Akinfenwa 2015 aug. 01. - 12:28:57
(627/767)
Még mielõtt sokan félreértenének,egyáltalán nem gyûlölöm Tarantinot,sõt,rajongója vagyok a filmjeinek,de azért csak gondoljunk bele,ha például a Ponyvaregényt,vagy a Djangot nem Õ rendezi.... tegyük fel,hogy minden ugyanaz lenne,csak a rendezõnél nem az lenne odaírva,hogy: Quentin Tarantino
Le merném fogadni,hogy akkor egybõl már sokkal többen lepontoznák,és ezzel nem akarom szidni sem õt,sem a filmjeit,épp ellenkezõleg,nem vele van a baj,hanem a nézõkkel... mert ha már nem egy nagy név van ott,egybõl akkor nem lehet olyan jó,mint egy Tarantino film,például nézzük csak a Nagy Gatsbyt,ami jóval alulértékeltebb film,persze én tudom hogy Tarantinonak nem ez a stílusa,de csak tegyük fel,hogy az õ neve szerepelne a film tetején... 100% hogy mindenki egybõl feljebb pontozná...
9/10
pb69 2015 márc. 24. - 22:30:24 9/10
(626/767)
SPOILER!

Amikor már tudta, hogy férj és feleségrõl van szó, akkor se kért érte többet. Még úgy se, hogy látta mennyivel több pénzük van. Akárhogy is nézzük, ez a terv nem áll meg a lábán, ezen motívum nem lett megalapozva. Annyi baj legyen, nem egy tragédia, de kicsit kár érte.

Amúgy a film egyik legnagyobb durranása, ahogyan a maga természetességében mutatja be az akkori (feltételezett) viszonyokat. Ez egy furcsa ambivalenciát is ad az egészhez. Nekünk mai szemmel egyértelmûen Django és Schultz a pozitív hõsök, míg Candie-ék a rosszak. Ha viszont belegondolunk, akkor a történet idõsíkját és a szereplõk nézõpontját tekintve ez nem így van.

Végig Schultz-ék viselkednek provokatívan, amit jól mutat, hogy bárhova mennek, mindenhol mindenki ellenszenvesnek találja és megveti õket. Mások viselkedése pedig tovább árnyalja a képet. A fehér maszkos incidenst leszámítva ugyanis elfogadják a fejvadász-magyarázatot és elengedik õket.
Candie-t is Schulz-ék akarják átverni, amikor ez kiderül, akkor a fõúr noha alaposan rájuk hozza a frászt, de végül teljesen korrekten lép fel. Nem bántja vagy lopja meg õket, a korábban megemlített üzleti konstrukció keretében 12k-ért vihetik a hõn áhított lányt, szabadon távozhatnak vele együtt. Erre lelövik, Django meg lemészárol szinte mindenkit. Késõbb átveri a szállítóit és kinyírja õket a szökésénél. A birtokon pedig a szolgálók felszabadításakor mindenki mást kivégez.

Ha elvonatkoztatunk a konkrét helyzettõl, akkor 100 ilyen sztoriból 99 esetben Django-ék lennének a rosszfiúk. Itt miért nem? Azért, mert négereket tartanak rabszolgaként és rosszul bánnak velük, nem is emberként kezelik õket. Igen ám, de itt jön a "csavar", ugyanis ez akkortájt teljesen természetes és jogszerû volt. Azon meglepõdtek, hogy négert lovon látnak, de ezek senkinek se tûntek fel, annyira hétköznapi és magától értetõdõ dolgok voltak.

Ez a legfõbb abszurditása az egész filmnek, hogy az idõ múlása és a történelem mennyire megváltoztatja a világot és az emberek értékrendjét. Ha ezt az 1800-as évek közepén levetítjük, akkor mindenki szörnyülködik, hogy micsoda dráma, a galád gazemberek gyõztek. Manapság meg már mindenki elégedetten és nyugodtan áll fel a székbõl, hisz a gonoszok elnyerték méltó büntetésüket és a jó diadalmaskodott.
Sz Peter 2015 márc. 24. - 17:36:00
(625/767)
SPOILER

Ha viszont azonnal megmondják, hogy miért jöttek, az már gyanús lett volna és ha kiderül, hogy férj és feleség akkor lehet úgy felsrófolta volna az árat amennyi pénzük nem is volt.
9/10
pb69 2015 márc. 23. - 22:43:56 9/10
(624/767)
SPOILER!

