K. Judit 2017 márc. 22. - 10:18:21
(8341/9141)
Gondolom azért készítették a papírt annál a buddhista szentélynél, mert kapcsolódott vagy a vízhez, vagy ehhez a fehér dologhoz a talajon.
(Más buddhista templomoknál nem annyira jellemzõ, hogy gyár van a belsejükben, vagy a pincéjükben :))
Az a baj, hogy a végén azt írja a Wiki, hogy hosszú tapasztalat kell hozzá. Hát nincs sok idejük.
Cafee. 2017 márc. 22. - 10:14:15
(8340/9141)
Elkezdtem a soompi fórumot is, fõleg a gerrytan8063 hozzászólásait érdemes figyelni.
Cafee. 2017 márc. 22. - 10:08:22
(8339/9141)
4.
Cafee. 2017 márc. 22. - 10:06:14
(8338/9141)
ez valami olyat jelenthet, hogy nagyon jó szakemberek kellenek hozzá
Cafee. 2017 márc. 22. - 10:05:18
(8337/9141)
2
Cafee. 2017 márc. 22. - 10:02:45
(8336/9141)
hm, most nem tudom, melyiket raktam be
Cafee. 2017 márc. 22. - 09:59:02
(8335/9141)
Lehet, itt egy másik kép, feltünõen sok a zöld, ami lehet, hogy viz nyomára utal
De sztem nem csak, mert mennyi vizet tudnának magukkal vinni innen?
Mindjárt bemásolom a négy sort az irásból
Cafee. 2017 márc. 22. - 09:55:47
(8334/9141)
Nagyon szeretik:)
K. Judit 2017 márc. 22. - 09:44:43
(8333/9141)
Then the Hukpi is kept in a flowing water for at least 10 hours.
Na lehet, hogy ez a flowing water lesz a kulcs.
Láttam már (másik filmben) olyat, hogy eltorlaszolnak egy forrást ...
K. Judit 2017 márc. 22. - 09:39:44
(8332/9141)
Alföldi rendezett Dél-Koreában, a szöuli Nemzeti Színházban február végén mutatták be Euripidész Médeia címû darabját.

Itt a cikk az interjúról, egy részlet:

"... Koreában a fõnök az isten, a rendezõ a nagyisten, a külföldi rendezõ pedig még annál is nagyobb isten – ennyire fontos a társadalomban is a pozíció. De nem ezért szeretek ott lenni...."

http://index.hu/kultur/2017/03/22/alfoldi_robert_interju_my_fair_lady_ii_edward_futotuz_szinhaz_nolimpia_momentum/
K. Judit 2017 márc. 22. - 09:36:32
(8331/9141)
Saimdang még nem tudja, hogy megölték az öreget, lehet, hogy keresi majd, akkor õk is rábukkanhatnak valamire.
K. Judit 2017 márc. 22. - 09:34:03
(8330/9141)
A 16-ost még nem láttam.
A 15-ösben pedig megjósoltam, hogy Saimdang nem hagyja leesni W-t. Ennek egyszerûen így kellett lennie. És most már nem tartozik neki, hála az égnek. Ha nem lenne hátra még 15 rész, azt jósolnám, hogy leáll W, na de akkor csak cserélnek ezzel a vénasszonnyal? Nem tudom. MC nem biztos, hogy jó lóra tett.
Cafee. 2017 márc. 22. - 09:14:54
(8329/9141)
Közben rájöttem, hogy a film balfelsõ sarkában lévõ kép a biikjo a két félbõl álló madár grafikája
Cafee. 2017 márc. 22. - 08:50:47
(8328/9141)
Közben utánéztem a korjói papir gyártásának, hogy megoldjam mit jelenthet az az irás a festmény hátulján.
Lényeg, hogy kell még hozzá egy hibiszkusz fajta növény gyökere, sokáig kell áztatni a faháncsot vizben, mielõtt megfõzik és a fõzetbe bele kell rakni bizonyos magok elégetése után keletkezett hamut.
"The process of making Hanji might differ by what ingredients the Hanji makers choose, and what methods of sheet formation they take to make the final Hanji. However, the most traditional and basic process contains the 8 steps mentioned above. After traditional Hanji makers gather the clean and strong bark of a mulberry tree, they dry it, and call it the “Hukpi.” Then the Hukpi is kept in a flowing water for at least 10 hours. This eases the process of skinning the bark, and when the bark is skinned, they call it the “Baekpi.” The next process is boiling the skinned bark, but it does not get boiled in normal water. Instead, they burn bean or buckwheat stem, and puts the ashes into the water to boil Baekpi. After they boil it for 4–5 hours, they go through a tiresome process where they pick any remains of the bark/soil one by one. The next step is to pound Hanji. They place the skinned and cleaned bark on a flat stone board and pound it for about an hour. This process is called Gohae, or more simply put, pounding. The next step is forming the sheet ingredient, while pouring the mucus from Hibiscus Manihot onto the sheet. This mucus helps the paper stay together for a long time, and does not contain any harmful chemicals. They stir the sheet with a long and wooden stick, and they call this Puldaejil. The final substance is put on a flat bamboo outline, where they try to make the surface even and smooth. This process is where the skill of Hanji maker is truly revealed, as it requires years of experience and practice. It is the most important process, because it determines the thickness, the texture, and the overall quality of Hanji." /Wiki/
Hanji a korjói papir neve.

De lehet, hogy megoldották már, még nem láttam a 16. részt, azt még tartogatom.
Cafee. 2017 márc. 22. - 00:51:45
(8327/9141)
Lehet, hogy nincs jelentõsége, de mielõtt megölték volna a sebhelyes nyakut, talált valamit.
Tele van fehér valamivel az a környék, lehet, hogy alatta van valami, ami megfejti a vers egy mondatát.
Cafee. 2017 márc. 22. - 00:33:18
(8326/9141)
Belõle ellenség lesz?
Cafee. 2017 márc. 22. - 00:31:57
(8325/9141)
Itt van, a kocsmárosné a SAimdang férjének szeretõje lesz, jól van, tõlem.
Cafee. 2017 márc. 22. - 00:26:16
(8324/9141)
Megnézted a 16. részt? Megfejtik?
Ha nem, megvan a szöveg?

Most megnéztem a 15. részt, hát komolyan, nem hittem a szememnek, mikor nyujtogatta a kezét Saimdang W-nek, miután W a nyakán tartotta a kést és bevallotta, hogy õ adta oda a képeit, gyakorlatilag tönkretéve az életüket.
Ez a nõ nem normális.

