K. Judit 2015 márc. 14. - 11:11:03
(2131/9141)
"A kora újkori hierarchikus berendezkedés tetején az uralkodó és közvetlen környezete állt, alatta az arisztokrácia és a hivatalnokok, akik valósággal monopolizálták a fontosabb pozíciókat és titulusokat. Ezt követte az alacsonyabb rangú hivatalnokok és szaktudással rendelkezõ emberek rétege. A korabeli társadalom legnépesebb csoportját a parasztság alkotta, akiknek az adófizetésen túl katonáskodni is kellett. A Csoszon királyság társadalmának legalján pedig a megvetett foglalkozásokat ûzõk, például a hentesek álltak. Kim Ir Szenék lényegében ezt a rendszert alkották újra a sztálinista ideológiával keverve..."

Nekem is pont ez jutott eszembe, hogy annyira beléjük ivódott a rangkórság (meg a pénzimádat), hogy talán évszázadok múlva sikerül csak ebbõl kikecmeregni. (Vérvonal a kommunizmusban .... )

Ezen a forgalomirányítón is mindig nevetnem kell. Teljesen nyilvánvaló, hogy a filmfelvétel kedvéért készült :))
Tegu 2015 márc. 14. - 10:13:15
(2130/9141)
http://index.hu/kulfold/2015/03/13/eszak-korea_kasztrendszer_songbun_reform/
Érdekes cikk az é-koreai kasztrendszerrõl
'Ami viszont nehezen változhat, hogy a fõvárosban, Phenjanban, és a vidéken élõk között is komoly társadalmi szakadék húzódik. A rezsimbõl közvetlenül hasznot húzó nómenklatúra nagyjából 50 ezer emberbõl állhat, de Phenjanban összesen több mint egymillióan élnek. Õk mind jó szongbunnal rendelkeznek, és privilegizált helyzetben vannak az észak-koreai társadalomban."
Igy már érthetõ az a video, amit régebben beraktam csodálkozva, amely nem a nyomort és kilátástalanságot sugallta.
http://video.nationalgeographic.com/video/short-film-showcase/rare-look-inside-north-koreas-capital-city?
Tegu 2015 márc. 14. - 09:33:08
(2129/9141)
Az elõzetesben elhültem, mikor láttam OJH-t mérget inni, de nem folyt a vér a szájából, két dolog lehet vagy megjátssza, mert valami tervük van ezzel a királlyal vagy pedig nem olyan mérget kapott, amibe bele lehet halni, csak elkábul/alszik tõle.
Tegu 2015 márc. 14. - 09:27:43
(2128/9141)
Vajon miért dobták oda OJH-nak a cellakulcsot?
Mit akartak vele elérni?
InYub kihallgatta EK és apja beszélgetését, csak az a kérdés még, hogy EK igazat mondott-e az apjának, ill. apja EK-nek.
A dagadtképü már megint árulkodott, milyen aljas egy figura ez.
DanJi babáját felvállalta a hentesfiu, DanJi pedig találkozott a realitással, az ifjuur nem fog érte kiállni soha.
K. Judit 2015 márc. 13. - 23:35:28
(2127/9141)
Maids 15:
Az epizód elején IY kihallgatta Kim és Eun-ki beszélgetését, szóval már tud mindent. (Nem tudom, hogy került megint a gibangba, de láthatjuk, hogy minden fontosabb dolog ott történik. A Heo-házba talán nem kellett visszamennie, elvégre õk akarták kivégeztetni.)