Arról volt szó a filmben, hogy 300$-ért csak körberöhögte volna õket. Legalábbis ezt mondja az öreg Stephen. Ugyanakkor azt nem értem, hogy lényegesen többért (akár azért a 12k-ért) ugyan miért ne állt volna szóba velük? Hülye lett volna nem eladni egy számára értéktelen rabszolgát negyvenszeres áron. Pláne úgy, hogy a neki is jóval értékesebb harcosát meg odaadta volna ennyiért, noha azon jóval kevesebb lett volna a haszon.
Sz Peter 2015 márc. 23. - 19:27:13
(623/767)
SPOILER

"miért nem vették meg egyszerûen?"

Mert szóba sem állt volna velük ha azzal kezdik. Ezt egyébként el is mondják a filmben.
9/10
pb69 2015 márc. 23. - 18:09:28 9/10
(622/767)
Szerintem egy nagyon jó alkotás. Tipikus Tarantino-feeling, amikor jelenetrõl jelenetre változik, hogy épp mennyire komolyan vehetõ a film. A zenék terén is vannak benne bátor vállalások, de összességében remekül passzolnak a filmhez. A hangulat rendben van és megint Tarantino-vonás az egyes jelenetek már-már szélsõséges nyerssége.
A gondolatiság és tanulságtartalom pedig megvan, aki szeretné könnyen megtalálhatja és (kevésbé könnyen) feldolgozhatja. Aki meg nem, az ne is reklamáljon miatta. :)

