Cafee. 2017 ápr. 16. - 20:43:42
(8541/9141)
Hát ez az egész kicsit bonyolult, mint az emberi lélek.
Saimdangot a király nem önmagában nézi, hanem egyrészt az apja miatt emlékezteti a királyt a saját gyengeségére, ráadásul Saimdang még tanuja is volt ennek, másrészt Saimdang kapcsolódik LG-hez, aki közkedvelt, akinek szabad életét sztem mindig is irigyelte, holott közben tönkre is tette azzal, hogy nem vehette el Saimdangot.
Ráadásul sztem nem õ nevezte ki a Müvészeti Hivatal - vagy hogy hivták az intézményt - élére, hanem a koronaherceg, akire ugye a fene tudja, miért fontos öreg ágyasnõ véleménye szerint rossz hatással van LG. Azért hagyta, hogy Saimdang fesse meg õt, mert tudta, hogy ez majd felháboritja az embereket, s azért nevezte ki LG-t is, hogy együtt bukjanak és igy meglett volna az oka arra, hogy megbüntesse õket- CSak nem jött be a számitása. Egyre aljasabb, megbizza MC-t, hogy nyirja ki õket. MC-t, aki éppen most készül elárulni az országot. Micsoda egy pitiáner, senkiházi ez a király. Beteg.
Cafee. 2017 ápr. 16. - 20:08:40
(8540/9141)
Köszi, neked is viszont:)
K. Judit 2017 ápr. 16. - 10:55:00
(8539/9141)
Akkor meg mi értelme elõre felvenni az egészet, ha tényleg - a heti ratingnak megfelelõen - utána szabják, vágják, toldják stb.??????
Olyan, mintha minden jelenetnek az ellenkezõjével is elõre számolnának.
(Csak azt tudom mondani, hogy egy eléggé ütõs forgatókönyvvel erre nem lenne szükség. És úgy is tûnt jó ideig, hogy húha, egy újabb nemzeti ügy, egy hazai festõnõ története, Joseon-kor, bombasztikus szereplõk, gyönyörû kivitel, és persze a két idõsík is nagy várakozással tölti el az embert. Hazai festõrõl persze már készült dráma, volt is egy-két jelenet, ami nagyon emlékeztetett egy-egy képre, aztán a királyi portréról szintén eszünkbe juthatott ... OK, most kaptak egy kis idõt azzal, hogy egy epizód kimaradt, talán ki lehet még hozni belõle valamit, amihez nem kell túl sok pénz. Esetleg a két eltávolodott idõsíkot is közelebb lehetne hozni, meglátjuk ... )
K. Judit 2017 ápr. 16. - 10:31:15
(8538/9141)
Köszönjük szépen, nagyon helyes :)
K. Judit 2017 ápr. 16. - 10:27:55
(8537/9141)
Vajon nem képtelenség, hogy egy király a portréját készítõ festõre legyen féltékeny?
Mert az, hogy a koronahercegre féltékeny, megszoktuk már, nem egyedi eset (ott volt Seonjo király, Gwanghae apja, aztán Injo, aki Sohyonra volt féltékeny, meg is ölette). De hogy egy négy gyerekes családanyára, csak mert jól végezte a dolgát (a papírgyár létrehozásával és a munkásai megelégedésével)?
Õt választja a királyi portréhoz, de azonnal fel is piszkálja az egyetemistákat, hogy tüntessenek ellene, csak mert nõ?
Aztán - szintén teljesen érthetetlen céllal - LG-t is Saimdang mellé állítja a munka alatt, ami nekik ugyan jó, de késõbb ezt is fel akarja használni valamire ... mintha valaki már célzott volna is házasságtörésre. (Röhej, LG-nek nincs is felesége, Saimdang férje pedig már rég nem nagyon tekinthetõ férjnek. Tudom, hogy a törvény elõtt még az, de ez nem csak mai fejjel nevetséges ...)

Nem jött be a király eredeti terve, ezért megbízza MC-t, hogy végezzen LG-vel (MIÉRT IS?), MC pedig hûséget esküszik a királynak, bár MC-nek ez csak egy személyes kitérõ királyi felhatalmazással, de ez alatt is már az árulás jár a fejében.

Ami egyedül logikus ebbõl a 23-as részbõl, az az, hogy W - valószínûleg - Saimdangnak és LG-nek fog segíteni (még akkor is, ha neki is nagyon fájt, hogy ezek ketten együtt töltötték a portrékészítés alatti idõt). Egyelõre persze még fõleg a gyerekei sorsa a fõ motiváció, de muszáj lesz segítenie, valószínûleg õ is látja, hogy a férje már nem más, mint egy felbõszült vadkan, akit csak sok vér fog tudni lecsillapítani ...
Cafee. 2017 ápr. 16. - 00:26:56
(8535/9141)
Szóval hiába készitették el az egészet, mégis belenyulnak...
Annakidején hogy megváltoztatták Sillában Bidam jellemét és céljait, mai napig talányosnak tünik, aztán elolvassa az ember Kim Nam Gil nyilatkozatait a forgatás elején és a forgatókönyviróval készitett riportot, s máris minden világos.

Mivel már leforgatták, csak leröviditik, összevagdossák.
Cafee. 2017 ápr. 15. - 22:58:09
(8534/9141)
EGyszerre akarta leégetni Saimdangot és LG_t.
Milyen más a jobbszeme, a képen baloldalon.
Cafee. 2017 ápr. 15. - 22:52:30
(8533/9141)
K. Judit 2017 ápr. 15. - 10:20:59
(8532/9141)
Nyugodtan tedd föl, délután nézem meg a 23-ast.
Cafee. 2017 ápr. 15. - 08:35:46
(8531/9141)
Szolj, ha megnezted a 23- ast, lenne neheny kepem.
Cafee. 2017 ápr. 14. - 17:02:05
(8530/9141)
Nagyon jo:)
K. Judit 2017 ápr. 14. - 16:48:54
(8529/9141)
Nyilvános zuhanyozó Japánban:

Ezt ma kaptam, de megkerestem a YT-on, hogy föl tudjam ide tenni. Még mindig ámuldozom :))

https://www.youtube.com/watch?v=EFRHabJgnrc
K. Judit 2017 ápr. 14. - 16:47:40
(8528/9141)
Nekem nagyon tetszett, de a látszat ellenére nagyon nagy meló lehetett. Kicserélni nem is annyira, mint az elõzõt leszedni, levakarni.
Cafee. 2017 ápr. 14. - 16:30:55
(8527/9141)
Addig egy kép az ajtón, ablakon lévõ papirról, amit nem is beszéltünk meg. Láthattuk, mikor rendbe rakták a lepukkadt házat Hanyangban, lecserélte SAimdang a szakadt papirokat és ujakat rakott fel, s gondolom, õ festette a virágokat is. Pofonegyszerü, mégis most láttam elõször ilyen festett mintákkal diszitett papirt ajtón, ablakon a sorozatokban.
K. Judit 2017 ápr. 14. - 13:33:31
(8526/9141)
A nézettségi adatokat korosztályonként számolják, engem sem foglalkoztat (soha nem az alapján választok sorozatot), viszont a tévécsatornákat nagyon is érdekli, kár tagadni, nálunk is így van. Már nálunk is szûnt meg pár rész után többek között új sorozat, persze csak kereskedelmi csatornákon.

Az már nagyon fájhat a csatornának, ha felére csökkent a nézettség, ha tényleg errõl van szó, amit persze nem tudhatunk. De nem is tagadhatnám, hogy én is érzékeltem némi megtorpanást, igaz legalább hozzátettem, hogy remélhetõleg nem fog sokáig tartani. Fenntartom a véleményem, hogy valószínûleg elkalkulálták magukat, a történet a 20. epizód körül pont ott tartott, ahol akár már vége is lehetett volna (legalábbis a középkori részben).

