki becsapja érdekbõl, már nem is foglalkozott a politikával, illetve csak annyit, hogy megmenthesse azt, aki a legtöbbet szenvedett a hatalmi tébolytól.
Illiona 2015 ápr. 14. - 22:42:55
(2631/9141)
Köszi az összefoglalót, kivételesen teljesen egyetértek. :)))

hogy a pénzügyminiszter szerepét így látod, azzal nagyon is!

Számomra a fia szerepe volt a lendület ebben a sorozatban. (persze ezt nagyon sokszor hangsúlyoztam is itt, mint amikor a tû megakad a lemezjátszón )

Én Eun Kit nem láttam negatívnak, -bár volt ami még nekem is sok volt tõle-.

MM-t pedig nem láttam annyira jónak, egyszerûen egy közembernek, akivel jó dolgok történtek.
És vele kapcsolatban erre tenném a hangsúlyt, hogy a vele történtek tõle függetlenül történtek meg, és nem általa, vele, miatta, küzdelem, harc eredményeként.
Ljerk 2015 ápr. 14. - 21:56:22
(2630/9141)
Befejeztem a Maids -et.

A King Sejong -ban is van egy ehhez hasonló bosszú szál mint itt, a kép is abból a filmbõl van: Goryeo királyi családját hamis igérettel összegyûjtik, hogy elszállítják õket a számûzetési helyükre - valójában csapdába csalták õket, és szinte mindenkit lemészároltak a nõket és gyerekeket is beleértve. Sejong egyébként Taejong (a Maids királya) fia - egyébként legalább 4 fia született már a film cselekménye elõtt a királynak, úgyhogy nem tudom miért volt csodálatos esemény egy újabb fiú felbukkanása.

Hasonlóan a kicsit átlagon felüli filmekhez sorolom mint a Shine -t. A Shine -ban néhány szereplõ alakítása, a Maids -ben pedig a 10-15. részek emelték a filmet az átlag fölé. Az átlag nálam a nézhetõséget jelenti: nem izgalmas, de nem hagyom abba a sorozat nézését. Például a King Sejong egy átlagos film, három-négy jeleneten kivül már alig emlékszek belõle valamire.

Bosszantó hiba: a végén a merénylõk megtámadhatták volna út közben is a fõszereplõket, á de nem - feltétlenül a palotában kellett támadniuk, ahol több száz õr is van.

A pénzügyminiszter bosszú terve teljesen "jogos", hiszen nem "fair" harcban ölték meg a az elõzõ dinasztia szinte minden tagját, hanem csellel. Bárkit megölt és megölt volna a továbbiakban, akinek köze volt az új dinasztiához, így a fõszereplõnõt is (hiszen õ Joseon alaító családjához tartozott), úgyanúgy hideg fejû volt, mint akik lemészárolták a rokonait. Nem is kért megbocsátást a fõszereplõnõtõl. Így aztán, hogy kik a gonoszak és kik a jók, azt nehéz lenne megmondani, csak az látszik tisztán, hogy az erõszak újabb erõszakot szül, és mindig belekeverednek ártatlanok is.

A sok mellékszál rontotta a színvonalat, nem tudom például, hogy kit érdekelt Kang hölgy szerencsejáték szenvedélye. Cserébe a kurtizánról, és az összeesküvõkhöz tartozó háztartásvezetõnõrõl meg semmit nem tudtunk meg. Érthetetlen.
Tegu 2015 ápr. 14. - 18:38:04
(2629/9141)
Ezt irták a Blood bemutatásaként:
"A helyszín egy kórház, ahol egy vámpír dolgozik orvosként. Egy halhatatlan szerelem, valamint a jó és rossz harcának helyszíne. Park Ji Sang (Ahn Jae Hyun) orvosként dolgozik a kórházban. Yoo Ri Ta (Koo Hye Sun) egy orvosként dolgozó befolyásos örökös, sztár belgyógyász és az igazgatótanács elnökének unokahúga. Lee Jae Wook (Ji Jin Hee) a fõnökük, aki látszólag udvarias, de valójában egy becsvágyó férfi, aki a legnagyobb ellenségükké válik."
K. Judit 2015 ápr. 14. - 11:11:18
(2628/9141)
Blood:
valaki megint büntetést fog kapni ...
K. Judit 2015 ápr. 14. - 11:10:33
(2627/9141)
Blood:
Nem ismertem ezt a színésznõt, de tetszik a játéka.
K. Judit 2015 ápr. 14. - 10:16:11
(2626/9141)
Blood:
Már teljesen nyílt kártyákkal játszanak, zsarolnak, gyilkolnak.
Az elkülönített (kísérleti) betegek pedig ölik egymást a kórtermekben.
Elég jól van megcsinálva a sorozat (nem is nagyon félelmetes, csak talán az elsõ részeknél).
Jövõ héten vége.
K. Judit 2015 ápr. 13. - 19:48:40
(2625/9141)
Amit Ljerk írt (csak nem akartam neki címezni, mert ez is spoiler lesz :)

"Érdekes, hogy a 14. részben szinte már csak egyetlen emberben bízhat - pont abban, akinek az apját az õ segítségével végezték ki, és aki õmiatta került szolgasorba."

Ebben nem vagyok teljesen biztos, mert az ugyan kiderült, hogy a kis fadarabokat a nevekkel MM készítette, de már nem emlékszem, hogy ennyi elég volt-e IY apjának elítéléséhez ....
Tegu 2015 ápr. 13. - 19:02:37
(2624/9141)
Most hirtelen nem tudom, mire reagáltál?
K. Judit 2015 ápr. 13. - 18:13:48
(2623/9141)
Ezen azért gondolkoznom kell, hogy tényleg így volt-e.
Vagy csak automatikusan fölmentettem magamban, mint aki nem volt felelõs akkoriban a tetteiért.
Te pontosan emlékszel?
K. Judit 2015 ápr. 13. - 18:12:38
(2622/9141)
Köszönjük a képeket :)
Tegu 2015 ápr. 13. - 18:04:22
(2621/9141)
Jaj bocs, de aztán olvasd el, kiváncsi vagyok, te hogy láttad.
offtopic
Ljerk 2015 ápr. 13. - 18:02:41
(2620/9141)
Érdekes, hogy a 14. részben szinte már csak egyetlen emberben bízhat - pont abban, akinek az apját az õ segítségével végezték ki, és aki õmiatta került szolgasorba.
offtopic
Ljerk 2015 ápr. 13. - 17:56:13
(2619/9141)
Ooopsz - gyorsan átugrottam a spoilergyanús hozzászólásokat. :)

