Tegu 2015 márc. 25. - 09:37:56 Előzmény K. Judit
(2381/9141)
Taejo figurája érdekes itt, mert látszólag elhülyült, de valójában azért még gondolkodni képes kisöreg. Büntetést is tervezhet, bár az õ lelkiismerete sem lehet tiszta, õ is hibázott a koronaherceg kijelölésével. Alkalmasnak tartotta BAngwont a trónra, de õ elfogadta Yeong Do Jeon elveit a nemesek szerepérõl /az õ segitségükkel került trónra/ miközben Bangwon kezdettõl fogva ellenezte azt, hogy a király csak egy disz legyen az állam élén és a nemesek irányitsák az országot. Ami érdekes, hogy Taejong valójában érintetlenül hagyta Yeong Do Jeon megreformált kormányzati strukturáját, csak a király-nemesek szerepérõl volt más elképzelése.
Taejo megint a nemesekre hallgat, mert most az a korjót támogató szárny állt látszólag mellé, amelyik régebben ellenezte õt. Mindkét fél azt hiszi, hogy jól kihasználja a másikat.
A királyi dinasztia tagjai közül pedig páran megmenekültek arról a hajóról, amirõl KIm papa beszélt, nem csak a sorozatban, hanem a valóságban is, erre épit most a történetünk.
De már csak két rész van hátra, nem? Nem hiszem, hogy ebbe olyan mélyen belemennének.
K. Judit 2015 márc. 25. - 09:15:42
(2380/9141)
A jelszó: Inyub.
Neki elég annyit mondani, hogy baja lehet, és mint a robot, végrehajtja az utasítást.
Egész életében ezt csinálta, most még saját motivációja is van.
Egyszerûen eszébe se jut, hogy átverik.

Azt hiszem, elkezdhetjük a tippelgetést, hogy ki marad életben.
Tegu 2015 márc. 25. - 08:41:11 Előzmény K. Judit
(2379/9141)
Most néztem meg felirattal a 18. részt, akkor most az a terv, ha jól értem, hogy
1. OJH-t a király ellen forditják
2. Taejo ellen is tervezhetnek valamit, különben miért akarja EunKi elõször bemutatni a nyilvánosságnak, hogy Taejo jó állapotban van.
Akkor Taejot is meg akarják ölni?
Kimondottan idegesitõ már, hogy ennyire megtéveszthetõ OJH.
K. Judit 2015 márc. 24. - 23:33:52
(2378/9141)
Ja én a hatalmi harcot nem úgy értettem, hogy Taejo akart volna a trónra visszaülni, hanem a felülkerekedés kedvéért, azért, hogy a fiának ne legyen olyan könnyû az élete. Ha már korábban elismerte, hogy Taejong alkalmasabb az uralkodásra, azt valószínûleg most is úgy gondolja, de valahogy mégis meg akarja büntetni, hát akkor miért ne a korjóiakkal... vagy akárki mással, aki kapóra jön erre a célra.

Az a börtönbeli jelenet is érdekes volt, senki mást meg nem hallgatott, csak elhitte, amit Eun-ki mond, és eldöntötte, hogy OJH apja fia, büntetést érdemel. Pedig a lány már majdnem meggyõzte. De mondjuk, hogy Eun-ki ezerszer meggyõzõbb volt, mint egy alak, akirõl csak nemrég derült ki, hogy királyi vér folyik az ereiben, azért olyan könnyen mégsem szabadott volna feladnia, ha már vette a fáradságot és lement a cellákhoz.