Nyilván ezért is kaptak észbe: MC-t gyorsan szabadlábra helyezték, majd színre léptettek három vadonatúj szereplõt, egy volt királyi ágyast, akinek elszámolni valója lehetett LG-vel (nehéz volt rábeszélni a visszatérésre, de azért sikerült), a koronaherceget, aki tökéletes király lehetett volna, ha megéri, és egy hercegnõt, aki festõnek képzelte magát. A férj is éppen ezt a lélektani pillanatot választotta, hogy lelépjen, MC felesége pedig nem szállt magába, ahogy azt várhattuk volna, hála helyett továbbra is a gyûlölet motiválja... Így újraindulhatott a dráma.
Cafee. 2017 ápr. 14. - 12:03:01
(8525/9141)
Raadasul mindegyik szinesz kituno alakitast nyujt es a szereplovalasztas is telitalalat. Nekem van egy olyan erzesem, hogy sokkal,tobben lattak vagy latjak majd kesobb az interneten, mint amennyi koveti a csatornan a sorozatot. Azt is el tudom kepzelni, hogy ez nem kot le egy bizonyos korosztalyt, ok eleve szivesebben neznek mai torteneteket, nekik biztosan idosnek is tunnek a foszereplok, igy a szerelmi tortenet sem hozza oket lazba. Ezzel egyutt, szerintem jobb lesz a hire a sorozatnak, mint most tunik.
Nem romboljak le Saimang nimbuszat, karaktere szimpatikus, kikezdhetetlen. A kort sem hamisitjak meg es var a ferje ertekesebb volt, mint a sorozatban, de teny, hogy agyasa volt, gondolom, azert nem tapsolt erte az igazi Saimdang, bar lehet, hogy nem erdekelte, ki tudja.
K. Judit 2017 ápr. 14. - 11:54:42
(8524/9141)
Á, szóval elvállalja a királyi portrét.
Elkezdem a 22-est.
Cafee. 2017 ápr. 14. - 11:36:56
(8523/9141)
Kozben gondolkoztam azon, hogy Saimdang sorozatunkban ket valtozason megy at.
Kislanykent apjanak koszonhetoen fittyet hany minden tarsadalmi hagyomanynak, szoknya nelkul keritesen maszik at, olyan helyekre megy, ahova nem lenne szabad, beleolvas apja levelebe, fest, eszebe sem jut, milyen bajt hoz a csaladra azzal, hogy szemtanuja volt egy buntenynek es azt le is rajzolja... raadasul a kiraly levelebol idez egy kepen.... amikor szembesul azzal, hogy epp emiatt a szemleletete es eletfelfogasa miatt mekkora bajt hoz magara es a csaladjara, hatat fordit ennek a magatartasnak, bunhodik es 20 evig beletagozodik kora tarsadalmaba, gyerekeket szul es nevel, szomszednak keszit ajandekot, huseges a link ferjehez, segiteni akar neki a felemelkedesben, ugy viselkedik, mint a noktol elvarhato a kora tarsadalmaban. Mikor megjlenik LG ugy alakul a kis fegyelmezett elete, hogy ezzel a hozzaallassal is szakitania kell, miutan ververejtekkel megteremti a megelhetest csaladja szamara, ismet elkezd festeni, LG jelenlete, majd ferje kritikaja es utolso cseppkent a poharba lanya panasza raebreszti, hogy nincs mas megoldas, mint az, hogy onmaga legyen, az aki volt regen. Eelvallaja a kiralyi portret, hogy peldat mutasson a lanyanak, legalabb neki lehessenek almai
K. Judit 2017 ápr. 14. - 11:13:46
(8522/9141)
Ha elõre legyártották, akkor ez kivétel, mert tudjuk, hogy nem így szokás. Közben is állandóan figyelni kell a nézettséget, nem babra megy, attól függ a finanszírozás.
Egy 16 részesnél még el tudom képzelni, hogy legyártották elõre, de egy 30 részesnél már nagy a rizikó...
Persze az is lehet, hogy kaptak állami pénzt rá, elvégre Saimdang nemzeti kincs - nem tudom.
Cafee. 2017 ápr. 14. - 11:09:42
(8521/9141)
Gerry sztem az elozetest latta. De mint irtam, van egy masik valtozat is, amiben kicsit mas a sorrend es mintha tobb lenne a magyarazat, nem tudom ertelmezni. Ja es vmi konyvet is kiadtak, amit mar elo is lehet rendelni, na ennyire azert nem erdekel. Az elozetesben mar lattam, hogy LG konfrontal a kirallyal.
Valaki ' hidden " alatt tobbszor is hosszu szovegeket masol be a tortenetrol, kicist reszletesebb es magyarazobb, mint a film, talan valamelyik oldalrol szedi, ahol a masik valtozat forgatokonyvet ismertetik? De oszinten szolva, nekem tokeletesen eleg a film, no meg amit hozzaolvasok a tortenelembol.
K. Judit 2017 ápr. 14. - 11:07:19
(8520/9141)
Ez tényleg rémisztõ, egyrészt abból a szempontból, hogy - mint pl. Gwanghae esetében - a tehetséges és felelõsséggel politizáló utódot milyen egyszerû volt már elõre megfosztani a hatalomtól, mielõbb csinálni kellett egy új gyereket. Szóval a király még az utolsó rosszindulatú intézkedésével is mekkora kárt tudott okozni az országnak. Ugye nehezebb egy országot kormányozni, viszont nem olyan nehéz egy gyereket összehozni akár az utolsó pillanatban. (Persze ez sem sikerülhetett mindenkinek, ott volt pl. szerencsétlen Gongmin...) Mindenesetre abban sem lehetünk száz százalékig biztosak, hogy nem segített-e be valaki más (!) a gyerekcsinálásnál ... Annyi mindenben csaltak, hogy ez is azonnal az ember eszébe ötlik.
Cafee. 2017 ápr. 14. - 11:02:39
(8519/9141)
Hat engem nem erdekel, hogy csokken a nezettseg, sztem ez egy nagyon jo sorozat, amit nem a nezok kenye kedvere valtoztatnak osszevissza, hanem legyartottak elore.

A masik pampogas azzal kapcsolatos, hogy Saimdang eleterol keszulo sorozatot maskeppen kepzeltek el, s hogy semmi pluszt nem tudtak meg rola. Hat nem tudom, hogy kepzeltek, 20- 30 reszen keresztul festegessen es gyereket neveljen, mert mas nem nagyon tortent vele valojaban.
Cafee. 2017 ápr. 14. - 10:53:37
(8518/9141)
Nekem mar az is furcsa, hogy ket verzio letezik, az egyik, amit nezunk a nemzetkozi, a masikat nem lattam. Azt is talalgattak, hogy csak a masik verziot roviditik le, mindegy, majd kiderul.

Ez a 23. Resz esemenydusabb volt, kisebb negativ fordulattal.. Mennyit tud artani egy duruzsolo agyas, s mennyire letojjak, hogy mi lenne jo az orszagnak, csak a hatalom erdekes. Ez a venhulye kiraly, nem tudom, miert szorong, nem volt eleg 40 ev a hatalomban? Azt is vegigrettegte.
De mar lattunk ilyet, Hwajungban eppen most kaptam el az elejen az oreg kiraly jelenetet, aki rosszul van attol, hogy Gwanghaet unnepli a nep, s odaszol az emberenek, keressenek uj feleseget / hogy mas orokolje a tront/ ez csak feltekenyseg, irigyseg, koze nincs ahhoz, hogy az orszag sorsa erdekelne.
K. Judit 2017 ápr. 14. - 10:52:00
(8517/9141)
Láttam ...
(csak az utolsó elõtti oldalig jutottam).
Arra viszont kíváncsi lennék, hogy Gerry hogy tudja kommentálni a 24. részt .... ???
Lehet, hogy olvasott valahol egy elõzetest és arra reagált már elõre?