Hát igen, az elsõ 9 rész csak a felvezetés volt - aztán hirtelen teljesen összekutyulódtak a viszonyok.
K. Judit 2015 ápr. 13. - 17:18:12
(2618/9141)
Imádom a humort, de ebbe a filmbe nem illett. A Heo család nõtagjai túlságosan gonoszak voltak. Olyan válogatott aljasságokkal jöttek elõ, amin sokat kellett elõtte töprengeni. Elõ kellett készíteni, szóval nem csak amolyan "hú de felhúztál, nesze" gonoszság volt. A velejéig romlott volt mind a két nõ. Ezt elhumorizálni szerintem hiba.

És persze én sem a nyálas jeleneteket, a kézfogást és a szemlehunyást hiányoltam, hanem valami meghittséget (persze lehet, hogy kettesben aztán tomboltak az éj leple alatt :)).

A TGS-ben pedig a király új felesége olyan jámborkának látszott (egyébként ugyanaz a nõ volt, aki a Chuno-ban a fiatalabbik kocsmáros, vagy szolgáló, õ is tapsifüles), akitõl legalábbis ránézésre nem õrül, vagy vadul meg egy férfi. Õ inkább az a fajta volt, akihez megnyugodni járnak (haza) a férfiak ... Nem gondolnád, hogy irányítja, zsarolja a pasit, vagy hogy uralkodik felette. Pedig végül valamilyen szinten ez történt, ill. ez is hozzáadódott a végsõ tragédiához.
Tegu 2015 ápr. 13. - 16:53:09
(2617/9141)
De, olvastam. Nekem nem hiányzott a romantika se ebbõl, sem a TGS-bõl:) Ez a megbocsátás a végén pedig szerintem a sorozatok jellegzetessége, csak egy példa az EK-ban Béka vagy az apja nagyjelenete, de itt egyszerüen elhumorizálták a gonoszok bünhõdését, EunKi pedig hõssé növekedett, miután halálakor méltóztatott elõvenni azt az irományt, amivel visszaadja Taejo Inyub és apja rangját. Hogy elõtte miért nem adta oda, senki nem kérdezte, egyszerübb az magyarázat, hogy nagy szerelmében tett mindent
K. Judit 2015 ápr. 13. - 16:34:43
(2616/9141)
Nem olvastál vissza, ugye? A TGS-rõl írtam pár sort, mert kaptam egy ötletet (az elõzõ oldalon van, nem kell sokat lapozni :).

Ahogy a Maids-ben is érezhetõ a kapkodás, a nem teljesen tökéletesre írt forgatókönyv, úgy az a TGS-re is érvényes volt két évvel ezelõtt. A TGS esetében talán túl hosszú idõszakot ölelt fel a téma, és nem fért bele a 36 részbe, Taejo feleségét egy kicsit dögösebbre faragtam volna, aki még egy olyan félelmetes hadvezérnek is úgy el tudja csavarni a fejét, hogy képes a királyt a gyerekeivel szembeállítani. (Az is lehet, hogy Sukjong után nem akartak megint egy romantikus a királyt.)

A Maids alkotóit meg a tûz miatti leállás hozhatta kemény helyzetbe. Lett volna még javítani való.
A védelmi miniszter feleségét pl. nem szabadott volna gyakorlatilag felmenteni azzal, hogy a jég hátán is megél,
A két fõszereplõt pedig valamivel közelebb kellett volna engedni egymáshoz. Semmi kétség, hogy szerették egymást, de néha egy kis melegség, egy mosoly, vagy egy hosszabb beszélgetés nem ártott volna.
De még a személyzetnél is érzek ellentmondásokat, Danji az elején elég öntudatosnak tûnt, kifejezetten utálta, hogy az anyja megelégedett csak a lakhatással, meg a tál étellel, õ többet akart. De végül nem a jogfosztottságot kifogásolta, hanem csak egyszerûen többet akart. A disznóképût is megpróbálták árnyalni egy kicsit - amikor pénzt adott SW ruhájára - azért ilyen könnyen nem menthetõ fel. Eun-ki feleségét is "félbehagyták" ...

Sajnálom, hogy még mindig csak forgatókönyv-vázlattal dolgoznak, ha tehetném, betiltanám ezt a rendszert, csakis kész forgatókönyv birtokában engedném a forgatás megkezdését. Úgyis annyi dráma van, legfeljebb egy kicsit kevesebb lenne, de nem maradna utána hiányérzete a nézõnek.
Tegu 2015 ápr. 13. - 15:53:22
(2615/9141)
REméljük, hogy nem.
Szerintem is tud igy is segiteni a királynak OJH, nem kell ahhoz az udvarban élnie.
K. Judit 2015 ápr. 13. - 15:50:45
(2614/9141)
Szerintem nem vonultak el.
A király ki lett kosarazva, de attól függetlenül még adhat feladatokat MM-nak.
Viszont abba - az udvaron kívül - nem szólhat bele, hogy összeházasodhatnak-e vagy sem. Végül is megvan a lány régi háza, ott többen is elférnek, talán találnak megfelelõ foglalkozást, így kérniük sem kell semmit.
K. Judit 2015 ápr. 13. - 15:45:08
(2613/9141)
Még egy ijesztõ kép a Héliosból.

