Tegu 2015 márc. 08. - 23:29:14
(1981/9141)
Azok, elképesztõ, hogy mit müveltek.
K. Judit 2015 márc. 08. - 23:12:12
(1980/9141)
Értem, errõl beszélt Kim.
Csak valaki összekeverte a két királyt. Ez a süllyesztéses szöveg Taejo-ról szól, Kim pedig ugyanezt Taejong-gal mesélte.
Hogy ezek milyen rafináltak voltak!!!
Tegu 2015 márc. 08. - 22:58:14
(1979/9141)
Jé, megtaláltam KIm történetét.
"Taejo and his court still felt concern over what to do with the descendants of the deposed Wang family. The danger of a revolt to restore the Wang line and Goryeo Dynasty remained. Taejo summoned all of the Wang family members to the coast of the Yellow Sea, instructing them to board a ship bound for Ganghwa Island where they would live quietly in exile. Actually a trap, a crew member smashed a hole in the hull in deep waters. The ship sank, drowning the last of the Goryeo Dynasty. Legend has it that relatives of the Wang family on the mainland changed their surnames from Wang (王) to Ok (玉) by adding an extra brush stroke and thus hiding their true descent."
Nem forditom le, lényeg, hogy a legenda szerint néhányan megmaradtak a goryeoi királyi családból, biztos erre épitették KIm történetét.
Tegu 2015 márc. 08. - 22:39:50
(1978/9141)
Hát õ mondta, hogy a királyi család leszármazottja és meg akarja bosszulni azt, amit BangWon tett a családjukkal, aki már apja mellett harcolt akkoriban.
Jó bosszuhoz idõ kell és ki kell várni a megfelelõ pillanatot, de nem csak bosszút, királygyilkosságot tervezett Kim, hanem a hatalom átvételét, ahhoz pedig olyan helyzetet kellett kialakitaniuk a ManWol segitségével /amit meg kellett szervezni/, hogy az államapparátuson belül is legyenek támogatóik, s BAngWont utálják, mert összeférhetetlen, gondolom ezért vacakoltak ennyit - gondolom én.

Nem a király elé vetõdés bizonyitja OJH vétkességét, hanem az álmerénylet:) EunKi elõre szólt, hogy a ManWol még meg akarja gyilkolni a királyt, erre jó alkalom adódott a titkos OJH-király találkozón. Az, hogy EunKI megvédte a királyt, annak bizonyitéka, hogy õ a király mellett áll és igazat mondott.
Hova süllyedt ez az EunKi..
K. Judit 2015 márc. 08. - 20:52:47
(1977/9141)
Nem értem.
Az igaz, hogy a Lee dinasztia elsõ királyai egymást gyilkolták a hatalomért, viszont a koryeoi Wang dinasztia már régóta nem létezett. Gongmin után 18 évig nem volt uralkodójuk (csak pár gyerek névleg). Nem lehet õket visszahozni, mert nincsenek.

Ez a koryeoi uralkodó dinasztiát visszahozni akaró Kim nevû miniszter elõször megvárta, míg az utolsó király is meghal utód nélkül, utána 18 évig vár, míg a Lee-királyok elfoglalják a trónt, majd még vár 15 évet, hogy megölje nem is az elsõ, hanem inkább a második királyt, Taejongot. (Én úgy számolok, hogy most kb. 1407-et írhatunk.) De miért?

Kérdezek mást. Miért pont most kerestek és találtak egy öregasszonyt, hogy a szerepet eljátszassák vele. Miért vártak ezzel ennyi ideig?

A király elé vetõdés hogyan bizonyítja OJH vétkességét? Már lehet, hogy egy kicsit lassú a felfogásom.
(Délelõtt belenéztem a soompiba, de ezzel nem találkoztam.)
Tegu 2015 márc. 08. - 18:11:29
(1976/9141)
Shine
Azért berakom ezt a képet, hogy nehogy észrevétlen maradjon.
Tegu 2015 márc. 08. - 17:53:12
(1975/9141)
Végre, csurran-cseppen az információ:
Állitólag azt találta ki EunKi, hogy bevallja a királynak és a védelmi miniszternek, hogy õ Manwol tag volt, persze csak álcából, hogy kifigyelje õket és onnan tudja, hogy még mindig meg akarják ölni a királyt, amiben OJH-nak fõszerep jut. Ezt az állitását bizonyitja késõbb az álmerénylet, amit persze a nyilazóssal megbeszélve ugy hajtottak végre, hogy OJH-ra terelõdjön a gyanu.
Tegu 2015 márc. 08. - 16:37:58
(1974/9141)
Igen, de ezt a rangot, ill. a bin-rangot csak a 19. században adták neki.
Lady Hyosun volt a neve, a Cheongpung Kim klánból, ami semmit nem jelent nekem, max. el lehet azzal szórakozni, hogy volt-e rokonsági kapcsolat KIm papával. Van uis még több Kim klán is.