Mindenesetre csökkent a nézettség (ahogy az utána következõ hsz-bõl kiderül), 16%-ról 8,5%-ra .... akkor viszont a többi ok csak kifogás.
Cafee. 2017 ápr. 14. - 10:38:53
(8516/9141)
Soompin olvastam, nem sajat eszrevetel, de nagyon tetszik:
Amikor egyutt festettek, ugy neztek ki, mint a pecset, amit Saimdang keszitett LG- nek, /biikjo/
K. Judit 2017 ápr. 14. - 10:32:05
(8515/9141)
A mai rész elmaradását illetõen úgy látom találgatnak a Soompin is, sõt szóba került, hogy két epizóddal le is rövidül majd a dráma, de nincs türelmem végigolvasni. (A nézettségi adatokról, a májusi választásról, sõt még egyéb politikai okokról is szó van ... amit le se akarok írni.)
Nem emlékszem, mikorra tervezték a végét, de jobb hogy már elõre tudjuk, mint amikor (pl. a The Great Seer esetében) aznap - az elnökválasztás napján - kellett szembesülnünk, hogy nemcsak hogy elmarad a soron következõ rész, hanem hogy az utolsó kettõbõl végül egyetlen epizód lett a végére ...

(Úgy látszik MC-nek vándorol a sebesülése ... :)
Cafee. 2017 ápr. 14. - 01:17:05
(8514/9141)
Megnéztem a 23. epizódot, a királynak teljesen elment az esze.
A 24. rész elmarad.
Cafee. 2017 ápr. 13. - 08:40:35
(8513/9141)
Allitolag LG beolvas a kiralynak, soompin olvastam, de meg nem lattam a 23. reszt
Cafee. 2017 ápr. 13. - 08:38:49
(8512/9141)
Fent van mar a 23 -as forditasa is.
Azert is furcsa ez a mergezeses paranoia, mert ha a fogsagban nem mergeztek meg, miert mergezne meg W, aki kiszabaditotta.
Eloszor ket gyerek ult veluk egy asztalnal, most meg mindig csak az egyiket mutatjak, hol a masik gyerek?
K. Judit 2017 ápr. 13. - 00:36:28
(8511/9141)
Ha fehér öltönyben volt, azt az interjút én is láttam a YT-on.
Mondta azt is, hogy szereti a szerepet, de õ nem ilyen az életben: biztos nem tûrné el, hogy a szerelme máshoz menjen férjhez, utána meg pláne nem bocsátana meg neki.
Nem volt hosszú beszélgetés, igen LYA-tól õ is odavolt :)
Szerintem megmondják nekik, kb. mit kell, mit illik feltétlenül elmondani, a többi mehet a maga útján. Lehet már annyi ideje a szakmában, hogy ezt tudja.
Tetszik, amikor a száját, ill. az állát mintha kicsit elõre biggyesztené, úgy érzem, ez annak a kifejezése, hogy konok is tud õ lenni, hogy valamit visszafojt, aminek már rég ki kellett volna törni belõle. Pl. a királynak régóta tartozik pár keresetlen mondattal, remélem egyszer ki tud tálalni. (Persze majd attól függ, milyen állapotban lesz a király, el tudok képzelni olyan szituációt, amikor már nem lesz érdemes ... de ha továbbra is szívózik vele, szurkolnék, hogy álljon LG végre a sarkára.)
Meglátjuk, milyen lesz fotográfusként ...
Cafee. 2017 ápr. 12. - 15:15:46
(8510/9141)
A sajtokonferencian lattam vagy valami riportot keszitettek vele es a foszereplonovel, az egyik angol felirattal ment, csak arrol beszelt, mekkora nagy dolog volt szamara, hogy ezzel a szinesznovel jatszhat egyutt, de olyan merev volt es a mosolygaskor ugy nezett ki, mint egy protezist reklamozo.
Pedig nagyon nagyon jol jatszik, de tenyleg, a filmekben szazszor jobban nez ki, mint az eletben, nem mintha nem lenne szep, de mar sok, olyan, mint egy viaszbabu.
K. Judit 2017 ápr. 12. - 08:33:23
(8509/9141)
Én még csak ebben láttam (leszámítva azt a Haru c. videoklipet), megállapítottam, hogy a kosztüm nagyon jól áll neki. Késõn érõ típusnak gondolom, de nem nagyon tudom összehasonlítani, mert maiban még nem láttam. Sajnos a stylistok néha nagyon kitolnak velük ...
A 21-est befejeztem :)
MC most még ráadásul paranoiás is lesz? Azt hiszi, a felesége fogja megmérgezni? A gyerekkel kóstoltatja elõ az ételt? Normális?
Cafee. 2017 ápr. 12. - 07:38:09
(8508/9141)
Erdekes, Song Seung-Heon ellenallhatatlanul gyonyoru a filmekben, eletben viszont geil, ficsuros.
Cafee. 2017 ápr. 12. - 07:23:30
(8507/9141)
Most kicsit elhanyagoltak a jelen esemenyeit, meg nem is talalkozott ossze JY a fotóssal.
K. Judit 2017 ápr. 11. - 19:17:13
(8506/9141)
OK, én is nagyon lelkes voltam még pár epizóddal ezelõtt is, de most valahogy - vagy csak leült átmenetileg, vagy - egyszerûen zavar a tény, hogy a leglényegesebb dolgokat tudom elõre.
(Persze leginkább a technikai dolgok zavarnak - le is írtam, de kitöröltem, mert nem akarok ezzel senkit untatni. Olvasni, bankolni, levelezni tudok, a többit meg majd meglátjuk.)

Az ablakom nekem is pont egy mandulásra néz, és amikor azok lehullanak, akkor következnek cseresznyefák, el tudom képzelni, hogy milyen gyönyörû lehet ilyen ünnepi díszben egész fasorokat látni.....
Cafee. 2017 ápr. 11. - 18:33:28
(8505/9141)
Érdekes, nekem nagyon bejön ez a sorozat.
Igaz, most picit ráérek /már nem sokáig remélem/

Japánról tudnék mesélni, most van cseresznyefa-virágzás Tokyoban, fantasztikus. Persze, pont most néztem, a Várból lejövet is van egy sor cseresznyefa, gyönyörüek most /kb. holnaputánig, aztán elfujja a szél, leveri az esõ/
K. Judit 2017 ápr. 11. - 18:24:06
(8504/9141)
A gépem miatt nem tudom egyfolytában nézni, mert nagyon melegszik, és miután mindig félbe kell szakítanom, elkezdek mással foglalkozni (+ vásárolni, takarítani stb.),
nehezen találok vissza. Tegnap este (inkább éjjel, 23h után) megnéztem volna a másik felét, de egy majdnem kétórás áramszünet ebben is megakadályozott. Szóval nehéz.
Õszintén szólva lehet, hogy jobban igyekeznék, ha tudnám, hogy van még miért izgulni. Azért reménykedem, bár egy kisördög megint azt súgja, hogy túltolták az epizódok számát.

(Most néztem az Ázsia híradót a tévében, nem tudtam, hogy Japánban ilyenkor minden egyes cseresznyefa állapotáról beszámolnak az idõjárás jelentéssel együtt. Haláli.
Meg az is, hogy 2020-ig bevezették az Olimpiai ismeretek tantárgyat az iskolákban, hogy a lakosság ne csak a nézõje legyen a játékoknak, hanem szinte a résztvevõje is.
Látszik, hogy nagyon lelkesek, biztos nem kötelezõ ...)
Cafee. 2017 ápr. 11. - 15:42:05
(8503/9141)
Csak altalanossagban mondom, mert ugye most vetotettek a YiSant is, megy megint a Hwajung isten tudja hanyadszor es itt is ez van, habzo szajjal gyulolkodnek mindig azok, akik bunt kovettek el, gyilkolni akartak vagy gyilkoltak is, tenyleg elarultak a hazajukat, de soha nem latjak be, hogy ok maguk tehetnek a sorsukrol, hanem atkozodnak, orjongenek es ha eletben maradnak, mason sem jar az eszuk, mint a bosszun.
Csak. 22. Reszt lattam, majd holnap jon a 23. Nincs idod vagy a geped miatt nem tudod nezni?
K. Judit 2017 ápr. 11. - 10:06:18
(8502/9141)
Csak nem ért véget a sorozat, miközben én még a 21-est sem fejeztem be? :)
Vagy csak úgy általánosságban mondod? (Persze egyetértek.)