Azt nyilatkozta JJH, hogy fiatal srácként sok hongkongi filmet látott a mozikban, soha nem gondolta volna, hogy egyszer õ is Hongkong utcáin fog lövöldözni :)
Õ tulajdonképpen egy tudóst alakít (Siwon egy rendõrt).
Tegu 2015 ápr. 13. - 15:43:10
(2612/9141)
Azért nekem ez az elvonulunk a világból megoldás sem tetszik, van pénzük, hatalmuk, maradjanak csak és segitsenek, amennyit csak tudnak azoknak, akik élete pokol, nem?
Ilyen szempontból Inyub jól megoldotta,, hogy legalább a barátai jobban élhettek.
K. Judit 2015 ápr. 13. - 15:41:27
(2611/9141)
Hááát, lehet, hogy ez az ajánlat valójában figyelmeztetés volt.
És ha visszagondolok, nagyon is beleillik Bangwon eszköztárába. Így betartotta volna a fiának tett ígéretét is, de az elsõ adandó alkalommal szétválasztotta volna õket egymástól.
Tényleg legjobb az ilyen rokonoktól tisztes távolságban, nyugalomban éldegélni, és fõleg semmit sem kérni, semmit sem várni. Abban a pillanatban, hogy nyújtanak valami csekélységet, a tripláját kérik cserébe.
K. Judit 2015 ápr. 13. - 15:34:13
(2610/9141)
Közeledik a Hélios bemutatója, de hétvégén lesz a Pekingi International Film Festival is, azt hiszem Siwonnal odautaznak a záróünnepségre.
Tegu 2015 ápr. 13. - 15:32:32
(2609/9141)
Igen, szerintem a király igy akarta OJH-t leszakitani Inyubról, királyi parancsra adta volna férjhez.
Azt hiszem, máshol is elhangzott ez. Én ezt ugy értékelem, hogy a kiszeng figyelmeztette Inyubot, találjon valami megoldást, mert most nem maradhatnak együtt OJH-val, a király utánuk nyulna.
K. Judit 2015 ápr. 13. - 15:12:00
(2608/9141)
Én azt nem kényszerítésnek értettem, hanem hogy - a múltja miatt, és fõleg mert nincs családja, nem találna rendes férjet magának - a király ebben tudna neki segíteni. Gondolod, hogy ez virágnyelven azt jelentette, a király hozzákényszerítené valakihez?
Nem értek a középkori virágnyelvhez ...
Tegu 2015 ápr. 13. - 14:56:52
(2607/9141)
Én most már megfejtettem a befejezést, két beszélgetésbõl
A kiszeng elmondta, hogy a király férjhez fogja kényszeriteni Inyubot, ezért ment el kolostorba, ez az egyetlen módja, hogy ne kelljen férjhez mennie.
A másik beszélgetés a szolgálója szellemével folytatott beszélgetés, amiben a lány elmondja neki, hogy kb. ugyis az lesz, aminek lennie kell, én ezt ugy értelmezem, hogy Inyub tudja, hogy ha fontos OJH számára, OJH õt választja.
Ha marad Inyub, a király addig erõszakoskodik, mig férjhez nem adja, mert abban reménykedik, hogy akkor OJH az udvart választja, igy OJH dönthetett.
Amikor a sirnál találkoztak, a végén mindketten hátat forditottak a multnak /a sirdombnak/
K. Judit 2015 ápr. 13. - 11:48:18
(2606/9141)
A túlélést és a család becsületének helyreállítását. Ha ezt nem akarta volna, már rég megszökhettek volna, valahol csendben meghúzhatták volna magukat.

(Persze megint az volt a vége, hogy a gonoszt, aki meghal jó sokáig siratni kell, a jók még próbálják meg lerendezni a két király közötti konfliktust, szerezzék vissza az elveszett becsületet, teljesítsék a fõgonosz legutolsó kívánságát ... segítsenek az elesetteken, és bolyongjanak a hegyekben még vagy egy évig mintha nem szenvedtek volna már eleget... ez akár az egyik recept is lehetne K-drámák befejezéséhez :))
Tegu 2015 ápr. 13. - 11:19:32
(2605/9141)
Alapban azt hittük, hogy valójában többet tud, s azon kivül, hogy megölje a királyt, mást is akar, de erre csak Inyub ébresztette rá. Õ elfogadta volna a helyzetet ugy, ahogy van. Ez volt meglepõ. Egymástól tanultak, õ azt, hogy legyen célja, s hogy szembeszállhat azzal, ami nem helyes, Inyub pedig a tulélést.
K. Judit 2015 ápr. 13. - 11:12:27
(2604/9141)
Igen, szerettük volna, ha kicsit cselesebb lett volna, ha konspirált volna mondjuk a kiszenggel...
De nem így rajzolták meg a karakterét a forgatókönyvírók, így lett belõle maga a "nyugodt erõ" (bár tudom, hogy ez egy politikai szlogen :)).
Tegu 2015 ápr. 13. - 11:12:17
(2603/9141)
Igen, s összehasonlitva a "tanult" vetélytársával, õ ösztönösen jól döntött és jó oldalt választott, pedig lett volna oka ellenkezõre is.
K. Judit 2015 ápr. 13. - 11:08:41
(2602/9141)
Még kérünk szépen ilyen jó képeket az arcáról, ha tudsz, köszi elõre is :)

Én szerettem a játékát is, a karaktere erõs, férfias, határozott, visszafogott, magányos. Kicsit hasonlít a Chuno-beli szerepéhez, különbség, hogy ott nemesi származású volt, egy óriási feladattal, így ott eleve nagyon céltudatosnak kellett lennie.

MM szerepében nem lehetett sem céltudatos, sem határozott, egész életében diktáltak neki, félrevezették ... és mégis, amikor megtudta az igazságot a származásáról, nem õrjöngött, nem szaladt védelem után, nem átkozta el a nevelõit, nem árulkodott apukának. Egyszerûen megpróbálta egyedül megemészteni a történteket, csendben tisztázta magában, ki mellé fog állni, mert segíteni akart valakinek, aki bizonyos szempontból még nála is gyengébb volt. Bátor is volt, szembe mert szállni az értelmetlenül gyilkoló hatalmassággal.
Õ jól döntött, bár sokat kellett szenvednie ezért, mégsem a könnyebbik utat választotta.
(Bárcsak a lány jobban ki tudta volna fejezni az érzelmeit, bárcsak többet beszélgettek volna, igaz, félreértések nélkül nincs sztori.)
Tegu 2015 ápr. 13. - 10:54:02
(2601/9141)
Nem tudom, hol tartasz, de nekünk az igazi meglepetés az volt, hogy sokáig többet képzeltünk Moo Myeongba, aztán kiderült, hogy õt is átverték, itt mindenki mindenkinek állandóan hazudott.
Illiona 2015 ápr. 13. - 07:23:22
(2600/9141)
Ha a beirásod idõpontját nézem, akkor nem is kicsit! (3.52 !) :))
Ljerk 2015 ápr. 13. - 03:52:32
(2599/9141)
El kell ismernem, hogy a Maids 10-11. részeiben szépen megkavarodtak a dolgok, jobban mint a Shine -ban.
K. Judit 2015 ápr. 12. - 10:53:33
(2598/9141)
Még én is találtam kettõt, a The Devilt, és a King and I-t (bár azt hiszem, az inkább mozifilm volt).