Kiváncsi vagyok, ez a segitség mit vált ki W-ben, lehet, hogy megváltozik vajon?
K. Judit 2017 márc. 21. - 23:21:35
(8323/9141)
Sajnos ott nem ilyen egyértelmû az utalás, amit a kép hátulján találnak. Megfejtésre szorul, ki tudja, beugrik-e a megoldás, és fõleg, hogy mikor.
Szerdán és csütörtökön megy ugye? A csütörtöki epizód felirata meg úgy látom, csak hétfõre van meg.
(Meg kellett volna várni, míg befejezik ....:))
K. Judit 2017 márc. 21. - 23:16:23
(8322/9141)
Olvastam én is, szegénnyel kitol az utókor (legalábbis lesz vagy két generáció, amelyiknek ez ugrik majd be róla).
Cafee. 2017 márc. 21. - 22:17:54
(8321/9141)
Azért ez aranyos ötlet, a mult LG-je fiatal és idõsebb kiadásban is JY-nek segit.

Nagyon ügyesek a forg.könyvirók és a rendezõ. Tökéletes szereposztás.
Cafee. 2017 márc. 21. - 22:13:47
(8320/9141)
és lehet, hogy a másik, kolostorban elrejtett képnél is találnak valami titkot? Az azért tul egyszerü lenne, hogy ott is a kép hátoldalán eldugva lenne a korjói papirkészités titka leirva.
Cafee. 2017 márc. 21. - 21:43:44
(8319/9141)
Azért leirom, mi nem tetszik:
Sejtem, Saimdang férjét LG segitségével nevezték ki. Nem csodálkozik Saimdang, bár gondolom, sejti, hogy miért lett kinevezve erre a magasrangu posztra vizsga nélkül.
Még az éjjel megvarrja a ruhát Saimdang, s másnap mehet dolgozni a férje. ERre õ rábizza a gyerekeket/most, amikor végre elfoglalt lesz a férj/ és elvonul gyalog a világvégére a kolostorba, megkeresni a képet azzal az öregemberrel, aki nemrég még haldoklott. Na és persze ezt meghallotta az a csibész állitólagos papirkészitõ, aki meglopta, de azért visszafogadta a papirkészitõ csapatba, aki persze kémkedik W-nek és egyébként semmit nem csinál..
Ez a nõ egy küldetéstudatos õrült, uaz, mint a PÉ-ben, ha valamit csinál, azt teljes odaadással, mikozben környzetével csak az elvárható minimum erejéig törõdik érzelmileg.
Jó példa erre az, amikor LG virágcsokorral várta, majd átadott neki egy régesrégi korjói papirt, amit Kinából szerzett neki LG, na annak örült, a virágot kb. ugy fogadta, mint a rózsaszin hajszalagot anno, a kinai tintával szemben. Tehát az érzelmeit abszolut háttérbe szoritja a mániáival, elhivatottságával szemben.
Nem tudom, miért irritál annyira, mert egyébként nagyon értékes, rendes ember, de mellette csak akkor lehet megmaradni, ha az ügyeletes mániájának alárendeli magát, kiszolgálójává válik az ember.
R.mara 2017 márc. 21. - 16:05:31
(8318/9141)
Igen, õ is megjelent a jelenben. Ami pedig a képet illeti, nem is tudom miért nem gyanakodtam eddig, hisz olyan jellegzetes formája volt.
Cafee. 2017 márc. 21. - 14:19:15
(8317/9141)
Ugye jol latom, hogy ki a fotos a jelenidoben futo tortenetben?:))
Cafee. 2017 márc. 21. - 13:15:12
(8316/9141)
Hat igen, ket meglepo fordulat, nem is egy:)
Cafee. 2017 márc. 21. - 09:25:23
(8315/9141)
Most fogom megnezni a 14. epizodot, kivancsi vagyok, mi az a meglepo fordulat.
Cafee. 2017 márc. 21. - 09:09:04
(8314/9141)
A valosagban Saimdang ferje nagyon megerto volt Saimdanggal es vmi allami hivatalt toltott be, commander volt, ez lehetett a hadseregben vagy valamelyik orsegnel is. De jo, tolem lehet ezzel a kocsmarosnevel, legalabb nem zavar, a gyerekekkel azert jol elvolt, viszont inkabb vitt mint hozott volna a konyhara. Meg a kolostorban sem tudott viselkedni, arrol nem beszelve, hogy milyen randa volt. De hat az a 4 gyerek megszuletett valahogy...
K. Judit 2017 márc. 21. - 08:16:14
(8313/9141)
Szóval így: "You, pathetic thing."
K. Judit 2017 márc. 21. - 08:12:39
(8312/9141)
Az enyém (azt írja dramafever) azt mondta: You pathetic, thing.

Azt hittem, ma szerviz után kell telefonálgatnom, tegnap egyszer csak közölte, hogy nem tudja indítani a Windows-t, órákig próbálkoztam a hibaelhárítással, majd egy korábbi idõszakra visszaállítással, egyszerûen mint egy papagáj, ugyanazt ismételgette. Feladtam és már felkészültem, hogy megint ki kell hívnom valakit, aztán most simán be tudtam lépni, csak nem a W. indítással próbálkoztam, hanem a szokásos belépéssel. És voilà, itt vagyok....

