Ivy00 2022 aug. 18. - 23:52:12
(4/4)
Olvastam a blogját, mert tényleg nem rossz a stílusa, most eltűnt, nem tudom, mi lett vele, a blog "alszik". Az ajánló és az alapján, amit olvastam a darabról, számomra kitűnik, hogy felhasználták ezt az embert politikai célokra, propagandára, és ő észre sem veszi, vagy nem érdekli. Hiszen milyen menő már, munkája elismerése ez. Miközben a hangsúly persze azon van, hogy itt minden szar, bezzeg Angliában minden fenékig tejfel, holott a blog nem csak erről szól. Itt az első kommentben olvastam: "Az öregek, nyugdíjas korukban, bizonyára hazatérnek majdand egy pestkörnyéki házikóba, a kisfiú azonban kiköpött angol lesz. A kezdetben keveri a magyart az angollal, miközben a Kis dió meséjét mondja, aztán megkönnyebbülve folytatja perfekt angolul. És ez most baj? Mi örültünk neki. EU állampolgár marad, ahogy mi is./?/"
Ha valaki végigolvasta a blogot, akkor bizony azt is olvashatta, hogy azt a házat nem csak munkával, hanem bizony ügyeskedéssel is (abban az érában ez természetes volt) építette föl. De annyira rosszul élt, hogy hitel nélkül önerőből sikerült... Ő maga meséli el. Ahogy azt is, hogy a rendszerváltás után ez a forrás megszűnt, és ő azért "tántorgott ki" sértetten Angliába, mert nem kapta meg a cégénél a kért fizetésemelést. Holott ha netán nem ment volna olyan messze, csak egy másik cégig, akkor élhetne ugyanúgy, mint külföldön, de a saját tehermentes házában, és nem egy picike önkormányzati bérlakásban, mint most - mert ugye annyira jól él Angliában. A jó szakembereket, munkagépeseket most itthon is megfizetik. Szintén ő maga írja, hogy minden keresményét felélik, tartalékuk nincs, közel egy évtized alatt nem tudott megtanulni angolul, tehát igen, ahogy tervezi is, nyugdíjasként haza fog jönni, mert ott nem fog tudni megélni, az ott töltött idő után nem lesz elég a nyugdíj a lakásbérlésre sem. Ott, a csudás választott hazában. Akkor már jó lesz itt is, persze. Az EU állampolgár fia pedig ott marad, és nem beszél már az anyanyelvén (minek is?) , de az öregapja legalább támaszkodhat majd az idősebb gyerekre, aki meg itt, Magyarországon maradt. Szóval ennek kéne tapsikolni.
offtopic
Edmond Dantes 2015 júl. 17. - 10:41:58
(3/4)
Mindezt ugye viccnek szántad? Bár viccnek meg nem nagyon jó.

1) Örkény 11 éve önálló és nem a Madách "kamarája". Mint a VÖRK mozaikszó jeles megalkotójának, neked illene tudnod.
2) Bp-i Kamara 3 éve szûnt meg. És 3 helyen szûnt meg! Pont a Shure és pont most "kellett" Mácsainak? Eddig miért várt?
3) Visszatérve a te VÖRK-ödre: nekem úgy tûnt, hogy te a VÖRK-öt kb kormányellenes, felforgató fész(k)eknek tartod. Akkor hogy is van ez? Kitõl is "kapta" Mácsai a Shure-t? A kormánypárti többségû Fõvárosi Önkormányzat lett kormányellenes? Vagy?

Az utánad-elõttem szólóra nem reagálok, egyszerhozzászóló és valszeg nem látta a darabot, ahogyan te sem...és még én sem. 60 fõs stúdióban egyébként sztem nagyon jó dolgokat lehet csinálni. De érezhetõen egyikõtöket sem érdekli a darab, engem viszont igen, majd õsszel... Üdv ED
embergin 2015 júl. 17. - 10:12:06
(2/4)
Fõleg úgy, hogy a max. férõhely 60 fõ pótszékekkel. A család tuti befért.
Jellemzõ a mai celebvilágra ami ennek a darabnak a háttere. A fazon egy egy meghasonlott kotrógépes, szétcsúszva magától. Lelépett, mert szar volt neki itthon minden.
Most meg a magyar színház mégis jó, ha másra nem hát celebbé válni egy markológép fülkéjébõl . Nem külföldön kéne a karrierjét építeni?
Figyelem az ürgét egy ideje, ritka nagy bunkó.
10/10
FElepHánt 2015 máj. 13. - 19:05:07 10/10
(1/4)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

DIGGERDRIVER---Bagossy László---Örkény István Színház---Shure Stúdió

Nyolc általánosa, nehézgépkezelõi vizsgája van, 48 éves. Nem akárki: olasz és svéd cégek hívták új típusaik tesztelésére. Tíz év alatt véres verejtékkel hozott össze egy házat, tíz éves a kisfia, jó a munkahelye, mégis: annyira kilátástalannak látja a jövõt, mindent felad, kimegy családostul Angliába.
Ragyogó megfigyelõ, jó a stílusa, ezt a blogján is ellenõrizhetjük, de a legfontosabb: nem áltatja magát, nincs elõítélete, azt írja le naplójába, amit lát, ami történik. A rendezõ és a színész, Ari-Nagy Barbara dramaturg segítségével jól átfésült, korrektül szerkesztett, színpadra érett szövegkönyvet alkotott.
Epres Attila az angliai élményeket váltogatja az elõzmények siralmas képeivel, fejébe vágja sárga kobakját és a munkáról mesél, lazán kiengedve ültében pedig a hétköznapi ügyekrõl.
Hogy milyenek az angolok, mennyire toleránsak az utcán, milyen segítõkészek a munkahelyen, annak ellenére, hogy sokszor csak néhány napos fregoli-ként dolgozik, mennyire törekednek arra, hogy tört angolságát megértsék. Fantasztikus! Hát ha hazai idegenellenes,
az Erdélybõl jötteket lerománozó közhangulatunkra gondolunk...
Az iskolában csak dicsérnek, segítenek, az adott szó általában szent, aki dolgozik, ha keveset is, sokféle támogatást kap, végül még a szakképzetlen feleség is talál munkát.
Bagossy László rendezése ötletesen tagolja a jeleneteket, a csupasz asztalon feltûnõ tárgyak, a két nem egészen néma, arcjátékkal reagáló családtag, a kisfiú és az anya jelenléte valós színpadi atmoszférát indukál. Epres Attila ezerszínû alakítása reveláció, tud anekdotikusan könnyed lenni, elmélyedõen humoros, nem takarékoskodik a szenvedélyes kitörésekkel sem. Tölgyfából faragott, markáns figura, az emberismeret adta sokszínûséggel. Optimistán életrevaló, neki aztán nincs honvágya, csak a disznóölés barbár vérfürdõjére emlékszik nosztalgiával.
Az öregek, nyugdíjas korukban, bizonyára hazatérnek majdand egy pestkörnyéki házikóba, a kisfiú azonban kiköpött angol lesz. A kezdetben keveri a magyart az angollal, miközben a Kis dió meséjét mondja, aztán megkönnyebbülve folytatja perfekt angolul. És ez most baj? Mi örültünk neki. EU állampolgár marad, ahogy mi is./?/
Lényegre törõ, nagyon fontos elõadás. Tökéletes kidolgozottság, Bagossy László újabb rendezõi remeklése, Epres Attila döbbenetes erejû színészi alkotómunkája.
És milyen jó újra a szeretett Shure Stúdióban ülni...