Ja, most elolvastam, tényleg rangsort jelent, de akkor mi nem tudjuk értékelni, ennyi filmet csak egy hazai nézõ láthatott. És azt mondja, hogy a 80-as évek volt náluk a tévéfilm, ill. sorozat gyártás fénykora. Ebbe én beleértem azt is, hogy a rangsort alkotó véleménye szerint a mostani dorámák már zömmel a külföldnek szólnak. Lehet, hogy igaza van (mi is milyen nosztalgiával gondolunk a Várkonyi, meg a Zsurzs Éva-féle sorozatokra, persze van különbség, nálunk azóta ... ugye ...).
Ljerk 2015 ápr. 12. - 10:14:04
(2597/9141)
Rangsort jelent (persze ahogy lehet olvasni a bevezetõben, szubjektív rangsor, hiszen a lista megalkotójának, azaz 1 embernek a véleményét tükrözi), mivel a második szám a pontszám. Egyébként én még találtam köztük vagy még egy tucat általam látott drámát, de valóban rengeteg "régi" (1980-90 -es) filmsorozat van közte.
Ljerk 2015 ápr. 12. - 10:07:25
(2596/9141)
:) Sokban eltér a véleményünk, ugyanazt másként látjuk. Míg a Maids nem hoz lázba (eddig 6 részt láttam), addig a Shine -t képes voltam az összes hibájával együtt végignézni 3 nap alatt.

Szereposztások: mindkét sorozat fõszereplõnõje számomra csalódás, egyrészt a Shine színésznõje nem az esetem, a Maids -ben meg miért osztották a 31 éves színésznõre egy 18-19 éves lány szerepét. A Chuno két férfi fõszereplõje ugyanazt hozza ezekben mint ott, bár Hyuk valóban egy kicsit túljátsza az indulatait.
K. Judit 2015 ápr. 11. - 23:56:47
(2595/9141)
Nem hiszem, hogy rangsort is jelent egyben ez a lista. (És nem tudom, mit jelent a második szám.)
Talán csak valaki össze akarta gyûjteni az összes sorozatot, mert fõleg 90-tõl a mai napig tartalmaz drámákat. Egyik kosztümös sorozat sincs köztük, amit nálunk is játszottak.
Szomorú, de én csak tíz sorozatot találtam a listáról, pedig kétszer is átnéztem (valójában persze ennél többet láttam, igaz vannak nálam sokkal nagyobb fogyasztók is):

Shine or be Mad, 2011
Slave Hunters, 2010
The Tree with Deep Roots, 2011
Couple or trouble, 2006
Road No 1, 2010
Painter of the Wind, 2008
He who can’t marry, 2009
Spotlight, 2008
Time Between Dog & Wolf 2007
The Princess' Man, 2011.

Én sem kezdenék bele a 2005-ös Shin Don filmbe, 63 részes, és a szereplõk is ismeretlenek. Pedig a története érdekes lehet, egy rövidebbe biztos belenéznék. Fõleg ezzel a fiúval, aki a TGS-ben is játszotta.
Illiona 2015 ápr. 11. - 22:02:26
(2594/9141)
Shine:

A forgatókönyv maga jó, és ötletes volt, maga a történelmi környezet is adott lehetõséget, nagyon jók voltak a szinészek.

A kereskedõházban a lány környezetében élõk mind mind igazi jó karakterek voltak, még a kancsal néma testõr is, Csilsuk, az elállófülû nõ, a testvér, mind mind üditõ jelenség volt.
Nagyon tetszett a fõszereplõnõ, igazi nõies nõ, aki még fiúruhában is nõcis. Az érzelmeit meg is tudta jeleníteni, soha kétség nem fért ahhoz, hogy ezek ketten hogyan állnak egymással.

Ami viszont nem tetszett:
A forgatókönyvet ugy húzták, nyujtották, hogy a történet elveszítette a belsõ feszültségét.
A nem kidolgozott, de fontos részletek: a lány hasonlósága, amit eleinte hangsúlyoztak, majd elfelejtettek.
A lány testvére, aki végre megtalálja a hugát, és különösebb indok nélkül megölné?
Nagyon nem tetszett WRS, a szinész, pedig én szeretem ezt az idõs férfit, de itt határozattan csunya megjelenése volt, szürke arcbõr, sprõd haj. Attól hogy negatív karaktert alakít, ezt nem tudom miért volt igy.

Az egész sorozatban nem tetszettek a szinek, minden olyan fakó volt!

Jobban ki lehetett volna domborítani a hercegek párbaját, életét.
Wang Wook személyét nem derült ki hogy komolyan vagy éppen gúnyként gondolták ki ilyenre.
Az õt mindig mindenben titokban segítõ korábbi katonai vezetõ is valahogy kellett volna már kivenni abból a szerepbõl idõvel.
A Pastahercegnõ pedig szerintem nagyon kevés volt, szakácsnak még elmegy, de semmi több! Nem tudta az érzelmeit kimutatni, és csak pótcselekvésekkel leplezte az eszköztelenségét: az elõkelõségét, és a hercegnõi méltóságot sugárzó tartását a folyamatos lassított teázgatással, a lassú kimért túlvontatott beszéddel, a semmilyen mozgással. A szép testõr iránt sem mutatott semmilyen szenvedélyt, csak a körülményekbõl láttuk, hogy talán "van valami". Én semmiképp nem említeném Misillel együtt, aki mestere volt a gondolatainak a közlésére is pusztán arcának minimális változásával.