Egyszer kiírta a felirat, hogy a kocsmárosné lesz Saimdang férjének a felesége, de hogy mikor, azt nem, meg azt sem, hogy második feleség-e, vagy csak concubin.
(Igazából nem tudtam a férj nevét, csak gyanakodni kezdtem, és tessék, már szinte hazajár a kocsmába, a gyerekek egyedül vannak, õ szánalomból, gondolom LG-tõl kap egy állást és ha jól tippelek, anyagilag is tönkreteszi a családot. Hát õ tényleg szánalmas, de legalább nem gonosz.
Cafee. 2017 márc. 21. - 07:44:59
(8311/9141)
Ket forditassal neztem, az egyikben azt mondja LG W- nek, hogy undorito, a masikban azt, hogy szanalmas. Disgusting es pathetic.
Cafee. 2017 márc. 20. - 18:51:41
(8310/9141)
W is ugy hiszi, hogy talalkozgattak az elmult 20 evben.
Saimdang ferje meg ott fetreng a kocsmarosnonel?
Cafee. 2017 márc. 20. - 18:42:04
(8309/9141)
Hopsz, elirtam a szamot, most lattam a 13. reszt, meg vagyok elegedve, jol beolvasott W- nek es az Anyaklubnak Saimdang:) de meg a felenel sem tartunk, lesz itt meg siras- rivas biztosan.
K. Judit 2017 márc. 20. - 14:18:32
(8308/9141)
Kétszer láttad?
(8306-os hsz.)
:))
K. Judit 2017 márc. 20. - 10:19:03
(8307/9141)
Szerintem látta, de ez nem volt neki új. Már korábban is gyanakodott, amiért õk ketten egy idõben érkeztek vissza Hanyangba.
Persze valami turpisságra gondol, pedig csak véletlen lehet, más kérdés, mennyire akarják hangsúlyozni a filmben, hogy a két szív együtt dobban ...
K. Judit 2017 márc. 20. - 10:15:46
(8306/9141)
Erre írtam, hogy LG már nem is leplezi, mennyire megveti. Pedig akkor õ még nem is tud mindent.
Biztos, hogy pszichopata. A férje sem áll messze ettõl, lásd azt a jelenetet, amikor beleerõltetett a gyerekbe valamit, amit utál, de õt inkább velejéig gonosznak tartom, mindenkit lenéz, akit megveszteget azt is, egyszerûen teljesen téves elképzelései vannak a világ mûködésérõl. Persze megy egy darabig, de örökké nem tarthat ez az állapot. Akik túlzásba esnek, azok mindig lebuknak.
(Erre szokták mondani, hogy "mindenki belepisil a medencébe, de vannak, akik kívülrõl, a medence szélérõl teszik". Megtehetik egy darabig, de soha nem örökké.)
Csúnyán meg kéne bánniuk, bár tudjuk, hogy ezekben a drámákban a bûnösök még a bitófán is inkább áldozatnak tekintik magukat.
Cafee. 2017 márc. 20. - 09:37:04
(8305/9141)
Azert volt valami mokas abban, hogy LG ugy olelgeti Saimdangot, ahogy az bokaig all a papirpepben:))
Azt viszont nem fogtam fel egyertelmuen, ezt latta Min Chi vagy csak a kovetkezo jelenetnel kukucskal a fa mogul?
Cafee. 2017 márc. 20. - 09:25:43
(8304/9141)
Meg csak a 11. epizodnal tartok, itt meg csak arra jott ra, hogy a kocsmaros lanya W.
Ja es fiatalon sokkal helyesebb volt, itt lepkebol valt hernyova.
Orom volt hallani, ahogy LG leundoritozza, ami persze csak novelni fogja W. bosszuvagyat.

El tudom kepzelni, milyen rossz erzes lehet, hogy forditott helyzetben / o a gazdag es Saimdang a szegeny/ is felette all Saimdang. Mikor jon ra, hogy nem a rang es penz teszi az embert, bar neha ugy tunik. Most nem akarom lepszichopatazni W- t, mert minden sorozatban van egy ilyen figura, de nem all messze tole.
K. Judit 2017 márc. 20. - 09:04:44
(8303/9141)
Saimdang tudja mit tett W, és nemsokára meg is mondja neki.
Tetszett a mondat is: "Kívülrõl pillangónak néz ki, de belül megmaradt hernyónak."
Cafee. 2017 márc. 20. - 08:15:58 Előzmény R.mara
(8302/9141)
En sem ertem, miert nem szabadult meg W- tol Minchi, csak az lehet az oka, hogy van ket fiuk es W eleg szigoruan neveli oket MinChi nevelesi elveinek szotfogadva. Sok szeretet nincs ebben az emberben.
Cafee. 2017 márc. 20. - 08:12:50 Előzmény K. Judit
(8301/9141)
Sajnos azert nem tudott meg mindent LG a nagynenitol, ha most elmondanak egymasnak Saimdanggal, amit megtudtak, osszeallna egessze a tortenet, mint az a biikjo nevu pecset. De meg igy sem tudnanak WChoi szereperol, csak kovetkeztetni lehetne abbol, hogy o volt egyedul Saimdanggal amikor az megserult.

Egyebkent volt egy pillanat, amikor MinChi ranezett Saimdang hajszalagjara, amin uaz a viragmotivum volt, mint a rozsaszin szalagon, a punkosdi rozsaval.
K. Judit 2017 márc. 19. - 20:59:56 Előzmény Cafee.
(8300/9141)
Volt egy iskolai jelenet, amikor Saimdang kisfia beszélt az anyjáról, valami olyasmit mondott, hogy számára az anyja a legtiszteletreméltóbb ember a földön (ez volt a kérdés), mert keményen dolgozik, hogy életben maradhassanak, hogy étel kerüljön az asztalra, ellátja õket stb., a gyerekeivel ugyan szigorú, de nagyon melegszívû.

Hát ... gondoltam magamban, LYA sok mindent el tud hitetni velem, kivéve pl. melegszívû szerelmest, vagy anyát. Sokszor beszéltünk arról, hogy a férfiak, még a legtökéletesebbek is (amilyen a való életben talán nincs is) egyszerûen ridegen vannak tartva ezekben a sorozatokban, még azok is, akik a világon mindenrõl hajlandók lemondani az imádott nõ kedvéért. Vállalják a legkeményebb büntetést, akár a halált is, vagy a számûzetést, vagy ha megfosztják õket a rangjuktól... Közös van bennük, hogy viszonylag szabadon mozoghatnak, hogy bármi történik a nõvel, követni tudják, ugyanezért nincs fix munkájuk, lehetnek éppúgy helyõrségi parancsnokok egy távoli szigeten, mint leltárfelelõsök a palotában, kinevezhetik õket járványügyi biztosnak, vagy - mint most LG-t - kulturális felelõsnek. Lehet belõlük tanár, vagy festõ, de ha hívja a kötelesség (bajban van a szerelme), kinevezhetik akár magas rangú tisztviselõnek, aki papírkivitelért felel ... Mindezt azért, mert hisznek a nõ küldetésében, az igazában, vagy a tehetségében, a becsületében és a hûségében.... hmm. néha szinte semmit nem kapnak cserébe ...

Ilyen volt a PÉ-ben MJH, és most ilyen LG is - csak jóval lazább karakterrel. És még egy közös van bennük, jól néznek ki. Nem tudom, ezt a forgatókönyvet is nõk írták-e, de van egy olyan érzésem, hogy ezekben a drámákban az általuk megálmodott férfiideálok vannak megrajzolva.

