Tegu 2015 ápr. 01. - 10:29:11
(2491/9141)
Megnéztem végre a 19. részt felirattal.
Hát szegény védelmi miniszter az utolsó pillanatban döntött rosszul, de igaza volt a királynak, õt kellett volna megvédenie, nem átállni, akkor sem, ha kényszeritették.
Még mindig nem egészen értem, miért engedték szabadon a sógornõt, mi az, hogy ha elválik, akkor nem büntethetõ, akkor a védelmi miniszter felesége sem?
Mi az a fiola amit a kiszengnek adott KIm papa? Méreg?
Miért megoldás az?

Még nem láttam a 20. részt, de abból, amit olvastam, kicsit Bidam filozófiája köszön vissza EunKi-nél, neki arra kellett volna a hatalom, hogy Inyubot megszerezze, ill. visszaemelje a rangjába, de ez nem változtat a tényen, hogy már nem makulátlan Inyub multja, igy hogy akarta volna elvenni?
Taejo-nak megjött az esze, nem tud megbocsátani BangWonnak, de felismerte, hogy mégsem szövetkezhet olyanokkal, akik az egész Joseon dinasztiát akarják megdönteni.
K. Judit 2015 márc. 31. - 22:48:53
(2490/9141)
Ez már K-dráma nézési ártalom, hogy az ember megpróbálja belehelyezni a történelembe a filmet, fõleg ha úgy kezdik népszerûsíteni, hogy "történelmi tényeken alapul".

Igazából érthetõ úgy is, ha nem nézel utána.
A lényeget különbözõ párbeszédekben elmondták, hogy ki Taejo (Yi Songgye tábornok, itt ugye már kapsz egy évszámot is, amibõl ki lehet indulni: 1392), miért nem tartják a kapcsolatot, mit tett ellene a saját fia Taejong. Azt is elmondták, hogy a volt korjói dinasztiából néhány életben maradt családtag hosszú évek óta szervezkedik, készülnek a király megbuktatására, az idõközben megszûnt királyság visszaállítására, ez a Man Wol és Kim a vezére.
A fõnéni valószínûleg a királyné szolgálatában állt, de közeli kapcsolatban lehetett Kim-mel is, máskülönben miért esett volna rá Kim választása, amikor megölte MM anyját és elrabolta õt csecsemõ korában. Az látszott rajta, hogy udvarhölgy lehetett, valami miatt vagy le volt kötelezve Kim-nek, vagy õ is benne volt a bûntényben. Máskülönben miért vállalt volna el egy alantas munkát egy nemesi háznál. Kim helyezte el a gyerekkel a Heo családnál, nyilvánvaló szándékuk a védelmi miniszter szemmel tartása, a kémkedés lehetett. Viszont hála a fõnéninek, MM megtanult írni-olvasni, talán néhány hasznos dolgot az életrõl is, de alapvetõen egy cél érdekében "vigyáztak rá" több mint 30 évig, hogy megölje a királyt. Becsapták, eltitkolták a valódi identitását, egy élõ fegyvert neveltek belõle.

A kiszeng pedig egy ambiciózus nõszemély volt, aki szintén Kim irányításával és segédletével nemcsak magasabb körök arisztokratáit szolgálta ki, hanem még ábrándozhatott is arról, hogy a legfõbb úrnak is bizalmasa lehet. Ezért tudott mindig mindent. Azt csak szintén egy párbeszédbõl tudjuk, hogy MM és a kiszeng között volt valaha valami, aminek gyorsan véget vetett Kim, nem azért nevelt a fiúból egy torpedót, hogy végül egy nõ eltérítse a kijelölt útról.

De ha a korszak érdekel, akkor az 1300-as évek legvégérõl, az 1400-as évek legelejérõl van szó. Az utolsó király, aki még számított a korjói dinasztiából Gongmin volt, akinek az életérõl több dráma és egy mozifilm is készült (2005–2006: Shin Don, 2008: A Frozen Flower (mozifilm), 2012: Faith, 2012–2013: The Great Seer).