Jang Hyuk:
Benne legalább nem csalódtam! Igaz hogy nálam õ nem is volt fönn semmilyen magasabb polcon, (mint pl OH JI Ho), igy viszont le sem csuszott onnan. :)))

Nekem túl sok volt a koszos, kócos, rongyos, affektálva ripacskodó megjelenés. Az oké, hogy álcázta magát, hogy felderítsen, de azért nem éveken keresztül, és nem állandóan. Amikor otthon volt a feleségével, hiába öltözött már ki, a személye akkor is megmaradt fésületlen rosszarcúnak!

Most nagyon gonosz leszek, és bian a rajongóitól, de õ szerintem már idõs volt erre a szerepre, és külsejében is alkalmatlan.
Nekem tavaly már a Fatedben sem tetszett a folyamatos ripacskodása, és csak megdöbbentem azon hogy akik megnézték, azoknak 95 %-a beájult tõle, és nagyon nagy rajongótábora volt. (vagyis lehet hogy a hiba itt bennem van?)

Amiért azért mégsem írom le Jang Hyukot, az a Midas c sorozatban nyújtott teljesítménye, tudott komoly öltönyös, jólfésült szinészként is helytállni!
A Chuno-beli alakítása nálam nem jött be, de errõl amikor a Sillán volt a kibeszélés.vetités, irtam is!

Nos, ezek alapján soroltam be a Shinét az egyszer mindenképp jól nézhetõ, de felejthetõ sorozatok közé.

Bocs hogy hosszú voltam.
Illiona 2015 ápr. 11. - 21:16:56
(2593/9141)
Shine avagy Maids?

Számomra a Maids egy osztállyal magasabb szinvonalú sorozat volt, mint a Shine, és már a kezdetektõl.

Maids:
Jó forgatókönyv, jó külsõ és belsõ forgatási helyszínek, izgalmas karakterek, szép tiszta szinek, jó szinészek.

Amiért mégsem egy kiemelkedõ sorozat lett belõle, az az, hogy nekem kevés volt a szerelem, a "fûszer" a két fõszereplõ között, emiatt olyan langyos volt az utolsó harmad.
Nem tudom, (és végeredményben mindegy is) hogy rendezõi koncepció volt vagy a szinésznõ ennyire volt képes, de a fõszereplõnõ IY által produkált érzelmi kiáradás az olyan semmilyen volt.

Ebbõl a szempontból nagyon meglepett az, hogy Oh Ji Ho milyen elegáns partner volt az unalmas fûszertelenségben!

Nagyon kedveltem Oh Ji Hot, vártam ezt a sorozatot, miatta kezdtem el nézni, és nagyot csalódtam benne.
Eltökölték az idõt a cselédudvarban, és nem bontottak ki fontos szálakat: MM hogy élte le az eddigi 35 évét, voltak -e eszméi, álmai, vagy csak élt bele a világba! Homályban maradt a Fõnéni szerepköre, a Man Wol eddigi mûködése. Hogy csak zsoldosok voltak, vagy hithû forradalmárok az egyszerû tagok, pl.
Most azon gondolkodtam, hogy Oh Ji Ho-t most sokkal gyengébbnek láttam, vagy a Chunoban értékeltem õt sokkal többre? Ehhez most ujra meg kellene néznem a Chunot is talán.(de nem fogom)

Ha nem is kiemelkedõ, de egy jó közepes sorozat volt.
Illiona 2015 ápr. 11. - 20:36:20
(2592/9141)
ez egy nagyon szubjektiv összeállítás, a zöme a sorozatoknak 2005 elõtti, ami részünkre nem hozzáférhetõ igazán. Technikailag sem, ezeket nem töltögetik mindennap fel különféle oldalakra, és talán mondanivalóban sem.
Az utobbi 10 évben készült filmeknél már gondoltak arra, hogy általános morális kérdéséket (is) feszegessenek a sorozataik, és a határaikon túl is legyenek érdekesek, fogyaszthatók. Hogy elõtte mi volt, nem tudom.

Alig találtam rajta általam nézett és elismert sorozatot!

DE! a 498. a Temptation legalább ott van! és az nálam az elsõ 10-ben benne van!
Ljerk 2015 ápr. 11. - 20:12:18
(2591/9141)
Shin Don -ról jutott eszembe, hogy már kétszer is nekifutottam a róla készített sorozatnak, de még nem sikerült befejeznem. Érdekes, hogy egy TOP 500-as koreai drámalistát vezet ez a sorozat, melyre például Silla rá se került. Igaz, hogy a második helyezett Eyes of Dawn méltán van azon a helyen, de a Shin Don az szerintem igencsak kérdéses.

Egy éve tán belinkeltem már valahová a porton, de hátha valaki még nem ismeri:
- http://www.dramatic-eye.com/k-drama/top-500/
K. Judit 2015 ápr. 11. - 11:57:09
(2590/9141)
Shin Don (ha jól emlékszem, azt pletykálták, hogy õ volt U király igazi apja).
K. Judit 2015 ápr. 11. - 11:56:21
(2589/9141)
Csilsuk szerzetesként
K. Judit 2015 ápr. 11. - 11:55:53
(2588/9141)
plusz három kedvenc, (õ Jukbang, szintén szélhámos szerepben)
K. Judit 2015 ápr. 11. - 11:54:41
(2587/9141)
Akkor már gyorsan földobom a többi szereplõt
(bal oldalon fölül a látnok)
K. Judit 2015 ápr. 11. - 11:53:22
(2586/9141)
Remélem jó képet csatolok, õ volt Banja Gongmin szeretõje, U-király anyja (ha igaz, hogy Gongmin volt az apa).
Viszont gyönyörûek voltak a kosztümök.
K. Judit 2015 ápr. 11. - 11:45:41
(2585/9141)
Tegu, biztos emlékszel, annak idején sokat gondolkoztunk, vajon miért nem volt elég sikeres a The Great Seer c. dráma, ami a késõi korjói idõszakról, aztán Yi Songgye tábornok (késõbbi Taejo király) hatalomátvételérõl szólt. Voltak benne kissé misztikus elemek, a tábornoknak a politikai és katonai-stratégiai tisztánlátás mellett egy látnok segítségére is szüksége volt, hogy hozzá merjen kezdeni az új (Joseon/Csoszon) dinasztia megalapításához és feng shui-ra a hely, a fõváros kiválasztásához.
Pedig nagyon rákészült a rendezõ a sorozatra, több évig várt bizonyos szereplõkre (olyanokra is, akik késõbb mégis visszamondták a szerepet), sok pénzt is öltek a megvalósításba, aztán valahogy mégis elcsúszott a dolog, elkezdett csökkenni a nézettség. A végére az elõirányzott 36 részbõl csak 35 lett (sõt bekavartak sztrájkok, aztán az elnökválasztás is).
Pedig nem volt rossz. De mi is éreztük, hogy valami hiányzik, persze mindjárt gondoltunk néhány (nanû, hogy nõi )szereplõre hogy talán nem voltak a helyzet magaslatán (kivéve egyet, aki korán lelépett), és valahogy Ji Sung sem érezte túl jól magát a jós szerepében, hiába, ezt az ember látja.