Arra is gondoltam, hogy talán a nõnek nem illett, vagy még a mai napig sem illik érzelmeket kimutatni. Végeredményben nem is csak LYA-ról van szó, több olyan k-drámát is láttam, ahol szinte sajnálni kellett a férfiakat :)) Persze nem mindet ....
R.mara 2017 márc. 19. - 18:09:49 Előzmény Cafee.
(8299/9141)
Amit írtál az igaz... de... A segítõkészsége sohasem céltalan. Úgy értem, nem csupán emberbaráti, hanem nagyon is gyakorlatias. A szomszéd exkirálynõvel én is felvettem volna a kapcsolatot, ha õ az én szomszédom. Már csak azért is, mert láthatólag kedveli a gyerekeket. A jó szomszéd mindig kincs.
A hajléktalanok munkába fogása pedig szintén jó ötlet volt. Bár nekem nem lett volna annyi türelmem hozzájuk. És az elsõ nyafogásuknál helyre tettem volna õket. Az adósság átvállalásával szerintem is iszonyú kockázatot vállalt. Ebbe nem mertem volna belemenni.
Ami a kisfiú iskoláztatását illeti, abban szerintem Saimdangnak volt igaza. Igen, a gyerek jó képességû. Viszont a család anyagi helyzete rémes. (Ez olyan, mintha manapság egy közmunkás gyereke azt kérné a szüleitõl, hogy drága magániskolába járhasson, mert az õ tehetségéhez ez való)
Saimdangnak elõször a család anyagi helyzetét kell egyenesbe hoznia. Aztán gondolhat a gyerekek taníttatására.
Cafee. 2017 márc. 19. - 16:47:00
(8298/9141)
Most lattam a 11. reszt. Kiderult par dolog, pl. az, hogy a papirkeszites titkat ismeroket megolette volna MinChi csaladostul, Saimdang kepe es versidezete nelkul is.
Ez az oreg, aki elmeselte neki a tortenetet, az az ember lehet, akit LG is keres - nyakan sebhely, de meg nem lattuk a nyakat.

Min Chi eleg sziguruan fogja WChoi- t, latszolag fel tole a no. Nem tudom eldonteni, minek neki WChoi, mert van eleg vegrehajtoja, talan csak a fiuk miatt.

Saimdang nem az anyak gyongye, a szineszno tenyleg jol jatszik, de nem kedveltem meg, van benne valami, ami taszit. Most is, mindig masoknak akar segiteni, a szomszed kitaszitott kiralynenek kuldozget ajandekot, a hajlektalan csapat gyerekeit menti, eteti, a hajlektalanokat vedi, mikozben a sajat gyerekeit hazakuldi, vigyazzatok a kicsire es kesz. A tanulni vagyo kisfia is folyamatosan mondta, hogy tovabb akar tanulni, LG konyorog neki, mondja mar el, miert ment ferjhez hirtelen, neki nem felel, csak kioktatja, hogy az mar a multe, aztan a hajlektalannak elpanaszolja, hogy miert erzi magat bunosnek mar 20 eve. Az a tipus, aki az egesz vilagot akarja megmenteni, mikozben a hozza kozelallokra nem figyel.
K. Judit 2017 márc. 19. - 10:59:56
(8297/9141)
A papírkészítés tényleg a legutolsó dolog lett volna ami eszembe jut, ha a helyében vagyok. De milyen más lehetõsége lett volna? Hímzéssel, vagy varrással mennyit kereshetett volna? Még elmehetett volna szolgálónak is, de neki is és a férjének is nemesi vér csörgedezett az ereiben, valószínûleg eszébe se jutott.
Megpróbálta megakadályozni Saimdang, hogy a gyerek iskolába járjon de nem sikerült, hiszen "valaki" felajánlotta az iskolának a segítségét, amit tehetséges de szegény gyerekek taníttatására fordíthatnak. Az volt a csapda, hogy nem csak az õ fia vehetett részt a felvételin. Talán ha az egyedüli jelölt a fia lett volna, elkezdett volna gyanakodni, de mire megtudta, hogy LG intézte így, már késõ volt.
Nem tudjuk, hogy volt-e másik iskola a közelben, szerintem Saimdang elõször annak is örült, hogy fedél van a fejük felett, aztán annak, hogy tudja etetni a gyerekeket (el nem tudom képzelni, hogyan), aztán azt hitte, ha elküldi a férjét tanulni, utána a legfõbb gondjaik megoldódnak. Nem számolt azzal, hogy valamelyik gyerek elkezd nagyon vágyni az iskolába. Viszont késõbb többen is figyelmeztették, hogy próbáljon meg a gyerek fejével is gondolkodni, így végül belement.

De különben Saimdang csak akkor jött rá, hogy a kocsmáros lányáról van szó, amikor az anya-fia programon W szándékosan provokálta õt a volt buddhista szentély nevének emlegetésével, amit Saimdang örökre szeretett volna elfelejteni. W pedig azért nem áll le, mert még mindig átnéztek rajta. Mindketten Saimdang is (van más gondja-baja is), de mióta LG rájött, hogy ki is a miniszter felesége, azóta õ is, és nem is leplezi.
MC miniszter pedig mindig is el akarta kapni Saimdangot, mint egyetlen tanút a vérontásra, LG-t pedig azért, mert átlát rajta. A vadászat remek alkalom lett volna neki, de a szerencse nem állt mellé.
K. Judit 2017 márc. 19. - 10:06:08
(8296/9141)
Ugyanazt tudom írni, emlékszem, hogy valaki elvetélt (meg az üvegcsére is) de még most sem ugrik be, hogy MC volt felesége volt.
K. Judit 2017 márc. 19. - 10:00:47
(8295/9141)
Igen emlékszem az üvegcsére, meg arra, hogy W-vel öletett meg valakit, de nem kapcsoltam össze, hogy a volt felesége lehetett...
Szóval csak egy végrehajtó kellett neki, aki azokat teszi el láb alól, akiket õ nem tud, vagy nem akar.
Cafee. 2017 márc. 19. - 08:30:37
(8294/9141)
A papirbiznisszel felhivta magara a figyelmet Saimdang, ahogy azzal is, hogy pont abba az iskolaba kezdett jarni a fia, ahova MC gyerekei.
Ahhoz kepest, hogy amikor eloszor talalkozott MC- vel, lemerevedett es a fianak megtiltotta, hogy ismet arra menjen, most ket teruleten is vetelytarskent lep fel MC ellen.
Jo, hat ez a forgatokonyv, de pl. a ferje levizsgazhatna, onnantol eltarthatna a csaladot, de nem, konfliktusba keverednek pont MCvel es felesegevel.
Cafee. 2017 márc. 19. - 08:23:29
(8293/9141)
Erdekes, te irtad, hogy MC felesege elvetelt vagy a baba szuleskor meghalt mar nem emlekszem pontosan.
WChoi eloszor szolgalokent dolgozott MC- nel, majd felajanlkozott MC- nek gyereket igert neki.
R.mara 2017 márc. 19. - 06:34:53
(8292/9141)
Van egy nagyon röpke jelenet, valamelyik részben. Min Chi egy kis üvegcsét ad a csajnak, azzal a felszólítással, hogy intézkedjen. Majd a következõ jelenet már azt mutatja, hogy a szolgák jajonganak úrnõjük halála miatt. Egy késõbbi részben pedig odadobta neki az iratokat, miszerint innentõl õ a fõfeleség. Gondolom ezzel akarta magához láncolni.
Mondjuk én akkor sem értettem Min Chi döntését. Miért nem szabadult meg W-tõl is. Minek neki egy olyan feleség, aki voltaképpen egy idõzített bomba. Hiszen bármikor kiderülhet a múltja, ráadásul az összes titkát tudja. Ráadásul az õ hatalmával és gazdagságával bármelyik fõminiszter lányát elvehette volna feleségül.
K. Judit 2017 márc. 19. - 00:52:40
(8291/9141)
Kihasználtam ezt a vacak idõt ...

