Téma: Délidõ

Lyanos1 jan. 26. 14:49:11 Előzmény Coleman
(21/21)
"Nekem ezek után a finálé is picit csalódás volt, rendben van, de többet vártam."
Miért volt csalódás?

A westernekben, meg úgy általában az amerikai filmekben mindig a jó, azaz a pozitiv hős győz. A konkrét esetben is ez történt, annak ellenére, hogy a rosszfiúk négyszeres túlerőben voltak. Vagy azt vártad volna, hogy a főszereplő alulmarad és lelövik? Esetleg olyan változatban, hogy a főszereplőt lelövik ugyan, de még utolsó erejét összeszedve rálő az ellenfelére, kivégezve azt?
Az utolsó néhány másodperc pedig rövid, tömör és zseniális, mintegy az egész filmet magába foglaló lezárása a történetnek: a főszereplő nem egyszerűen visszadja a seriffjelvényt, hanem a porba hajítja, majd szó nélkül útnak indul, el a városból.

8/10
InteriorLulu jan. 25. 15:57:43 8/10
(20/21)
Az alattam lévő hozzászólás kapcsán jutott eszembe, milyen fura látni azt a természetességet, ahogyan a filmben mindenki - ideértve magát a két karaktert is - kezeli a friss házasok közötti, szemmel láthatóan látványos korkülönbséget. A forgatás idején Kelly 22 volt, Cooper 50, és mindketten annyinak is néznek ki - sőt utóbbi valóban már inkább erős ötvenesnek, legalábbis mai szemmel.

A valóságban a párkapcsolatokban persze bármennyire ritkán is, de voltak, vannak és lesznek ennél akár jóval nagyobb korkülönbségek, ám az ilyet egy fiktív történetben ábrázolva szerintem nemcsak manapság, hanem már hosszú évtizedek óta úgymond meg kell magyarázni (jellemzően nyilván érdekkapcsolatként láttatják), és még akkor sem veszi a filmbeli környezet természetesnek - egyöntetűen legalábbis biztosan nem. Ebben a jó hetvenéves filmben viszont valahogy teljesen magától értetődő ez a majdnem három évtizedes korkülönbség, és még csak azt sem lehet mondani, hogy érdekházasságról volna szó, hisz seriffünknek maximum presztízse van, de igazából még az sem nagyon, lásd magát a sztorit...

(Nincs ebben egyébként részemről értékítélet sem pro sem kontra a két korszak normái, felfogása, gondolkodásmódja között, nem is vonok le következtetéseket, pusztán rácsodálkoztam, ennyi.)
portasound jan. 24. 00:56:34
(19/21)
Érdekes, Cooper egy évvel később részt vett Londonban a királynő fogadásán, de ott legalább 10 évvel fiatalabbnak nézett ki, mint ebben a filmben.
10/10
DUNAWÖLD jan. 24. 00:47:34 10/10
(18/21)
Itt a vadkeleten is ez megy, csak pepitàban: a haramiàk mindenütt ott ülnek, mindenütt tüntetōen a padokon, és a parasztok hiàba kérnek segítséget a rendfenntartóktól, azok màr csak jogvédōként funkcionàlnak.
k11zoltan 2025 aug. 17. - 16:02:22
(17/21)
Nekem ez egy semmi extra film volt. Közepes.
9/10
Filmekmindig 2024 márc. 02. - 19:32:30 9/10
(16/21)
Jól kidolgozott vadnyugati történet ahol a drámai fordulatokra van kihegyezve a forgatóköny. Ne a későbbi Leone- féle filmekre számítson a néző! Wikipédia írja, hogy a Szovjetúnióban bemutatták, éltették; nyílván mint elrettentő példát a gyáva és elutasító, férfiatlan magatartás miatt: jó elvtárs nem vágyik ilyen országba. Való igaz, hogy bátorságból mindenki rosszul vizsgázott a főszereplőn kívül- kivéve egy fiatalkorú fiút-, ám a háttértörténet csak homályosan vázolódik fel előttünk: érkezik a bosszúszomjas egykori halálraítélt negyedmagával, akivel a lakosoknak nincs is igazán bajuk, a jól dolgozó távozni készülő seriff oldja meg maga a veszélyes problémáját. Végül segítséggel megoldja.
Más: érdekes volt a szöveget nem kapó akkor 27 éves Lee Van Cleefet látni, már akkor is koravén volt, nem csak '66-ban Rosszként (41)!
9/10
Filmekmindig 2024 márc. 02. - 19:19:12 9/10 Előzmény deadscott
(15/21)
Az, hogy egy vérbeli amerikai nemteszése neked emeli egy film nívóját- semmi köze nem lehet hozzá ilyesminek- sokat elmond rólad. Ha Wayne jobban örült volna egy másik hófehér nőnek mexikói helyett az lehet az ő dinkasága, de nem oszt nem szoroz a történetben semmit. Nem attól lesz élvezhető egy film, hogy bizonyos csoportnak, világnézetűeknek nem tetszik hanem az ötlettől ill. a rendezéstől. Legalábbis 70 éve meg ilyesmikért adtak Oscar-díjat nem gondolkodtak kvótákban mint manapság.
9/10
Cukros csirkecomb 2024 febr. 07. - 00:23:34 9/10
(14/21)
Nagyon jó film. Nem csak mint filmtörténeti csemege vagy klasszikus, hanem úgyis mint film, amit nézőként szórakozás céljából megnézünk. Jó a történet, hagy maga után gondolkodni valót, utózöngéket. Gary Cooperhez nagyon illett a szerep, és a két nő gyönyörű. A zenéjét nagyon szerettem, végig kísérte a filmet, de nem tolakodón. A képek és a vágás valóban briliáns, az egész film mesterien komponált.
9/10
Norbert Szalai 2023 jún. 17. - 11:59:51 9/10
(13/21)
A maga műfajában mestermű.
Csak azért nem 10 pont,mert bár nincs ellenemre,de nem a western a kedvenc műfajom.
8/10
deadscott 2022 febr. 15. - 23:08:00 8/10
(12/21)
Jó film. Máig aktuális kérdéseket feszeget, és 70 év után is van benne feszültség. A zene szerintem nem (mindenhol) passzolt hozzá, de már Lee van Cleef szerepléséért és Katy Jurado szépségéért is érdemes megnézni. Az pedig csak tovább emeli a Délidő nagyságát, hogy a rasszista John Wayne-nek nem tetszett.
AvatáR Gil Maerth 2016 szept. 01. - 06:07:04
(11/21)
Igazi korrajz. Remek alakítások, melankolikus fõzenével.
Végsõkig kicentizve, egy szimbolikus gesztussal a végén.
(Grace Kellyt Nicole Kidman-nak néztem)
A város lakói és a seriff segítõi mind gyávák, gyengék, hülyék, de van aki rosszindulatú is.
Néha megkérdeztem magamtól: Érdemes e egyáltalán vért ontani ezért a városért ?
Túl fiatalok meg iszákosok állnak ki érte csak?