Ez most onnan jutott eszembe, hogy JJH egyik FB-oldalára valaki tegnap feltöltötte az egyik maszkos fotóját a kezdet kezdetérõl, és egy hozzászóló egy fél mondatban tisztába tette legalábbis számomra, hogy mi hiányzott. Azt korábban mi is megállapítottuk, hogy Ji Sung és a partnere között semmi összhang nem volt, tehát a fõszereplõ párosból eleve hiányzott valahogy a tûz.

De amire rádöbbentem az ez a mondat (a FB-on nem mindig helyesek az angol nyelvû beírások): "Fantastic character, but need some romantic to be perfect." Szóval YSG-nek is meg kellett volna találni a romantikus oldalát, annak ellenére, hogy már tényleg nõs volt a történet elején, és ahogy az idõ telt-múlt nemsokára hat fia is született, de az õ magánéletével egyáltalán nem foglalkozott a film. Mire a hatalmat átvette, már a második felesége oldalán látjuk két újabb gyerekkel. Az elsõ feleségét nem ismertük, de tudjuk, hogy meghalt. Szóval most már legalább tudom, hogy ezt az új kapcsolatot kellett volna jobban kibontani ugyanezzel, vagy akár egy másik szereplõvel, hiszen késõbb ennek a szerelemnek, ill. ennek a családnak is sok szerepe lett a történet késõbbi alakulásában (testvérháború stb.).
És ha esetleg a Banját alakító színésznõ játszhatta volna YSG feleségét - na az szuper lett volna :))
Tegu 2015 ápr. 10. - 17:55:26
(2584/9141)
Hát, azért a Mishil-i nagyság közelében sem volt a Yeowont alakitó szinésznõ, de jól alakitotta a szerepét szerintem is, nem volt magában a szerepben több.
Az utolsó epizódokról irtakkal egyetértek, a szereposztásból szegény Wook herceg totál tévedés volt, esetlen, idétlen volt a szerepében, még menni sem tudott szegény méltóságteljesen.
Közepesnél gyengébbnek tartom a sorozatot.
Ljerk 2015 ápr. 10. - 17:16:45
(2583/9141)
Köszönöm a tájékoztatást. A Jang Hyuk topicban ma írtam egy nagyon rövid véleményt a Shine -ról.
Tegu 2015 ápr. 10. - 16:43:46
(2582/9141)
A Maids komolyabb, mint a Shine, szerintem jobb is.
Ird majd le, mi a véleményed a Shine epizódjairól, mi az elején még irogattunk róla többet, aztán valahogy elmaradt.
Ljerk 2015 ápr. 10. - 16:30:52
(2581/9141)
Olvasom, hogy többen néztétek a Shine -t, és a Maids -et is. A Shine -t most néztem meg, egy kicsit jobb volt az átlagosnál, igaz nem sokkal.
Az a kérdésem, hogy a Maids van-e olyan szintû mint a Shine ?

A képen Jang Hyuk a Shine or Go Crazy -bõl.
Tegu 2015 ápr. 10. - 12:37:04
(2580/9141)
http://www.mng.hu/kiallitasok/idoszaki/elozetes/qi_baishi_nyito
A természet igézete. Qi Baishi festmények a Pekingi Mûvészeti Akadémia gyûjteményébõl
2015. április 23. - június 28.

A 20. századi kínai festészet egyik legkiválóbb mestere, Qi Baishi (Csi Paj-si, 1864-1957) mûveivel ismerkedhetnek meg az érdeklõdõk tavasszal Budapesten.
Tegu 2015 ápr. 09. - 21:14:10
(2579/9141)
Köszi, mit mondjak, nem kaptam kedvet hozzá:)
Illiona 2015 ápr. 09. - 20:26:10
(2578/9141)
Jingbirok:

Ennyi, errõl többet igy nem tudok mondani

Nézõs?
Illiona 2015 ápr. 09. - 20:20:52
(2577/9141)
Jingbirok:
Illiona 2015 ápr. 09. - 20:19:50
(2576/9141)
az egyetlen nem nyomasztó arc
Illiona 2015 ápr. 09. - 20:14:02
(2575/9141)
Jingbirok:
Illiona 2015 ápr. 09. - 20:07:47
(2574/9141)
Jingbirok
Illiona 2015 ápr. 09. - 20:00:54
(2573/9141)
Jingbirok:

próbálok olyan képeket feltenni, amelyeket a Sillán kihagytam.
Illiona 2015 ápr. 09. - 19:28:44
(2572/9141)
én az elsõ két részt láttam belõle felirat nélkül, akkor még angol sem volt.

Ha megnézed az adatlapját, vagy 13 férfi és 2 nõ szerepel rajta, ami azért sokat elmond.
Taktikázások és intrika a királyi udvarban, miközben a japánok betámadnak.
De a Japán udvar sem mentes a hatalmi harcoktól.
Eközben a japán katonák mindent és mindenkit akit érnek gyilkolnak, és ezt hatásos képekkel be is mutatják.
Vannak látványos kinti jelenetek, és nagyon nyomasztó palotabelsõben való felvételek egyaránt.