Ezt a szerencsétlen W-t felruházták mindennel, amit a nézõk utálni szoktak. Alacsony sorból származik, ennek ellenére nagyravágyó, irigy, bosszúálló (és akkor még az éjszakai fellépéseit nem is említettem), de legfõképpen hálátlan. Jó, LG az õ sebesülését kevésbé találta súlyosnak, mint az ájult Saimdangét, ráadásul még mindig õt szereti, ezért bosszút kell állni rajta, és persze Saimdangon is bosszút kell állni ugyanezért. Ugyanakkor miért felejti el, hogy Saimdangnak milyen nehéz sorsa van, hogy egész életében bûnhõdik azért az egy gyerekkori engedetlen viselkedéséért, aminek szörnyû vége lett (természetesen nem csak miatta).
A saját férjét például felmenti, pedig ha valaki elõre megfontolt szándékkal embereket mészárolt le, az MC volt.... Miért felejti el, hogy õ, W Saimdang miatt van még egyáltalán életben, hiszen ha nem nyújtotta volna neki a kezét a szakadék szélén, õ már réges-régen nem szövögethetne terveket .... Még mindig áldozatnak tekinti magát, sõt most már az egész családját. Pedig ha csak normálisan élné az életét és nem mindig másokat tenne felelõssé a saját bajáért, nem érne ilyen szomorú véget az élete...
Cafee. 2017 ápr. 11. - 08:59:15
(8501/9141)
Ennek a hadihajónak a terveit akarja megszerezni W a japánok kérésére.
Miért van az, hogy ezeknek az embereknek még véletlenül sem jut eszébe, hogy egyenes uton járjanak, viszont amikor büntetésükre kerül sor, elátkozzák a fél világot, sajnáltatják magukat, átkozódnak, s leleplezõik megbosszulásán jár az eszük?

A sorozat készitõi meg még rátesznek egy lapáttal, amikor megható zenei kisérettel még sajnálatot is kicsikarnak a nézõkbõl és nem csak ebben a sorozatban. Szinte soha nem bánják meg, amit tettek, átkozódnak, szörnyü jövõt jósolnak azoknak, akik igazságot szolgáltatnak velük szemben.
Hát nem sajnálom õket.
Cafee. 2017 ápr. 11. - 07:13:46
(8500/9141)
"2017 szeptembertõl új szabály lép életbe a katonasági szolgálatba a hírességekre is vonatkozólag, miszerint nincs több tologatás, mindenki egyenesen megkapja a behívót, mindegy, hogy passzol-e az éppen zajló projektekhez vagy sem. Minden 1980 jan.1 és 1999 dec.31-i között született megkapja errõl az értesítést. A menedzsmentek szintén informálva lettek, szóval készülhetnek a változásra. A változtatást az egyenlõség nevében hozták meg."
Facebook. Koreai film- és drámaközösség
Cafee. 2017 ápr. 10. - 18:25:46
(8499/9141)
3. A Geumgangsan egyik csúcsa
Cafee. 2017 ápr. 10. - 18:24:08
(8498/9141)
2.
d-addicts képe
Cafee. 2017 ápr. 10. - 18:23:09
(8497/9141)
Geumgang/san/ a valóságban
1.
Cafee. 2017 ápr. 10. - 09:09:31
(8496/9141)
Ahogy igértem, soompiról egy kép és magyarázata:
Gyakran ajándékoztak szülinapra képeket, amelyeken macskát és lepkét ábrázoltak, a macska a 70éves, a lepke a 90-eves kort szimbolizálja, igy ez jókivánságot, hosszu életet és egészséget jelent.

Állitólag ezt a képet festette Saimdang lánya álruhában a versenyen. /Egyébként a lánya tényleg festõ lett állitólag/
Cafee. 2017 ápr. 09. - 17:11:02
(8495/9141)
GYönyörü felvétel
Cafee. 2017 ápr. 08. - 08:36:08
(8494/9141)
Szo van egy uj hajo terverol, un. Teknos hajorol, ami allitolag az Imjin war 1592 c. dokumentum filmben lathato.
Ezeket a tervrajzokat akarja megszerezni W es MC es atadni a japanoknak.
Birom, mikor mindenkit vadolnak azzal, hogy sorsuk szerencsetlenre fordult, de egy pillanatig nem gondolkoznak el azon, hogy talan ennek ok maguk az okozoi.
Cafee. 2017 ápr. 07. - 18:04:16
(8493/9141)
Nem is beszelt a kiraly az agyassal sztem, csak az agyaba villant, mit momdott neki a no meg amikor eloszor megkegyelmezett MC- nek. De momdom, ez agyament dolog, mert a frakciok fekentartasa egy dolog, ott lehet egyensulyra torekedni, de a kiraly maga mondta, hogy egyedul van, csak LG ben bizik, erre most pont LG- re allergias? Kovetkezetlen, ostoba, hiu, mi a fenetol fel majd 40 eves uralkodas utan?
Cafee. 2017 ápr. 07. - 17:49:46
(8492/9141)
Hat nem tudom, sztem az onkentes /ingyen dolgozo/ sorozatrajongo feliratozoknak legfeljebb szemet hunynak, de nem hasznaljak fel ezeket, max. Fizetnek egy lektornak, mert azert elkepeszto dolgokat forditanak neha meg igy is a hivatalos es megfizetett szinkronosok, legutobb a DongYinal forditottak valami szerelmem vagy szeretlek szoveget a kiraly szajaba adva, aminek koze nem volt allitolag az eredeti szoveghez.
Itt meg allandoan alkiralyoznak a nem tudom hanyadszorra ismetelt Hwajungban.
Na mindegy, valami oka lehet, hogy ennyire engedik azt a csatornak, hogy igy terjedjen a vilaghalon ingyen, az elejen nem ismakartam elhinni. Hacsak nem hivatalos kulturpolitika D- Korea reszerol.
K. Judit 2017 ápr. 07. - 16:42:41
(8491/9141)
Ez a király is rettentõ bizonytalan, mindig arra hallgat, akivel utoljára beszélt ... tényleg nincsenek hívei, csak a szokásos piócák, akik a vérét szívják ...

Azt hiszem a másik öreg nõ a gyámja lehet LG-nek, akinek a tanácsára nem osztotta ki LG a királyt, hanem inkább megpróbált jó arcot vágni a továbbiakban is (és még valaki ugyanezt tanácsolta, talán a királyhoz legközelebb álló pasi, nem eunuch, hanem valami titkár lehet).
De ha a király szemétkedik LG-vel, vagy számûzi véletlenül, akkor azért - mikor már nincs veszteni valóm - én megmondanám a véleményemet neki. Hiszen már tudja LG, hogy a király simán feláldozta volna, ha szívózik Saimdang házassága miatt.
K. Judit 2017 ápr. 07. - 16:33:12
(8490/9141)
Igen Jackie volt a dramatomy-n. Régebben gyanakodtam Gerry-re, hogy talán õ Jackie új nickname-je, azt hiszem azért gondoltam, mert "and" helyett õ is mindig "&"-t használ. Meg ugyanolyan alapos, nagyon körüljárja a témát. Azt nem tudom, hogy Gerry is beszél-e annyi nyelven, mint Jackie (õ maga maláj, de beszél japánul, kínaiul, koreaiul és angolul is). És nemcsak a neten keresgélt, hanem célzottan utazott a drámák helyszínére is, megnézte például a királysírokat K-ban, elolvasta a sírfeliratokat stb.
Gondoltam csak ne tûnhetett el ... (persze lehet, hogy tévedek, most keveset néztem be a Soompi oldalára - tudjuk, a gépem miatt ...).