Közben a király és a védelmi miniszter is meglátogatta MM-t a börtönben, kifelé menet szándékosan elejtették a cella kulcsát, így MM ki tudott sétálni, rögtön a MW-hoz menni, ahol megtudta, hogy a fõnéni még él. Éppen csak elmondta neki az igazságot, hogy õk ölték meg az anyját, õ és Kim miniszter rabolták el. Aztán meghal.
Ekkor MM karddal a kezében megy felelõsségre vonni Kimet, de az elmondja, hogy Eun-ki valószínûleg tetten érte Inyubot, amint felfedezte a koryeoi szentélyüket (annak a kulcsát találta meg). Gondolom megzsarolta, hogy ha vele valami történik, IY sem ússza meg. Oda is vezeti Kimet MM a torkának szegezve a kardot, erre Eun-ki is IY torkának szegezi a sajátját. De elõbb még bezárta Sawolt a szentélybe, tudják mennyire fontos a lány IY-nak. Így mindenki elevenen távozik, de SW-t fogva tartják, cserében elvárják, hogy adja fel magát. És szerintem MM SW-t akarja kiváltani azzal, hogy visszamegy a börtönbe.
A 16-os elõzetese elég durva, de a méreg általi halálnak mindenképpen megjátszottnak kell lennie ... nem lehet másképp :)

https://www.youtube.com/watch?v=eAndARapbu0
K. Judit 2015 márc. 13. - 19:56:32
(2126/9141)
Maids:
Még nem láttam, ezt az elõzetesbõl vágtam ki.

A fõnénivel az lehet, amit már megbeszéltünk itt, hogy mérgezett nyilat kapott, amitõl nem hal meg azonnal, csak jó lassan, ahogy a méreg felszívódik és elárasztja a szervezetét. Ha sokat beszélt, akkor biztos az igazságot mondja el (OJH anyjáról, a születése körülményeirõl stb., amirõl Kim pénzügyminiszter folyamatosan hazudik), amit jól tesz, mert különben soha senkitõl nem fogjuk megtudni.
És az is jó hír, hogy van valahol egy széf, amit ki lehet nyitni, így IY-ék találhatnak bizonyítékokat a Man Wolról és persze Kimrõl. Inyub és a volt szobalánya már mindketten egyforma szolgálók, biztos kiszöktek, hogy kutassanak Kimék házában.
Illiona 2015 márc. 13. - 18:28:20
(2125/9141)
Maids 15:

Jó kis epzód volt, de minden megvolt benne amit nem szeretek!
OJH már nagyon unalmas, 15. résznél is ugyanaz a szolgaruha, ugyanaz a haj, ugyanaz a halk, szenvelgõ, suttogó beszéd, ugyanolyan semmilyen. Ja, annyi azért mellette szól, hogy szép.
A bérgyilkos is igy beszél, de annak jól áll, ettõl olyan stilusos :) !
A fõnéni pedig még elõjön egy utolsó, nagy nagy monológra, majd távozik! de ha a sebe olyan végzetes volt, hogy is jött elõ a saját lábán!?

Igy felirat nélkül a cselekményt pedig nem tudom hova tenni. Egyszer börtönben, de hol van a börtön? a véd min házánál?
IY miért szolgál a Kim apó házánál? és OJH mit keres ott? és IY szolga létére magával vitte volna a regi szolgálóját?
vagy a véd min és Kim apó egy házban élnek, csak nem vettük eddig észre?
Vártam valamiféle felpörgést, de ugyanazokat a köröket irják le, egy kicsit másképp.
Ja, és az a tárgy, amit nem tudtunk beazonosítani egy kulcs volt! egy lakatkulcs. Mikor közelrõl mutatták, sem jöttem rá, csak amikor az ajtót nyitották vele!
Illiona 2015 márc. 13. - 16:07:07
(2124/9141)
Maids 15

már elérhetõ a letöltés!
Tegu 2015 márc. 12. - 18:14:42
(2123/9141)
Érdekes, néztem a soompin, senkit nem érdekel, csak Inyub és OJH/EG
Tegu 2015 márc. 12. - 11:45:32
(2122/9141)
Igen, van egy rakás Wang, de akkor Wook és So utban lennének, mert azért õk sem hagynák magukat.

Chunchu Wook gyereke.