Azt hiszem igazán a történelmet kedvelõ férfi nézõknek akartak kedveskedni, illetve az erõsebb lelkületû nõknek!

még nem tudom elkezdjem-e nézni, mostmnár van googlizható angol hozzá, azt hiszem 4 rész van fent, kint már a 16. résznél tartanak, heti 2 részt adnak belõle, 50 részes lesz.

http://asianwiki.com/The_Jingbirok:_A_Memoir_of_Imjin_War

Kép: az aktuális király
Tegu 2015 ápr. 09. - 18:40:11
(2571/9141)
Illiona
Milyen ez a Jingbirok?
Rhubarb 2015 ápr. 08. - 21:51:22 Előzmény dorombka
(2570/9141)
Ez még ismerõs is. :)
Viszont somot most már tuti fogok ültetni. Gyönyörû a virága.
Rhubarb 2015 ápr. 08. - 21:41:57 Előzmény K. Judit
(2569/9141)
És amikor rájött, hogy õ a régi menyasszonya!
Aztán meg tudtuk, hogy halálos bûn volt az esküvõjük!
K. Judit 2015 ápr. 08. - 18:57:02
(2568/9141)
Én már annak is örülök, hogy Wang-so rájött, hogy Geboáááá nem fiú, hanem lány. Persze ezt a részt már nem láttam, most úgy rémlik, már jóval korábban lemaradtam.
offtopic
dorombka 2015 ápr. 08. - 18:49:21
(2567/9141)
Csak azért szólok én is, hogy ki ne maradjak a sok szép tavaszi virág taglálásából/találgatásából. :))
Imádom a tavaszi sárga virágokat, akkor már végérvényesen annyi a télnek.

Van egy nagyon szép és különlegesen illatos virágos cserje, elõbb virágzik, utána levelezik.

Nálunk ritka , de megél : kínai varázsmogyoró
http://www.bakker-holland.hu/termek/kinai-varazsmogyoro-boskoop-/
http://www.dmkert.hu/palmak/arnold_promise_varazsmogyoro
http://www.botanikaland.hu/hamamelis/varazsmogyoro/

Gyógyhatása régóta ismeretes
http://www.rd.hu/Mire_j%C3%B3_a_var%C3%A1zsmogyor%C3%B3
Tegu 2015 ápr. 08. - 18:35:46
(2566/9141)
Á, nincs szomoru hangulata a végének, mindenki mosolyog, s szivvel lélekkel a feladataira és az országra/népre figyel, nagyon felemelõ:)
K. Judit 2015 ápr. 08. - 18:32:09
(2565/9141)
Ja értem. Örüljünk, hogy nem halt meg. Valaki. (Kicsit elment a kedvem.)

Nehezen emésztem meg, hogy egy bizonyos királyról (tört. személyrõl) szól egy történet, közben pedig hozzáköltenek más eseményeket, a valóban megtörténteket csak "jelzik" valahogy, vagy lehagynak egy-két gyereket (legutóbb kb. 30-at)...
Olyan, mintha kezdenének kifogyni az ötletekbõl, kellenek a királyok sorvezetõnek, és csak a tölteléket hajlandók kitalálni.
Azért így könnyebb, mint új meséket kitalálni :) Mondják is az öregek, hogy nincs új a nap alatt.

Ez már igazán a Maids-ben sem tetszett, hogy csak úgy kölcsönvesznek egy-két királyt, mert a történetük beleillik egy másikba. Az igazit meg már olyan sokszor megírták mások.
Illiona 2015 ápr. 08. - 18:22:28
(2564/9141)
Ha együtt maradt volna a lánnyal, akkor azt egész biztosan megölték volna. Wang Wook, vagy a Pastahercegnõ, vagy éppen a király, ( pont ez történt a Maidsben is, hogy nem tetszett az uralkodónak, hogy MM -t semmi nem érdekli, csak IY.)

Ha Wang So király akart lenni, akkor nem hagyhatott ekkora támadási felületet. Lázadás ide - oda, õ csak akkor tudott hiteles uralkodó lenni, ha normális életvitelt mutatott a feléségével együtt kifelé, hisz láttuk amikor az elõkelõségek behódoltak, ott pöffeszkedett a Pastahercegnõ mellette.
És egy uralkodónak az is ugyanolyan kötelessége volt, hogy utódai legyenek, mint az, hogy megvédje az országát, és a népét!
Mondjuk azt megtehette volna, hogy valamilyen ürüggyel kivégezteti a nõt, és elveszi ujra a lányt, immár rendesen, de a politikában WRS-nek nagy hatalma volt, nem biztos hogy a nemesek ezt tolerálták volna.
Tegu 2015 ápr. 08. - 18:15:50
(2563/9141)
A sorozatban nincs szó a gyerekekrõl, csak sejtetik a három játszó gyerekkel, de a valóságban igen, volt egy pár gyerekük, ebbõl két fiu, ha jól emlékszem, s az egyikbõl lett a következõ király.
Happy end már az is, hogy nem haltak meg és saját elhatározásból válnak szét, teszik a dolgukat, küldetésüket teljesitik, elég blõd dolog, de megszokott ezekben a sorozatokban. DongYi is akkor vonult el, mikor már minden éppen rendezõdött, aztán rohangálhatott ki a király, hogy találkozhasson vele:)
K. Judit 2015 ápr. 08. - 18:10:21
(2562/9141)
Hát az meg milyen happyend, hogy haláluk után találkoznak?
És a méregkeverõ feleségének csinál gyereket?
Tegu 2015 ápr. 08. - 17:34:59
(2561/9141)
Kérdés, melyik sorozat legyen a következõ?
Tegu 2015 ápr. 08. - 17:30:21
(2560/9141)
Na jól van, megnéztem szöveggel, happy-end, közhelyekkel tüzdelt búcsúbeszélgetésekkel.
Szerintem a végén már csak haláluk után találkoznak.
Nem az erõsségük a befejezés, nem rossz, de olyan semmilyen.
:)
Tegu 2015 ápr. 08. - 17:21:55
(2559/9141)
Nekem a legjobban az õ alakitása tetszett, remélem, nyer valamelyik dijosztón.
Rhubarb 2015 ápr. 08. - 16:56:41
(2558/9141)
Az szerintem is csak szimbolikus.
A tüzes herceg és a fagyos hercegnõ. :)