Jobb, hogy mástól, a nagynénjétõl ismerte meg az egész történetet. Eredetileg Saimdang anyjával akart volna beszélni, persze nem tudott. A nagynénje viszont Saimdang apjának levelébõl tudott mindent, így pontos információi voltak. (Végül is Saimdang sem tudhat mindent ... ) A nagynéni ráadásul tudott LG-nek egy fontos tanácsot is adni, amit a fiú meg is fogadott.

A Min Chi papírüzlete a Mingekkel most épp a mélyponton van, nem biztos, hogy annyi kidobni való pénze lesz, amivel azt el tudja simítani. Miközben Saimdangék kezdik megközelíteni az igazi korjói papír minõségét (amit a Mingek elvárnának)...

Én is azért gondolom, hogy nem teljesen százas a nõ W...., mert pláne abban a korban még a legmerészebb álmaiban sem remélhette egy kocsmáros lánya, hogy egy yangban ránézzen, nemhogy beszéljen vele ... Nem elég, hogy nemes ember, de még a király rokona is. Tényleg érthetetlen, mit képzelt ... és ezért miért Saimdangot teszi felelõssé.... Jó, kellett egy ilyen fõgonosz pár a történetbe, rendben, talán itt kicsit lerövidítették azt a folyamatot, amíg a gonoszság és a bosszúvágy kialakul.

(Az a rész nekem megint kimaradt, hogy a férjének lett volna egy elõzõ felesége. Mondják a fordítók is, hogy több fordításból dolgoznak, amik nem egyformák, talán azért esett ki, vagy lehet egyszerû figyelmetlenség is. Mindenesetre nem egy nagy talány, hogy vajon mi lett a nõvel, valószínûleg már alulról szagolja az ibolyát. MC-nek nem gond valakit csak azért eltenni láb alól, mert zavarja a köreit ...)
Cafee. 2017 márc. 19. - 00:25:00
(8290/9141)
Persze, de ha beszel LG- vel es elmondja a tervet, megtudta volna LG- tol, hogy eppen Min Chi erdekeit fogja keresztezni, ne tegye.
Az pedig micsoda hulyeseg, hogy az o megbocsathatatlan bune miatt a gyerekeinek is kell bunhodniuk, mondja Saimdang.
A 10. resznel tartok.
Cafee. 2017 márc. 19. - 00:09:26
(8289/9141)
Azert kell a gyereknek elsonek lenni, mert az apjuk megmondta, hogy a gyozelem a legfontosabb, ezt veri belejuk.
A no, WChoi pedig keptelen tullendulni azon, hogy LG nem ot valasztotta, gyuloli Saimdangot, aki aztan semmi rosszat nem tett ellene, s Az sem erdekli, hogy akkor Saimdang sokkal jobban megserult, mint o, pedig o hurcolta, mig meg nem jott LG es at nem vette tole, miert kellett volna vele foglalkoznia? Eszelos. Pedig jo kepessegeit jora is fordithatta volna, de ahogy irtad, a felkapaszkodott emberek tudnak a legkirekesztobbek lenni.
Jol nezne ki a vilag, ha minden visszautasitott szerelem bosszuert lihegne, ez a lany, WChoi jo kepessegekkel rendelkezett, hogy kiemelkedjen a tobbi kozul, helyette lehet, hogy selyemruhat hord es magasrangu a ferje, de jelleme a legalja. Csak azt nem ertem, hogy miert nem jut eszebe, miert szerette meg LG- t, azert mert az rangja ellenere rendesen bant az elesettekkel, szegenyekkel is.
K. Judit 2017 márc. 18. - 22:57:28
(8288/9141)
Bocs, kicsit összefüggéstelenre sikerült, de én sem tudom, hol tartasz és túl sokat nem akarok elárulni, de a kivágott képeket föl akartam tenni ...
És itt az utolsó, egy ritka pillanat, amikor Saimdang mosolyog :)
K. Judit 2017 márc. 18. - 22:53:19
(8287/9141)
És ezt a sunyi nézést is muszáj volt kivágni. Már érzi, hogy komolyan kell vennie az ellenségét, érzi a nyaka körül a hurkot.
Még vannak eszközei, pénze, meg fegyvere, szokás szerint azt hiszi ennyi elég is lesz - hát remélem el fog csodálkozni ...
K. Judit 2017 márc. 18. - 22:49:34
(8286/9141)
Itt egy sólymot festett a királynak, egy vadászaton adja át. Van vele célja ...
K. Judit 2017 márc. 18. - 22:46:38
(8285/9141)
Csak pár képet vágtam ki, de ez a nõ annyira felháborított!!

Úgy látom, itt az egész család elmebeteg.
Üti a gyereket, mert nem az övé volt a legjobb dolgozat, miközben tudjuk, hogy õ még iskolába sem járt. Mondjuk arról nem tehet, hogy nem járhatott iskolába, de érdekes módon csalni azért elég könnyen meg tudott tanulni. Megtanulta, hogy az akaratát legjobban megvesztegetéssel, vagy fenyegetéssel tudja érvényesíteni. Különben pedig már így is elég gazdagok, akkor nem mindegy neki, ha a gyereke most az egyszer nem kitûnõ, csak jó? A tanárt kirúgathatja (sõt, ha nagyon akarja, le is csukathatja, vagy akár meg is öletheti.... csak szólnia kell az urának), a gyerek nemsokára úgyis a flancos egyetemre kerül, ami ráragad, ráragad, a többit senki nem fogja számonkérni tõle talán egész életében. Akkor mégis mi a baj?

