K. Judit 2017 márc. 05. - 09:35:49
(8161/9141)
Ez mind igaz, és arra is használta a hatalmát SB, hogy idõt nyerjen, ezért beszélte rá a királyt, hogy a legkisebb fiát jelölje ki koronahercegnek. (Mondjuk õt is marhára nem érdekelte, hogy tönkreteszi a kis kölök életét ..., nem érdekelte, hogy hazudik a királynak, a királynénak.)
Nem tudjuk hogyan élt, gondolom nem túl nagy luxusban, és folyton dolgozott. A legnagyobb baja szerintem a bizalmatlansága volt. Nem válogatta meg az embereit, mert csak saját magában bízott, még Po Eunt elismerte, de senki mással nem láttam vitázni, vagy a nézeteit megosztani, inkább csak utasításokat, parancsokat adott. Nem akart senkit meggyõzni, mindent egyedül csinált. Ha valaki kritizálta, megsértõdött és lemondott ...
Azért az, hogy a szinte majdnem biztos liaodongi kudarcba belevitte volna az ország összes katonáját, az is a hatalma gyakorlása volt. Egyedül a (volt alkesz) tudós mondott neki ellent, nem is nagyon foglalkozott vele. Nem volt terve arra az esetre, ha tényleg nem sikerül. (Ezt akár Bangwon is megtehette volna a forró fejével.)

(Az arányok miatt tettem fel a lenti képeket, úgy látom, mintha egy kisegér akarná megtámadni az oroszlánt. Úgy tapasztaltam, hogy minél nagyobb egy ország, annál jobban ragaszkodik a legeslegkisebb területeihez is. (Most is cirkuszolnak valami apró szigeten, mert terveik vannak vele.) Stratégiailag nagyon is fontos lehet az a félsziget, ott van vele szemben egy másik, elég csak néhány ezer katonát mindkettõn kirakni, és mindjárt két oldalról támadni, azzal lehetne kis fejfájást okozni az új Ming uralkodónak.)
Cafee. 2017 márc. 05. - 08:54:24 Előzmény K. Judit
(8160/9141)
En valahogy ugy latom ebben a sorozatban - hogy valojaban milyen volt, nem tudni - hogy Sambongot tenyleg csak annyiban erdekelte a hatalom, amennyiben annak birtokaban tudta keresztulvinni a reformjait, o az ügy erdekeben hasznalta a hatalmat, viszont a neki ellentmondokat hatalomehesnek titulalta, o a vitakra, meggyozesre feleskudo Tanito, s ezt egy egyszeru Moohyul milyen jol meglatta.
Keresem az eyik parbeszeduket Bangwonnal a vegefele, de a 47, 48, 49. epizod elott lehetett, mert ezeket mar vegigpasztaztam. Uis kifotoztam a parbeszed lenyegebol par kockat, de nem eleget, ezt keresem.
Cafee. 2017 márc. 05. - 07:22:34 Előzmény K. Judit
(8159/9141)
Mondjuk, ha jol ertem, a Mingek is eppen dinasztiavaltas utan voltak es sajat hatalmuk megerositesen faradoztak, igy akar elkepzelheto, hogy nem jutott volna energia Liaodongra, ami vmilyen strategiai szempontbol egy fontos pont lehet.
K. Judit 2017 márc. 04. - 14:31:13
(8158/9141)
Ha teljesen véletlenül sikerült is volna elfoglalni Liaodongot, most valószínûleg Észak-Koreához tartozna ....
K. Judit 2017 márc. 04. - 14:25:24
(8157/9141)
"Olyan vezetõkkel" - az összes többi pozíciót pedig õ maga foglalta el. Ez azért nem volt annyira demokratikus a részérõl.

Pláne nem volt demokratikus egyedül eldöntenie, ill. egy bátor, a szabadság és függetlenség jelszóval azonnal csatasorba állítható, félrevezethetõ király egyetértésével, hogy megtámadják-e a hatalmas szomszéd országot. Mert igaza volt annak, aki azt mondta, hogy na de mi van, ha az elsõ csatát meg is nyerik, utána a Ming összeszedi magát és nagyon hamar visszaállíthatja az eredeti felállást, és még jó, ha nem szigorít a korábbi enyhe szabályokon. Amikor már egy fél magánhadsereg sem létezett, az összevont királyi hadsereg pedig szét volt verve.

Akármennyit is töröm a fejem, az volt a különbség kettõjük között, hogy Bangwon nem félt ölni, Sambong pedig (eleinte) becsületesen, de még mindig egyedül akart mindent eldönteni. (És igaz, hogy eleinte nem ölt, de késõbb már nem volt ilyen finnyás.) A királyt egyszerûen használta, aláíratott vele dolgokat, és a kétkedõknek pedig arra hivatkozott, hogy õfelsége aláírta. És ahogy kezdte õ is egyre lazábban venni az egyenes utat, úgy lehetett egyre biztosabban tudni, hogy a hatalom meg fogja részegíteni, és hamar el fogja veszíteni a kontrollt a cselekedetei felett. Aztán minél többen vennék észre a hibáit, minél többen kritizálnák, annál inkább megtenné még azt is, amit közben esetleg már meggondolt. ... Mert ez a hatalom természete ...
Ezt a Mingbõl származó térképet csak az arányok miatt teszem fel. A félsziget képét már valamelyik nap csatoltam.
Cafee. 2017 márc. 04. - 13:16:50
(8156/9141)
Ez is jogos
Ez akkor volt, amikor megvádolták BAngwont azzal, hogy hataloméhes /mohó - greedy/, erre volt jó válasz BAngwoné, de még Moohyul is jól átlátta.
Végtére worm ide vagy oda, BAngwon nem önmagáért a hatalomért tette azt, amit, hanem a hatalom kellett neki ahhoz, hogy megvalósitsa többnyire Sambong elképzelését.
CSak egyben, a legfontosabb részben tértek el a nézeteik, szerintem akkor és ott Bangwon látta át jobban a helyzetet, no meg érintett is volt.
Bár õ is járt a tudósok közé...

Uakkor Sambong elképzelése sokkal demokratikusabb volt, ideális körülmények között nyilván ez lett volna a jobb ut, nade olyan vezetõkkel, akik Sambong alatt is ottmaradtak a székükben, pl. azok, akik lenyulták Imin alatt a földeket?
Cafee. 2017 márc. 04. - 13:08:53
(8155/9141)
Ez igaz
Cafee. 2017 márc. 04. - 11:00:44
(8154/9141)
:DDDDDD
Ok, elhiszem.
K. Judit 2017 márc. 04. - 10:35:40
(8153/9141)
Ez pedig egy közös fotó a dokival.
(Mellesleg õ is megkérhetné egy sebész haverját ... :))
K. Judit 2017 márc. 04. - 10:34:45
(8152/9141)
ez is õ