Különben a másik film, amit néztek (én felfüggesztettem, de majd folytatom), a Shine or go crazy pont ennek a korjói Wang dinasztiának az elsõ négy uralkodójáról szól, azt hiszem a negyedik Jang Hyuk. Tehát elmondhatod, hogy ismered a 918-tól 1392-ig tartó idõszak elsõ és utolsó királyait, és az õket felváltó Joseon/Csoszon dinasztia elsõ királyait.
Illiona 2015 márc. 31. - 21:50:13
(2489/9141)
nem az életükrõl való lemondásra gondoltam, hanem arra, hogy mindkettõ lemondott valamirõl a lány miatt, és ezt tettem mérlegre. (ugy hogy még mindig nem nézem a 19-et, ez ugye abban van)

A történelmi háttér kibontása nem volt ennek a sorozatnak az erõssége, és miután nem láttam az ugyanezzel a korral, ugyanezekkel az uralkodókkal készült filmeket, amiket közben felsoroltál, igy ezek engem nem is befolyásolnak amikor megitélek egy adott szituációt, vagy kialakult helyzetet, vagy karaktert.
Nem is lehet összehasonlítani egy sokrészes sorozattal, ahol van idõ a történelmi háttér felvezetésére, és a gyermekkoron át akár 40 évet átölelõ film is lehet, mint pl a Jumong.
A Dae Jo Yuong c soriban folyamatosan a narrátor még azt is elmondta, és mutatta a térképeken, hogy milyen valós feljegyzések maradtak fenn azokból az idõkbõl! De hát 134 részen keresztül bõven volt erre lehetõség! Az is látszik, hogy a korábbi dorámák, amelyek még a mult évtizedben készültek, sokkal alaposabbak, kidolgozottabbak. Soha semmi nem volt véletlenül. Ezek a most leadott 20-24 részes sorozatok már nem képesek ugyanezt a hatást elérni, sok mindent érintenek úgy, hogy azután nem bontják ki részletesebben. Mint itt a Maidsban a Fõnéni elkötelezettsége, vagy a giseng lány története. Vagy MM életének, gondolkodásának megváltozása a születési titkának kiderülése után. Vagy MM kapcsolata a Man Wollal-az elvi elkötelezettség szintjén.
Ennek ellenére jó kis sorozat volt, és azért jó, mert ennyi indulatot, érzelmet tudott kiváltani. Hogy voltak gyengéi is, ez tény, dehát melyiknek nincs?
K. Judit 2015 márc. 31. - 20:16:49
(2488/9141)
Abból a mondatból nem tudtam jól kijönni, szóval a király elismerte, hogy a fia valószínûleg nem sikerült volna ilyen jól, ha mellette nevelkedik a palotában.
K. Judit 2015 márc. 31. - 20:00:09
(2487/9141)
MMn-nak tényleg nem volt semmije, csak az élete.
Azt viszont többször is kockára tette InYub miatt. Hirtelen csak két eset, mert sietek, pl. amikor felnyalábolta és ellovagolt vele a kivégzés helyszínérõl, vagy amikor a Man Wol-osok karmai közül mentette ki, egyedül egy csoport felfegyverzett bandita orra elõl. Mondjuk az életét ennél többször is megmentette, de amit parancsra tett, azt nem számolom bele.

Hát lehet, hogy MM élete nem ér annyit, mint Kim eszméi (milyen eszmék? egy minden szempontból csõdöt mondott uralkodóház kb. 100 évig tartó hanyatlása?), de InYub mégis többre értékelte. Elég sok embernek, köztük a saját családjának is meg kellett halnia Kim zavaros eszméi miatt...

Az egy jó mondat volt a király részérõl, hogy ha õ neveli a fiát a palotában, talán nem is vált volna belõle ilyen igazságszeretõ, együtt érzõ, érett ..., már a szavakra nem emlékszem, de a lényeg az, hogy elismerte, a fia sokat és ügyesen segített neki, biztos bánta, hogy nem tudta rávenni a maradásra.

(Az igénytelen öltözködés nem véletlenül az öltöztetõ, a jelmezes feladata? Talán a színész elmegy egy áruházba és kiválogatja magának a legtopisabb, de legkényelmesebb szerkót? Nem hiszem. Valószínûleg elõ van írva a script-ben, hogy OJH mit visel. Nekem se tetszett, de azért ezt már tényleg nem kéne a herceg hibájaként felsorolni ... Ez csak egy szerep :))
Illiona 2015 márc. 31. - 18:05:49
(2486/9141)
Maids:
csak pár szót ahhoz, hogy Eun Ki szerint MM mindenrõl lemondott, mig õ erre képtelen volt!
Na azért elment volna mindenképpen Jejura is, amikor ugy tudta, hogy a lányt oda viszik!
Utána felajánlotta, hogy szökjenek meg együtt.
Bár szerintetek elfogták volna, de szerintem meg ez nem biztos, lehettek volna bárhol, és némi kaland megért volna néhány részt, végül is ez csak egy film.
Eun Ki egész gyerekkorát, és kamaszkorát iskolákban töltötte! akkoriban azért -ahogy a filmekbõl látjuk,- igen komoly filozófiai és egyéb tanulmányok voltak, és õ élenjáró tanuló volt!
Hogy az apja mellé állt, illetve pontosabban az apja által képviselt eszme mellé állt, mutatja, hogy volt benne tartás, gerinc, egy férfinak kellenek elvek! Azt, hogy ez egy idejétmúlt eszme volt már, azt mi innen tudjuk utólag, de akkor õ abban a helyzetben követendõnek látta, és számára ugyis mindegy volt!
De ha igazságosak vagyunk vele, akkor idõben azért elõször kérte IY-t hogy menjenek el, és csak utána állt az apja mellé, amikor már úgyis mindegy volt neki, mert IY elutasította.

