K. Judit 2017 márc. 16. - 09:44:28
(8271/9141)
Nekem sajnos nem minden link mûködik, ez az üzenet:

Nem biztonságos, A (z) www.d-addicts.com tulajdonosa a weboldalát helytelenül állította be. Az Ön adatainak ellopását megakadályozandó a Firefox nem csatlakozott ehhez a weboldalhoz. ...)

Korán örültem.
K. Judit 2017 márc. 16. - 09:30:00
(8270/9141)
Ó, köszi Mara, látom lesz mit olvasnunk, míg várjuk majd a folytatást.
Egyelõre a 7-8. epizód körül járunk, de szerintem hamar utolérjük a hazai vetítést :)
(Köszönjük a fordítóknak is, látom szívügyük lett ez a történet ...)
Cafee. 2017 márc. 16. - 08:06:28
(8269/9141)
Akkor ertheto lenne LG zilalt allapota.
Koszi a tippet a d- addictshoz.
Te mar eljutottal a 14. reszhez vagy hol is tart a sorozat?
R.mara 2017 márc. 16. - 06:09:31
(8268/9141)
Bocsi, hogy beleszólok a beszélgetésbe, de látom, hogy benneteket is érdekel a történet háttere. Nos a D-Addicts Saimdangos oldalán a fordítók minden képhez és utaláshoz tesznek fel történelmi jegyzeteket, amiket igazán érdemes elolvasni.
Ami a festõt illeti, az alkotók tényleg a király unokáját vették mintának. Ezért is szokták kiírni minden rész elején, hogy ez a dráma történelmi alapokra épülõ, kitalált történet.
Azt még nem lehet tudni, hogy miként jutott el Toscanaba, de az szinte biztos, hogy a képet Saimdang halála után készítette. Valószínûleg a halála hírére (bár ez még csak találgatás)
K. Judit 2017 márc. 15. - 21:39:58
(8267/9141)
Ha jól számolok, Saimdang most 35 év körüli lehet 1539-ben vagyunk, akkor viszont a király már csak 5 évig él (1544-ig), szóval LG-nek már csak öt éve van az aranyéletbõl háta mögött a királlyal, ki tudja mi lesz vele aztán. Pénze valószínûleg lesz, de lehet, hogy nem lesz maradása, vagy egész egyszerûen menekülnie kell. Ha meg tudja fizetni, eljuthat egészen Európáig, vagy mondjuk csak a Földközi tenger környékére, világot láthat, tanulmányozhatja az itáliai festõket, sõt a többi országot is végiglátogathatja.
Talán ismer egyet-kettõt az itáliai festõk közül, és õk hívták meg.
Szóval nagyon érdekes ez az olasz vonal, nem sûrûn fordul elõ, hogy k-drámák külföldön játszódnak, pláne a 16. században.
(Ha elfogyott a pénze, akkor biztos, hogy nem egy félreesõ kastélyban marad, inkább keres egy forgalmas várost, vagy kikötõt, feltéve, hogy valamikor haza akar jutni.)
Találgatok, hogy juthatott olyan messzire otthonról - nagyon nehéz. Még fordított példa is nagyon kevés van abban a korban ....
Cafee. 2017 márc. 15. - 20:44:55
(8266/9141)
Sokat nem irtak róla, de az épp elég, LG adatai, Sejong 4. fiának unokája és õ festette a kutyás képet.
A többit kitalálták, jó ez igy.
Nem tudom, mit keresett Toscanában, biztos festõként meghivták vagy majd kiderül.
Ahogy elnéztem a vacsoráját, nem valami magasrangu vendég lehetett
K. Judit 2017 márc. 15. - 19:01:53
(8265/9141)
Hát .. nem sokat tudni róla. Csak a születési évét, meg hogy kinek a fia/unokája volt. Így bármit is találtak ki az alkotók, a fantáziájuk szüleménye.
Már arra is gondoltam, talán megõrül a film végére? Elég furcsán kiabált le a bálozóknak a toszkánai házban.
És a portrét is mintha módosult elmeállapotban festette volna.
Persze lehet, hogy az alatt a 20 év alatt járt Itáliában, amirõl nem nagyon van információnk.
Cafee. 2017 márc. 15. - 16:21:51
(8264/9141)
Mit találtam?:)
https://en.wikipedia.org/wiki/Yi_Am

Yi Am vagy Ahm a festõ neve.
K. Judit 2017 márc. 15. - 14:25:08
(8263/9141)
Ja és még valami, az elõzetesbõl kiderül, hogy LG vetélkedõt fog szervezni a kisiskolások között.
Ha kiderül, hogy Saimdang kisfia sokkal okosabb, mint az õ gyerekük - vér fog folyni ....
Azt is az elõzetesbõl láttam, hogy már kiderítették, Saimdang és LG régen szerelmesek voltak egymásba.
Elég lesz csak megvádolni LG-t, vagy a tanárt részrehajlással.
:(
K. Judit 2017 márc. 15. - 14:18:49
(8262/9141)
Volt egy jelenet, az utcán ismerkedtek meg. Egyik éjjel elállta a lány a pasi és a ló útját.
Behívta a férfit, hozott neki tálcán valamit (ha jól rémlik, kocsmáros volt az apja), aztán elbûvölte a mûveltségével, a verstudásával.
Aztán gyorsan levetkõzött és megígérte, hogy fiút fog szülni neki... (elõtte valaki épp halott csecsemõt hozott világra).
Szóval elég gyorsan ment .... (és ki is merné megkérdezni a belügyminisztert, hogy honnan származik a felesége).

Veszélyes nõ, és nem csak azért, mert elzavarta Saimdang kisfiát, majd megfenyegette a tanítót, hanem azért, mert hangadó a többi anya között - akik mellesleg LG-rõl álmodoznak. Ha felismeri Saimdangot, vagy rájön, hogy LG-vel kapcsolatban áll, abból nagy bajok lehetnek.
(Ugyanaz a karakter, mint Injo ágyasa, Lady Jo, csak a tetejébe még szerelmes is LG-be.)