A fordítással kapcsolatban gondolom különbséget kell tenni azok között a szövegek között, amiket így villámgyorsan csak nekük készítenek a klf. társaságok, és azok között, amiket hivatalosan elfogad a csatorna, amihez az angolt is õk adják. Tehát ha megveszi mondjuk nálunk valamelyik tévécsatorna a drámát, akkor õk valószínûleg csatolják hozzá az általuk elfogadott angol verziót, amit már magyarra át lehet tenni.
Cafee. 2017 ápr. 07. - 16:16:06
(8489/9141)
Nem lattuk meg a kiralynet, sot a masik gyereket sem a ket utso epizodban.
Az oreg agyas nagyon nagy hatassal volt erre a kiralyra, mert reszben a multkori tanacsara emlekezve bocsatott meg ismet MC- nek, bar nem kapta vissza eredeti rangjat es nincs vagyona.
Valojaban nem is ertem, miota kellene egy agyas tanacsaira hallgatni, foleg, ha ilyen hulyesegeket beszel, pontosan Mishillel ellentetes modon.
Minel tobb embered van, annal biztosabban ulsz a tronon - ez Mishil elve - ez az idiota kiraly pedig kinyiratja a sajat joembereit is.
Hat komolyan mondom, ezekutan, mivel ugyis hirtelen halt meg, megmergeztetnem MC - W- vel a forgatokonyvirok helyeben.
Cafee. 2017 ápr. 07. - 16:00:40
(8488/9141)
Ja es a dramabeans osszefoglaloi tobbnyire nagyon jok, foleg azok, amelyek meg meg is magyarazzaka tortenelmi kornyezetet es nehany szamunkra idegen szokast, jo kepekkel. A soompit is kedvelem, bar ott tobbnyire celzottan keresem nehany nick hozzaszolasat, mint a mar emlitett gerry, majd at is hozok ide par dolgot, de colt egy masik oldal is mar nem tudom milyen linken, nekem a Miss Korea vagy volt egy masik, hm hogy is hivtak oszzefoglaloi tetszettek, Jackye?
Cafee. 2017 ápr. 07. - 15:53:20
(8487/9141)
Sztem ezt valahogy maskepp szervezik, talan Mara tobbet tud errol, en csak akkor olvasgattam utana, amikor volta cirkusz a feliratokkal,kapcsolatban. A magyar forditok azota nem teszik ki a forditast, csak keresre meg talan zart forumokban adjak oda, amit mindenkinek a letoltott film ala kell varazsolnia a sajat gepen es kulon meg kell koszonnie a feliratot keszitonek, aki ingyen kesziti el a forditast.
Azt viszont nem tudom, mibol dolgoznak, megkapjak- e a feliratot leirva vagy afilmet nezve szedik le a szoveget. Azt tudom, hogy a vikinek szerzodese van csatornakkal, tehat ok bar ingyen forditjak, de felrakhatjak a feliratot a film ala, viszont ezt nem engedelyezik ok vagy a koreai csatornak minden orszagban. Ezert tudunk nehany sorozatot megnezni felirattal es nehanynal pedig sajnalkozva kozlik, hogy orszagunkban nem nezheto.
Hogy aztan a viki megkapja e a szoveget vagy mibol dolgoznak a koreaibol angolra forditók, nem tudom, de ugy gondolom, hogy a tobbi forditas is az angolbol indul ki. Ja es a viki nem engedelyezi pl, hogy az o feliratainak forditasat a film ala tegyek az adott nyelven, ezert voltak kibukva a magyar forditok, amikor sokan felirattal egyutt kiraktak mindenfele megoszto oldalakra az epizodokat, foleg meg neha penzt is kertek erte.
De nem latom ezt at teljesen, csak feltetelezem a leirtakat
K. Judit 2017 ápr. 07. - 12:24:29
(8486/9141)
Meg is értem. Ezért is lenne jó, ha eleve a csatorna intézné a fordítást. Ezzel kiküszöbölhetõ lehetne az is, hogy ahány videómegosztó, annyi szöveg készül. Szerintem ennek az az akadálya, hogy a forgatás mindig baromira elhúzódik és a szöveggel is valószínûleg legtöbbször kifutnak az idõbõl ...

Különben általában összefoglalókat szoktam keresni, van, hogy véletlenül akadok rá, többet is átolvasok, aztán várom a folytatást.
A fotók miatt is jók ezek az összefoglalók, meg azért is, hogy átismételjem az epizódot, egy hét múlva már nem mindig emlékszem minden jelenetre kristálytisztán (fõleg az idõrendre). Nem szoktam többször megnézni egy epizódot, erre is jó a recup. (Ja és irtóra melegszik a gépem a videóktól, ezért dob ki sokszor. El kell gondolkoznom, hogy 20 ezerért megint kitisztíttatom-e, vagy veszek egy másik gépet 200 ezerért.... )

A két legújabb rész már csak hétvégén tudom megnézni, nem is baj, legalább rövidebb lesz a várakozási idõ.
Kíváncsi vagyok már a királynéra is, ha szerepelt is véletlenül idáig, nem emlékszem, viszont Jungjong (aztán a fia) halála után 20 évig övé lesz a hatalom, úgy, hogy nem mindegy, milyen lesz. A fõszereplõk életére is hatással lehet .
Cafee. 2017 ápr. 07. - 11:44:31 Előzmény K. Judit
(8485/9141)
Hatalmas botranyok vannak egyebkent abbol, ha valaki vallalja ilyen feliratozo kozossegben valamelyik sorozat forditasat es kesik vagy leall vele vmilyen okbol, pl vizsgazik. Ugyanis, mas megcsinalta volna szivesen, de altalaban megbeszelik egymas kozt, ki, melyiket forditja, annak nincs ertelme, hogy tobben forditsak uazt.
K. Judit 2017 ápr. 07. - 11:17:07
(8484/9141)
Ja, az összefoglalókat sokszor abbahagyják, én is most takarítottam a gépemen és rengeteg olyan linket töröltem ki, ahol a kezdeti lelkesedés után vagy az idõ fogyott el, vagy az érdeklõdés, volt olyan, hogy késõbb összevont a szerzõ több epizódot, aztán olyan is volt, hogy végleg abbahagyta.
Ez ellen sajnos nem lehet semmit tenni, joga van hozzá, hogy elkezdjen valamit és ne fejezze be ..., persze néha elõfordulhat, hogy tényleg váratlan dolgok akadályozzák a szerzõt a folytatásban, mindenesetre felnõtt fejjel fel kéne tudni mérni, hogy ha belekezd valamibe, képes lesz-e majd folytatni. Elég sokan nem tudják felmérni.
(A dramabeans-en van olyan dráma, aminek csak az elsõ részébõl készült recup, soha többé nem folytatták, úgy hogy érdemes óvatosnak lenni.)
Cafee. 2017 ápr. 07. - 11:02:44
(8483/9141)
Sajnos eppen ennel a sorozatnal tortent meg, hogy a dramabeanses osszefoglalot abbahagytak az elso resz utan, pedig az eleje kimondottan izgalmas is volt., nem tudom, miert nem folytatta. Sokszor elofordult a magyar feliratozoknal, hogy vizsgaidoszak miatt , erdeklodes hianyaban vagy lelassult a forditas vagy abbahagytak.
K. Judit 2017 ápr. 07. - 10:00:54
(8482/9141)
Amióta utolértük a sorozat adását én mindig megtaláltam felirattal még aznap, igaz, késõ este. Egy rutinos fordítónak úgy látszik elég 5-6 óra egy epizódra.
Úgy emlékszem, egyszer már volt olyan - az Empress Ki ugrik be - hogy a tévécsatorna már eleve feliratot is készíttetett a drámájához. Mindenképpen ez a jövõ, hiszen a csatorna is jól jár, ha megbízható, bejáratott társaság készíti a feliratát (esetleg korhû történelmi dráma szövegét, vagy néha speciális, pl. orvosi, vagy jogi kifejezésekkel teletûzdelt szöveget), ami a nézettséget is növelné.
De úgy látszik annak a mizériának vége van, amikor elõfordult, hogy heteket is kellett várni a soron következõ epizód szövegére.
Cafee. 2017 ápr. 07. - 00:50:17
(8481/9141)
Elképzelhetõ, ha a király meghal, Injong csak egy évig uralkodik, a következõ király meg még kicsi, ott a királyné és frakciója uralkodik valójában, lehet, hogy számüzték LG-t.
Shin Saimdang valójában csak 1551-ben hal meg, akkor már Myeongjong, ill. az anyja uralkodik. Ha tartják magukat a történelmi tényekhez.
Cafee. 2017 ápr. 06. - 22:56:24
(8480/9141)
Fent van a 22. Ep. is, feliratozva. Ilyen meg nem volt soha, hogy ilyen hamar elkeszuljon a forditas, pedig meg lelkiznek is eleg sokszor.
K. Judit 2017 ápr. 06. - 19:15:41
(8479/9141)
Szerintem a legmagasabb rangú miniszterek is szívesen hátat fordítanak kegyvesztett kollégáiknak. Elvégre MC már kétszer volt kénytelen tisztázni magát (elsõ esetben éppen hogy csak megúszta a halálbüntetést), lehet, hogy az a politikai frakció, ami most épp hatalmon van, nem óhajt magyarázkodni miatta. Pedig arról sokat tudna mesélni MC, ki milyen szívességet tett a másiknak, ill. az évek során ki mennyi dohány fogadott el, vagy éppen ajánlott fel hallgatásért cserébe ...
K. Judit 2017 ápr. 06. - 19:07:30
(8478/9141)
Még a végén kiderül, hogy nemcsak kalandvágyból utazgatott LG, hanem muszáj volt neki elmennie az országból?
A király, vagy MC, esetleg valaki más intézi el neki???
(Régebben kedvelte ugyan a király, de én nem felejtem el neki, hogy fel is áldozta volna LG-t, ha a helyzet úgy hozta volna. Ebben a királyban senki nem bízhat meg.)