Annyira jó volt Jang Hyuk.:)
Tegu 2015 ápr. 08. - 16:09:38
(2557/9141)
Ja és SY le- kihüléses betegségét pedig csak szimbolikusan tudom értelmezn. ahogy a gyógymódot is, nagyon belemagyarázva:)
De a felvétel kétségtelenül nagyon szép
Tegu 2015 ápr. 08. - 14:18:41
(2556/9141)
Dehogy, olyan jól kitaláltam, hogy volt egy ikertesója SY-nek, ennek köze sincs a történelemhez, egyèbként szépen követték a tényeket, viszont love-storyként sovánka volt a történet, szegény bátyó is csak egy szerencsètlen szerelmes terminátorként nézett szomorúan, néha kardozott egyet, milyen kihasznalatlanul hagyták a benne rejlö lehetöségeket,eh.
Tegu 2015 ápr. 08. - 14:05:54
(2555/9141)
Igen a pasztás volt a valóságban is a felesège, késöbb királynè, s a fiukból is király lett.
Wooknak is jutott feleség, a fiukból is király lett
K. Judit 2015 ápr. 08. - 13:00:38
(2554/9141)
Haláli. Somfa.
"A négyhímesek seregébe és egyanyások rendjébe tartozó fanem; csészéje kicsin, négy fogu a magzat fölött; bokrétája négy szirmu; csontárjának makkja két rekeszû. (Cornus). Fajai között legismeretesb a húsos somfa (Cornus mascula), melynek virága sárga, gyümölcse veres, fája csomós, kemény. Somfánál fõzõ, közmondatként am. igen fösvény, szoros marku. (Szabó D.). - Nevét gyümölcsétõl kapta, mint sok más gyömölcsfa. V. ö. SOM. "

Én már ott elvesztettem a fonalat, hogy egyanyások rendjébe tartozó ..... :)
Rhubarb 2015 ápr. 08. - 12:47:36
(2553/9141)
Húsos som.
http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%BAsos_som

Nos, körbejártuk a témát.

Ilyen megnyugtató vége lett, mivel a növény foglalkoztatott minket. :)
Rhubarb 2015 ápr. 08. - 12:40:14
(2552/9141)
Megvan. :)
http://english.visitkorea.or.kr/enu/SI/SI_EN_3_2_1.jsp?cid=700485
Sansuyu.

Van magyar neve is vajon?
K. Judit 2015 ápr. 08. - 12:31:13
(2551/9141)
Itt most egy kicsit a gonosz ajkára fagyott a mosoly, de ennél jóval kellemetlenebb percei is lesznek.
Közeledik a vége. Még négy rész van hátra.
Kezdenek kicsúszni a keze közül a kórház dolgok. Van egy kis csapat, akik a vakcináját hatástalanítani tudják.
És kényszerítik, hogy színt valljon.
Nem tudom, hogy fogják lebuktatni ... de neki elég lesz, ha nem ihatja a szérumát, amit nagy munkával eddig kifejlesztett.
Anélkül gyorsan meg fog öregedni (már most is 70 évesnek kellene lennie).
Talán az az undorítóan mosolygó fiatal munkatársa lesz a veszte.
K. Judit 2015 ápr. 08. - 12:23:51
(2550/9141)
Egy kis Blood:
hiába a baloldali a "pozitív vámpír", õ a magasabb, a fehérebb bõrû és a fiatalabb ...
nekem a jobboldali "villain" jön be (persze most eltekintek attól, hogy elemezzem, ki mennyire jó, ki mennyire rossz).
K. Judit 2015 ápr. 08. - 12:22:13
(2549/9141)
Most, hogy rákerestem (mert emlékszem, hogy jártam egyszer Bretagne-ban, és ott volt egy mimózákról elnevezett sziget), rájöttem, hogy nagyon sokféle létezik. A télitõl a gallig (csak ott). Hát ne csodálkozzunk, hogy a Távol-Keleten még ennél sokkal többféle létezik.
Az, hogy elõbb a virág jelenik meg és csak utána a levelek, nem azt jelenti, hogy valamilyen gyümölcsfáról van szó?
Rhubarb 2015 ápr. 08. - 12:02:06
(2548/9141)
A filmben nem volt levele. Semmi zöldje.
Nem pont olyan, de hasonlít.
K. Judit 2015 ápr. 08. - 11:56:47
(2547/9141)
?
K. Judit 2015 ápr. 08. - 11:55:24
(2546/9141)
Mimóza?
Rhubarb 2015 ápr. 08. - 11:53:17
(2545/9141)
Mert Ti történelmi drámát vártatok, pedig ez csak egy mese.

Szerintem egyik növény se az itteniek közül.

Itt egy közeli a virágáról.
K. Judit 2015 ápr. 08. - 11:48:58
(2544/9141)
"Aranyesõ. Ne tévesszük össze a március végén április elején virító aranyvesszõvel."
Hát pedig sokan vagyunk, akik így ismerjük.
Vajon ki keverte össze ezeket elõször? Mert sikerült neki sokunkat félrevezetni :)
K. Judit 2015 ápr. 08. - 11:45:25
(2543/9141)
Na jó, akkor elõbb megnézem, mert még ott tartok, hogy Wang-so felesége a Pasta-s lány...
És Wook (a transzvesztita) akkor még nõtlen volt ... :))
Tegu 2015 ápr. 08. - 11:40:26
(2542/9141)
Azért irtam, a filmben az aranyfa, amit látunk.
De az aranyesõ sem az, aminek hivjuk, van egy olyan fa, aminek a virágai olyanok, mint az akác, állitólag az az aranyesõ.
MIndegy is, állitólag mindig hamarabb virágzik, mint a többi fa, bokor, cserje.