MM viszont mindenrõl lemondott. ? mirõl? amit nem is ismert, arról! Ami még nem is volt a birtokában , arról!
Szolgaként volt gyerek, felnõttként szolgaként élt. Nem volt jövõképe, nem volt álma, reménye, semmi!
Hogy miért tartozott mégis a Man Wol szervezethez, hogy miért követte a a Fõnéni utasításait, nem tudom, mit gondolt errõl, de inkább a szolgalelküsége miatt, mint karakán meggyõzõdésbõl!

Amikor megtudta kinek a gyermekeként született, utána lett e elképzelése arról, hogy ez mit jelent az õ életében?

Persze,. ha megkapja a hercegi címet, és annak megfelelõ helyzetbe kerül, ahhoz bizony feladat is jár!

A királynak mindig lettek volna kérései felé, kinyomozni ezt azt, hivatalnokoknak a körmére nézni, még ha nem is lett volna pl miniszter, de sok feladatot attól még rábiztak volna a rangért cserébe.
Meg tudta volna -e ezeket oldani?
Úgy, hogy nem volt sem iskolázottsága, sem tapasztalata. A ruhájából azért lehetett következtetni az igényességére, már tudta hogy herceg, mégis a háncscipõben járt kelt, és a szolgaszálláson nyomorgott!

Összegezve, Eun Ki amirõl lemondott, az sokkal inkább egy mérhetõ, értékelhetõ valami, mig amirõl MM lemondott, az valami olyan, ami nem is volt a birtokában.

(ezeket úgy szedtem csak össze, még ezután nézem meg a 2 utolsó részt! Ja, és közben meg jön a Shine lefelé!
Ez egyébként érdekes, Jang Hyukért nem tudnék védõbeszédet mondani, pedig kedvelem, de valahogy nem inspirál :)))
K. Judit 2015 márc. 31. - 15:44:41
(2485/9141)
Maids 20:
Szóval nem az a baj, hogy IY szolgáló volt, hanem hogy egyszer már férjnél volt (?), és nincsenek rokonai. Így nehéz neki férjet találni, de királyi ajánlással megoldható. A herceg annak ellenére, hogy nem az udvarban nevelkedett, mégis csak herceg, a király biztos benne, hogy elõbb-utóbb túl tud lenni IY-hoz fûzõdõ érzésein. Errõl világosítja fel InYubot a kiszeng. Arról nyilván egyikük sem tudott, hogy közben MM megkérte a királyt, hogy szabadon választhasson, hogy a palotán belül, vagy kívül szeretne élni.
Azt írta Inyub MM-nak, hogy éppen a férfi iránt érzett szerelem miatt kell elmennie. Magyarul: nem szeretné akadályozni õt abban, hogy ha akarja, hercegként élhesse az életét. Miután IY elment, egy évig kereste õt MM.

Még annyit, hogy Inyub nem ölt meg senkit, nem kell neki bûnhõdnie. Akik segítették, saját akaratukból tették, nem kényszerbõl. Nem Inyub ugrott el a kard elõl, hogy Eun-ki-t érje a döfés. Sawolt – talán az egyforma ruhájuk miatt – téveszthette össze egy másik gyilkos Inyubbal. Egyiket sem a lány akarta így.

Szerintem ebben a filmben valamilyen szempontból mindenki áldozat, de egyik áldozatot az különbözteti meg a másiktól, hogy mi volt a szándéka, és/vagy volt-e választása. (Kivétel a védelmi miniszter felesége, neki kilenc élete van :)

Továbbra sem értem, miért dicsõítette annyira Kim a volt korjói királyi familiát, hogy mindent, ami fontos feláldozzon az oltárán, számára a lojalitás feltétel nélküli hûséget jelentett itt például azokhoz, akik már nem is léteztek.
K. Judit 2015 márc. 31. - 11:36:50
(2484/9141)
De minden ok?
K. Judit 2015 márc. 31. - 11:36:19
(2483/9141)
Megjelentek a Helios plakátjai, április 30-án lesz a bemutató.
Gondolom Si Wonnal és a kínaiakkal is ugyanilyen készült.
Talán felgyújtják Hong Kongot?
Tegu 2015 márc. 31. - 11:34:52
(2482/9141)
Ma délután akartam végre megnézni, de megint nem lesz rá idõm:(