Ja, hogy pont Saimdang gyereke pipálta le a kisfiát? Akkor már értem, nem mintha bármelyik gyerek is tehetne arról, hogy õ egy olyan pasit nézett ki magának, akinek nem kellett. Szóval semmiképp nem a gyereket kell püfölni. Mind szadista és sajnos a gyerek is ilyen lesz. Neki soha senki nem fogja tudni megmagyarázni, hogy az anyja miért lett ilyen gyûlölködõ, de az apja érdemtelen hatalmát sem.
K. Judit 2017 márc. 18. - 22:36:06
(8284/9141)
Ja és ugyanott találtam egy fotót a Gyémánt hegységrõl, hát ezekre a hegycsúcsokra tényleg hasonlít az a festmény - bárkitõl származik is.
K. Judit 2017 márc. 18. - 22:33:46
(8283/9141)
Én már ott tartok, amikor LG már mindent tud (elment a nagynénjéhez és kifaggatta), de úgy döntött, eltitkolja a király elõtt ...
Viszont kezdi megnehezíteni Min Chi (elõzõ kép) életét, aki nagyon is rájött a szándékára.

(Különben nekem a 13. rész következik, most már szándékosan inkább olvasgattam a megadott oldalon, mint hogy a végén egy teljes hetet kelljen várnom.)
K. Judit 2017 márc. 18. - 22:27:51
(8282/9141)
Szerintem azért állt neki papírt gyártani, mert ahhoz semmi más nem kellett, mint a fa, ami ott volt ingyen. Nagy üst kellett még, meg kaparó szerszámok és még több fa, amit eltüzelt, hogy a meghámozott fát fõzni tudja.

Mielõtt bármit írnék, csak fölteszek pár képet, amiknek nem tudtam ellenállni...
Cafee. 2017 márc. 18. - 20:00:13 Előzmény K. Judit
(8281/9141)
De hogy pont papirgyartasba kezdjen Saimdang mikor a belugyminiszter is pont ebben a bizniszben utazik.. Nem artott volna, ha megis beszelgetett volna LG- vel.

A ferje pedig ki tudja mibol es hol tanulgat a hegyen.

Saimdang tisztaban van azzal, hogy a festmenye es azt ksero versidezet miatt tortent a tomeggyilkossag, azt viszont meg nem tudja, hogy a rajzait ez az undorito WChoi adta oda a CHnak / a belugyminiszternek, kesobbi ferjenek/ es ezert halt meg az apja es kellett gyorsan mashoz ferjhez mennie.
Egyebkent valaki mar emlitette, hogy CH elso felesege, aki elvetelt, eltunt, gyanus..
Cafee. 2017 márc. 18. - 19:24:58 Előzmény K. Judit
(8280/9141)
Holmtartasz?
K. Judit 2017 márc. 17. - 12:39:40
(8279/9141)
Nem lehet abbahagyni :)
Várhattunk volna még vagy tíz hetet, a 15. epizódtól nehéz lesz mindig kivárni a következõ hetet.

(Van egy ilyen legyezõs képe Lee Jin-wooknak is - a Nine times travel-es pasinak - de ez itt királyi legyezõ, egy kardnál is hatásosabb ...)

Saimdang nagyon emlékeztet Jang-Geumre, és a papírgyártással kapcsolatos részek is abba a trilógiába, amit elõször láttunk idehaza, meg is néztem, ki a szerzõ, de nem ugyanaz. Ebbõl viszont arra következtetek, hogy a papírgyártásról szóló részek lassan ritkulni fognak, elõbb Lee Gyeom nyomozása, majd (talán) a királlyal való összekülönbözése következik.
Persze tudom, hogy kár jósolni, õk sokkal jobban tudják, mivel lehet fenntartani az érdeklõdésünket :)
R.mara 2017 márc. 16. - 16:03:40
(8278/9141)
Igen, én a fordítással együtt haladok. Most visszafogom magam, és nem nézem meg szöveg nélkül :)
És bizony a 14 rész majd nagy meglepetésekkel szolgál.
K. Judit 2017 márc. 16. - 11:06:05
(8277/9141)
Köszi, akkor majd átnézem :)
bori4 2017 márc. 16. - 10:42:40
(8276/9141)
Ezek késõbb hsz-ként is szerepelnek, ha az olvasásban odaérsz "spoiler" alatt mind fenn van....
Itt az elején össze vannak gyûjtve.
K. Judit 2017 márc. 16. - 10:30:39
(8275/9141)
végül ezt sem.
K. Judit 2017 márc. 16. - 10:30:05
(8274/9141)
ezeket sem
K. Judit 2017 márc. 16. - 10:29:36
(8273/9141)
Az oldal rendben van, de a zölddel írt cikkek közül nem látom:
bori4 2017 márc. 16. - 10:17:06
(8272/9141)
K. Judit 2017 márc. 16. - 09:44:28
(8271/9141)
Nekem sajnos nem minden link mûködik, ez az üzenet:

Nem biztonságos, A (z) www.d-addicts.com tulajdonosa a weboldalát helytelenül állította be. Az Ön adatainak ellopását megakadályozandó a Firefox nem csatlakozott ehhez a weboldalhoz. ...)