10/8 - klasszikus. (van akit a seriff utasít el)
10/10
breeder 2014 máj. 23. - 14:13:16 10/10
(10/21)
Legendás western film! Kár hogy nem annyira ismert alkotás, pedig nagyon megérdemelné a figyelmet!
Még Lee Van Cleef is szerepel benne, akit a dollár trilógia részeibõl ismerhetünk! :P

10/10
Custom House for ExCeL 2012 máj. 13. - 20:45:13
(9/21)
Nagyszerû film, a mai napig megállja a helyét.
Erre való a Western, hogy ilyen történetet mondjunk el. Kiváló.
9/10
kadar1995 2011 júl. 22. - 12:28:05 9/10
(8/21)
Tegnap megnéztem és tudjátok mire emlékeztett ez a film:
http://www.port.hu/24/pls/fi/films.film_page?i_film_id=52121
lszl139 2011 márc. 20. - 17:56:03
(7/21)
Nekem megvan a filmgyûjteményemben.
10/10
acidphase 2009 okt. 22. - 16:01:00 10/10
(6/21)
kicsit sajnalom h olyan kevesen osztalyoztak itt a filmet, ebbol kovetkeztetek arra h esetleg kevesen is lathattak, pedig nacceru alkotas am, kivalo zenevel.
persze mint sok film eseteben, itt is keves az esely h levetitené vmelyik kozkedvelt csatorna..
feketevipera 2009 jan. 21. - 20:01:12
(5/21)
Ezt a filmet szinte antiwesternnek lehetne nevezni, hiszen a hagyományos western kelléktárából csak bizonyos dolgokat vesz át (pl. helyszín, a seriff harca a gonoszokkal stb.). Ugyanakkor benne van a növekvõ feszültség, hiszen a városka lakói egy emberként hátrálnak ki a seriff mögül, aki a rosszfiúk támadására vár, miközben az idõ egyre fogy. Ráadásul magánéleti problémáival is szembe kell néznie. Sok westerntõl eltérõen ezt kicsit tartalmasabbnak tartom, hiszen meglehetõsen feszült a történet, ráadásul van benne némi lélekábrázolás is. A happy end persze nem maradhat el, de hogyan is maradhatna el. Szvsz klasszikusról beszélhetünk, ami fényévekkel elõz meg sok modern "mûalkotást".
8/10
Coleman 2008 okt. 06. - 09:09:05 8/10
(4/21)
"Fõtéma" alatt azt a számot értettem, ami végig szól a filmben:) A Délidõ tartalmi része vagy amit te értettél fõtéma alatt, nekem is tetszett (bár a Dogville-t nem keverném ide, sokkal komolyabb, mélyebb, más kategória úgy általában).
8/10
Coleman 2008 okt. 05. - 21:13:46 8/10
(3/21)
Nem tudok teljes mértékben egyetérteni. Van az a sablon a westernekben, mikor a banditák várnak a fõnökre, hogy aztán elkezdhessék a balhét. Fred Zinnemann ezt a jelenetet bõvítette egy normál filmmé. Vérbeli klasszikus a Délidõ, de szerintem kissé belepte a por.
Az ember, aki megtísztisztotta a várost és rendet teremtett, a legélesebb helyzetben senkire nem számíthat (pedig, ha a város összefog, valószínûsíthetõen komoly áldozat nélkül lerendezik az ügyet). A film valóban feszült, a kihalt városban egyre elkeseredettebben lépdelõ Garry Coopert nehezen felejti az ember, de a mozi egy idõ után némileg veszít erejébõl, nem tudja úgy vonzani a tekintetet, mint azelött. Erre mondom azt, hogy ha nem is nagymértékben, de megkopott a Délidõ. Nekem ezek után a finálé is picit csalódás volt, rendben van, de többet vártam. A fõtémát pedig mai szemmel nagyon elhibázottnak tartom, egy ideig jó, de arra, hogy az egész filmet végigkísérje, szerintem nem alkalmas.
verdeleth 2007 okt. 22. - 22:40:12 Előzmény Newcastle United
(2/21)
nekem megvan