Ha a fõnéni KIm ágyasa volt, az jó régen lehetett:) De akkor tudott volna róla talán Kim felesége és tán fia is.
Abból indulok ki, hogy az öregasszony, akit eltett láb alól, ugy ismerte fel, mint azt az asszonyt, aki befogadta OJH-t és anyját, tehát nem rabolták el õket. Legalább is, ezt mondta, feltételezzük, hogy nem hazudott. De ha mégis?

Na akkor mégis leirom, mit találtam ki:
Ha Kim bosszut akart állni, s megöletni a királyt a saját fiával, az ugy megvalósitható, ha a király tudomást is szerzett volna elõtte, hogy van egy ismeretlen fia. Akkor az egész öregasszony-levél cirkusz csak szinjáték volt, azt akarták elérni, hogy ezzel a trükkel OJH a király közelébe férkõzhessen, s megölhesse. OJH-nak nem mondták volna el, hogy a király az apja, hanem csak felhasználták volna, majd rámutatva hogy ez az egész dinasztia egymást nyirja, a néppel el tudták volna fogadtatni, hogy visszaállitsák a régi korjói dinasztiát és EunKit trónra ültethette volna az apja.
Az öregasszony csak egy lefizetett szerencsétlen nõ volt, akinek az volt a szerepe, hogy a királyt értesitse arról, hogy van egy gyereke.
K. Judit 2015 márc. 08. - 12:12:57
(1973/9141)
Én is utánanéztem a Wikipédián Yi Bi anyjának, ott királyi ágyas cím szerepel, pedig a király végig szolgálóról beszélt a védelmi miniszternek. DE a címeket mindig utólag adják, szóval ha nincs gyerek, hogy lehet cím? Azt hazudták, hogy meghalt?
A királyné elkergette az anyját, de a királyi feljegyzésekben szerepel a neve, azt naponta vezették....

A fõnéni régi szerepérõl sem hallottunk semmit, csak (a viselkedésébõl) gyanítjuk, hogy õ is az udvarban dolgozott, udvarhölgyként, vagy ágyasként ...
De lehetett akár Kim ágyasa is, vagy második felesége, tehetõsebb nemesembereknél ez sem volt ritka.
Még mindig nem világos, hogy a gyereket a szülõanyjától kapták-e, vagy például ellopták tõle és még életben van.
Nem világos, ha a király életét akarják elvenni, miért vártak ennyi ideig.
A fõnéni lehetett mondjuk a királynénak valami barátnõje is, aki megígérte, hogy a gyereket jó messzire viszi, nehogy kiderüljön a létezése.
Elképzelhetõ egyáltalán, hogy a Kim/fõnéni kettõs kifejezetten azért vállalták a gyerek felnevelését, hogy késõbb õ ölje meg az apját? És erre a legjobb mód az volt, hogy szolgálóként dolgoztatták?
Miért nem kaphatott például valami szerényebb, de rendes nevelést? Talán így volt a legolcsóbb.
Megkereste a kenyerét, nem kellett egy fillért se rákölteni, csak azzal kellett "etetni", hogy lesz majd egy különleges feladata. Megbosszulni ..... Mit is? Miért is? És miért pont õ?
OJH például miért nem tette fel soha ezeket a kérdéseket? Hogy neki mi köze a Kim családot ért tragédiához?
Hiszen csak pár napja tudja, hogy ki õ valójában.
Egy idõzített fegyveres robotot neveltek belõle, csak azt nem tudjuk, miért éppen mostanra lett beállítva.

A 15. részben azért nem ártana, ha legalább valami halvány elképzelésünk lenne az OJH születése elõtt történtekrõl.
Tegu 2015 márc. 08. - 11:24:44
(1972/9141)
Azt olvastam, hogy a király azzal a feladattal engedte el OJH-t, hogy leplezze le a Manwolt, ezzel bebizonyitja, hogy mellette áll és õ elismeri OJH-t fiaként.
Ha igaz és nem feltételezgetett valaki.

Kim összevissza hazudozik, nem tudni, kinek mit hazudott, /fõnéni, kiszeng, fia, OJH/.

Ötletelhetünk, de annyira nincs információnk semmirõl, ami csak most fog kiderülni, hogy szinte felesleges. Csak kérdéseim vannak.
EGyáltalán, hogy került KIm papához OJH, ill. a fõnéni, miután utóbbi befogadta OJH-t az anyjával.
Õ mondhatta el Kim-nek OJH anyjának történetét, de mit akart ezzel elérni és fõleg miért.
Inyubék miért nem mennek el Taejohoz, aki igazolná, hogy az apja nem volt áruló? Egyszer már elindult, aztán azóta sem jutott ez eszébe?

Az pedig nem mérvadó, de megjegyzem, hogy OJH anyja tulélte a királyt a valóságban.