Tegu 2015 márc. 15. - 16:18:47
(2161/9141)
Can't get married:

Furcsa lehet az egészségügy Koreában, minden bajjal kórházba mennek, ott vannak a rendelõk is, ugy tünik, fizetõs, viszont nincs zsufoltság, legalább is, az eddigi jeleneteknél csak egyszer ült JJH viszonylag sok várakozó ember között, egyébként elég könnyen bejut az orvoshoz, soha nincs várakozás.
Még egy horzsolást is ellátnak a kórház-rendelõkben.
Tegu 2015 márc. 15. - 15:51:23
(2160/9141)
Ja és az a vicces, hogy valamelyik szereplõ nevét a google leforditja valami hülyeségre, ebbõl aztán mókás félreértések adódnak.
Tegu 2015 márc. 15. - 15:43:42
(2159/9141)
A soompin - google segitségével - leforditott valaki egy összefoglalót, abból próbálom meg a lényeget és fõleg azt, amit ebbõl meg lehetett érteni, leirni
Magyarázat arra, hogy miért engedték el Kim papát
Szóval, a korjói királyi család vagyonának felajánlása elég vonzónak tünt BAngwon számára /vagy csak látszólag/ igy megkötötték az üzletet, a vagyon és támogatásuk a királyé /Taejongé/, ennek fejében elengedik Kim papát.

Kiegészités:
Az elején Taejo nem akarta a korjói arisztokráciát megsemmisiteni, ha jól emlékszem az egyik klán segitségével került hatalomra, még a Korjó nevet is megtartotta volna, de az õt ellenzõ és a még megmaradt korjói királyi
dinasztiát támogató Gwonmun klánhoz tartozó nemesek lázadással fenyegettek, igy megváltoztatta Joseonra a dinasztia nevét és a megmaradt királyi család tagjait arra a hajóra hivta azon a cimen, hogy majd elviszik õket egy szigetre, ahol békében élhetnek, majd a hajót elsüllyesztették. Azért megmaradtak néhányan a családból, akik a Wang nevet Ok-ra változtatták, igy rejtve maradt származásuk - és valószinüleg vagyonuk is, s igy éltek tovább.
Kim papa ezek egyike lehetett, most pedig ezek szerint felajánlotta a támogatását és a feltételezhetõen nem csekélyke vagyont Taejongnak.

a többi forditás számomra totál értelmetlen.
Tegu 2015 márc. 14. - 22:48:26
(2158/9141)
Én sem hiszem, hogy összeállt volna Taejo a Manwollal.
Kim a börtönben valami kék boritékot vesz elõ, utána engedték ki. Az egy levél lehet, ami valamiért meggyõzi a királyt az ártatlanságáról. Az is lehet, hogy azt igazolja a levél, hogy miért szállitottak fegyvereket és kinek.
A soompiban itt emlegetik, hogy Taejonak van ehhez köze.
Hát nem tudom, még azt sem tudom, hogy ezt a szövegbõl értették igy vagy ugyanugy találgatnak, mint mi:)
K. Judit 2015 márc. 14. - 22:33:22
(2157/9141)
Melyik ismertetõben? Van ismertetõ?
K. Judit 2015 márc. 14. - 22:31:20
(2156/9141)
Mindjárt küldöm, ha tudom
K. Judit 2015 márc. 14. - 22:27:52
(2155/9141)
Azt mondom, a személyes bosszút inkább értem, mint hogy az öreg összeálljon egy ilyen bandával.
Miért? Neki is van elég nagy hatalma (ha a pecsét nem lenne nála, akkor is lenne), hogy eltegyen néhány ürgét láb alól.
Ráadásul egy olyan bandáról van szó, amelyik az õáltala megdöntött dinasztiát akarja visszaállítani.
Szóval ennek nincs teteje.

Gondolod, hogy Kim letagadná valódi célját? Sumákolna, hogy megbízták? És várna a következõ alkalomra?
Végül is most már nem kell neki OJH, ott van a drága fiacskája, ha merényletre készülne. Lehet, hogy így lesz, de abban az esetben viszont OJH fogja megmenteni a királyt.
És akkor még tényleg elõfordulhat, hogy látszólag a lány is beáll közéjük, úgy tesz, mint aki meggyûlölte a királyt, mert adta vissza az apja becsületét, ezt Eun-ki is elhiszi, közben a lány szépen jelent OJH-nak ...
Tegu 2015 márc. 14. - 22:25:25
(2154/9141)
Igen, itt akarta kivégezni Inyub apját az öreg.
Ebben az ismertetõben szó sincs arról, hogy nem is õ végezte ki a követeket, ahogy itt Inyub apja állitotta, hát ennyi tört. hamisitás elfogadható, ráadásul imádják a legendákat is beleszõni a történetekbe.
A neten volt egy könyv online Joseon történelmérõl, ahol minden legendát részletesen leirtak, még Jang és DongYi ügyben olvasgattam belõle, már nem tudom, hova raktam, valahol talán megvan.
K. Judit 2015 márc. 14. - 22:17:18 Előzmény Tegu
(2153/9141)
Ide vonult vissza Taejo 1402-ben. Hamhung Royal Villa a neve.
"Hamhung messenger" egy közmondásban is szerepel, azokat nevezik így, akik nem érkeznek idõben vissza valahonnan, utalva azokra a küldöttekre, akiket Bangwon küldött Taejo-hoz, de soha nem érkeztek vissza.

Szóval a történetnek ez a része igaz, ezt fel is használták a forgatókönyvírók, kíváncsi vagyok, hogy összekötik-e a titkos szervezet mûködésével (... és kiderül-e, Taejo miért bízta meg IY apját a szervezetbe való beépüléssel).
Tegu 2015 márc. 14. - 22:16:05 Előzmény K. Judit
(2152/9141)
Azért mondom, hogy valami itt nagyon nem stimmel, ill. eszembe jutott valami, ami talán megmagyarázza azt, hogy miért engedték el Kim papát.
Mi van, ha gyártott egy levelet, amiben megbizza õt Taejo, hogy épüljön be a ManWolba?