Talán azért elégelték meg Saimdang férjének hülyeségét, mert most már ráadásul nincs is, aki tartja miatta a hátát. Most már miért támogatná õt (még ha titokban is) LG? Eddig is biztos nagyon kellemetlen volt neki, csak épp élt a kivételezett helyzetével, hogy Saimdangon segítsen kicsit.

Még nem tudtam megnézni.
Cafee. 2017 ápr. 06. - 16:59:24
(8477/9141)
Saimdang pedig vitt valami ajándékot és küldött levelet a férjének... Inkább nem mondok semmit. Kiselõadást tartott a gyrekeknek, miért sajnálja az egereket /ugye ez magyarázatot ad arra is, miért kegyelmezett meg a patkánynak/

Érdekes, hogy a férjét most rugták ki a hivatalából, eddig nem tünt fel, hogy ostoba és alkalmatlan?
Cafee. 2017 ápr. 06. - 15:44:46
(8476/9141)
Azt is elhiszem, hogy nem kedvelték MC-t az udvarban, már akkor sem, amikor nagy hatalma volt, de hogy pont az az ember fordit neki hátat, akinek a gyagyás fiát megvédte hosszu évtizedekig.. igaz, hogy ezen keresztül kapaszkodott fel, de mégis.
Cafee. 2017 ápr. 06. - 15:42:27
(8475/9141)
Megnéztem a 21. részt, mit mondjak, ez a király tényleg nem normális megbocsát MCnek, akit akár ki is végeztethetett volna büneiért, aki meghálálja ezt egy ujabb árulással?

Nem is érthetõ, miért fordult el ennyire LG-tõl a király, régebben kedvelte.
Cafee. 2017 ápr. 06. - 11:45:05
(8474/9141)
Mellesleg , ez a pasi volt az a festõ, aki pénzt kért a tanitásért Songjon két festõismerõseitõl, aztán persze nem nagyon tanitotta meg õket semmire.
Cafee. 2017 ápr. 06. - 11:41:47
(8473/9141)
Ez pedig azután, hogy kiderül, MC gyujttatta fel Saimdang papirgyárát. A király elõtt vall.
Cafee. 2017 ápr. 06. - 11:34:45
(8472/9141)
Valójában mndegy, de sorrendben:
Itt térdel:
K. Judit 2017 ápr. 06. - 09:32:32
(8471/9141)
Azt hittem, kb. ugyanezt írom ...
Viszont emlékszem a jelenetre, amikor ez az áruló MC elõtt térdel (mikor már minden kiderült), és õ egy laza mozdulattal rácsap. Csak azt nem tudom, volt-e a kezében kard, vagy sem. Én akkor azt hittem, kinyírta.
Cafee. 2017 ápr. 06. - 00:25:46
(8470/9141)
Nem, amikor fel akarta gyujtani a papiruzemet, elkaptak LG emberei, majd bevallotta, ki volt a felbujto - MC - aztan megbeszelték vele, h miutan elhelyeztek a papirokat mashova, gyujtsa csak fel a gyarat, ezzel tevesztettek meg MC - t es W- t.
K. Judit 2017 ápr. 06. - 00:04:49
(8469/9141)
Úgy emlékeztem, azt az embert MC kinyírta, aki õt és a katonáit odavezette S. papírgyárához.
Õ gyújtott ott fel mindent, szerencsére LG már korábban figyelmeztette õket a verseny elõtt, így meg tudták menteni a tekercseket.
Cafee. 2017 ápr. 05. - 22:42:15
(8468/9141)
Hihetetlen, de kesz a felirat is.
Cafee. 2017 ápr. 05. - 20:09:34
(8467/9141)
..ezt most a soompiról szedtem, de fent van a wikin a képeinél.
Cafee. 2017 ápr. 05. - 20:08:56
(8466/9141)
Ez a képe még nem volt fent itt, kicsit megértem, miért védte meg a patkányt, bár az egy papirgyártó üzemben nem kivánatos betolakodó.
Cafee. 2017 ápr. 05. - 19:15:19
(8465/9141)
Fent van a 21. rész, még felirat nélkül.
Cafee. 2017 ápr. 05. - 19:12:52
(8464/9141)
Ezt a hülye király mondta LG-nek, mikor MC kivégzését követelte a királytól:
Namost , emlékszünk, mi történt? Saimdang találta meg az öreggel a festményt, aminek a hátulján volt a korjói papirkészités know-how-ja virágnyelven leirva. Nem MC vagy W kellett ehhez, hanem Saimdang.