Korán örültem.
K. Judit 2017 márc. 16. - 09:30:00
(8270/9141)
Ó, köszi Mara, látom lesz mit olvasnunk, míg várjuk majd a folytatást.
Egyelõre a 7-8. epizód körül járunk, de szerintem hamar utolérjük a hazai vetítést :)
(Köszönjük a fordítóknak is, látom szívügyük lett ez a történet ...)
Cafee. 2017 márc. 16. - 08:06:28
(8269/9141)
Akkor ertheto lenne LG zilalt allapota.
Koszi a tippet a d- addictshoz.
Te mar eljutottal a 14. reszhez vagy hol is tart a sorozat?
R.mara 2017 márc. 16. - 06:09:31
(8268/9141)
Bocsi, hogy beleszólok a beszélgetésbe, de látom, hogy benneteket is érdekel a történet háttere. Nos a D-Addicts Saimdangos oldalán a fordítók minden képhez és utaláshoz tesznek fel történelmi jegyzeteket, amiket igazán érdemes elolvasni.
Ami a festõt illeti, az alkotók tényleg a király unokáját vették mintának. Ezért is szokták kiírni minden rész elején, hogy ez a dráma történelmi alapokra épülõ, kitalált történet.
Azt még nem lehet tudni, hogy miként jutott el Toscanaba, de az szinte biztos, hogy a képet Saimdang halála után készítette. Valószínûleg a halála hírére (bár ez még csak találgatás)
K. Judit 2017 márc. 15. - 21:39:58
(8267/9141)
Ha jól számolok, Saimdang most 35 év körüli lehet 1539-ben vagyunk, akkor viszont a király már csak 5 évig él (1544-ig), szóval LG-nek már csak öt éve van az aranyéletbõl háta mögött a királlyal, ki tudja mi lesz vele aztán. Pénze valószínûleg lesz, de lehet, hogy nem lesz maradása, vagy egész egyszerûen menekülnie kell. Ha meg tudja fizetni, eljuthat egészen Európáig, vagy mondjuk csak a Földközi tenger környékére, világot láthat, tanulmányozhatja az itáliai festõket, sõt a többi országot is végiglátogathatja.
Talán ismer egyet-kettõt az itáliai festõk közül, és õk hívták meg.
Szóval nagyon érdekes ez az olasz vonal, nem sûrûn fordul elõ, hogy k-drámák külföldön játszódnak, pláne a 16. században.
(Ha elfogyott a pénze, akkor biztos, hogy nem egy félreesõ kastélyban marad, inkább keres egy forgalmas várost, vagy kikötõt, feltéve, hogy valamikor haza akar jutni.)
Találgatok, hogy juthatott olyan messzire otthonról - nagyon nehéz. Még fordított példa is nagyon kevés van abban a korban ....
Cafee. 2017 márc. 15. - 20:44:55
(8266/9141)
Sokat nem irtak róla, de az épp elég, LG adatai, Sejong 4. fiának unokája és õ festette a kutyás képet.
A többit kitalálták, jó ez igy.
Nem tudom, mit keresett Toscanában, biztos festõként meghivták vagy majd kiderül.
Ahogy elnéztem a vacsoráját, nem valami magasrangu vendég lehetett
K. Judit 2017 márc. 15. - 19:01:53
(8265/9141)
Hát .. nem sokat tudni róla. Csak a születési évét, meg hogy kinek a fia/unokája volt. Így bármit is találtak ki az alkotók, a fantáziájuk szüleménye.
Már arra is gondoltam, talán megõrül a film végére? Elég furcsán kiabált le a bálozóknak a toszkánai házban.
És a portrét is mintha módosult elmeállapotban festette volna.
Persze lehet, hogy az alatt a 20 év alatt járt Itáliában, amirõl nem nagyon van információnk.
Cafee. 2017 márc. 15. - 16:21:51
(8264/9141)
Mit találtam?:)
https://en.wikipedia.org/wiki/Yi_Am

Yi Am vagy Ahm a festõ neve.
K. Judit 2017 márc. 15. - 14:25:08
(8263/9141)
Ja és még valami, az elõzetesbõl kiderül, hogy LG vetélkedõt fog szervezni a kisiskolások között.
Ha kiderül, hogy Saimdang kisfia sokkal okosabb, mint az õ gyerekük - vér fog folyni ....
Azt is az elõzetesbõl láttam, hogy már kiderítették, Saimdang és LG régen szerelmesek voltak egymásba.
Elég lesz csak megvádolni LG-t, vagy a tanárt részrehajlással.
:(
K. Judit 2017 márc. 15. - 14:18:49
(8262/9141)
Volt egy jelenet, az utcán ismerkedtek meg. Egyik éjjel elállta a lány a pasi és a ló útját.
Behívta a férfit, hozott neki tálcán valamit (ha jól rémlik, kocsmáros volt az apja), aztán elbûvölte a mûveltségével, a verstudásával.
Aztán gyorsan levetkõzött és megígérte, hogy fiút fog szülni neki... (elõtte valaki épp halott csecsemõt hozott világra).
Szóval elég gyorsan ment .... (és ki is merné megkérdezni a belügyminisztert, hogy honnan származik a felesége).

Veszélyes nõ, és nem csak azért, mert elzavarta Saimdang kisfiát, majd megfenyegette a tanítót, hanem azért, mert hangadó a többi anya között - akik mellesleg LG-rõl álmodoznak. Ha felismeri Saimdangot, vagy rájön, hogy LG-vel kapcsolatban áll, abból nagy bajok lehetnek.
(Ugyanaz a karakter, mint Injo ágyasa, Lady Jo, csak a tetejébe még szerelmes is LG-be.)
Cafee. 2017 márc. 15. - 12:00:09
(8261/9141)
Azt nem tudni, hogy kerult ossze ezzel a belugyminiszterrel, alacsony szarmazasa ellenere, mindenesetre, nagyon megalazkodo a ferjevel, a szolgakkal viszont lenezoen viselkedik. Ugy latszik, nem emlekszik, mennyire meghatodott, mikor LG rendes volt vele. A gyerekek is rettegnek az apjuktol, akinek egy a fontos: a gyozelem. Nem eleg jonak lenni, gyozni kell, mondja.
K. Judit 2017 márc. 15. - 10:58:00
(8260/9141)
Mindig azok a legkirekesztõbbek, akik a legmélyebbrõl kapaszkodtak fel ...
K. Judit 2017 márc. 15. - 10:09:39
(8259/9141)
Talán csak kevés kép maradt tõle. Vagy lehet, hogy egy hiszti alkalmával mindet elégette ...
Vagy - úgy, mint a nõ portréja - el vannak valahol rejtve és senki sem tudja, hogy ki festette õket.

Tudtam, hogy ez a lány - a belügyminiszter felesége - nagyon céltudatos lesz, már akkor lehetett tudni, amikor leskelõdött LG után.
Mindenesetre, azt mondja hallás után tanult meg írni - hát ez egy bravúr, ki kéne próbálni. Persze nem kínaival :))
Cafee. 2017 márc. 15. - 09:56:52
(8258/9141)
Igen, a ferj viszont kicsit felresikerult vagy az is lehet, hogy JY hatasara osszeszedi magat, bar mar 20 ev telt el, mindenesetre, JY a fonok otthon is.
Cafee. 2017 márc. 15. - 09:53:28
(8257/9141)
Szerintem nem lesz ez egy vidam tortenet... felkeszultem a legrosszabbakra. De elotte meg futnak nehany kegyetlenkedo kort, ez a szemet kis no, a belugyminiszter felesege meg meg fogja keseriteni az eletuket.

