Tegu 2015 márc. 02. - 20:29:09
(1741/9141)
Elõször azt hittem, hogy most látja elõször Kim minisztert, de most már nem vagyok benne biztos. Ugy beszéltek egymással, ill. hát Kim vele, mintha már régóta ismernék egymást.
K. Judit 2015 márc. 02. - 14:24:07
(1739/9141)
Na emiatt a kétértelmûség miatt mondom, hogy hazudik Kim miniszter.
És ha õk most találkoztak elõször, akkor idáig mit tudhatott egyáltalán OJH?
Vajon azért nincs több kérdése, mert fél, hogy a lány biztonságát kockáztatja, vagy ennyire közömbös?
Azt hiszem érdemes lenne visszanézni, milyen volt az arca, amikor az anyja lojalitásáról beszélt Kim miniszter.
Vagy vissza tudok jönni a fórumra, vagy nem.
Remélem, mire lesz felirat, ennél valamivel simábban lesz elérhetõ a port.
Tegu 2015 márc. 02. - 12:59:06
(1738/9141)
És hogy volt lojális?
Gyereket várt a királytól?
Ez milyen lojalitás?
K. Judit 2015 márc. 02. - 12:52:28
(1737/9141)
Az elõzõ mondatban a distracted szót használták, hogy megzavarta, megbolondította OJH-t a kiszeng. Ez egyértelmû, nem tudom, miért kellett a felcserélni az upset szóra.
A következõben viszont elhangzik, hogy azért ölték meg "õk" OJH anyját, mert Koryeo-hoz volt lojális. Most kérdem én, nem mindegy, hogy egy másik dinasztia által megörökölt udvar egyik szolgálója hogyan kötõdik, vagy kötõdik-e egyáltalán az elõzõ uralkodó családhoz? Ha életben akar maradni, nem ugrál.
Viszont lehet, hogy azzal bízta meg a szolgálót valamelyik szintén megörökölt nagy hatalmú nemes, vagy nemesi csoport, hogy ölje meg az új királyt. És talán már ebbõl a célból csábította el Bang Won-t is. Akkor mondjuk érthetõ, hogy a katonák vagy õrök résen voltak, és megakadályozták.
(De nem azért ölték meg, mert lojális volt Koryeo-hoz, hanem azért, mert a király életére tört... egyik pillanatban egy beszélõ baromhoz hasonlítják a szolgálókat, a másikban meg már az is érdekes, hogy melyik királynak drukkol... :))

Volt egy óra, amikor egyáltalán nem jött be a port, most valamivel jobb.
Tegu 2015 márc. 02. - 12:32:35
(1736/9141)
Most ezt beirom, aztán hagyom a portot, mert alig jön be a fórum

Szóval csak annyit akartam még mondani, hogy szólni kéne a forditónak, nem kell egyszerre a két epizódot leforditani, elég lenne, ha egyenként rakná fel.
Tegu 2015 márc. 02. - 11:51:20
(1735/9141)
Csak azért gyüjtöm össze az õt bántó mondatokat, mert mindenki mindig csak azon van kibukva, hogy õ kiket és hogyan bánt meg, rá van kilövési bántási engedély, õt is folyton cseszegetik, pedig olyan kis gyerekes, aranyos. Na jó, elviselhetetlen lehet egy ilyen ember bizonyos helyzetekben, de lehet vele bánni, remélem, a lány meg is találja a módját.
Azért van benne valami szerethetõ, mert a munkatársa sem akarja elhagyni, a fiatal lány is csak meghivja a harmadik csirkére. Hagyják már aludni és minden rendben lesz vele, nem a szivét kell nézegetni:)
Tegu 2015 márc. 02. - 11:35:34
(1734/9141)
Akkor csak félrevezetõ a "their" egy ilyen mondatszerkezetben.
Köszi, ez igy érthetõbb.
Mert már azon morfondiroztam, hogy a fõnéni ölte meg az anyját, mint szolgálólány- ebbõl következett volna a their.
Persze, hozzá kell tenni, hogy feltételezhetõen hazudik Kim papa OJH-nak.
Még miindig nyitva hagyom azt a lehetõséget, hogy az anyja még él, bár most már elhalványult a lehetõség, mert ki lehetne az, a fõnéni már biztosan nem, õ nem nyirná ki a saját anyját.
K. Judit 2015 márc. 02. - 11:05:23
(1733/9141)
Az upset egyértelmûen gyenge szó, bármit is akart Kim mondani. Nekem is feltûnt.
Mert ha ez lenne az eredeti szövegben, akkor azért nem tiltották volna el õt a kiszengtõl.
Pont az ellenkezõje miatt tehették, mert talán túlságosan is elvonta a figyelmét, nem arra koncentrált, amit bele akartak sulykolni.

A "they"-t viszont - ezt írtam már - a Lee/Yi-kre érthette. Mert Koryeo-ért egyértelmûen a Lee-k vonhatók felelõsségre.
És aki a Wangokhoz lojális, akkor õt biztos, hogy a Lee-k ölték meg.
K. Judit 2015 márc. 02. - 10:58:35
(1732/9141)
Én is sokszor sajnáltam õt, bár nem gyûjtöttem össze, hogy mikor bántják, ugyanis az a gyakoribb és az a természetes. Tök rendben van, hogy egy húszéves kioktathatja (mondjuk ez arrafelé ritkaság), kinevetheti, gúnyolódhat vele, mert nem bírják megemészteni, hogy egyszerûen csak úgy szeretné élni az életét, ahogy neki jólesik.
Lehet, hogy szeretne társaságot, de ami azzal jár, azt már nem szeretné. Szerintem nemcsak a nõ hatására változott "gonoszból" jóvá, nem volt õ soha gonosz, csak nem tudott unatkozni :) De amikor bajban volt valaki, igenis átérezte, és a maga módján segített. A közösség viszont be fogja szippantani, amint észreveszik a kis gyengéd érzelmeit, amik a dokinõhöz fûzik.
És nem nyugszanak addig, míg be nem terelik a közös karámba. Persze ha szeretik, elfogadják olyannak, amilyen.
(Még egy jó rész eszembe jutott, amikor elmegy edzõterembe ... õrület volt ... )