Ja és Saimdang annak a papirkészitõ lusta vénembernek is megbocsátott, aki elárulta, hova ment Saimdang és aki miatt majdnem kinyirták. Ott hetyegett a vidám társaságban az egyik nõvel, amikor bemutatták milyen boldog összeszokott közösséget hozott létre Saimdang.
K. Judit 2017 ápr. 05. - 12:21:59
(8463/9141)
A patkány életének megkímélése eredhet a buddhista vallásból is, de én sem tudom miért lett ilyen ellentmondásos személyiség Saimdang, kizárólag ha a férjérõl volt szó.
Bezzeg a papírgyár miatt mindig a sarkára állt, még a királlyal is szembeszállt volna, ha erre szükség lett volna. A férjét ugyan nem szerette, sõt látni sem bírta, de mások elõtt megvédte, mintha azt mondta volna, hogy a gyerekekkel jól el tud játszani, és õk szeretik az apjukat.
Ehhez képest ahelyett, hogy a férjének jól beolvasott volna, beszélt volna neki kötelességrõl, felelõsségvállalásról, szó nélkül eltûrte, hogy a férj megszégyenítse, sõt még inkább õ takarodott el a hegyekbe, nyilván, hogy ne kelljen szánakozó tekintetekkel találkoznia. (A festmények elrablását és a kocsmárosnõ aljasságát már egy kicsit túlzásnak éreztem, mintha nem lett volna elég, hogy õ kedvelte a férfit és örömet tudott neki szerezni. Néha tényleg úgy érzem, mintha dedósoknak készülnének az ilyen sztorik.)
K. Judit 2017 ápr. 05. - 12:06:14
(8462/9141)
Na de már másodszor?
Elõször ugye a volt vénasszony ágyas szólt néhány szót az érdekében, ugyan eléggé mondvacsinált ürüggyel - hogy kell az egyensúly miatt a másik oldal képviselõje is - most ezek szerint az új tanár panaszkodhatott egy sort, így megszervezve a hercegnõ támogatását, aki majd kisírja apucitól a megbocsátást. Csak találgatok.
Jó, tudjuk, a 20. epizódban nem fogják kinyírni a legnagyobb ellenséget, mert - valószínûleg - nincs másik, vagy legalábbis hasonló szadista, bosszúálló stb. bûnözõ (egy egész hadsereggel a háta mögött), aki ennyire megkeserítheti a fõszereplõk életét.
Cafee. 2017 ápr. 05. - 11:44:43
(8461/9141)
Ja, nem allom meg, h ne mondjam el, milyen parhuzam jutott eszembe, mikor a nagynehezen elkapott ,patkanynak megkegyelmezett Saimdang es utana beszelt ferjevel az agyasarol es arrol, hogy ne valjanak el. Patkany- patkany.
Cafee. 2017 ápr. 05. - 11:42:00
(8460/9141)
A kiralyok hajlamosak a megbocsatasra, ha az ellensegukrol van szo.
K. Judit 2017 ápr. 05. - 11:31:24
(8459/9141)
Mintha az elõzetesben azt láttam volna, hogy a felesége, W szabadította ki...
Az már egy másik kérdés, hogy egy szökött bûnözõ hogyan varázsolja vissza magát a király közelébe.
Cafee. 2017 ápr. 05. - 10:06:11
(8458/9141)
Azt nem tudom, MC hogy a fenebe szabadult ki
Cafee. 2017 ápr. 05. - 09:42:45 Előzmény Cafee.
(8457/9141)
Mar olvastam, hogy kerult W a kiraly lanya melle, hat nem erdemei alapjan...
Cafee. 2017 ápr. 04. - 18:56:07
(8456/9141)
Nekem tetszett a sorozat, sztem nagyon jó volt, függetlenül attól, hogy a nõ nem volt vonzó sztem és nagyon nem illett össze a jóssal. Az viszont igaz, hogy midnen más sokkal érdekesebb volt és az volt, mint a jós és a nõ szerelme:)
K. Judit 2017 ápr. 04. - 11:52:56
(8455/9141)
Persze, ez természetes, csak idegesített, hogy ismerõs volt a srác, de nem tudtam honnan.
A nõt meg elõször összekevertem gondolatban a fõpapnõvel, akirõl viszont tudtam, hogy már házas és akkor volt egy 10 év körüli kislánya. Errõl bts-felvételek vannak. Szóval ezért kezdtem keresgélni.
Még mindig van bennem egy kis sajnálkozás, ill. kis csalódás, mert olvastam, milyen lelkesedéssel készült a TGS-re a rendezõ, milyen baromi sokba került minden (gyönyörûek voltak a kosztümök is), aztán a kijelölt fõszereplõk (pontosabban maga a látnok szerepére kijelölt Go So?) végül visszaadta a szerepet, pedig rá is vártak vagy egy évet a katonaság miatt. Sokszor elképzeltem, mi lett volna a történet sorsa, ha elvállalta volna - mert a végsõ szereposztás szerintinek nem nagyon jött össze ez a szerep. A nõ (aki most férjhez ment), csak a hab volt a tortán, nulla kémia, totál érdektelenségbe fulladt mindkettõjük szerepe. Talán a végére fel is adták az alkotók, pedig egyáltalán nem lett volna rossz maga a sorozat. (Díjat is egyedül a látnok fiatalkori anyját játszó énekesnõ kapott - a többieket éppen csak jelölték. Nem emlékszem, melyik másik nagy történelmi sorozat ment a TGS-sel egy idõben, ami végül elvitt minden pálmát.)
Sajnos éppenséggel pont a misztikus része nem jött át a történetnek, legalábbis így rémlik....
Cafee. 2017 ápr. 04. - 11:31:00 Előzmény K. Judit
(8454/9141)
A srac a Lodoktorban szerepelt allitolag, nem emlekszem ra, nem szimpi.
Lenyeg, hogy ok szererik egymast.
K. Judit 2017 ápr. 04. - 10:01:30
(8453/9141)
Megtaláltam,
Istenem, a férj volt a "megcsalt" férj a One Warm Word c. drámában.
(Úgy hívtam szegényt, hogy Tülökorrú, a szerepe szerint sem volt túl rokonszenves. A nõre meg már alig emlékszem :))

Azért tettem idézõjelbe, mert semmiféle megcsalás nem történt abban a filmben, de már a lehetõsége is óriási botrányt okozott.
Helyreállították mindkét rossz házasságot, a kedélyek lecsillapodtak, onnantól kezdve mindenki csak fejben kalandozott el, szerencsére az kívülrõl nem látszik.
Cafee. 2017 ápr. 04. - 08:04:22
(8452/9141)
Hir
A TGS fõszereplõnõje férjhez ment. Szegény, nagyon nem birtam. A csókjelenet után törölgették a szájukat, majdhogynem köpködtek a pasival.
:)))
Cafee. 2017 ápr. 03. - 19:43:19
(8451/9141)
Itt a kép, soompiról
K. Judit 2017 ápr. 03. - 16:10:27
(8450/9141)
Persze, hogy nem lesz happyend, meg aztán LG kitalált szereplõ is, szóval annál többet nem tehetnek a forgatókönyvírók, hogy esetleg eltöltetnek velük egy kellemes bár valószínûleg szenvedélymentes délutánt, hogy mégse legyen ennyire plátói az egész. De Saimdang férjnél van (többrõl szó sem lehet), és ennyit is csakis a szerelempárti nézõk kedvéért, végül is õket kell kiszolgálni, õk adják a nézettségi százalékokat :))
Abban viszont biztos vagyok, hogy már DK-ban is sok nõnek eszébe fog jutni, hogy nem lehetne elítélni ezt a szerencsétlen asszonyt egy kis szerelmi románcért, pláne, hogy egész életében csak a kötelességét teljesítette, csaj dolgozott, aztán fiatalon meghalt. Mások hibája (ugye a hülye király, az aljas MC) és nem utolsó sorban a kor merev szabályai miatt sajnos nem lehetett soha boldog, pedig az utókornak milyen sok örömöt szerzett a rendkívül finom ecsetvonásaival....

Még így is csoda, hogy ennyit is ki tudtak hozni Saimdang tulajdonképpen eseménytelen élettörténetébõl, igaz, ha ezzel a filmmel akartak megemlékezni róla és a mûvészetérõl, hozzá kellett tenniük egy kis napjainkban játszódó, ráadásul valamennyire aktuális sztorit is, hozzá kellett képzelniük a múltban egy reménytelenül szerelmes szintén mûvész férfit, és (az igazi helyett) egy léhûtõ, ostoba férjet, akik egymásnak pont az ellentétei lettek. Aztán még az is csoda, hogy ebbõl 30 résznyi történet ki tud kerekedni.

(Jungjong királyt én eddig csak a PÉ-bõl ismertem, de mintha olvastam volna, hogy készül róla és (a most Saimdang szomszédjában lakó) Lady Shin életérõl is egy dráma, ha a király szerepét Lee Jin-wok (Nine) elvállalta volna, biztos belenéztem volna ... )
Cafee. 2017 ápr. 03. - 14:56:16
(8449/9141)
LG állandóan utazgatott, a meghiusult házasság után is 20 évig, aztán most is mászkált valahol külföldön, ahonnan a borsot hozta, talán India környékén vagy a törököknél, igy számára szinte életforma az utazgatás, Toscanaból már vannak felvételek a forgatásról, ott vadul fest fehér ingben és egyedül.
Én sem várok happyendet, inkább azt, hogy hatnak egymásra még a hátralévõ idõben, LG ott zümmög SAimdang körül és mindig megvédi, Saimdang meg minden mással foglalkozik, csak LG-vel nem, /mint a PÉ-ben../ de azért kegyesen elfogadja a segitséget.
K. Judit 2017 ápr. 03. - 13:24:44
(8448/9141)
Ha a kezdõ toszkánai jelenetbõl indulok ki (meg amit a wikirõl tudunk), LG távol van a hazájától, Saimdangról pedig tudjuk, hogy elõször elvonul a hegyekbe, amihez a férje hûtlenségének van köze, aztán pár éven belül meghal fiatalon. LG épp S. portréját festi, nincs túl jó állapotban...
Szóval ebbõl a szempontból szinte teljesen mindegy, mit talál ki a hercegnõ, vagy miben mesterkedik MC.... Egyikük még lehet ugyan okozója LG elutazásának, de azt a poént ellõtték már a kezdõ jelenettel. Úgy értem, akár számûzték, akár önszántából utazgatott a továbbiakban LG, nagyon távol volt, Saimdang halála ellen semmit nem tudott volna tenni, de még a kezét sem tudta volna fogni.