Egyet nem ertek, LG nem lett hires festo, akkor miert nezi JY azt a kutyas kepet a fiaval muzeumban, a jelenben?

A kiraly alapban nem olyan szemet, mint amilyen a professzor a jelenben.
Cafee. 2017 márc. 15. - 09:49:29
(8256/9141)
Igen, en is ott neztem, koszi, ez egy jo oldal.
K. Judit 2017 márc. 15. - 09:34:38
(8255/9141)
Ezeket a szerepeket mintha nekik találták volna ki :)
K. Judit 2017 márc. 15. - 09:31:28
(8254/9141)
Épp most kezdtem a 7-est.
Valami nagy baj van készülõben, LG hangszerén elszakad egy húr, Saimdangot rémálmok gyötrik, elhatározza, hogy levelet ír neki (bal kézzel), figyelmezteti, hogy óvakodjon a belügyminisztertõl.... a zene is elég vészjósló ...
(Most még mûködik az oldal is.)
Cafee. 2017 márc. 15. - 09:24:21
(8253/9141)
Igen, arra gondoltam, de most sem beszelgek meg igazan, JYnek az a filozofiaja, hogy hagyjuk a multat, ne ragodjunk rajta tobbet. Egyelore. Mindenesetre, nem latom, hogy festett volna az elmult 20 evben.

A punkosdi rozsat alantas viragnak tartja a belugyminiszter, Lee Gyeom eppen azt festegeti a kulturpalotajaban.
Cafee. 2017 márc. 15. - 09:19:14
(8252/9141)
Ez a verekedos szinesz, a belugyminiszter, nagyon jo figurat alakit. Meghizott picit arcra mindenkepp.
LEe Gyeom pedig gyonyoru.
Most fjeztem be a 6. reszt
K. Judit 2017 márc. 14. - 23:14:54
(8251/9141)
... arról az övrõl másol virágmotívumokat, amit ellopott Saimdangtól, mikor a lány rosszul lett. Ezt az övet Lee Gyeomtól kapta a lány a kínai tintával, vagy tintatartóval együtt.
K. Judit 2017 márc. 14. - 23:10:46
(8250/9141)
Melyiknek lett így vége?
Mert ha arra gondolsz, amire én, akkor - ugye megtörténik 20 év után az elsõ találkozás, szemrehányásözön, miértek tömkelege - Saimdang helyreteszi, nem ad választ természetesen, de rávilágít, hogy haszontalan életet él, elfecsérli a tehetségét stb. ... nem írom le az egész mondandóját.
És érdekes, tényleg feléled a srác, újra elkezd festeni, sokszor meglátogatja a királyt, és kap egy helyet is, ahol kiállíthat, sõt könyvtárat is berendez, szóval valami kultúrpalota szerûséget hoz létre, ráadásul rangra való tekintet nélkül bemehet bárki, még tehetségeket is keresnek ... (mellesleg a hely szerintem az, ami Saimdangot illetné, amit a férje elkótyavetyélt).

Feladatot is kap a királytól Lee Gyeom, elsõsorban a belügyminisztert kell figyelnie, másodsorban jobb és baloldali politikusokat, azokat, akikben a legkevésbé bízik. Nem tudom, hogy ez mennyire Lee Gyeomnak való munka, de még akár jól is kijöhet belõle. Már annak is örülnék, ha a belügyminisztert kicsit megszívatná, akinek nagyon fáj a foga mindkettõjükre. A következõ részben kavar egyet a felesége is, arról az övrõl másol le virágmotívumokat, azt hiszem japán peóniát (olyan mint a pünkösdi rózsa, csak halvány rózsaszín), másol egy festményre egy az egyben. Gondolom valamelyikük fel fogja ismerni ...

Én pont itt hagytam abba.
Cafee. 2017 márc. 14. - 22:47:25
(8249/9141)
Most ugy látszik, teljesen szétzilálódott LeeGyeom élete, miután Saimdang férjhez ment, nem birja és nem is akarja magát összeszedni. Valószinüleg hánykolódik ide-oda, sehol nem találja a helyét, bár most éppen ugy lett vége, hogy találkoznak Saimdanggal
K. Judit 2017 márc. 14. - 22:11:25
(8248/9141)
Megpróbálom egymás mellé tenni a két festményt, nem biztos, hogy élvezhetõ lesz.
Szerintem a táj sem ugyanaz ...
K. Judit 2017 márc. 14. - 22:04:11 Előzmény Cafee.
(8247/9141)
Lehet. Kár.
Ha jól belegondolunk, úgy, ahogy a portrén szerepel Saimdang, nem is ismerhette õt Lee Gyeom. Ismerte 15-16 éves fiatal lányként, aztán meg már csak húsz évvel késõbb, amikor már hajfonatai voltak. Szóval csak elképzelte.

De õ hogy került oda? Számûzték? Vagy csak elkalandozott? Felült egy hajóra, vagy átkelt a sivatagon??? Semmi sincs kizárva. Túl sok rész van még hátra.
K. Judit 2017 márc. 14. - 21:56:52 Előzmény Cafee.
(8246/9141)
Gondolom minden nap fellocsolták egy vödör vízzel, felitatták, megszárították, és nap közben ha kellett, egy-egy kisebb foltot feltörültek.
Fogalmam sincs a középkorban milyen anyaggal burkolták a padlót, de a padlófûtés miatt biztos nem fával, mûanyag meg még nem volt.
De a levegõ jóval tisztább lehetett még .
Cafee. 2017 márc. 14. - 19:24:31
(8245/9141)
Már régen arra vagyok kiváncsi, mit csinálnak azzal az apró rongyocskával a padlóval, mert nincs vödör, viz vagy valamilyen tisztitószer. Minden sorozatban látjuk mindig vödör, viz tisztitószer nélkül. Akkor csak fényezhetik. Tudom, hogy a padlónak nagyon tisztának kell lennie, hiszen ott ülnek állandóan, de hát ha csak maszirozzák a ronggyal a padlót, attól nem lesz tiszta.
Cafee. 2017 márc. 14. - 18:34:34
(8244/9141)
Hm. Szerintem Saimdang nincs a kastélyban, csak Lee Gyeom emlékszik rá.
K. Judit 2017 márc. 14. - 17:48:21
(8243/9141)
Másnak látom (de ez nem jelent semmit).
K. Judit 2017 márc. 14. - 17:38:35
(8242/9141)
Még megkeresem a "világörökség kincse' jelöltet, már nem lehet messze.