Hogy ezt hogy tudták így megoldani a forgatókönyvírók, gratulálok nekik. Ugyanis OJH-nak azért kell bûnhõdnie, mert valaha Man Wol tag volt, miközben Eun-ki most is az, Kim is az, és õ Taejo pedig épp nemrég szövetkezett velük, Taejong megbocsátott nekik .... nincs ebben némi ellentmondás?
Tegu 2015 márc. 24. - 23:08:03
(2377/9141)
Én is visszanézek néhány párbeszédet, mert ugy emlékszem, anyagi támogatásról is beszélt EunKi vagy Taejo.
Igen, már kiépithette az abszolutizmust Taejong, mert tanács ide vagy oda, mindenben õ döntött, ráadásul még ellenõrizte is a nemeseket, mert õ hozta létre azt az intézményt, hogy lehet menni dobolni vagy gongot ütni a királyi palota elé annak, aki a nemesek visszaélései miatt panaszkodni akart.
A TGS-ben azért jól ábrázolták, mit müvelt a nemesség Korjóban, ami az ország hanyatlásához vezetett, igy Taejong, aki a korjói kormányban is viselt valamilyen tisztséget szerintem gyülölte a nemesek hatalmaskodásait, azért is akarta õket kordában tartani.
Ugy látom, ez is ismétlõdõ motivum, elõször érdekcsoportok segitségével hatalomra kerülni, utána korlátozni a hatalmukat, mert nem birnak magukkal, aztán lassan kialakul egy ingázás, hol a nemesek kerülnek érdekérvényesitõ pozicióba, mert szükség van a támogatásukra, hol a király és akkor itt még nem is jelentek meg a kereskedõk, akik a háttérbõl bizony mozgatták a nemeseket is.
De azért a pénz - hatalom összefonódás itt is jelzésre kerül.

Ja és azt hiszem, Inyub apja már a megreformált államtanács vezetõje lehetett, ami három fõbõl állt, feltételezem, hogy a pénzügy- és védelmi miniszter lehettek még a tagjai, azért tanácskozik mindig velük a király.
Abból, amit olvasok Taejoról nem az jön le, hogy hataloméhes és azért akar visszaülni a trónra, hanem inkább azt, hogy nem helyesli Taejong trónrakerülésének módját és gondolom, hogy a mellõzött nemesek is hozzá járkáltak panaszkodni, igy inkább le akarta váltani Taejongot, mint trónra ülni.
K. Judit 2015 márc. 24. - 22:20:25
(2376/9141)
Kösz, legalább van valami hasonló, bár egy felkelést másképp képzelek el, mint egy föld alatti szervezõdést, mindenesetre biztos így is el lehet kezdeni.
Én úgy értettem, hogy Taejo a sereget kapja, nem pénzt. Pénzt Taejog kapott, Kimék szabadságáért cserébe, neki van rá szüksége.
Ahhoz képest, hogy azt olvastuk, nem lesz a sorozatban túl sok politika, nem annyira a királyokról szól majd, mint inkább a szolgálókról, azért mégis beleszõtték a két király viszályát és a vége felé elég keményen lehet érezni a feszültséget. Nekem mindenesetre fura, hogy a király ennyire csak a két fõ miniszterére van utalva, soha senkivel nem értekezik ezekben a kérdésekben, mindig csak a védelmi és a pénzügyminiszterrel. (Még a bordélyt, meg a kiszenget is õk választják ki neki, jah, még az sem zavarja õket, hogy hárman élvezik ugyanannak a nõnek a kegyeit.... de ez nem lényeges.)

Egyikükbõl áruló lett? Nagy ügy. Lássuk, mit tud felajánlani a szabadsága fejében. És Kim felajánlja a pénzt, amivel visszaszerzi a király bizalmát (???) Úgy látszik, hogy tényleg nem érdekelte õt a nemesek tanácsa, egyedül kormányzott.
Itt viszont akkor az az ellentmondás, hogy mégis hogy maradt ideje olyan csip-csup ügyekkel foglalkozni, mint Inyub, Inyub apja, Inyub megölése. Az egészben persze az a dráma, hogy Inyubhoz mindenkinek van valami köze. Nem lehet õt figyelmen kívül hagyni.

Különben az még szimpatikus is lenne, ha a két király csak hosszabb távra gondolkodna, végül is ez a dolguk. De emlékszem, nemrég kiszámoltam, hogy az átmenet - Gongmin halálától Taejo megkoronázásáig - majdnem húsz évet vett igénybe. Innentõl kezdve nem nagyon akarom elhinni, hogy 25 év múlva elkezdi megérteni Taejo a korjói nemesek sirámait. Egyrészt miért nem elõbb siránkoztak, másrészt mit akarnak visszaállítani? Nagyítóval se lehetett találni egyetlen Wangot sem, aki elfoglalhatta volna a trónt.

Ezért inkább az a véleményem, hogy kõkemény hatalmi harc folyik apa és fia között, ami nem mentes érzelmektõl. Az államügyek vagy nem számítanak, vagy mennek maguktól, de a két királynak minden egyes másodpercben csak a másik kinyírása jár a fejében. Taejo-nak, hogy hogyan tudná megbuktatni Taejongot (még az ördöggel is képes cimborálni), Taejong pedig érthetõ módon minél elõbb meg szeretné szerezni a pecsétet ...