Persze lehet, hogy megint beugrattak, mint az Empress Ki kezdõ jelenetével.
Akkor is azt hittem, a történet legvégét mutatják, ami ugye Nyang császárnévá való kinevezése volt és búcsúja Wangjutól, holott egyáltalán nem ez volt a történet vége, ekkor Togon folyamatos megmérgezésérõl és haláláról még szó se volt. (Pontosabban: tudtuk ugyan, hogy Togont folyamatosan kábítja Kolta, de nem tudtuk, hogy az valójában méreg.) Sajnos ezután még Togon meghalt, szóval kissé becsapva éreztem magam.

Most is megtörténhet, hogy LG-t Saimdang portréjának megfestése után csak hagyják szép csendben festegetni élete végéig, esetleg ápolásra szorul majd és végelgyengülésben hal meg jó sokára. Ha számûzték, nem térhet haza, ha el tud adni festményeket, valahogy eltengõdhet. Ez sem túl vidám vég, de az én szememben mindenképpen jobb annál, mintha Saimdang halála feletti bánatában mondjuk felvágná az ereit Itáliában.
Akárhogy is nézem, a legszimbolikusabban azzal tudnák kifejezni, hogy mennyire hontalan volt, és S. nélkül mennyire magányos ..., ha hajóra szállna, de persze végül sose érne haza. Hiszen LG sehol nem volt otthon Saimdang nélkül, még a saját hazájában sem, hiába keresett megnyugvást bárhol, neki a talajt húzták ki a lába alól azzal, hogy elszakították Saimdangtól. (Ezzel mondjuk be is vallottam, hogy nem számítok a középkori történetben nagy meglepetésre, de azért nem is bánnám ...)
Cafee. 2017 ápr. 03. - 11:33:48
(8447/9141)
Hát gondolom, most jön a király lánya+W áskálódása, talán még a férje és szeretõje is szivni fogják a vérét, LG pedig a japán kalózokkal fog leszámolni, MC is kiszabadul, szinte biztosan, szóval lesz még izgalom, ahhoz nem is elég a maradék 10 epizód.
A jelenben is még eltelik egy kis idõ, mig leleplezik a fotóssal a profot, feltünik a férj /szrintem az elõzetesben mintha a férjét pillantotta volna meg JY/ még lesz harc a galériatulajdonos férj-feleség között is. leleplezik a galériatulaj csalásait, de õszintén szólva, a jelen történet nem különösebben izgat annyra.
K. Judit 2017 ápr. 03. - 10:56:15
(8446/9141)
Valamit még mindenképpen ki fognak találni, mert ahogy a dolgok most állnak, nemsokára akár véget is érhetne a történet. (Kivéve a jelenkori részt.) Nem beszélve arról, hogy ami a tényeket illeti, tudjuk mi fog történni. Csak azt nem tudjuk, hogy az írók fantáziájából még mennyi meglepetésre futja.
Szerintem nem reménykedhetünk abban, hogy a festészeten kívül lehet még valami egyéb közük is egymáshoz, a szerelmük valószínûleg megmarad plátóinak, szóval örökké fog tartani .... :))

A jelenben még variálhatnak egy sort, ott minden a férj életben maradásán, vagy esetleges halálán múlik.
A válásnak nem fognak (nem mernek) reklámot csinálni, szóval ha életben lesz a férj, együtt maradnak. Ha véletlenül meghalt volna, akkor is valamennyi idõnek el kell telnie, hogy egy másik szerelembe bonyolódhasson JY, ráadásul ott van még anyós is - legfeljebb hagynak majd egy kiskaput a nézõnek, hogy reménykedhessen egy boldogabb befejezésben....
Abban biztos vagyok, hogy a korrupt mellékszereplõk bûnhõdni fognak, egyszerûen így kell lennie ....
Cafee. 2017 ápr. 03. - 10:30:32
(8445/9141)
Elõzetesben azt láttam, hogy W. most az elkényeztetett, magát tehetségesnek tartó hercegkisasszony mellett tünik fel.
Kódolva van, hogy a király lánya, mivel visszautasitotta a tanitását, ellenséges lesz SAimdanggal.
Cafee. 2017 ápr. 03. - 10:29:06
(8444/9141)
Aztán ennek az egésznek jól ellentmond, hogy valami kolostorba vonul.
Jótékonykodásának köszönhetõen tul sok vagyont nem halmozott fel, de a gyerekek megélhetnek a papirgyár müködtetésébõl vagy nem tudom, hogy tervezte.

Mindenesetre, ezzel az erõvel elmehetett volna LG-vel is, hogy végre boldog is legyen és a festészetnek is élhessen.
Meglátjuk, mit hoznak ki ebbõl, most sajnálom, hogy nincs több epizód.
K. Judit 2017 ápr. 03. - 09:58:26
(8443/9141)
Láttuk, hogy még ma sem egyszerû a válás. Pár éve ugyan van rá lehetõség (már ennek a most menesztett Park nevû miniszterelnök asszonynak a mûködése alatt született meg a törvény), de a fejekben még mindig nagy, óriási szégyen egy válás a családban. Sõt, klf. filmekbõl láttuk, hogy a nõket kirúg/hat/ják a munkahelyükrõl, a gyerekeit elveszik - ugye az apjuk nevét viselik - a férj családja neveli õket tovább ... szóval el tudom képzelni, hogy az 1500-as években szinte lehetetlen volt egy válás. Legalábbis valami tragédiának kellett történnie, ha egy bíróság mégis úgy döntött, engedélyezi.
Szerintem Saimdangnak eszébe se jutott elválni, hiszen az is a fogadalomhoz tartozik, hogy tûrjön.
(Különben szerintem õ sem tudja, hogy LG intézte el a férj állását. Néha nagyon naiv....)
Cafee. 2017 ápr. 03. - 09:33:28
(8442/9141)
Azt, hogy a mellkasat fogdossa es szenved, annak tudtam be, hogy megtudta, mit muvelt es muvel a ferje, de mivel tudjuk, hogy eleg hamar meghal, lehet, hogy ez mar az elojele a betegsegenek.. Uakkor a jelenben is rogyadozik a ferje halalhire hallatan.

Annyira bosszant a hulye ferje a kapzsi liba szeretojevel, hogy nem is nagyon akarom kielemezni, elmondta egyertelmuen a ferj, miert kell neki ez a kocsmarosno, eleteben eloszor hatarozott a fellepese, nem akarja megszakitani a kapcsolatat a novel, mert az elfogadja ot, s mellette nincs kisebbsegi erzese, ami egyebkent jogos, mert egy senkihazi fereg. Soha semmit nem tett, sem a csaladert, sem Saimdangert, csak a bajt hozta rajuk. A gyerekek is csak szegyelltek magukat miatta, egyetlen egy jelenetben lattuk azt, hogy jatszott a gyerekekkel, de amikor Saimdang elment es rabizta a gyerekeket, elhanyagolta oket. Felelte Saimdan penzet, Saimdang segitsegevel,lett munkaja, a keresetet pedig a kocsmarosnonek adta. Soha nem volt semmilyen felelossegerzete es nem tett azert semmit, hogy Saimdang felnezzen ra. Igy alsagosnak tartom meg azt is, hogy a gyerekeknek szukseguk van ra, eddig ssem foglalkozott veluk, ott rohangal a kicsi a nagyokkal, mellesleg Saimdang sem viszi tulzasba a gondoskodast...
Viszont olvastam a soompin, hogy nem egyszeru ugy a valas a noknek Joseonban, igy fogjuk ra, hogy gyakorlati okai vannak annak, hogy Saimdang nem akar elvalni ettol a hernyotol.