SPOILER!
Igazából azt az egy motívumot nem értem, hogy Django-ék miért akarták ennyire komplikáltan megoldani a lány felszabadítását. Ha ennyi pénzük volt (hiszen a 12k kb. a fele ha volt a Schultz-nál lévõnek), akkor miért nem vették meg egyszerûen? Miért kellett ez a harcosokkal kapcsolatos trükközés?
Ugye Schultz abból indult ki, hogy a nem eladó lovat nem adja el a gazda. Ehhez képest (mint kiderült) a "gazdának" fabatkát se ért a rabszolgalány, ellenben a legjobb harcosaitól nem akart megválni. Ha az egyiket közülük mégis hajlandó lett volna ekkora összegért odaadni, akkor egy szerinte negyvened annyit érõ szolgát gond nélkül eladott volna mondjuk 3k-ért is, még az is 10x-es ár.
10/10
idiot99 2015 febr. 19. - 22:37:17 10/10
(621/767)
óriáássii film..elsõ 35 perc zavar..kicsit leül,de utána ismét 10bõl 10.. négertata "hógyolyós" jelentek.. :))
7/10
Semprini 2015 jan. 31. - 15:43:18 7/10
(620/767)
A héten tartottam egy Tarantino-maratont, amikor a rendezõ teljes életmûvét megnéztem 3 nap leforgása alatt, beleértve a Tiszta románcot is, amelynek csak a forgatókönyvét írta, de szerintem az is vérbeli Tarantino film lett.
A Django nálam összesítve elég elõkelõ helyre került, nem jobb ugyan, mint a Ponyvaregény vagy a Kill Bill, de mindenképpen sokkal jobban tetszett, mint a Kutyaszorítóban vagy a Jackie Brown. Talán a Becstelen brigantykkal állhat egy szinten, de annál is jobb egy kicsivel.
barna pólós 2014 nov. 30. - 09:12:57
(619/767)
Szerintem nem olyan jó film, Tarantinónak vannak sokkal ütõsebb filmjei. És a feketék bosszúja sem tetszik a fehérek ellen, sõt, a fehérpárti feketék ellen. Fordítva jobban tetszene.
9/10
Keló Scofield 2014 szept. 27. - 20:57:18 9/10
(618/767)
Jó film, még ha a szokásos "hálivúdi". DiCaprio-nak ezért sem adták oda a szobrot, ezen bosszankodtam.
9/10
m3246 2014 szept. 27. - 20:41:03 9/10
(617/767)
Ez a Tarantino gyerek azért vágja mi az hogy filmkészítés :) Nem mondanám, hogy ez a legjobb filmje (szerintem a Kill Bill, A becstelen brigantik és a Ponyvaregény is jobb) de semmiképp nem marad el tõlük sokkal. Az a jó ebbe a fickóban, hogy kifogyhatatlan a hülye ötletekbõl... Nem lehet nem imádni a filmjeit, csak azért ennyi pont mert van nála jobb is :) 9/10
10/10
Django otthon maradt 2014 szept. 07. - 17:24:52 10/10
(616/767)
Nekem tetszett. Tarantino nem keverte ugyan a szálakat - amit egyébként elõzõ filmjeiben imádtam- de ettõl még egy izgalmas, vicces és kegyetlenül szarkasztikus filmet hozott össze. Imádtam!!!
offtopic
Sz Peter 2014 aug. 24. - 18:18:40
(615/767)
Nem tetszett, oké. Lépj túl rajta!
Nem minden film neked készül. Ennyi.
1/10
Hannibal Lecter 2014 aug. 24. - 15:52:54 1/10 Előzmény Sz Peter
(614/767)
Volt ennek a filmnek bármi értelme is? Vagy ez már ennyire nem hiányzik senkinek? Tényleg Oscar jár egy ilyen forgatókönyvért?
offtopic
Sz Peter 2014 aug. 23. - 08:40:14
(613/767)
Talán egyéb mûfajban kellene keresgélned. ;)
1/10
Hannibal Lecter 2014 aug. 22. - 23:09:43 1/10 Előzmény Ronesz
(612/767)
Szerintem meg ez a legrosszabb filmje.
Ronesz 2014 aug. 16. - 22:35:02
(611/767)
Ez a film egyszerûen nagyon jó volt! Tarantino megint kitett magáért, még ha sokan nem is szeretik, amit csinál.
1/10
makovecz1972 2014 aug. 12. - 13:13:43 1/10 Előzmény Újvállalkozó
(610/767)
Hát mondjuk ezt nem is sorolnám a western mûfajába, inkább ha már itta tartunk nevezhetnénk soutern-nek, na jó ez a vicc része volt. A western alapvetõen a vadnyugattal, foglalkozik, a vadnyugat alatt Amerika Nyugati felét kell érteni, a Prérit, a Sziklás-hegységet, a nevadai és arizónai sivatagot a mexikói határvidéket texas északi és északnyugati részét, a korszak pedig a polgárháború utáni idõktõl kezdve kb. a 20-as 30-as évekig terjedt! A téma pedig az adott idõszak meghódításával, a vasútépítéssel a marhatenyésztõk és földmûvesek mindennapjaival, az indiánokkal, banditákkal, a postakocsikkal és sorolhatnám még, foglalkozik, aminek elengedhetetlen kelléke a revolver, a párbaj, a whisky, a helyi korrupció, a seriffcsillag, a sajátos bejáratú kocsmák, a bordélyok, a póker, az akasztás és még sok egyéb. Tehát ez az alkotás mûfajilag nagyon messze áll attól, hogy westernek nevezzük ezt inkább az elmebeteg alkotások közé sorolnám. Ilyen alapon az elfújta a szél és a scarlett filmeket is idesorolhatnánk, vagy az álmosvölgy legendáját!
9/10
euglena_viridis 2014 júl. 28. - 14:02:00 9/10
(609/767)
Szerintem ez egy fantasztikus film volt! Esetleg a végén kicsit csökkent a színvonala ***SPOILER PÓTOLVA***Dr Schultz halála után,***SPOILER VÉGE PÓTOLVA*** de egyébként a színészek kiválóan játszottak a látványvilág rendben volt és szerintem a zenék is marha jól voltak megválasztva. Szerintem 10/9 (a vége miatt). Nekem tetszett. Pontosan mi volt vele a gondotok?
7/10
Újvállalkozó 2014 júl. 20. - 21:27:24 7/10
(608/767)
7/10

Kicsit kétkedve kezdtem neki, de végül nem bántam meg, tetszett. Jók voltak a szereplõk, vicces is volt, Caprio nagyot alakított és a szinkron is rendben volt. Viszont annyira nem volt jó, mint amennyire sokan istenítették. Egyszer meg lehet nézni...talán majd még egyszer megnézem eredeti hanggal.