Téma: Digó

10/10
FElepHánt 2012 ápr. 22. - 15:37:35 10/10
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

KÁVA MÛHELY Digó Tóth Miklós Marczibányi Mûvelõdési Központ

Tóth Miklós rendezésében a Digó Fassbinder színdarabjából indul ki, de néhány jelenet után a játszók a nézõktõl kérnek véleményeket. Kardos János harciasan gyõzködi haverjait, meg kell leckéztetni a görög vendégmunkást, aki sorban hódítja el barátnõiket. Gyombolai Gábor, a józanul gondolkodó Brúnó és a tétova Takács Gábor végül is hajlanak a rossz szóra, bõrkabátot öltve, jól elverik hárman az idegent. Fantasztikus, hogy a "digó"-t is az õt Paul-ként eltángáló színész játssza, a fejkendõ csak látható eszköze a nagyszerû karakterformálás adta színészi hitelességnek.
A tinédzserkorú közönség most már teljes aktivitással kapcsolódik be a játékba, a végkifejletet közösen alakítja ki, többen át is veszik és meglepõ magabiztossággal játsszák tovább a szerepeket. Megtudták, hogyan alakul ki a rasszizmus, az idegengyûlölet és hozzáállásuk mindenképpen toleránsabbá vált.
Három nõfigurát alakít a tüneményes Milák Melinda. A szende álmodozó Pault hagyja el a napfényes Göröghonról regélõ legény miatt, az agresszív kocsmatündér azért uszít bosszúra, mert kimaradt az apollói termet erotikus áldásaiból, a harmadik, a kisvállalkozó mûhelytulajdonos, asszonyi és munkaadói bájaival láncolja magához a mediterrán amorózót. Metamorfózisai tökéletesek, szinte észre se vesszük, hogy mindig ugyanazt a színésznõt látjuk.
Az intolerancia áldozata maga is rasszista: "nehogy má' egy törökkel kelljen együtt dolgoznom!", de bennünk bizonyára oldódik kissé a másság ugarmagyar gyûlölete. A Káva színésztanárai a pontosan formált elõadással elindítják a gondolkodást, percek alatt élénken vitatkozó csoportokkal beszéltetik meg az eseményeket, nem sugallják, mégis rávezetnek a helyesebb megoldásokra. Évtizedes munkájuk hatása felbecsülhetetlen és hogy merre ágazott el, mutatja mennyi követõjük lett: az idei Tantermi Projekt-re 136 pályázat érkezett!