Ha lesz idõm, azért szívesen megnézném még egyszer a két utolsó részt fõleg a párbeszédek miatt. Akárhogy is igyekszik az ember, valami mindig elkerüli a figyelmét.
Tegu 2015 márc. 24. - 19:56:02
(2375/9141)
Shine 20
Belenéztem, most vagyunk a legmélyebb ponton a sorozatban. Majd csak felirattal nézem meg, de nem sürgõs.
Megszoktam a hosszu történelmi sorozatoknál, hogy hol az egyik, hol a másik oldal szénája áll rosszul, hát most ennél lejjebb már nincs.
Tegu 2015 márc. 24. - 13:39:36
(2374/9141)
Aztán persze nem tudni, hogy a felkelés szervezõi tényleg TAejo-t akarták-e visszaültetni a trónra vagy õt félretolva a régi korjói királyi dinasztia megmaradt embereit.

Elõkerül a szokásos dilemma, reformokra lenne szükség a tuléléshez, de a hatalmat senki nem akarja feladni. Persze, hogy nem jó az egyszemélyes hatalom, de amikor az ország a nemesi viszályok, frakcióharcok, érdekcsoportok érvényesitése közben veszélybe sodródik, egy erõs kezü uralkodóra van szükség, ami szükségszerüen megszünteti az egyszemélyes vezetõ kontrollját is, igy az idõvel tulzásokba esik. Imádtam errõl a párbeszédeket a TDR-ben.
Tegu 2015 márc. 24. - 13:03:32
(2373/9141)
Annyit találtam az eddigiektõl eltérõen, hogy Taejo támogatta a Cho Sa Wei felkelést, ami el akarta mozditani Taejongot a hatalomból.
A felkelésrõl nem ir semmit a net, nem találni semmit róla, de lehet, hogy csak a szokásos betüeltérések miatt nem jelenit meg semmit a témáról.

Megpróbálom megmagyarázni a megmagyarázhatatlant.
Ugye Taejo is már a korjói nemesség õt támogató részének segitségével került hatalomra, most valószinüleg meggyõzték õt a megmaradt korjói királyi és egyéb arisztokrata csoportok arról, hogy segitenének neki letaszitani Taejongot a trónról, mert tulságosan erõs központi hatalmat épit ki, a nemesek mozgásterének szükitésével.
Csak ez lehet az oka annak, hogy Taejo belement abba, hogy KIm és csoportja támogassa õt ebben a törekvésében, az anyagi támogatás kicsit sántit, hisz azt mondta a védelmi miniszter a királlyal folytatott beszélgetéskor, hogy Taejo elvitte magával a vagyont, de az is lehet, hogy azt már el is költötte.

Azt a hadsereget, amit emlegetnek Kimék, valószinüleg tényleg pénzelték, csak kérdés, hogy nem most jön-e el az a pont, amikor Taejong megtiltja a nemeseknek a magánhadseregek felállitását és azokat is központi irányitás alá vonja.
De lehet, hogy ezzel nem fognak foglalkozni, mert végtére is a szolgákról lenne szó, nem a királyok viszályáról.

Most, hogy aludtam rá egyet, tegnap azon buktam ki, hogy ugy Taejong, mint Taejo eddig meglepõen tisztességes hozzáállásuak voltak, most kiderült, hogy mindent feláldoznak egy hosszutávu érdekért, a saját, ország jövõérõl alkotott elképzelésükért, s ezen a sakktáblán olyan figurák, mint szegény Inyub vagy apja csak jelentéktelen figurák, egyik királyt sem érdekli valójában milyen igazságtalanságot nyugtáznak.

Szóval, szerintem a két király játszmáját használja ki Kim papa és tsai, nem õk irányitják vagy veszik palira a két királyt, hanem jókor éreznek rá, hogy mikor szállhatnának be a játékba a saját érdekeik elérése céljából.

És most jön a 18. rész felirattal nálam, már most kiváncsi vagyok, mit kevernek-kavarnak össze.
K. Judit 2015 márc. 24. - 10:38:07
(2372/9141)
Maids:
õrült kavarás folyik, lehetetlen megjósolni a végét.

Blood:
pont a közepén van egy óriási csavar a történetben, szöveg nélkül is érteni, mi történik.